Συγκαλλιέργειες λαχανικών στο βιολογικό περιβόλι

Συγκαλλιέργειες λαχανικών στο βιολογικό περιβόλι

Συγκαλλιέργειες λαχανικών: συμμαχίες και ασυμβατήτητες στο βιολογικό κήπο

Οι παλιοί καλλιεργητές φύτευαν στο περιβόλι τους δίπλα στις καλλιέργειές τους διάφορα αρωματικά φυτά και λουλούδια, τα οποία το προστάτευαν και το ωφελούσαν. Αναφορικά φέρνω το παράδειγμα ότι μέσα στις ντομάτες φύτευαν κατιφέ (κοινώς τσετσέκια) και στις μελιτζάνες το γνωστό βασιλικό, διάσπαρτα δε σκόρδα, ρόκα και ραπανάκια. Πολλές φορές κήπος και περιβόλι ήταν ένα. Παρατηρώντας γνώριζαν βέβαια και πια φυτά ταιριάζουν μεταξύ τους και πια όχι. Πολλά φυτά αλληλοβοηθιούνται και προστατεύονται ακόμα και από την ύπαρξη κάποιων ζιζανίων. Παρακάτω είναι ένας βασικός οδηγός συγκαλλιέργειας λαχανικών για να σας βοηθήσει στο βιολογικό λαχανόκηπο.

Αγγούρι: συγκαλλιέργεια
Καλλιεργείται με καλαμπόκι-φασόλι-μπιζέλια-ραπανάκια-ηλίανθο-ραδίκια-καρότα-άνηθο. Το νεροκάρδαμο βελτιώνει τη γεύση και την παραγωγή. Τα ραδίκια αποτρέπουν τα σκαθάρια των αγγουριών.
Δεν καλλιεργείται με ντομάτα-αρωματικά βότανα κυρίως φασκομηλιά.

Καλαμπόκι: συγκαλλιέργεια
Καλλιεργείται με φασόλια-κολοκύθια-μπιζέλια-πατάτες-αγγούρι-πεπόνι-ηλίανθο-σόγια-φυστίκια-αμάραντο-μαιντανό. Το καλαμπόκι παρέχει φυσική υποστήριξη για τα φασόλια, οι κολοκύθες πνίγουν τα ζιζάνια και οι ρίζες καλαμποκιού διατηρούν την υγρασία στο χώμα. Τα δε φασόλια δεσμεύουν το άζωτο από τον αέρα στο χώμα.
Δεν καλλιεργείται με ντομάτα και σέλινο

Καρότο: συγκαλλιέργεια
Καλλιεργείται με μαρούλι-ραπανάκι-κρεμμύδι-ντομάτα
Δεν καλλιεργείται με άνηθο

Κολοκύθα: συγκαλλιέργεια
Καλλιεργείται με καλαμπόκι-πεπόνι-τάτουλα-ραπανάκι-καπουτσίνο-κατιφέ- ρίγανη. Ο κατιφές αποτρέπει τους κανθάρους και η ρίγανη παρέχει τη γενική προστασία παρασίτων. Το νεροκάρδαμο αποτρέπει τα ζωύφια.
Δεν καλλιεργείται με πατάτες

Λάχανο-μπρόκολο-κουνουπίδι: συγκαλλιέργεια
Καλλιεργούνται με κρεμύδια-πατάτες-φασκόμηλο-χαμομήλι-σέλινο-άνιθο-δυόσμο-δεντρολίβανο-θυμάρι-αψιθιά-ύσωπο-λεβάντα. Τα αρωματικά φυτά γενικώς διώχνουν τα σκουλήκια των λάχανων.
Δεν καλλιεργούνται με ντομάτα-φασόλια-φράουλες

Μαρούλι: συγκαλλιέργεια
Καλλιεργείται με αγγούρι-ραπανάκι-κρεμμύδι-καρότο-φράουλες. Το καλοκαίρι τα μαρούλια πρέπει να καλλιεργούνται κάτω από σκιά για να μην ξεβλασταρώνουν.

Μελιτζάνα: συγκαλλιέργεια
Καλλιεργείται με φασόλια-αμάραντος-κατιφές Τα φασόλια τις προστατεύουν από το σκαθάρι της πατάτας και ο αμάραντος από τα επιβλαβή έντομα.

Μπιζέλια: συγκαλλιέργεια
Καλλιεργείται με καλαμπόκι-καρότα-σέλινο-μελιτζάνα-σέλινο-σπανάκι-μαιντανό-φράουλες-πιππεριά. Ο αρακάς φτιάχνει το άζωτο στο χώμα.
Δεν καλλιεργείται με κρεμμύδι

Ντομάτα: συγκαλλιέργεια
Καλλιεργείται με σκόρδο-κατιφέ-κρεμμύδι-μαϊντανό -σχοινόπρασο-καπουτσίνο-καρότο-τσουκνίδα-βασιλικό-μέντα-μελλισόχορτο Η καλλιέργεια σκόρδου ανάμεσα στις ντομάτες τις προστατεύει από τον τετράνυχο και ο κατιφές από τα έντομα ενώ η τσουκνίδα η μέντα και το μελλισόχορτο καλυτερεύει την ποιότητά της. Ο βασιλικός απωθεί τις μύγες, τα κουνούπια και τα σκουλήκια των καρπών, τις βοηθάει στις ασθένειες και συμβάλει στην ανάπτυξή τους. Οι ντομάτες δεν έχουν πρόβλημα να καλλιεργούνται στο ίδιο μέρος κάθε χρόνο.
Δεν καλλιεργείται με πατάτες-μάραθο-καλαμπόκι-αγγούρι-λάχανο-μπρόκολο-κουνουπίδι-γογγύλι-άνιθο. Μην τις φυτεύεται κάτω από καρυδιές.

Πατάτα: συγκαλλιέργεια
Καλλιεργείται με νάνα φασόλια-καρότο-σέλινο-κατιφέ-μπιζέλι-καλαμπόκι-κρεμμύδι-λινάρι. Η συγκαλλιέργεια της πατάτας με τον τάτουλα ελέγχει σε ποσοστό 81% τις προσβολές των κονδύλων της από τη σπoγκoσπoρίωση.
Δεν καλλιεργείται με αγγούρι-κολοκύθι-γογγύλι-ηλίανθο-μάραθο.

Πιπεριά: συγκαλλιέργεια
Καλλιεργείται με κρεμμύδι-βασιλικό-μπάμιες-μαϊντανό-καρότα. Οι καυτερές πιπεριές έχουν τα εκκρίματα ρίζας που αποτρέπουν την αποσύνθεση ρίζας και άλλες fusarium ασθένειες.
Δεν καλλιεργείται με μάραθο-γογγύλια.

Σταφύλι: συγκαλλιέργεια
Καλλιεργείται με ύσσωπο-βασιλικό-φασόλια-μπιζέλι. Μαζί με το σχοινόπρασο απωθεί τις αφίδες. Το τριφύλλι αυξάνει τη γονιμότητα του χώματος για το σταφύλι.

Φασόλι: συγκαλλιέργεια
Καλλιεργείται με καλαμπόκι-αγγούρι-ραπανάκι-καρότο-κατιφέ-φράουλα-καρότα-μελιτζάνα-μπίζα-πατάτες-θρούμπι-σέλινο. Τα φασόλια εμπλουτίζουν το έδαφος με άζωτο από τον αέρα.
Δεν καλλιεργείται με μάραθο-κρεμμύδι-σκόρδο-σχοινόπρασο.

Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_companion_plants

Διαβάστε ακόμη:Η χρησιμότητα των βοτάνων στο βιολογικό περιβόλι

19 σχόλια:

  1. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΧΡΗΣΙΜΟ ΠΟΣΤ! (ΓΙΑ ΟΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΣΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΟΛΙ) ΤΥΧΑΙΑ ΕΠΕΣΑ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΣΟΥ , ΓΕΜΑΤΟ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΘΑ ΤΟ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΩ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος15/10/10, 7:44 μ.μ.

    Πραγματικός θυσαυρός!!!
    Να είστε όλοι πάντα καλά!!!
    Mogoras

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιώργος Κρητσωτάκης9/4/11, 11:08 μ.μ.

    Συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά που κάνετε.
    Επιτρέφτε μου να υποβάλλω ένα ερώτημα.
    Πρόσφατα φύτεψα λίγα κηπικά.
    Πριν φυτέψω σκέπασα με ένα νάυλον που δίνουν οι γεωπόνοι για να αποφύγω τα ζιζάνια.Τρύπησα το νάυλον και φύτεψα.
    Άλλα είναι φυτά,άλλα είναι σπόροι.Φοβάμαι όμως μήπως δεν έχουν τα φυτά μου επαρκή αερισμό στις ρίζες και αντιμετωπίσω άλλα προβλήματα.
    Πρέπει να αναφέρω ότι το πότισμα θα γίνει με σταγόνες.
    Θα εκτιμούσα ιδιαιτέρως οποιαδήποτε βοήθεια καθότι άσχετος με κήπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος19/5/11, 11:37 μ.μ.

    Πολύ καλή δουλειά, ειδικά για ελληνική ιστοσελίδα με τέτοιο θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος10/12/11, 4:26 μ.μ.

    ευχαριστουμε πολυ για τις πολυτιμες συμβουλες σου...εχω κανει πολλα λαθη...τωρα θα τα διορθωσω... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος22/4/12, 5:58 μ.μ.

    έχω μια ερώτηση αν μπορείτε να μου απαντήσετε...όταν φυτεύουμε τη μια χρονιά σε συγκεκριμένες θεσεις λαχανικά την επόμενη χρονιά θα πρέπει να τα φυτέψουμε σε διαφορετική θέση; σε πόση απόσταση; και στη θέση ποιών λαχανικών φυτεύονται τα καινούρια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος23/6/12, 1:55 μ.μ.

    Η ντομάτα μου από κάτω παρουσιάζει ένα μαύρισμα,μπορείτε να βοηθήσετε???
    Πάρα πολύ καλό site!Συγχαρητήρια για την δουλειά σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος23/6/12, 3:15 μ.μ.

    Αν το μαυρισμα ειναι σε ολες στο ιδιο σημειο εχεις ελειψη ασβεστιου, οποτε παιρνεις υγρο ασβεστιο και ψεκαζες τα φυτα. Αν δεν ειναι στο ιδιο σημειο ειναι απο υπερβολικη υγρασια. Οι ντοματες μαυριζουν και οταν ποτιζουμε πρωι με λαστιχο και βέπει ο ηλιος τα φρουτα ενω ειναι βρεγμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το νάιλον έχω ακούσε ότι κάνει το έδαφος ν' ασφυκτιά κι επιπλέον πως σε γλυτώνει μεν απ' τα ζιζάνια, αλλά σου φορτώνεις ρίσκα με σκορπιούς, φίδια και ιστορίες που κρύβονται από κάτω του λόγω δροσιάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εχω φτιαξει ενα μικρο θερμοκηπιο και τωρα θελω να αγορασω ναυλον. Κανει οτι ναναι,η θελει κατι ειδικο?Η κατασκευη ειναι μορφης τουνελ 4*4.Η ΣΕΛΙΔΑ ειναι φανταστικη.Με οδηγο τις πληροφοριες της εχω κανει μια μικρη φαρμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ioannis Papadimitriou, καλο ειναι να παρεις ναυλον για θερμοκηπια το οποιο περα απ το οτι σγκρατει την υπεριωδη ακτινοβολια, θα σου κανει την δουλεια για αρκετα χρονια αν το τοποθετησεις σωστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα τώρα που θα βάλω τις πατάτες σκέφτομαι να τις βάλω μαζί με κρεμμύδι και καλαμπόκι.. Σε μερικά αυλάκια θα τις φυτέψω με κρεμμύδι και στα άλλα με καλαμπόκι. Τι αποστάσεις στο περίπου θα πρέπει να αφήσω??
    Να τα φυτέψω ταυτόχρονα ή πρώτα τις πατάτες και μετά από μερικές μέρες τα υπόλοιπα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οταν λεμε "συγκαλλιεργεια", δεν ειναι θεμα οι αποστασεις. Ομως, πως θα σκαλιζεις καθε τοσο και θα σκεπαζεις τις πατατες, αν εχεις διπλα τους αλλα φυτα;
    Επισης, δεν ειναι λιγο αργα για να βαλεις πατατες; Δεν αντεχουν τις ζεστες και σ αυτες, δεν μεγαλωνουν οι κονδυλοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χρήστο εγώ με τον όρο "συγκαλλιέργεια" κατάλαβα ότι τα βάζουμε μαζί στο ίδιο αυλάκι όπως π.χ το καλαμπόκι με το φασόλι. Και όντως την ίδια σκέψη με σένα είχα και εγώ όσον αφορά το σώριασμα., αλλά και με το απύριασμα. Τώρα για την εποχή έχεις δίκιο αλλά στο συγκεκριμένο μέρος επειδή κρατάει πολύ υγρασία τις πατάτες τις βάζω πάντα τέτοια εποχή και χρονιά παρά χρονιά. Σε άλλα χωράφια έχω βάλει από τον Φλεβάρη μέχρι και μέσα Μαρτίου για να μην τις βγάλω μαζεμένες. Σε ευχαριστώ για την απάντησή σου να σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το ιδιο λεμε Αντωνη. Οποτε οι αποστασεις δεν εχουν σημασια. Απλα δεν βαζουμε απ τα δευτερευοντα οσα θα βαζαμε αν τα καλλιεργουσαμε μονα τους και φυσικα η λιπανση ειναι αυξημενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η συγκαλλιέργεια της γλυκοπατατας ποια είναι ; μήπως γνωρίζετε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Συνήθως μπορούμε να τις καλλιεργήσουμε μαζί με θαμνώδη φασόλια.
    Για αρωματικά φυτά επιλέγουμε βασιλικό ή άνηθο.
    Υπάρχουν μερικές ενδείξεις ότι το Τανατσέτο (tansy), και τα ραπανάκια μπορεί να αποκρούσουν ή να συγχέουν τα σκαθάρια της γλυκοπατάτας (sweetpotato weevil)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος4/5/22, 2:16 μ.μ.

    Καλές πληροφορίεςΕύγε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα