Φραγκοσυκιά: Πολλαπλασιασμός-καλλιέργεια

Φραγκοσυκιά: Πολλαπλασιασμός καλλιέργεια

Πολλαπλασιασμός και καλλιέργεια φραγκοσυκιάς

Η φραγκοσυκιά είναι ένα δέντρο-θάμνος σχεδόν άγνωστος. Καλλιεργείται σε λίγα μέρη στα νησιά, Πελοπόννησο, Αττική. Χρησιμοποιείται κυρίως για φράχτες. Ο θάμνος αυτός έχει μερικές ιδιότητες πού τον κάνουν ενδιαφέροντα.
Προκόβει σε ξερά εδάφη. Ξηρότερα από την Αττική και τις Κυκλάδες. Σε πετρώδη και σε αλατούχα ακόμη. Δίνει μεγάλες ποσότητες σαρκωδών φύλλων (5.000-6.000 οκ. στο στρέμ.), που είναι σχετικά καλή τροφή για τις αγελάδες και άλλα ζώα. Δίνει τα φραγκόσυκα, που είναι γλυκά δροσιστικά, θρεπτικά φρούτα για τον άνθρωπο και ακόμη καλύτερα για τα γουρούνια.

Τα αγκάθια που έχουν τα σαρκώδη φύλλα και τα φραγκόσυκα είναι ένα εμπόδιο για την διάδοσή της. Υπάρχει όμως ποικιλία χωρίς αγκάθια. Ότι λέμε φύλλα στη φραγκοσυκιά δεν είναι φύλλα, αλλά κορμός, πού έχει πάρει την μορφή σαρκωδών φύλλων.

Η φραγκοσυκιά πολλαπλασιάζεται ευκολότατα με κομμάτια φύλλων. Κόβονται το φθινόπωρο τα φύλλα. Αφήνονται 3-4 μέρες σε μέρος αεριζόμενο για να στεγνώσουν και κλείσουν οι πληγές και φυτεύονται σε φυτώριο ή απ’ ευθείας στο χωράφι σε αποστάσεις 1X2.5 μ. Ανοίγουμε λάκκους ή χαντάκια κι εκεί χώνουμε τα φύλλα λοξά κατά τα 3/4.

Ριζώνουν εύκολα. Από κάθε φύλλο σε ένα χρόνο γίνονται σε κανονική φυτεία 8-10 φύλλα. Σε νέα φυτεία γίνονται στο χρόνο 2-4 φύλλα.
Όταν τα κομμένα φύλλα τυλιχτούν σε άχυρα, διατηρούνται πολλούς μήνες και μεταφέρονται σε μακρινές αποστάσεις. Αναπτύσσονται χωρίς πολλές φροντίδες. Αν γίνει και σχετική καλλιέργεια και περιποίηση, θεριεύουν.

Φραγκοσυκιά: Πολλαπλασιασμός καλλιέργεια

Παραγωγή φύλλων
Μετά τα 4-5 χρόνια αρχίζουν να κόβονται τα φύλλα. Το κόψιμο γίνεται με μαχαίρι. Ο κλαδευτής είναι εφοδιασμένος με πέτσινα γάντια για τις αγκαθωτές φραγκοσυκιές. Τα αγκάθια καίγονται με φλόγα πάνω στη φραγκοσυκιά ή στην αποθήκη. Για να γλυτώσουμε από αυτές τις δυσκολίες, ας χρησιμοποιήσουμε φραγκοσυκιά χωρίς αγκάθια. Κόβονται τα φύλλα σε κομμάτια και δίνονται στα ζώα. Ή αφήνουν τα ζώα να τα τρώνε στο χωράφι. Τα φύλλα διατηρούνται στην αποθήκη χωρίς δυσκολίες. Κάθε στρέμμα δίνει 5.000-6.000 οκ. φύλλα. Φτάνει και τις 10.000-15.000 οκ.

Περιέχουν 90-93 % νερό. Λύνουν κάπως το πρόβλημα χλωρής-πράσινης τροφής το καλοκαίρι για τούς ξερότοπους. Ένα σιτηρέσιο σε αγελάδα από 75 οκ. κομμένα φραγκοσυκόφυλλα καί 75 οκ. άχυρο ισοδύναμεί με 100 οκ. καλό σανό.
Αλλά και τα φραγκόσυκα είναι θρεπτική τροφή. Περιέχουν 9-11 % ζάχαρη. Είναι δροσιστικά, νόστιμα και χωνευτικά. Τα λεπτά και πυκνά αγκάθια τα βγάζουν με νερό.
Στα νησιά τρέφουν γουρούνια με φραγκόσυκα και με φύλλα.

Διαβάστε ακόμη:Κατασκευή φτηνού φυσικού αδιάβροχου χρώματος από φραγκοσυκιά

7 σχόλια:

  1. Εάν φυτέψω μια φραγκοσυκιά τον Αύγουστο θα πιάσει? Εάν ναι τότε πότε θα αρχίζει να βγάζει τα πρώτα της φύλλα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλύτερα ότι φυτεύουμε από κοψίματα να το κάνουμε όταν έχουν περάσει οι ζέστες εγώ προτιμώ Οκτώβριο

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος9/11/21, 1:34 π.μ.

    Τι οκάδες ρε παιδιά έλεος, ξυπνήστε δεν είμαστε στο'60. Οκάδες και οκάδες όλην την ώρα σε όλες τις καταχωρήσεις......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πια είναι η διαδικασία για φυτέψω σπόρο από φραγκοσυκιά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πια είναι η διαδικασία για να φυτέψω σπόρο από φραγκοσυκιά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα