22 Ιανουαρίου 2016

Λίπανση στη βιολογική καλλιέργεια

Η λίπανση στη βιολογική καλλιέργεια

Συμβουλές για την λίπανση στη βιολογική γεωργία

Βιολογική λίπανση
Ο κάθε κήπος είναι μοναδικός, όπως και το αποτύπωμα μας. Η δομή του εδάφους, το μικροκλίμα της περιοχής, οι γείτονές μας, ο προσανατολισμός του, τα δέντρα, το μέγεθος του και η δική μας συμπεριφορά παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του. Όσo καλύτερα τον "ακούμε", τόσο καλύτερα θα απαντάμε στις ανάγκες του και τόσο πιο κοντά θα βρισκόμαστε στο να ανταμείβονται αξιοπρεπώς οι κόποι μας.
Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες είναι η λίπανση. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο συνήθως νομίζουμε, αφού ούτε όλα τα φυτά έχουν τις ίδιες ανάγκες, αλλά ούτε και όλα τα οργανικά λιπάσματα τις ίδιες δυνατότητες.

Καταρρίψαμε “κλισέ”, όπως αυτό που υπάρχει για τα φύκια, τα οποία δεν πρέπει να πλένουμε και εξηγήσαμε αναλυτικά μεθόδους για να φτιάχνουμε τονωτικό τσάι από αυτά, αλλά και από φυτά όπως η τσουκνίδα και το σύμφυτο για λίπασμα, για να αντιμετωπίζουμε το σημαντικό μειονέκτημα των οργανικών λιπασμάτων, που είναι η αργή αποδέσμευση των θρεπτικών συστατικών τους.

Στην ομιλία εξηγήθηκε επαρκώς και η αξία της χλωρής λίπανσης στην δημιουργία ενός εύφορου κτήματος, αλλά και η τακτική για να συνδυαστεί με τις παραγωγικές καλλιέργειες μας.

Πιστεύω ότι στο τέλος της συζήτησης που ακολούθησε της ομιλίας, ο καθένας που ενδιαφερόταν να μάθει, γνωρίζει πως μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος του κτήματός του, πετυχαίνοντας την μεγαλύτερη δυνατή αυτάρκεια.
Γιατί ο απώτερος σκοπός, είναι κατά κανόνα αυτός...

Χρήστος Σαββίδης - Chris De Per, Βιοκαλλιεργητής-ερευνητής, αρθρογράφος

Από την εκδήλωση του www.motherearth.gr που έγινε το Σάββατο 7 Νοεμβρίου με θέμα την "Οργανική Λίπανση"

Διαβάστε ακόμη:Φύκια για λίπανση λαχανικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.