29 Μαΐου 2015

Σώστε τους "σπόρους μας"

Σώστε τους σπόρους μας-ντοκιμαντέρ

Το σώσιμο των σπόρων μας

"Οι σπόροι μας (Our Seeds)" είναι ένα ντοκιμαντέρ το δικτύου Seed Savers από την Αυστραλία. Οι ιδρυτές και συντονιστές του δικτύου αυτού Michel και Jude Fanton παρουσιάζουν μέσα από το ταξίδι τους σε έντεκα χώρες (κυρίως στην περιοχή του Ειρηνικού, αλλά και σε Ασία και Ευρώπη) την εξάπλωση των εμπορικών υβριδικών σπόρων που μαζί με τα χημικά που τους συνοδεύουν, έχουν ως συνέπεια την επικράτηση εμπορικών μονοκαλλιεργειών, την εξαφάνιση παραδοσιακών ποικιλιών, την κυριαρχία ενός παγκοσμιοποιημένου μοντέλου διατροφής και παραγωγής της τροφής.
Μας προτείνουν τη λύση σε όλα αυτά, μέσα από την αντίσταση μικρών ομάδων και κοινοτήτων που διασώζοντας σπόρους, "ανασταίνουν" τη βιοποικιλότητα του τόπου τους.

Ντοκιμαντέρ:Οι σπόροι μας - Our Seeds

Πηγή: Γεωσκώληκας

Διαβάστε ακόμη:Σπόροι: διάρκεια ζωής

4 σχόλια:

  1. Καλημέρα σας. Ο παραπάνω πίνακας αφορά μόνο κηπευτικά? Τα αβοκάντο που μπορούμε να τα κατατάξουμε? Σε ποιο χρώμα? Ευχαριστώ. Σπύρος Χανιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή η εικόνα πάνω στην σελίδα σας τί ρόλο παίζει;;; Μήπως για να μας ενοχλή στο διάβασμα;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλησπερα θα ηθελα καποια βοηθεια σχετικα με κατι βατομουριες που εχω... ξεραινονται και οι 2 η μια εχει κατι ασπρα σαν σκονη κοντα στο κορμο...γνωριζει καποιος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ χρήσιμα βίντεο και τα δύο.



    Για το πρώτο βίντεο, μία ερώτηση και για το δεύτερο βίντεο μία παρατήρηση.



    Πριν δω το πρώτο βίντεο, γνώριζα ότι υπάρχουν δύο τύποι αποξηραμένων σύκων.


    1. Ο φυσικός, σκουρόχρωμος τύπος, και
    2. ο λευκός τύπος, ο οποίος προκύπτει με θείωση (δηλαδή χρησιμοποιείται θείο...) του σύκου, με χρήση ατμών, μέσα σε ειδικούς θαλάμους.



    Λόγω του ότι λοιπόν, θέλω να τρώω τροφές όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένες (πόσο μάλλον χωρίς... θείο), προμηθεύομαι μόνο τον φυσικό τύπο, ο οποίος είναι και περισσότερο δυσεύρετος.



    Με αφορμή, λοιπόν, το πρώτο βίντεο (περίπου στο 4:25) που αναφέρει ότι γίνεται χρήση θείου στην αποξήρανση των σύκων, θα ήθελα να ρωτήσω όσους γνωρίζουν:

    Ποιος είναι ο σκοπός της προσθήκης θείου ;
    Σε τι χρησιμεύει η λεύκανση με θείο ;
    Και γιατί να μην προτιμήσω τον φυσικό, σκουρόχρωμο τύπο ;

    Όποιος γνωρίζει, περισσότερες πληροφορίες σχετικά, θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα, εάν τις μοιραζόταν


    Σχετικά με το 2ο βίντεο, να πω ότι αυτός είναι ο βέλτιστος τρόπος αποξήρανσης, φυσικά, με τον ήλιο.


    Εάν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει φούρνο, τότε να φροντίσει να χρησιμοποιήσει χαμηλές θερμοκρασίες διότι οι υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν τα θρεπτικά συστατικά του σύκου (και γενικά των τροφών)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.