Πως να φτιάξετε το δικό σας άρωμα

Πως να φτιάξετε το δικό σας άρωμα

Πως φτιάχνω φυσικά αρώματα και κολόνιες από αιθέρια έλαια

Για να φτιάξετε φυσικά αρώματα, θα χρειαστείτε ποικιλία αιθέριων ελαίων, οινόπνευμα, και λάδια-βάσεις, σταγονόμετρα, μπουκάλια, σημειωματάριο μολύβι, και ετικέτες.

Αιθέρια έλαια
Η δημιουργία αρώματος απαιτεί ποικιλία από “νότες” αιθέριων ελαίων - που περιλαμβάνουν υψηλές, μεσαίες και βασικές νότες. Αυτοί οι όροι που χρησιμοποιούνται για τα μείγματα αρωμάτων είναι ανάλογοι με την δημιουργία μουσικής, επειδή δημιουργείται μια “συμφωνία αρώματος”. Η κατηγορία αυτών των νότων ποικίλει και εξαρτάται από τον αρωματοθεραπευτή που τις ταξινομεί. Δεν υπάρχει λόγος λοιπόν να κολλήσετε σε οποιαδήποτε δυσκολία, για να δημιουργήσετε το δικό σας άρωμα.

Ωστόσο, η γνώση των αιθέριων ελαίων και των χαρακτηριστικών τους βοηθάνε πολύ. Ξεκινήστε να φτιάξετε μείγματα αρωμάτων, προσθέτοντας αιθέρια έλαια σε ήδη υπάρχοντα αρώματα για να αυξήσετε την μυρωδιά τους. Μολονότι, αυτό δεν είναι ένα φυσικό άρωμα, είναι μια αρχή.

Υψηλές νότες, αυτές είναι οι μυρωδιές που αντιλαμβάνεστε πρώτα. Είναι έντονες, αλλά δεν διαρκούν πολύ. Αυτά τα αιθέρια έλαια πρέπει να προστίθενται στο μικρότερο ποσοστό του τελικού μείγματος.

Οι υψηλές νότες περιλαμβάνουν: το περγαμόντο, το λεμόνι, το πορτοκάλι, τη μέντα, το χαμομήλι, το κίτρο, το λεμονόχορτο.

Μεσαίες νότες: τα αιθέρια έλαια με μεσαία αποτελούν συνήθως το σώμα του μείγματος. Οι μεσαίες νότες περιλαμβάνουν: το ροδόξυλο, τη λεβάντα, το γεράνιο, υλάνγκ-υλάνγκ κ.ά.

Βασικές νότες: αυτά τα αιθέρια έλαια προσθέτουν πληρότητα στο μείγμα - το άρωμα διαρκεί περισσότερο. Είναι βαθιά και γήινα αρώματα. Αυτά τα έλαια συχνά αναφέρονται σαν στερεωτικά, καθώς έχουν την τάση να καθορίζουν το άρωμα και το κάνουν να διαρκεί πολύ πάνω στην επιδερμίδα, αν και είναι σε μικρή αναλογία μέσα στο μείγμα.
Οι βασικές νότες περιλαμβάνουν: το πατσουλί, σάνδαλο, βετυβέρια, λιβάνι, μύρο, λάβδανο κ.ά..

Γενικά, τα εσπεριδοειδή έλαια έχουν φρουτένια νότα, τα πικάντικα πικάντικη, και τα λουλουδένια μπορούν να γλυκάνουν το μείγμα. Τα αιθέρια έλαια από βότανα προσθέτουν μια πράσινη νότα και τα έλαια από ρίζες βαθαίνουν το μείγμα.
Οι μυρωδιές που αρέσουν σε κάποιον παίζουν πολύ σημαντικό μέρος στο να γνωρίζουμε από πού να ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε ένα προσωπικό άρωμα. Ο πειραματισμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσουμε ένα καταπληκτικό άρωμα.

Ανακατέψτε μια σταγόνα κάθε φορά. Μπορείτε πάντα να προσθέσετε περισσότερο, αλλά δεν μπορείτε να αφαιρέστε ένα έλαιο, και ίσως να καταστρέφετε ένα μείγμα προσπαθώντας να καλύψετε το λάθος.
Τα αιθέρια έλαια όπως το υλάνγκ υλάνγκ έχουν δυνατή μυρωδιά και μπορεί γρήγορα να ισχυροποιήσουν το μείγμα.

Υπάρχουν λίγες διαφορετικές μέθοδοι για τα μείγματα. Μερικοί προτιμούν να ανακατεύουν πρώτα τα αιθέρια έλαια μαζί και μετά να τα προσθέτουν στην βάση.
Άλλοι προτιμούν να προσθέτουν τα αιθέρια έλαια στην βάση σταγόνα σταγόνα, δοκιμάζοντας το μείγμα καθώς φτιάχνεται. Διαλέξτε την μέθοδο που νομίζετε ότι είναι πιο εύχρηστη για εσάς. Να κρατάτε σημειώσεις των συνταγών σας και να κάνετε αρκετούς συνδυασμούς πάνω σε αυτές. Να είστε, δημιουργικοί και, το κυριότερο. διασκεδάστε το.

Διαλέγοντας βάσεις
Υπάρχουν διάφορες βάσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την δημιουργία αρώματος, και εξαρτάται αν προτιμάτε υγρή ή ελαιώδη βάση. Μπορείτε να φτιάξετε μια οινοπνευματώδη βάση προσθέτοντας καρυκεύματα και βανίλια όπου θα προσθέσετε τα αρώματά σας. Για να το κάνετε αυτό), απλά προσθέστε μια κουταλιά βανίλια ή 2 κουταλιές από καρυκεύματα (γαρύφαλλο, κανέλα, μάραθο, και πιπερόριζα) σε ένα ποτήρι καθαρό οινόπνευμα ή βότκα. Αφήστε το μείγμα για 4 εβδομάδες. Το μείγμα αυτό δίνει μια ζεστή πικάντικη νότα στο άρωμα. Είναι παρόμοιο με το φυτικό βάμμα που μέσα στο οινόπνευμα εκχυλίζονται οι θεραπευτικές ουσίες των φυτών.

Το αρωματισμένο οινόπνευμα από τα φυσικά προϊόντα έχει πιο λεπτό άρωμα, και είναι προτιμότερο από εκείνο που γίνεται με προσθήκη αιθέριων ελαίων που είναι πολύ ισχυρά.
Εάν διαλέξετε να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια, εφαρμόστε τα με προσοχή καθώς μερικά από τα έλαια καρυκεύματα όπως το γαρύφαλλο και η κανέλα μπορεί να ερεθίσουν ευαίσθητες επιδερμίδες. Εάν διαλέξετε λάδι-βάση, το λάδι χοχόμπας είναι καλή επιλογή. Η χοχόμπα στην πραγματικότητα είναι υγρό κερί που δεν ταγκίζει τόσο γρήγορα όπως άλλα λάδια-βάσεις. Είναι ευγενικό στην επιδερμίδα και στα μαλλιά. Απλώνεται όμορφα και διαρκεί πολύ.

Εμφιάλωση
Όμορφα μπουκάλια αρωμάτων φέρνουν στο νου αναμνήσεις και πιθανόν να βρείτε μια ωραία συλλογή. Μπουκάλια λαστιχένια καπάκια είναι κατάλληλα για αρώματα με οινοπνευματώδεις βάσεις. Για τις ελαιώδεις βάσεις, χρήσιμο ποιείστε σκούρα γυάλινα μπουκάλια σαν αυτά που χρησιμοποιείτε για τα άλλα μείγματα όπως λάδι μασάζ ή λάδια γιο τα νύχια. Ένα μπουκάλι με δοσομετρητή 10 ml είναι κατάλληλο. Ένα προσωπικό άρωμα είναι ένα ευπρόσδεκτο δώρο - τα αρώματα πρέπει να είναι μοναδικά σαν την προσωπικότητά σας.

Πως να φτιάξετε το δικό σας άρωμα

Συνταγές για προσωπικά μείγματα αρωμάτων

Άρωμα μια τα μαλλιά

 • 3 σταγόνες απόλυτο τριαντάφυλλο
 • 3 σταγόνες απόλυτο γιασεμί
 • 5 σταγόνες λεβάντα
 • 5 σταγόνες σάνδαλο
 • 2 σταγόνες υλάνγκ-υλάνγκ σε 30ml οινόπνευμα με άρωμα βανίλιας ή 15ml λάδι χοχόμπας

Άρωμα με τριαντάφυλλο

 • 3 σταγόνες απόλυτο τριαντάφυλλο
 • 6 σταγόνες περγαμόντο 6 σταγόνες λεβάντα
 • 5 σταγόνες πατσουλί σε 30ml οινόπνευμα με άρωμα κανέλας ή 1/2 οζ λάδι χοχόμπας

Άρωμα για τον άντρα

 • 5 σταγόνες περγαμόντο
 • 5 σταγόνες σάνταλο
 • 2 σταγόνες πατσουλί
 • 2 σταγόνες κίτρο
 • 30ml οινόπνευμα καρυκευμάτων ή γαρύφαλλου ή 15ml λάδι χοχόμπας

Συνταγές και αρώματα καθημερινής χρήσης

Άρωμα για πρωινή ευεξία

1-3 σταγόνες δεντρολίβανο
3 σταγόνες λεμόνι
2 σταγόνες ευκάλυπτο ή 3 σταγόνες δεντρολίβανο
2 σταγόνες μέντας
3 σταγόνες λεμονιού

Για το μπάνιο ή ντους: προσθέστε τα αιθέρια έλαια κατευθείαν σε γεμάτη μπανιέρα με ζεστό νερό και ανακατέψτε καλά ή στο σφουγγάρι και κάνετε μασάζ με το ντους σας.
Για σαμπουάν ή αφρόλουτρο: βάλτε το μείγμα με τα αιθέρια έλαια σε 30ml άοσμου σαμπουάν ή αφρόλουτρου.
Για μασάζ ή λάδι για μαλλιά: αναμείξτε το μείγμα σε 30ml λάδι-βάση.

Άρωμα για φρεσκάδα

3 σταγόνες περγαμόντο
2 σταγόνες γκρέιπ-φρουτ
3 σταγόνες ροδόξυλο

Το χρησιμοποιούμε με τον ίδιο τρόπο όπως στην προηγούμενη συνταγή. Είναι αναζωογονητικό άρωμα χωρίς να είναι καταπραϋντικό ή υπερδιεγερτικό.

Άρωμα για χαλάρωση

5 σταγόνες λεβάντα
2 σταγόνες υλάνγκ-υλάνγκ
2 σταγόνες τριαντάφυλλο

Για μπάνιο: προσθέστε τα έλαια κατευθείαν μέσα σε μπανιέρα γεμάτη με ζεστό νερό και ανακατέψτε καλά.
Για μασάζ: προσθέστε το σε 15ml λάδι-βάση μαζί με 2 σταγόνες ρωμαϊκού χαμομηλιού και κάντε μασάζ σε όλο το σώμα πριν κοιμηθείτε. Αυτό το μείγμα μυρίζει καταπληκτικά.

Πηγή:Τρόπος ζωής–Τεύχος 32–Ιούλιος/Αύγουστος/Σεπτέμβριος/Οκτώμβριος 2001

Διαβάστε ακόμη:Παρασκευή θεραπευτικών λαδιών

10 σχόλια:

 1. Καλησπέρα σας μόλις ανακάλυψα το site σας κι ενθουσιάστηκα!!!Ηθελα να ρωτήσω στα αρώματα πως μπορώ ν' αντικαταστήσω το οινόπνευμα? Ευχαριστώ πολύ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. στα αρώματα από αιθέρια έλαια δεν γίνεται... χρειάζονται οινόπνευμα για να διαλυθούν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. στα αρωματικα ελαια π.χ musk για να γινει αρωμα και να διαρκει τι βαση μπορουμε να βαλουμε?αλκοολ η τζοτζομπα?ποιο διαρκει?και πως γινεται το αποτελεσμα να βγαινει η υφη σε oil του αρωματος οπως επερνα παλια απο τα body shop...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος14/11/18, 5:13 μ.μ.

  καλησπερα σας...αν χρησιμοποιησω τριανταφυλλο θα βγει βαρη το αρωμα μου;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Έχω μια ερώτηση για να μου πειτε τι θα μου προτείνατε να βάλω σε αυτό το άρωμα. Θέλω να φτιάξω ένα άρωμα που να δίνει πιο πολύ βάση στο άρωμα του Υάκινθου , για τα άλλα δύο όμως δεν ξέρω τι να βάλω ... Τι μου προτείνετε για αυτό ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος26/5/19, 12:49 μ.μ.

  Το πιο εύκολο άρωμα που μπορεί κανείς να φτιάξει είναι σε λίγο λάδι βάσης (αμυγδαλέλαιο) να βάλει 2-3 σταγόνες το αιθέριο έλαιο της επιλογής του και να το απλώσει σε όλο το σώμα μετά το μπάνιο. Δεν χρειάζεται έτσι να συντηρείς κάτι ή να χρησιμοποιείς αλκοόλ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. πως μπορω να φτιαξω χρωματα ζωγραφικης με φυτα λ.χ. τριανταφυλλα σεβαστη πεσχου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Έχω Πασχαλιά τι βαζω για να κάνω Κολωνία;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα