Τζάκι με λέβητα νερού

Τζάκι με λέβητα νερού

Κατασκευή τζακιού με λέβητα νερού

Στο εξοχικό μου έχω ενεργειακό τζάκι το οποίο κατασκευάστηκε από τον πατέρα μου το 1983.
Η εστία του τζακιού είναι λέβητας νερού από μαντέμι και επίσης μέσα στην φούσκα υπάρχει και σερπατίνα μεταλλική σε συνέχεια του λέβητα. Με μικρή ποσότητα ξύλων ζεσταίνει το σπίτι όλο (70 τμ) με σώματα καλοριφέρ και boiler 80 λίτρων ζεστού νερού για τις καθημερινές μας ανάγκες.
Σας επισυνάπτω τις φωτογραφίες από το τζάκι που κατασκεύασε ο πατέρας μου το 1983 με λέβητα νερού.

Είναι ανοιχτού κυκλώματος χωρίς δοχείο διαστολής, μόνο με δοχείο πλήρωσης.
Το χτίσιμο της εστίας και της φούσκας έγινε αφού τοποθετήθηκε ο λέβητας με την σερπατίνα.
Η απόδοσή του είναι άριστη αφού ζεσταίνει πολύ άνετα ένα σπίτι 70 τμ και ταυτόχρονα και boiler ζεστού νερού 80 λίτρων.
Στην αρχή (την πρώτη ώρα) χρειάζεται λίγο δυνατή φωτιά για να σηκώσει θερμοκρασία το νερό και στη συνέχεια λίγα ξύλα ίσα για να συντηρείς την θερμοκρασία.

Είναι τελείως ανοιχτό μπροστά και απολαμβάνουμε τη φωτιά και ταυτόχρονα έχει το απαραίτητο βάθος για να μπορείς να ψήνεις κιόλας.
Στην ταράτσα που βγαίνει η καμινάδα υπάρχει το δοχείο πλήρωσης νερού και η αποτόνωση σε περίπτωση βρασμού.
Στον κυκλοφορητή έχω συνδέσει έναν υδροστάτη για να τον ξεκινάει και να τον σταματάει στους 50 βαθμούς κελσίου.
Η κατασκευή του λέβητα είναι από μαντέμι και πιάνει τον χώρο του δαπέδου και της πλάτης της εστίας όπου εκεί συνδέεται με μια σερπατίνα κατασκευασμένη από σωλήνα τούμπο.

Τζάκι με λέβητα νερού

 Τζάκι με λέβητα νερού

 Τζάκι με λέβητα νερού

 Τζάκι με λέβητα νερού

 Τζάκι με λέβητα νερού

Διαβάστε ακόμη:Η στάχτη και οι χρήσεις της

10 σχόλια:

  1. Όχι μόνο συγχαρητήρια για την φοβερή κατασκευή,αλλά αυτο που μετράει περισσότερο από την κατασκευή είναι να θέλεις να μεταδόσεις αυτό που με κόπο έκανες......συγχαρητήρια και σε κάθε φίλο του μπλογκ αλλά και στους ιδιοκτήτες.Κρίση οικονομική έχουμε μα κρίση αξιών ποτέ δεν θα έχουμε γιατί πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φιλε μου χωρις να σε βαζω ιδεες και επειδη ειναι εξοχικο το σπιτι,ειναι λιγο επικινδυνο και ο λογος ειναι οτι το ανοιχτο κυκλωμα εχει ενα μειονεκτημα η σωληνα για την αποτονωση υπαρχει μεγαλη περιπτωση να παγωσει μιας και ειναι εξω απο το κτιριο και να μην μπορεσει να βγαλει την παραπανισια πιεση και να ξεθυμανει σε αλλο σημειο πχ μεσα στο σπιτι.
    τελειωσα θερμουδραυλικος στον οαεδ και εχω δει φωτογραφιες απο τετοια ατυχηματα το ξερω οτι ειναι απο το '83 το τζακι απλα για να το ξερεις στο ειπα μπορεις να βαλεις στο υπαρχον δικτιο νερου μια βαλβιδα ανακουφησεις και αν ανεβασει πανω απο 1,5 bar να ανοιγη για να μην υπαρξει προβλημα.
    φιλικα απο σερρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. evangele naxie ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.Η νγώση και οι καλές ιδέες έχουν αξία μόνο αν μεταδίδονται.
    Η κατασκευή έγινε από τον πατέρα μου (καταγωγής Νάξου αν είμαστε και πατριώτες) και όχι από μένα.

    giannis.serres
    Επίσης σε ευχαριστώ για την συμβουλή σου και το δίχως άλλο φέτος το χειμώνα θα βάλω μια ανακουφιστική βαλβίδα (στον χώρο του λουτρού προφανώς).
    Είναι κάτι το οποίο ποτέ δεν σκέφτηκα και είναι πιθανό να συμβεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος9/10/12, 12:10 π.μ.

    αμα απλά προστεθεί στο νερό αντιψυκτικό δεν θα λυθεί το πρόβλημα?
    Απλά ρωτάω χωρίς να έχω γνώσεις,όποιος ξέρει ας απαντήσει..
    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος9/10/12, 12:51 μ.μ.

    τελικα ποσο στοιχιζει μια τετοια εγκατασταση σε ενα υπαρχον τζακι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος9/10/12, 2:13 μ.μ.

    Επειδή είναι ιδιοκατασκευή και έγινε πριν περίπου 30 χρόνια δεν γνωρίζω το κόστος.Αυτό όμως που θα έκανα σήμερα αν ήθελα να κατασκευάσω κάτι τέτοιο θα ήταν το εξής.
    Υπολογισμό θερμικής ισχύος που απαιτείται για τον χώρο.
    Μετάφραση αυτού σε σώματα τύπου πάνελ ή ακόμα καλύτερα σε βεβιασμένης κυκλοφορίας (με βεντιλατέρ) για να υπάρχει υποδομή σε περίπτωση που θέλεις και ψύξη αργότερα. Κάποιος μηχανολόγος να υπολογίσει τις διαστάσεις που πρέπει να έχει ο λέβητας σε συνάρτηση πάντα με τις διαστάσεις του υπάρχοντος τζακιού και έρευνα αγοράς σε διάφορα μηχανουργεία για την κατασκευή αυτού.
    Τα υπόλοιπα κυκλοφορητές, θερμοστάτες, εγκαταστάσεις, σωληνώσεων και σωμάτων είναι κοινότυπα με οποιοδήποτε κύκλωμα καλοριφέρ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος10/10/12, 10:35 μ.μ.

    το εχω δει να λειτουργει οντως πολυ αποτελεσματικα στο σπιτι του σπιτονοικοκυρη μου στα τρικαλα το ιδιο ετος (1983). τοτε ημουν πολυ νεαρος για να εχω γνωσεις τετοιες που θα επετρεπαν να εχω αποριες επι του θεματος οποτε δε θυμαμαι λεπτομερειες παρα μονο οτι διεθετε κυκλοφορητη. στην ιδια φιλοσοφια λειτουργιας με ανοικτα δοχεια διαστολης κλπ βασιζονται και οι σημερινες κατασκευες θερμαστρων ξυλου ή πελλετ που συνδεονται με το υπαρχον δικτυο καλοριφερ ή με κατασκευη νεου. μια υποφερτη* λυση by pass για ενοικους διαμερισματων σε πολυκατοικιες που ειναι ερμαια της κρισης και του "δεν βαζουμε πετρελαιο αφου οι περισσοτεροι δεν πληρωνουν ουτε τα παγια". *(αφου σε καθε περιπτωση απαιτει την συνεχη παρουσια ενηλικου ατομου ικανου για την επιβλεψη, διατηρηση & τροφοδοσια της φωτιας με καυσιμη υλη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εχω βάλει ενεργειακό τζάκι με λέβητα πριν ενάμισυ χρόνο.Έχει πιάσει στον χώρο καύσης καπνίλα και πισσα και δεν μπορώ να το καθαρίσω ουτε με ξυσιμο ουτε με καθαριστικα τζακιου.Τι προτεινεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ το καθαρίζω με μια σπάτουλα που την δουλεύω σαν ξύστρα.
    Στα τούμπο που είναι στην επάνω πλευρά καθαρίζει σχετικά εύκολα.
    Την πλάτη στο επάνω σημείο (γιατί μόνο εκεί πιάνει) την ξύνω με αναμμένο το τζάκι και όταν έχει ανεβάσει θερμοκρασία δένοντας τη σπάτουλα σε ένα σωλήνα.
    Καθαριστικά δεν έχω βάλει ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος17/1/14, 5:34 μ.μ.

    Οπως λες το μποιλερ νερου ειναι μαντεμενιο.Σημερα στα ενεργειακα τζακια με μποιλερ νερου αποφευγουν να βαλουν μαντεμενιο μποιλερ λογω επικινδυνοτητας αυτο να σπασει εκαιτιας διαφορας θερμοκρασιας νερου κ μαντεμιου.Εσενα προφανως τοσα χρονια δεν εχει παθει κατι.Υπαρχει καποιος να μας το εξηγησει αυτο;Διοτι αυτου του τυπου τα τζακια σημερα εχουν μαντεμι μονο στο πατωμα του τζακιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα