Αποθήκευση και συντήρηση σιταριού και αλευριού

Αποθήκευση και συντήρηση σιταριού και αλευριού

Η αποθήκη του σιταριού-Πως διατηρείται το σιτάρι

Κατάλληλο μέρος για να αποθηκεύσουμε το σιτάρι είναι τα ανώγεια που έχουν φως από το ανατολικό μέρος. Την αποθήκη πρέπει να την πιάνει ο βοριάς και ο δυτικός άνεμος, όχι για πολύ όμως. Να μην την πειράζει καθόλου ο νοτιάς και άλλοι τέτοιοι άνεμοι. Η αποθήκη πρέπει να έχει πολλά παράθυρα μικρά για να βγαίνει ο ζεστός αχνός και να μπαίνει ο δροσερός άνεμος να αερίζει το σιτάρι. Δεν πρέπει να έχει ούτε υγρασία ούτε καμία άσχημη μυρωδιά, ούτε αηδιαστικές αναθυμιάσεις. Και πρέπει να είναι μακριά από στάβλους και βουστάσια και ζεστά μέρη.

Οι τοίχοι της αποθήκης πρέπει να αλείφονται με λάσπες ανακατωμένη με τρίχες και όχι με άχυρα και έπειτα με ασπρόχωμα και από μέσα και από απέξω. Κατόπιν μουσκεύουμε τις ρίζες και τα φύλλα από αγριαγγουριά δύο ημέρες μέσα σε νερό και με το νερό αυτό ζυμώνουμε την αμμοκονία και αλείφουμε με προσοχή τους τοίχους της αποθήκης από μέσα.
Άλλοι πάλι βάζουν μέσα στο σιτάρι στάχτη από κλώνους βελανιδιάς ή σβουνιά ξερή. Και άλλοι ξερά κλωνάρια από αψινθιά ή από μυρμηγκοβότανο ή ξερά φύλλα από αμάραντο.
Προτιμότερο όμως είναι να βρέχει κανείς την αμμοκονία με μούργα γιατί καταστρέφει όλα τα ζωύφια και το σιτάρι το κάνει πιο στερεό και μεστό. Και για αυτό μερικοί ραντίζουν τους τοίχους με μούργα βρασμένη τόσο ώστε να μείνει η μισή και αφού την αφήσουν να στεγνώσει, βάζουν στην αποθήκη τον καρπό.
Ακόμα δε καλύτερα είναι να ετοιμάσουμε στεγνό ασπρόχωμα ή φύλλα ροδιάς ξερά και κοσκινισμένα και όταν αποθηκεύουμε το σιτάρι να βάζουμε μέσα το ασπρόχωμα ή τα φύλλα – 320 δρ. στις 40 οκάδες σιτάρι.

Πολύ ωφέλιμο είναι ακόμα να στρώσουμε από κάτω από το σιτάρι κόνυζα μισόξερη και αφού βάλουμε έως 400 οκάδες σιτάρι, να ξαναστρώσουμε από πάνω κόνυζα και πάλι σιτάρι, μέχρι να το βάλουμε όλο στην αποθήκη. Το σιτάρι που θα αποθηκεύσουμε έτσι, όχι μόνο θα διατηρηθεί πολλά χρόνια χωρίς να σαπίσει, αλλά όταν γίνει ψωμί θα φτάσει στο ίδιο βάρος. Πρέπει όμως να έχουμε πάντα υπόψη μας ότι το σιτάρι με την πολυκαιρία μαυρίζει πολύ και γίνεται πικρό και για αυτό είναι αναγκαία τα προφυλακτικά μέτρα που είπαμε παραπάνω.

Το κριθάρι διατηρείται, αν βάλουμε ανάμεσα ξερά φύλλα από δάφνη ή στάχτη από οποιοδήποτε ξύλο, ιδίως όμως από ξύλο δάφνης. Επίσης διατηρείτε αν βάλουμε αμάραντο ξερό ανακατωμένο με άγριο δυόσμο και γύψο. Τα μυρμήγκια δεν πειράζουν το σωρό με το γέννημα αν γύρω από το σωρό γράψουμε μια γραμμή με κιμωλία ή αν βάλουμε γύρω γύρω άγριο-ρίγανη.

Πηγή:Γεωπονικά-Κασσιανού Βάσσου

Για να φυλάς σιτάρι πολύ καιρό χωρίς να χαλάει
Βάζε στο σωρό φύλλα ελιάς, η κόλιαντρου, η αψιθιάς, ή αμάραντου, όλα αυτά τα χορτάρια και μάλιστα το αγάλλοχον, έχουν χάρη να διαφυλάττουν γερά και άβλαβα από κάθε είδους φθοράς τους καρπούς και όταν ξεραθούν αυτά τα φύλλα πέταγέ τα και βάζε άλλα εγκαίρως. Το κεχρί να βάζεις ένα τρίτο σε κάθε καρπό να το φυλάει άβλαβο, ή βράσε θαλασσινό νερό με λίγο λάδι και βρέξε με αυτά το έδαφος της γης που βάζεις τους καρπούς και κάνε το ίδιο στους τριγύρω τοίχους.
Σε κάθε δύο κοιλά ή μουζούρια σιτάρι βάζε μίαν λίτραν αλάτι καλά τριμμένο και ανακάτωσε το σε όλο το σιτάρι. Το ίδιο κάνει και ο απήγανος και όλα τα άνθη που έχουν άσχημη μυρωδιά, επειδή η άσχημη μυρωδιά τους διώκει όλα τα ζωύφια που χαλάνε τους καρπούς. Αυτά τα άνθη φθείρουν τους ψύλλους και τους κορέους, να τα βάζεις στο στρώμα σου, ή να τα βράζεις με σκύλλινον ξύδι και με αυτό να αλείφεις τα σανίδια, έτσι δε και ασβέστη άσβεστο να βάζεις, ένα μουζούρι ασβέστη σε εκατό μουζούρια καρπού (ένα μέρος ασβέστη στα εκατό μέρη καρπού για ευκολία) το φυλάει θαυμάσια.

Για να μην χαλάσει το αλεύρι
Το δε αλεύρι φυλάγεται πολύ καιρό και δε βλάπτεται, εάν σχίσεις δαδί λιπαρό και βάλεις μέσα μικρά κομμάτια σε διάφορους τόπους του σάκου ή άλλου αγγείου όπου το έχεις και πάτησέ το όσο μπορείς ή βάλε αλάτι αντί για δαδιά και όταν θέλεις να το χρησιμοποιήσεις κοσκίνισέ το και μένει το αλάτι στη κρησάρα.

Πηγή:Γεωπονικόν-Αγάπιου μοναχού του Κρητός

Σημειώσεις
*Κοιλό = Ένα κοιλό Φαναρίου = δύο κοιλά/σταμπόλια Κωνσταντινουπόλεως. Διευκρινίζεται ότι κάθε περιοχή είχε το δικό της διαφορετικό «κοιλό», γι’ αυτό και για διευκόλυνση στις συναλλαγές είχε καθιερωθεί το «κοιλό Κωνσταντινουπόλεως» ή αλλιώς «σταμπόλι», όρος που προέρχεται από τη φράση «εις την πόλη». Ένα «σταμπόλι» = δύο «Κουβέλια» = είκοσι τέσσερις οκάδες.
*Οκά Μονάδα βάρους που αντιστοιχούσε σε 1.282 γραμμάρια.
*Μουζούρι Μονάδα βάρους που χρησιμοποιείται στην Κρήτη και αντιστοιχεί σε 15 οκάδες σιταριού ή 13 οκάδες κριθαριού.

Διαβάστε ακόμη:Εύκολη διατήρηση ρυζιού και δημητριακών

9 σχόλια:

  1. Καλημέρα!

    Δίνω καταρχάς τα αυτονόητα συγχαρητήρια για τις πρωτογενείς απαραίτητες για την σύγχρονη εταιρειοκρατούμενη κοινωνία πληροφορίες και θέτω την ερώτηση σχετικά με τον σίτο:

    Μήπως έχετε κάποια ιδέα σχετικά με το μέσο αποθήκευσης του σίτου (και του κρίθου); Για παράδειγμα, δεν μπορεί να είναι πλαστική σακούλα υπεραγοράς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε holyghost συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αγροτικές δουλειές βλέπεις…
    Παλιά τα σιτηρά τους τα αποθήκευαν σε δοχεία που μπορούσαν να φτιάξουν, κατά συνέπεια συνήθως σε ξύλινα κασόνια. Στα χωριά υπάρχουν ακόμα τέτοια παρατημένα στις αποθήκες τους. Εγώ είχα μια παλιά ντιβανοκασέλα όχι βέβαια ότι έφτανε για όλο μου το σιτάρι… έφτιαξα άλλες 2 για να γίνονται και κρεβάτι με ξύλο θαλάσσης, το λούστραρα και με λάδι μαζί με αιθέρια έλαια από δεντρολίβανο και λεβάντα και έτσι πέτυχα 2 σκοπούς, την συντήρηση των ξύλων χωρίς χημικά και την προστασία από τα έντομα. Ελπίζω να βοήθησα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος7/6/10, 8:13 μ.μ.

    Πρώτα πρώτα θα πρέπει να πω ευχαριστώ για τις πληροφορίες που μας δίνεις.
    Για την συντήρηση του αλευριού,πέρα από το θέμα της θερμοκρασίας και του αεροστεγούς κλεισίματος, έχω ακούσει ότι αν ανακατέψεις αποξηραμένο δυόσμο και χοντρό αλάτι με το αλεύρι, κρατάει χρόνια.
    Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι το εξής.

    1) Αν έχετε άποψη για το θέμα.
    2) Ποια η αναλογία αλεύρι με χοντρό αλάτι πχ ανά κιλό.

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος13/7/10, 4:49 μ.μ.

    Το αλεύρι διατηρείτε σε οποιοδήποτε σκεύος ή υλικό για χρόνια χωρίς να πιάσει ψείρα βάζοντας μέσα στο αλεύρι σε διάφορα σημεία φύλλα δάφνης, δοκιμασμένο εδώ και πολλά χρόνια .Την πληροφορία αυτήν μας την έχει πει καλόγερος από το Άγιο όρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος9/2/12, 8:46 π.μ.

    Σε έναν καινούργιο τσίγγινο τενεκέ τυριού βάζουμε αλεύρι αρχικά 15 εκατοστά περίπου όπως είναι αφράτο. Με μια τάβλα τετράγωνη να χωράει μέσα από το στόμιο και κομμένη με προσοχή στις γωνίες στο σχήμα των γωνιών του τενεκέ πιέζουμε το αλεύρι να πατηθεί καλά και να φύγει όλος ο αέρας. Αυτό θα γίνει πολύ πιεσμένο. Συνεχίζουμε σε στρώσεις με την ίδια τεχνική και πάντα με πολύ πίεση φτάνουμε στο μέσον του τενεκέ. Προσθέτουμε σε όλη την επιφάνεια αλάτι χονδρό πάχους περίπου ενός εκατοστού. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι επάνω. Στις γωνίες που πλέον δεν μπορούν να πατηθούν τις πιέζουμε με ένα κουτάλι πολύ καλά να μην υπάρχει κανένα κενό με αέρα. Συνεχίζουμε μέχρι επάνω και πάντα με πολύ πίεση και υπομονή να πατηθεί πολύ καλά. Στο πάνω - πάνω μέρος αφήνουμε ελάχιστο κενό αφού κάνουμε δοκιμές να κλείσουμε το καπάκι. Ελέγχουμε πάλι για να μην υπάρχει κενό αέρα.
    Ρίχνουμε πάλι χονδρό αλάτι και κάνουμε πάλι στρώση ενός εκατοστού πάχος. Βάζουμε πάνω από το αλάτι ένα κλαδί μικρό από ξερό βασιλικό περίπου 4-5 εκατοστών μήκους. Κλέινουμε πάρα πολύ καλά το καπάκι και το σφραγίζουμε με κερί. Αν πρόκειται να μετακινηθεί ο κουβάς αν τον πιάσουμε από το μεταλλικό χερουλάκι το κερί θα σπάσει για αυτό φροντίζουμε να ρίξουμε το καιρί στην τελική του θέση ή να πιάσουμε τον τενεκέ από τα πλάγια.
    Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην υπάρχει καθόλου υγρασία ούτε στο αλάτι, ούτε στο αλεύρι γιατί μπορεί να χαλάσει το αλέυρι με τον καιρό. Αποθηκεύουμε την συσκευασία σε σκοτεινό χώρο και ξηρό.
    Ένα σακί αλεύρι 50 κιλών χωράει περίπου σε τρείς τενεκέδες μεγάλους τυριού και αναλογεί 50 κιλά για κάθε άτομο για ένα χρόνο περίπου με οικονομία. Το κόστος όλων των υλικών για ένα σακί δεν ξεπερνά το 50€. Σε περιπτώσεις ανάγκης για οικονομία οι τυγανίτες είναι χορταστικές και οικονομικές σε υλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος30/5/12, 4:14 μ.μ.

    Καλησπερα να ρωτησωκατι;εχω δυο τσουβαλια αλευρι κλειστα ποσο καιρο μπορω να τα κρατησω ετσι;εαν τα ανοιξω παλι ποσο μπορω να τα διατηρησω;ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. o γεωπόνος Α.Μπαρμπούτσης (Κηπουρέματα) είχε αναφέρει μερικά μοσχοκάρυδα ολόκληρα για τη συντήρηση αλευριού..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κατερίνα εμείς στην Ελλάδα δεν έχουμε μοσχοκάρυδα, έχουμε όμως "βασιλικές" καρυδιές και είναι το ίδιο και ανώτερες... όχι μόνο διαφυλάσσουν τους σπόρους, αλλά και την υγεία μας, εδώ είναι η σοφία της φύσης, πως ένα δέντρο πάνω στα βουνά έχει τόσο ιώδιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Άγγελος6/7/12, 1:14 μ.μ.

    Μπορεί να αποθηκευτεί το σιτάρι σε μεγάλα γυάλινα βάζα; Και αν ναι, πώς μπορεί να γίνει αυτό; Ο μόνος χώρος αποθήκευσης που έχουμε είναι μια ξύλινη ντουλάπα στο χώρο της κουζίνας. Δεν υπάρχει χώρος ούτε για σακιά ούτε για κασόνια. Η σύζυγός μου έκλεισε αεροστεγώς μαυροσίταρο (γκρέτσκα) από τη Ρωσία σε γυάλινα βάζα και διατηρήθηκαν μια χαρά όλο το χειμώνα και μέχρι τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα