Πως πέθανε ο μακροβιότερους άνθρωπος του κόσμου
Ο Thomas Parr, που κατάγόταν από το Salopp, γεννήθηκε το 1483 μ.Χ. Έζησε κατά τη διάρκεια της ηγεμονίας των ακόλουθων δέκα βασιλιάδων: Εδουάρδου 4ου, Εδουάρδου 5ου, Ριχάρδου 3ου, Ερρίκου 7ον, Ερρίκου 8ου, Εδουάρδου 6ου, Μαρίας Τυδώρ, Ελισάβετ 1ης, Ιακώβου 1ου και Καρόλου 1ου. Ενταφιάστηκε, την 15η Νοεμβρίου 1635, σε ηλικία 152 ετών. Ήταν ο καταγραμμένος μακροβιότερος άνθρωπος του κόσμου
Προτού ο Parr ενταφιαστεί στο Westminster, το παρελθόν του ερευνήθηκε εξονυχιστικά. Το ενοριακό μητρώο της γενέτειράς του αποδεικνύει ότι βαπτίστηκε το 1483. Νομικά έγγραφα και δικαστικές καταχωρίσεις αποκαλύπτουν ότι το 1560 κληρονόμησε ένα μικρό αγρόκτημα από τον πατέρα του και παντρεύτηκε έπειτα από τρία χρόνια, σε ηλικία 80 ετών. Παντρεύτηκε ξανά το 1605, σε ηλικία 122 ετών. Όταν ήταν πάνω από 130 ετών, παραδέχτηκε ενώπιον του δικαστηρίου την ενοχή του για την κατηγορία της πατρότητας νόθου παιδιού. Υπήρξε αγρότης σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Η μεγάλη του ηλικία τράβηξε την προσοχή του βασιλιά, ο οποίος τον προσκάλεσε στο παλάτι προκειμένου να εξετάσει τα χαρακτηριστικά της μακροβιότητας του. Ο Parr πέρασε τις τελευταίες ημέρες της ζωής τον στα βασιλικά ανάκτορα. Η ιστορία λέει ότι υπήρξε εξαίρετος αφηγητής, χάρη στις διανοητικές τον δυνατότητες και τη θαυμαστή μνήμη του.
Μετά το θάνατο τον Parr, ο William Harvey, ο Άγγλος φυσιολόγος που ανακάλυψε την κυκλοφορία του αίματος, πραγματοποίησε αυτοψία κατόπιν εντολής τον Βασιλιά Καρόλου, προκειμένου να διαπιστωθεί ο λόγος που ο Parr είχε ζήσει τόσο πολύ.
Η αιτία θανάτου του μακροβιότερου ανθρώπου
Η αναφορά, του μεγάλου γιατρού, το πρωτότυπο κείμενο της οποίας έχει διασωθεί, δηλώνει ότι:
ο Parr είχε πεθάνει από οξεία δυσπεψία οφειλόμενη σε κατάχρηση ασυνήθιστων πολυτελών τροφών.
Όλα τα όργανά του βρίσκονταν σε άριστη κατάσταση. Ο Harvey αναφέρει ότι το παχύ έντερο βρισκόταν σε φυσιολογική θέση και έμοιαζε με το έντερο παιδιού. Οι σύγχρονοι μικροβιολόγοι λένε ότι στην αναφορά του, ο Harvey αποκαλύπτει το μυστικό της μακροζωίας του Parr, επειδή η ενδελεχής περιγραφή τον εντέρου μαρτυρεί ότι η εγγενής, προστατευτική χλωρίδα δεν είχε διαταραχθεί στο ελάχιστο.
Πηγή: "Το Κουτί της Πανδώρας-Τι να Τρώμε και Γιατί/J. Oswold Empringham
https://en.wikipedia.org/wiki/Old_Tom_Parr
Διαβάστε ακόμη:Πηγές βιταμινών από βότανα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.