Καλλιέργεια και πολλαπλασιασμός μπαμπού
Έχω έναν φίλο που έχει στο κτήμα του μια συστάδα από αυτό το εκπληκτικό φυτό και έτσι μπήκα στον πειρασμό για να ψάξω πληροφορίες γι αυτό, τις οποίες και παραθέτω για όποιον ενδιαφέρεται...
Το μπαμπού ανήκει στην κατηγορία των γκαζόν - αναφέρεται ως γιγάντιο γκαζόν, λόγω της εντυπωσιακής ανάπτυξης των νέων βλαστών του κάθε άνοιξη. Κάθε χρόνο, οι βλαστοί γίνονται μεγαλύτεροι και περισσότεροι, ενώ μερικοί τύποι είναι βρώσιμοι.
Το μπαμπού συγκαταλέγεται στα ταχύτερα αναπτυσσόμενα φυτά στον κόσμο. Ορισμένα είδη μπαμπού μπορούν να μεγαλώσουν 90 πόντους σε ένα 24/ωρο, με ρυθμό σχεδόν 4 εκατοστών την ώρα, 1 χιλιοστό κάθε 90 δευτερόλεπτα. Είναι αξιοσημείωτη η οικονομική και πολιτιστική σημασία του για την Ασία. Χρησιμοποιείται για την κατασκευή υλικών και ως πηγή τροφής. Το μπαμπού έχει μεγαλύτερη αντοχή σε θλίψη από το ξύλο, το τούβλο ή το σκυρόδεμα και η αντοχή του στον εφελκυσμό συναγωνίζεται τον χάλυβα.
Συνήθως ξεκινούν Μάρτιο με Απρίλιο να αναδύονται οι νέοι βλαστοί από το έδαφος και να φτάνουν στο τελικό τους ύψος σε 2 έως 3 μήνες. Ένας νέος βλαστός μπαμπού, παράγει ταυτόχρονα άλλους 3 όταν φτάνει στα 3 περίπου μέτρα, και ξεκινά να παράγει 3-4 επιπλέον νέους βλαστούς που το ξεπερνούν στο ύψος σε μόλις 2 μήνες. Την επόμενη άνοιξη αυτά τα 7-8 καλάμια θα παράξουν 5 έως 10 νέους βλαστούς που θα φθάσουν τα 5 μέτρα. Σε 4 χρόνια αυτό το φυτό θα έχει 60 καλάμια που θα είναι 8-10 μέτρα μακριά. Όλα αυτά τα καλάμια συνδέονται με ένα ρίζωμα, οπότε τα θεωρούμε μια ενιαία μονάδα που πλέον έχει την ενέργεια που χρειάζεται για την παραγωγή μεγαλύτερων και πιο πολυάριθμων νέων βλαστών.
Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό να παρακολουθούμε την ανάπτυξη των νέων βλαστών που κάποιες μέρες αυξάνουν το μήκος τους, περισσότερο από 30 πόντους την ημέρα.
Όταν θέλουμε να φυτέψουμε νέα μπαμπού σε μία περιοχή, τα βάζουμε 1 με 1,5 μέτρα μακριά το ένα από το άλλο και αυτά σε σύντομο διάστημα θα καλύψουν το κενό. Το μπαμπού χρειάζεται ελαφρώς όξινο και αργιλώδη χώμα. Εάν το χώμα σας είναι πολύ βαρύ, μπορείτε να προσθέσετε οργανική ύλη για να το ελαφρύνετε. Επίσης χρειάζεται τουλάχιστον για 5 ώρες ήλιο την ημέρα.
Φύτευση μπαμπού
Μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε ένα φυτό είτε με κομμάτι του ριζικού συστήματος, είτε με μόσχευμα. Το μόσχευμα πρέπει να έχει τουλάχιστον 2 κόμπους, ενώ η τομή γίνεται σε γωνία 45 μοιρών και κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να μην στεγνώσει μέχρι να ριζοβολήσει
Φυτεύουμε αφού έχουμε εμπλουτίσει τον λάκκο με κομποστ και εδαφοκαλύπτουμε με φυλλόχωμα, φύκια ή κομμένο γκαζόν για να κρατάει το έδαφος υγρασία.
Πότισμα
Η ανάγκη τους για νερό σε κάθε περιοχή είναι διαφορετική οπότε για να καταλάβετε πως να το ποτίζεται, να παρακολουθήσετε τα φύλλα που όταν το φυτό διψάει στρίβουν προς τα μέσα αλλά μόλις το ποτίσουμε, τα φύλλα θα ανοίξουν ξανά μέσα σε λίγες ώρες, οπότε έτσι θα μάθουμε πόσο συχνά πρέπει να το ποτίζουμε, γιατί είναι καλύτερα να του δίνουμε λιγότερο νερό από όσο χρειάζεται, παρά περισσότερο.
Αν ενώ το έχετε ποτισμένο τα φύλλα παραμένουν στριμμένα, θα το ψεκάσετε με ένα μυκητοκτόνο επειδή το έχετε παραποτίσει και θα αναπτύξει μύκητες.
Ασθένειες
Είναι πιο εύκολο να λειτουργήσουμε προληπτικά παρά να θεραπεύσουμε και αυτό ισχύει και για το μπαμπού.
Το βασικότερο όλων είναι η καλή διαχείριση του νερού. Τα φυτά χρειάζονται σταθερή παροχή νερού και το έδαφος να στραγγίζει καλά, έτσι ώστε να μην μένει υγρό για μεγάλο χρονικό διάστημα
Αν η θέση εξασφαλίζει για αρκετές ώρες το φως του ήλιου, αυτό θα βοηθήσει για την καλή υγεία του φυτού. Ευτυχώς, δεν υπάρχουν πολλές ασθένειες που πλήττουν τα μπαμπού, και διακρίνονται εύκολα.
Σκουριά
Εμφανίζεται σε παλιά φυτά σε στρογγυλές κηλίδες και αυτό κατά κανόνα συμβαίνει σε υγρά κλίματα. Μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με χαλκό.
Iός του μωσαϊκού
Είναι η πιο δύσκολη ασθένεια και κατά κανόνα τον αποκτούν στα φυτώρια και μεταδίδεται με τα εργαλεία κλαδέματος. Το πρώτο σύμπτωμα είναι ένα μοτίβο αποχρωματισμού στα φύλλα. Θα δείτε τελικά να μαραίνονται τα φυτά αρχίζοντας από τις κορυφές. Δεν υπάρχει θεραπεία για την ασθένεια, αλλά μπορείτε κάνετε συντήρηση με το επιθετικό κλάδεμα. Είναι απαραίτητο να απολυμαίνουμε τα εργαλεία μας μετά από αυτό, για να μην μεταδώσουμε τον ιο και στα άλλα φυτά του κήπου.
Καπνιά
Προκαλείται από τις αφίδες. Όπως τρέφονται τα έντομα αυτά, που εκκρίνουν μια κολλώδη ουσία που ονομάζεται μελίτωμα. Το μελίτωμα γρήγορα μετατρέπεται σε μύκητες, προκαλώντας αντιαισθητικές μαύρες κηλίδες. Μπορείτε να ξεπλύνετε το φυτό και να απαλλαγείτε από τα έντομα με συχνές εφαρμογές σαπουνιού ή θερινού πολτού.
Διαβάστε ακόμη:Πηγές βιταμινών από βότανα
Καλησπέρα σας. Εχω μπαμπού σε γλάστρα και σήμερα που πήγα στο εξοχικό μου το είδα σε κακά χάλια. Τι να κάνω? Τελικά θέλει πότισμα συχνό ή όχι? Που μπορώ να σας στείλω φωτογραφίες για να με συμβουλεύσετε?? Σας ευχαριστώ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήλένε ότι αναπτύσονται τόσο άναρχα και ανεξέλεγκτα που μπορεί να δημιουργησουν πρόβλημα ....έχει κανείς ιδιαίτερη άποψη σ αυτό ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπο εμπειρια...μακρυα απο μπαμπου!!! Εβαλα για να κανω φραχτη οπως καποιοι μου ειπαν. Ειναι ομορφα και πολυ ψηλα ομωε βγαινουν ανεξελεγκτα παντου και ειμαι αναγκασμενη να προσπαθω να τα περιοριζω πραγμα δυσκολο. Εαν τα αφησω το σπιτι μου θα γινει χωραφι δαν απο καλαμποκια... Πολυ σκληρες ριζες που απλωνονται παντου...
ΔιαγραφήΑκριβως οπως τα ειπες,μακρυα απο μπαμπου,οτι χειροτερο σε κηπο,γινεται ανεξελεγκτη η κατασταση.Οτι φαρμακο εχω ριξει για να τα καταστρεψει δεν τα πιανει τιποτα.
Διαγραφήκαλησπερα εχω μπαμπου τυλιγμενα σε χαρτι σε ενα σκοτεινο υγρο και ζεστο χωρο γιατι δεν πετανε ριζα ειναι λανθασμενη επιλογη;
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν ξερω ρε μπρο
Διαγραφήσε σκοτεινό γιατί?
ΑπάντησηΔιαγραφήενισχύστε το με ενισχυτικά ριζοβολίας
Ποικιλίες δέντρων και επικονιαστές
Πολλαπλασιασμο με σπόρο έχει κάνει κάποιος? Είναι εύκολο ή έχει κάποια ιδιαιτερότητα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΘελω να φυτεψω καμια δεκαρια φυτα (φυντανια) απο την καλυτερη ποικιλία που εχετε για να γίνοντι χοντρά πειτε μου σας παρακαλώ ποσο στοιχίζουν. ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚύριε Σωτήρη εμείς δεν πουλάμε κάτι εδώ... απλά γράφουμε πως καλλιεργείται... και φυσικά καλλιεργείται από σπόρο μόνο του αν το αφήσουμε όπως το καλάμι.. λογικά σε μεγάλα φυτώρια ίσως πουλάνε...
ΔιαγραφήΚαλημέρα. Νόμιζα ότι τα μπαμπού τραβάνε πολύ νερό και απλώνουν πολύ τις ρίζες. Ισχύει αυτό; Θα ήταν ασφαλή για κήπο σπιτιού όσον αφορά τις σωληνώσεις και το αποχετευτικό σύστημα; Ρωτάω γιατί είχαμε ευκαλύπτους σε κήπο μονοκατοικίας, οι οποίοι προκάλεσαν μεγάλη ζημια και στο διπλανό σπίτι. Επίσης όσο μεγαλώνουν, χρειάζονται στήριγμα ή τοίχο για να είναι σταθερά και να μη γέρνουν;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ριζικό τους σύστημα είναι σας του καλαμιού δεν είναι μεγάλο σαν δέντρο για να προκαλέσει ζημιές, τώρα το κοινό καλάμι μπορεί να επιβιώσει στον κάμπο χωρίς νερό, το έχω δει που πολλαπλασιάστηκε από στηρίγματα φασολιών και μετά χωρίς νερό συνέχισε, μιλάμε για ένα δικό μας ενεργειακό φυτό, τώρα τα μπαμπού θέλουν πιο υγρό τόπο πιστεύω, κατά τα άλλα είναι πιο πυκνό σαν υλικό το καλάμι τους, στην περιοχή μου υπάρχουν κοντά χωρίς να ποτίζονται ... και δεν χρειάζονται στήριγμα.
ΔιαγραφήΕχω την επιθυμια για να αποκτησω χοντρο μπαμπου και μου εστειλε ενας φιλος από την Βεροια σπορους και τους φυτεψα προ 2 ημερων και περιμενω με αγωνια να βγουν Κωστας
ΑπάντησηΔιαγραφήΜολις φυτεψα σε μεγαλα παρτερια 6 ριζες
ΑπάντησηΔιαγραφήΠερινενω ναγινουν 1 σωμα σαν τοιχος πρασινος δλδ, κλαδεψα τις κορυφες στο υψος που ηθελα μηπως απλωσει ποιο γρηγορα, εκανα σωστα; ποτε πεταει νεα φύλλα;
Καλησπέρα σας!!! Έχω τέσσερις ρίζες μπαμπού σε βάζο με νερό.Εδω και ένα χρόνο κοντά δεν αναπτύσσονται.Τι κάνω λάθος?? Βάζω νερό απ' τη βρύση μια στης δύο βδομάδες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα σας , μπορειτε να μου αναφερετε μια μοναδα , εκταση σε χωραφι που να καλλιεργειται το μπαμπου συστηματικα στην Ελλαδα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα στη παρέα. Σχετικά με την επιθετική άναρχη ανάπτυξη που λέτε εχω μια ερώτηση. Το φυτο πολλαπλασιάζεται καθαρά και μόνο από το ριζικό του σύστημα ή και από αέρα? Εννοώ από σπόρους που πέφτουν από το φυτό και μπορούν να πάνε κάπου που δεν μας βολεύει. Εαν ισχύει μόνο η πρώτη περίπτωση θα μπορούσαμε να περιορίσουμε τη περιοχη για τις ρίζες με κάποιο, ας πούμε τοιχείο μεσα στο εδαφος περιμετρικά? και δεν εννοώ μπετον αλλα μαδέρια ας πούμε. Έχω μια καλλιέργεια αβοκάντο εικοσι στρεμμάτων και θα ηθελα να βαλω σε μια ακρούλα (50 τετραγωνικα περίπου) αλλά αν είναι να μου φυτρώνουν ανεξέλεγκτα παντού να μου λείπει το βύσσινο!
ΑπάντησηΔιαγραφή