Βιοδυναμικό ημερολόγιο Ιουνίου 2013

Βιοδυναμικό ημερολόγιο-Ιούνιος 2013

Βιοδυναμικό ημερολόγιο Ιουνίου 2013

Παρατηρήσεις:
1. Οι ώρες είναι Ελλάδος.
2. Στην περίοδο φύτευσης η Σελήνη κινείται προς τα κάτω (προς το Νότιο ημισφαίριο), οι χυμοί είναι κάτω, άρα το φυτό έχει δύναμη στη ρίζα του, το νεαρό φυτό ριζώνει καλύτερα. Κατάλληλη εποχή για μεταφύτευση φυτών από το σπορείο στο κήπο, μεταφύτευση δέντρων, κλάδεμα, ξύλευση.
3. Στην περίοδο συγκομιδής η Σελήνη κινείται προς τα πάνω (προς το βόρειο ημισφαίριο), οι χυμοί είναι επάνω, άρα θα έχουμε καλύτερες, νοστιμότερες και ανθεκτικότερες συγκομιδές. Τότε είναι κατάλληλο να κόβουμε κεντράδια και να μπολιάζουμε δέντρα.
4. Η σπορά (τοποθέτηση του σπόρου στο έδαφος) μπορεί να γίνει είτε την περίοδο φύτευσης είτε της συγκομιδής. Ο σπόρος, ανάλογα με τις συνθήκες, θα βλαστήσει στο κατάλληλο χρόνο.
5. Η περίοδος φύτευσης ξεκινάει στις 9 Ιουνίου (ώρα 01:00) έως και τις 22 Ιουνίου (ώρα 17:00)

Πίνακας χρωμάτων
- Ανθέων με κίτρινο χρώμα: Καλεντούλα, κουνουπίδι, λάχανο, λουλούδια, μπρόκολο, χαμομήλι.
- Για φυτά που χρησιμοποιούμε τον καρπό τους με κόκκινο χρώμα: Αγγούρι, Αρακάς, Ζέα, ηλιόσπορος, καλαμπόκι (άνυδρο, κίτρινο, λευκό, ποπ κορν), καρπούζι, κολοκύθι (νερού, μακρύ, στρογγυλό, λούφα), κουκιά, μελιτζάνα, μπάμιες, ντομάτα, πεπόνι, πιπεριά, Σιτάρι, φασόλια, φράουλα.
- Για φυτά που χρησιμοποιούμε τη ρίζα τους με το ανοιχτό καφέ: καρότο, κρεμμύδι, παντζάρι, πατάτα, πράσο, σκόρδο.
- Για φυτά που χρησιμοποιούμε το φύλλωμά τους με πράσινο χρώμα: αμπαρόριζα, άνιθος, αντίδια, λάπατο, μαϊντανός, μαντζουράνα, μάραθος, μαρούλι, μελισσόχορτο, μηδική, ραδίκι ήμερο, ρίγανη, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, στέβια, τριφύλλι έρπον, τσάι.
- Με το σκούρο ραφ είναι οι δυσμενείς ημέρες όπου δεν κάνουμε καμιά σπορά ή μεταφύτευση.

Θα πρέπει ίσως να υπενθυμίσουμε ότι:
- Άνθη είναι φυτά όπως: η Καλεντούλα, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα λουλούδια, το μπρόκολο, το χαμομήλι.
- Καρπός είναι φυτά όπως: το Αγγούρι, ο Αρακάς, η Ζέα, ο Ηλιόσπορος, το Καλαμπόκι (άνυδρο, κίτρινο, λευκό, ποπ κορν), το Καρπούζι, το Κολοκύθι (νερού, μακρύ, στρογγυλό, λούφα), τα Κουκιά, η Μελιτζάνα (τσακώνικη, φλάσκα), οι Μπάμιες, η Ντομάτα (καρδιά βούβαλου, ροζέ κ.ά.), το Πεπόνι, η Πιπεριά (καμπανούλα, καυτερή, κέρατο, Φλώρινας), το Σιτάρι (μαυραγάνι κ.ά.), τα Φασόλια (γίγαντες, κλαρωτά, στρωτά, χάντρα), η Φράουλα.
- Ρίζα είναι φυτά όπως: το Καρότο, το Κρεμμύδι, το Παντζάρι, η Πατάτα, το Πράσο, το Σκόρδο.
- Φυλλώδη είναι φυτά όπως: η Αρμπαρόριζα, ο Άνηθος, τα Αντίδια, το Λάπατο, ο Μαϊντανός, η Μαντζουράνα, ο Μάραθος, το Μαρούλι, το Μελισσόχορτο, η Μηδική, το Ραδίκι το ήμερο, η Ρίγανη, το Σέλινο, το Σέσκουλο, το Σπανάκι, η Στέβια, το Τριφύλλι το έρπον, Το Τσάι (Αγράφων, βουνού).

Διαβάστε ακόμη:Βιοδυναμική καλλιέργεια

6 σχόλια:

 1. Μήπως υπάρχει υπόμνημα για τους χρωματικούς κώδικες;

  Ευχαριστώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανθέων με κίτρινο χρώμα (: Καλεντούλα, κουνουπίδι, λάχανο, λουλούδια, μπρόκολο, χαμομήλi).
  Για φυτά που χρησιμοποιούμε τον καρπό τους με κόκκινο χρώμα (: Αγγούρι, Αρακάς, Ζέα, ηλιόσπορος, καλαμπόκι (άνυδρο, κίτρινο, λευκό, ποπ κορν), καρπούζι, κολοκύθι (νερού, μακρύ, στρογγυλό, λούφα), κουκιά, μελιτζάνα, μπάμιες, ντομάτα, πεπόνι, πιπεριά, Σιτάρι (μαυραγάνι), φασόλια, φράουλα.
  Για φυτά που χρησιμοποιούμε τη ρίζα τους με το ανοιχτό καφέ (: καρότο, κρεμμύδι, παντζάρι, πατάτα, πράσο, σκόρδο).
  Για φυτά που χρησιμοποιούμε το φύλλωμά τους με πράσινο χρώμα (: αμπαρόριζα, άνιθος, αντίδια, λάπατο, μαϊντανός, μαντζουράνα, μάραθος, μαρούλι, μελισσόχορτο, μηδική, ραδίκι ήμερο, ρίγανη, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, στέβια, τριφύλλι έρπον, τσάι.
  Με το σκούρο ραφ είναι οι δυσμενείς ημέρες όπου δεν κάνουμε καμιά σπορά ή μεταφύτευση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σας ευχαριστώ πολύ .Επίσης σας παρακαλώ να αναρτήσετε, αν ειναι δυνατόν, ολο το Βιοδυναμικό Ημερολόγιο για το 2013( Maria Thun),όπως κάνατε και τα προηγούμενα χρόνια.Είναι πληρέστερο και δίνει την δυνατότητα στον κάθε καλλιεργητή να κάνει τους δικούς του συνδυασμούς λαμβάνοντας υπ΄οψη και την διέλευση της Σελήνης απο τους Αστερισμούς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Rania το βιοδυναμικό ημερολόγιο του 2011 και 2012 δεν το φτιάξαμε εμείς. Λόγου του ότι δεν κυκλοφόρησε κάτι παρόμοιο φέτος μας ώθησε σιγά σιγά, να προσπαθούμε, φτιάχνοντας το δικό μας κάθε μήνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος16/6/13, 1:17 μ.μ.

  καλησπερα
  Αυτο που βαλατε ειναι για τον ιουνιο του 2013, τον ιουνιο του 2014 θα ειναι αλλο? η το ιδιο?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Κάθε μήνα και κάθε χρόνο αλλάζει αφού ακολουθεί τον κύκλο της σελήνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα