Ο χυμός του σπανακιού αυξάνει την μυική ισχύ

Ο χυμός του σπανακιού αυξάνει την μυική ισχύ

Σπανάκι: το πράσινο λαχανικό που μπορεί να μας «ντοπάρει»

Ένα χημικό εκχύλισμα από το σπανάκι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει την απόδοση των αθλητών. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη του Πανεπιστημίου Freie του Βερολίνου που δημοσιεύθηκε στο Molecular Nutrition & Food Research.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA) ζήτησε από τους ερευνητές να μελετήσουν τις επιδράσεις της εκδυστερόνης, ενός φυτοστεροειδούς, στην προπόνηση ενδυνάμωσης. Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι η εν λόγω ουσία επηρεάζει σημαντικά τα κύτταρα των μυών.

Στη διπλή τυφλή μελέτη μία ομάδα αθλητών έλαβε μία ελεγχόμενη ποσότητα εκχυλίσματος σπανακιού ενώ μία δεύτερη ομάδα έλαβε ένα ψευδοφάρμακο (placebo) χωρίς κανένας να γνωρίζει ποιος έλαβε τι. Μετά από δέκα μέρες μελέτης, οι αθλητές που πραγματικά έλαβαν την εκδυστερόνη έδειξαν σημαντικά μεγαλύτερη αύξηση στην μυική ισχύ.

Ο χυμός του σπανακιού αυξάνει την μυική ισχύ

Η εκδυστερόνη είναι ένα από τα κυριότερα συστατικά του σπανακιού. Η ερευνητική ομάδα κατάφερε να δείξει ότι η ουσία επηρεάζει τον β οιστρογονικό υποδοχέα. Πολλά διατροφικά συμπληρώματα στην αγορά περιέχουν αυτό το χημικό.

Προηγούμενα εργαστηριακά πειράματα και δοκιμές σε ζωικά μοντέλα έδειξαν ότι η ουσία είχε πολύ ισχυρή επίδραση στα κύτταρα των μυών, ακόμα ισχυρότερα από τα ανδρογόνα στεροειδή, όπως η μεθανδιενόνη που ανήκει στις απαγορευμένες ουσίες.

Πηγή: https://ygeiamou.gr

Διαβάστε ακόμη:Σπανάκι: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα