Η νηστεία για τρεις μέρες μπορεί να αναγεννήσει ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα

Η νηστεία για τρεις μέρες μπορεί να αναγεννήσει ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα

Νέα απίστευτη μελέτη για την νηστεία

Ποιά νέα; Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε την τριήμερη νηστεία με νερό πριν 2.000 χρόνια και... όχι μόνο αυτό είχε και οδηγίες πως να την σταματήσεις...
ας δούμε όμως τις ανακαλύψεις της επιστημονικής πλέον έρευνας...

Ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου μπορεί να αναγεννηθεί μόνο με νηστεία για μόλις τρεις μέρες, καθώς ενεργοποιεί τον οργανισμό να ξεκινήσει την παραγωγή νέων λευκών κυττάρων του αίματος, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η νηστεία για μόλις τρεις ημέρες μπορεί να αναγεννήσει ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα, ακόμα και σε ηλικιωμένους, βρήκαν οι επιστήμονες σε μια σημαντική ανακάλυψη που περιγράφεται ως «αξιοσημείωτη»

Παρά το γεγονός ότι οι δίαιτες νηστείας έχουν επικριθεί από τους διαιτολόγους ότι είναι ανθυγιεινές, μια νέα έρευνα προτείνει ότι όταν υποφέρεις από την πείνα το σώμα βάζει μπρος τα βλαστικά κύτταρα στην παραγωγή νέων λευκών κυττάρων αίματος, τα οποία καταπολεμούν τις λοιμώξεις.

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας λένε ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επωφελής για τα άτομα που πάσχουν από βλάβες του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως οι ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία.

Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους ηλικιωμένους των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό, καθώς γερνούν, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για αυτούς να παλέψουν ακόμα και κοινές ασθένειες.

Οι ερευνητές λένε ότι η νηστεία "αντιστρέφει έναν αναγεννητικό διακόπτη" που προτρέπει τα βλαστικά κύτταρα να δημιουργήσουν καινούργια λευκά κύτταρα του αίματος, κατ 'ουσίαν, την αναγέννηση ολόκληρου του ανοσοποιητικού συστήματος.

"Δίνει το« ΟΚ »για τα βλαστικά κύτταρα να προχωρήσουν και να ξεκινήσουν την ανοικοδόμηση σε ολόκληρο το σύστημα», δήλωσε ο καθηγητής Valter Longo, Καθηγητής Γεροντολογίας και Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

"Και τα καλά νέα είναι ότι το σώμα ξεφορτώνεται τα μέρη του συστήματος που μπορεί να έχουν προκληθεί βλάβη ή τα ηλικιωμένα, τα αναποτελεσματικά μέρη, κατά τη διάρκεια της νηστείας.

«Τώρα, εάν αρχίζετε με ένα σύστημα χαλασμένο βαριά από τη χημειοθεραπεία ή τη γήρανση, οι κύκλοι της νηστείας μπορούν να παραγάγουν, κυριολεκτικά, ένα νέο ανοσοποιητικό σύστημα.»

Η παρατεταμένη νηστεία αναγκάζει το σώμα να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα της γλυκόζης και του λίπους, αλλά και διασπά ένα σημαντικό μέρος των λευκών αιμοσφαιρίων.

Κατά τη διάρκεια κάθε κύκλου της νηστείας, αυτή η εξάντληση των λευκών αιμοσφαιρίων επάγει αλλαγές που ενεργοποιούν τα βλαστικά κύτταρα με την αναγέννηση νέων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

"Δεν θα μπορούσαμε να προβλέψουμε ότι η παρατεταμένη νηστεία θα είχε μια τέτοια αξιοσημείωτη επίδραση στην προώθηση των κυττάρων με βάση την αναγέννηση του αιμοποιητικού συστήματος," πρόσθεσε ο καθηγητής Longo.

"Όταν πεινάς ανυπόφορα, το σύστημα προσπαθεί να εξοικονομήσει ενέργεια, και ένα από τα πράγματα που μπορεί να κάνει για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι να ανακυκλώνει πολλά από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που δεν είναι απαραίτητα, ιδιαίτερα εκείνα που μπορεί να έχουν υποστεί βλάβη," είπε ο Δρ Longo.

«Αυτό που αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε, τόσο σε ανθρώπινη εργασία αλλά και των ζώων στο έργο μας είναι ότι ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων κατεβαίνει με την παρατεταμένη νηστεία. Στη συνέχεια, όταν κάνετε εκ νέου επαναφορά στην τροφή σας, τα κύτταρα του αίματος επανέρχονται. Έτσι αρχίσαμε να σκεφτόμαστε, λοιπόν, από πού προέρχεται όλο αυτό; "

Η νηστεία για 72 ώρες προστάτευσε επίσης τους ασθενείς με καρκίνο από τον τοξικό αντίκτυπο της χημειοθεραπείας.

"Ενώ η χημειοθεραπεία σώζει ζωές, προκαλεί επίσης σημαντικές παράπλευρες ζημιές στο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι η νηστεία μπορεί να μετριάσει ορισμένες από τις βλαβερές συνέπειες της χημειοθεραπείας", είπε η ομο-συντάκτης της μελέτης Tanya Dorff, επίκουρη καθηγήτρια της κλινικής ιατρικής στο περιεκτικό κέντρο και το νοσοκομείο καρκίνου USC Norris.

"Οι περισσότερες κλινικές μελέτες που απαιτούνται, καθώς και κάθε τέτοια διαιτητική παρέμβαση θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο υπό την καθοδήγηση γιατρού."

"Ερευνούμε την πιθανότητα ότι οι επιπτώσεις αυτές έχουν εφαρμογή σε πολλά διαφορετικά συστήματα και όργανα, όχι μόνο στο ανοσοποιητικό σύστημα», πρόσθεσε ο καθηγητής Longo.

Ωστόσο, ορισμένοι Βρετανοί ειδικοί ήταν επιφυλακτικοί της έρευνας.
Ο Dr Graham Rook, ομότιμος καθηγητής ανοσολογίας στο University College του Λονδίνου, δήλωσε ότι η μελέτη ακουγόταν «απίθανη».

Ο Chris Mason, Καθηγητής Αναγεννητικής Ιατρικής του UCL, δήλωσε: «Υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία εδώ. Βλέπω ότι η νηστεία μειώνει τον αριθμό και το μέγεθος των κυττάρων και στη συνέχεια η εκ νέου σίτιση στις 72 ώρες δείχνει μια ανάκαμψη.

"Αυτό θα μπορούσε να είναι δυνητικά χρήσιμο, διότι δεν είναι τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν θα ήταν τρομερά επιβλαβή για κάποιον με καρκίνο.

"Αλλά νομίζω ότι η πιο λογική λύση θα ήταν να συνθεθεί αυτό το αποτέλεσμα με φάρμακα. Δεν είμαι βέβαιος ότι η νηστεία είναι η καλύτερη ιδέα. Οι άνθρωποι είναι καλύτερα να τρώνε σε τακτά χρονικά διαστήματα ».

Ο Δρ Longo πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη σε κανέναν ότι η νηστεία μπορεί να είναι επικίνδυνη, ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι είναι ευεργετική.

"Έχω λάβει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από εκατοντάδες ασθενείς με καρκίνο που συνδυάζουν τη χημειοθεραπεία με τη νηστεία, με τη βοήθεια των ογκολόγων.

"Μέχρι στιγμής, η μεγάλη πλειοψηφία έχουν αναφέρει ότι όλα πάνε πολύ καλά και μόνο ελάχιστοι έχουν αναφέρει κάποιες παρενέργειες συμπεριλαμβανομένων της λιποθυμίας και μια προσωρινή αύξηση των ηπατικών δεικτών.

Είναι σαφές ότι πρέπει να ολοκληρώσουμε τις κλινικές μελέτες, αλλά φαίνεται πολύ ελπιδοφόρο ».

Πηγή: Νέα απίστευτη μελέτη : Η νηστεία για τρεις μέρες μπορεί να αναγεννήσει ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα

Διαβάστε ακόμη:Ξηρασία ή νηστεία

4 σχόλια:

 1. Πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα. Δεν γνώριζα ότι η νηστεία μπορεί να έχει τέτοια αποτελέσματα! Το ανοσοποιητικό σύστημα, δέχεται καθημερινά πολλές "επιθέσεις" από διάφορους παράγοντες που το βλάπτουν. Το κάπνισμα για παράδειγμα και το αλκοόλ, είναι δύο πολύ κακές συνήθειες. Όσο πιο δυνατό είναι, τόσο πιο δύσκολα μπορούμε να νοσήσουμε. Μια καλή επιλογή, είναι οι βιταμίνες και ειδικότερα η βιταμίνη C.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εχω νηστέψει μόνο με νερό για 20 μέρες. Την πρώτη εβδομάδα ήμουν πάρα πολύ καλά και δεν πεινούσα καθόλου. Δυστυχώς μετά απο παρότρυνση του συζύγου πήρα πολυβιταμίνες τότε μου δημιουργήθηκαν καούρες. Την δεύτερη εβδομάδα ενιωθα προς το τέλος πολύ αδύναμη και ο μυς της καρδιάς ειχε αποδειναμωθεί γιατί ο οργανισμός δεν μπορούσε να κάψει απο αλλού και επαιρνε απο τους μυς. εχασα γύρω στα 10 κιλά στις 20 μέρες. Θεωρώ ακράδαντα ότι η νηστεία ειναι αριστή για το πολύ μια εβδομάδα όχι παραπάνω. απο ώρες μεσα στην ημέρα μέχρι και μια εβδομάδα. Μετά απο καποιο διάστημα ο οργανισμός επανερχεται στις παλιές συνήθειες οπότε ξαναπαίρνεις τα κιλά. Θέλει ισσοροπίες, και να τρως και να νηστεύεις αλλά όλα με μέτρο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν θα έκανα νηστεία με νερό πάνω από 3 ημέρες, για τον λόγο της έλλειψης βιταμινών, θα προτιμούσα την νηστεία με χυμό λεμονιού και σιρόπι σφεντάμου, που σου δίνει τα απαραίτητα και ταυτόχρονα αποτοξινώνει, το βιβλιαράκι της συγκεκριμένης αποτοξίνωσης λέγεται "The Master Cleanser"

   Διαγραφή
 3. Ανώνυμος22/2/20, 10:01 π.μ.

  Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΤΥΡΟΦΑΓΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΟΤΕΤΑΡΤΗΣ.ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΛΗΨΗ ΝΕΡΟΥ ΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑΜΑΣ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΩΜΕ ΑΙΣΙΟ ΠΕΡΑΣ.Η ΕΠΕΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΡΥΘΜΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΑΡΓΗ ΚΑΙ ΠΕΙΘΑΡΧΗΜΕΝΗ ΛΗΨΗ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΡΟΦΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΟΤΕΤΑΡΤΗΣ,ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟΜΑΧΙΚΩΝ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΑΠΟΤΟΜΗΣ ΛΗΨΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΝΕΡΟΥ,ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΗΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα