Φτιάχνω σαπούνι από λάδι ελιάς

Συνταγές για παρασκευή σαπουνιού

Παλιά στα χωριά έφτιαχναν μόνοι τους σπιτικό σαπούνι από ελαιόλαδο για να έχουν όλο το χρόνο. Συνήθως το έφτιαχναν το Σεπτέμβριο μήνα που ο καιρός ήταν ακόμα καλός και η θερμοκρασία ιδανική για να γίνει. Τότε επίσης μάζευαν και το λάδι από τον πυθμένα των βαρελιών που είχε και μούργα για να μην πάει χαμένο και το χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν το σαπούνι τους.

Φτιάχνω σαπούνι από λάδι ελιάς

Στο 1ο Ελληνικό βιβλίο φαρμακοποιίας βρίσκουμε την συνταγή:

Σαπώνιον
Ένωσε ένα μέρος κοπανισμένης σόδας της αγοράς , με 2 μέρη της ζωντανής ασβέστου σε μία αρκετή ποσότητα νερού. Ανακάτωσε τα πάντα καλά ώστε να γίνει σαν γάλα και άστα να κατακαθίσει η ύλη μέχρι την επόμενη ημέρα.
Έπειτα στράγγισε το επιπλέον εκείνο δριμύ ρευστό, εξάτμισέ το λίγο για να γίνει πιο ενεργητικό.
Μετά από αυτά ένωσε ένα μέρος από αυτό και ένα από λάδι ελιών ή και περισσότερο, βράσε το ανακατεύοντας συνεχώς τη μάζα τόσο έως ότου να πήξει αρκετά, η πήξης του οποίου γνωρίζεται ευθύς, αφότου βγάλεις λίγο έξω και κρυώσει.
Όταν γίνει αυτό, στρώνεις λίγο ασβέστη ή στάχτη σε ένα μέρος και χύνεις την ύλη αυτή και την απλώνεις όλη ομαλώς, μετά την κόβεις και την διαιρείς σε όσα κομμάτια θέλεις.
Το σαπούνι αυτό είναι πολύ χρειαζούμενο στους ανθρώπους, μάλιστα πολλές φορές και στην ιατρική και σε άλλες τέχνες.

Πηγή: Νέα Φαρμακοποιία Διονύσιου Πύρρου του Θετταλού σελ.209

Το σαπούνι από λάδι ελιάς

Το σαπούνι από λάδι ελιάς, που κάνουν ακόμα σήμερα μερικές Μηλιώτισσες είναι πιό αγνό για το δέρμα και τα μαλλιά από του εμπορίου, καθαρίζει τα ρούχα χωρίς να τα φθείρει, δεν κάνει πολύ αφρό και η μπουγάδα ξεβγάζεται πιό εύκολα. «Το ’χω παράπονο που δεν το φτιάχνουν σήμερα οι νέες, αλλά τις καταλαβαίνω κιόλας», λέει η Λουλά Σφέτσα. «Είναι μπελαλίδικη δουλειά, —άντε να μαζέψεις τη μούργα του λαδιού απ' τα πιθάρια, άντε ν’ ανάψεις το καζάνι και να καπνιστείς, ν’ ανακατέβεις τόσην ώρα σκυμμένη πάνω απ’ τη φωτιά και να προσέξεις να μην καείς. Είναι κόπος.

Εγώ όμως δεν αγόρασα ποτέ μου σαπούνι απ’ τον μπακάλη. Παλιά πλέναμε, ακόμα και τα δόντι ο μας μ' αυτό και τις πάνες τις μωρουδιακές τις έκανε αφράτες. Παλαιότερα σχεδόν όλες οι νοικοκυρές τού χωριού χρησιμοποιούσαν σπιτικό σαπούνι, ορισμένες έβραζαν περισσότερο και το πουλούσαν σε πλάκες ή πήγαιναν μεροκάματο για να το φτιάξουν σε ξένα σπιτικά. Στον πόλεμο και στην κατοχή μόνο σπιτικό σαπούνι υπήρχε.
«Το σαπούνι το φτιάχνω κατά Σεπτέμβριο μήνα που βάζουμε να καθαρίσουμε τα πιθάρια για να μπει το φρέσκο λάδι. Μαζεύω ότι έχει μείνει στον πάτο, αγοράζω και σπίρτο —καυστική ποτάσα— απ' τον μπακάλη, παίρνω και λίγο αλάτι. Η συνταγή είναι από την παρα γιαγιά μου που έκανε το σαπούνι, πρέπει όμως να ζυγίσεις σωστά.

Σε ίση ποσότητα από νερό και λάδι χρειάζεται 1/5 ποσότητας σπίρτου και 30 γρ, αλάτι σε ένα κιλό υγρό. Αποβραδίς ανάβω στο καμίνι μια μικρή φωτιά και μέσα σε χαλκωματένιο καζάνι— όχι τσίγκινο γιατί θα τρυπήσει με το σπίρτο— ρίχνω το νερό και το σπίρτο. Όταν το μείγμα ζεσταθεί, προσθέτω το λάδι και ανακατεύω για λίγο' σβήνω ύστερα τη φωτιά και τ’ αφήνω όλη νύχτα να σταθεί. Νωρίς τ' άλλο πρωί, ανάβω δυνατή φλόγα στο καμίνι, για να κοχλάσει το σαπούνι, ρίχνω και το αλάτι κι ανακατεύω συνέχεια μ’ ένα μακρύ ξύλο, θέλει γύρω στη μία ώρα μέχρι ν δέσει Κάπου κάπου το ραντίζω με λίγο νεράκι να κόβεται η βράση και εκεί, στα μισά, ρίχνω και ένα σακουλάκι με φύλλο δάφνης για ευωδιά.

Προς το τέλος δοκιμάζω να δω αν πέτυχε. Με μια κουταλιά παίρνω λίγο από το υγρό αν είναι πεντακάθαρο είναι εντάξει, αν έχει καντήλες λαδί και είναι ακάθαρτο θα πει ότι δεν έγινε καλό. Όταν βεβαιωθώ άτι έπηξε, σηκώνουμε το καζάνι δυο μαζί απ’ τη φωτιά, με προσοχή να μην τσουρουφλιστούμε, και χύνουμε το μείγμα σε μια κασόνα στρωμένη με λαδόκολλα. Το πασπαλίζω με λίγο νερό και το στρώνω καλά με την παλάμη μου ή με μια κουτάλα. Σιγά σιγά το υγρό το παραπανίσιο τρέχει απ' τις χαραμάδες της κασόνας και το σαπούνι όλο και σφίγγει. Μ’ ένα μαχαίρι χαράζω τώρα το μέγεθος της πλάκας και αφήνω την κάσα σε μέρος σκιερό, να στεγνώσει καλά το σαπούνι. Την επαύριο κόβω τις πλάκες με μαχαίρι κοφτερό και τις ξεπλένω. Το σαπούνι μου είναι έτοιμο αλλά όσο το αφήνεις τόσο καλύτερα. Το περσινό σαπούνι, το ξερό, είναι πάντα πιο καλό»

Πηγή: Μια Μηλιώτισσα θυμάται τη ζωή της

Συνταγή της κ. Χρυσάνθης Κασιανού από το Περαχώρι Ιθάκης

Υλικά:

  • 8 κιλά λάδι. Συνήθως χρησιμοποιούμε τη μούργα του λαδιού, το κατακάθι ή τηγανολάδα
  • 3 κιλά καυστική σόδα (ποτάσσα)
  • 10 κιλά νερό
  • 1 ποτήρι χοντρό αλάτι
  • ένα καζάνι

Εκτέλεση:
Βάζουμε το νερό μέσα στο καζάνι. Όταν το νερό είναι χλιαρό ρίχνουμε σιγά, σιγά το λάδι. Λίγο πριν βράσουν το νερό με το λάδι προσθέτουμε την ποτάσσα, σιγά, σιγά.
Μετά ρίχνουμε ένα ποτήρι χοντρό αλάτι.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ως τον πάτο του καζανιού. Τα υλικά θα πρέπει να ανακατευτούν πολύ καλά. Η ποτάσσα φουσκώνει και θέλει πολύ προσοχή στο ανακάτεμα.
Όταν είναι έτοιμο το σαπούνι «ξεκολλάει». Θα καταλάβετε στην πράξη τί σημαίνει αυτό. Το σαπούνι ανεβαίνει στην επιφάνεια και με μεγάλη τρυπητή κουτάλα παίρνουμε το σαπούνι και το βάζουμε στα καλούπια μας, που μπορεί να είναι και παλιά συρτάρια ή τελάρα. Πρώτα στρώνουμε χαρτί στα καλούπια μας και μετά βάζουμε το σαπούνι.

Αν θέλουμε να κάνουμε και άλλη δόση σαπούνι, χρησιμοποιούμε το ίδιο νερό με λιγότερη ποτάσσα.
Όταν το λάδι είναι καθαρό, θέλει περισσότερη ποτάσσα, όταν είναι μούργκα, θέλει λιγότερο. Όταν είναι τηγανολάδο, βάζουμε λιγότερο αλάτι.
Στο Περαχώρι της Ιθάκης σχεδόν όλες οι γυναίκες φτιάχνουν σαπούνι στο σπίτι τους.
Πηγή: http://peliti.gr

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω σαπούνι Καστίλης με ελαιόλαδο

42 σχόλια:

  1. Ανώνυμος17/4/10, 9:47 μ.μ.

    η καυστική ποτάσα δεν είναι επικίνδυνη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος12/10/10, 6:14 μ.μ.

    Υπαρχουν 2 τροποι παρασκευής σαπουνιου. Η θερμη και η ψυχρή. Για την θερμή οπου το σαπούνι ζεσταινεται και βραζει επισκευθείτε το :

    http://allcrafts.tripod.com/index.html

    Οι αναλογιες που χρησιμοποιώ ειναι αυστηρά 1 Kg λάδι με 136 gr Na me 380 gr νερό ή 1Κγ σόδα με 7.35 Kg λάδι και 2.8 Κγ νερό.

    Επισυνάπτω 2 μηνύματα ανταλλαγής πληροφοριών με φίλους οπου περιγραφω τα παραπάνω:

    Annelie,

    Epeidh katalavaino aresoun ston Thanassi oi Oikologikes sintages episinapto dyo tropous kataskeyis sapouniou

    1. HOT METHOD
    Is best described in the attached document (http://allcrafts.tripod.com/index.html). Time consuming (takes about 2 to 3 hrs to complete), needs more attention, needs heating etc The quality is though the best. For the materials ratios a table is attached. My basic formula is 1000 gr olive oil, 136 gr NaOH (kaystiki soda) , 380 gr water (for best results use distilled but I use normal water). The result is soap with neutral PH values.

    2. Cold Method.
    From a traditional Greek recipe from Mani (Peloponisos). I attach relative email (SEAFAITH kapote ksemine (en plo) apo sampoo kai sapouni. Opote esteila tis odigies kai eftiaksan apo ladi kai soda sapouni kai sampoo kai emeinan poli eyxaristimenoi).

    Now I use only cold method because is faster and easier. Quality is the same only the appearance is different. PH result is the same also (neutral).

    Note: For the normal hard soap we use NaOH (kaystiki soda) tin pernoume se fakela tou kilou apo ta magazia me vides, ergaleia ktl kai xrisimopoieitai gia ksefragma se neroxites ktl anti gia tuboflo. To KOH xrisimopoieitai gia reysto sapouni kai mono (den to exo xrisimopoiisei kai den ksero pou to agorazeis, einai sistatiko pou vrisketai stis staxtes san proin kaysis kai to xrisimopoiousan tap alia xronia – giayto kai oi noikokires etrivan palia ta rouxa me staxti dioti ginotan ena eidos saponopoiisis kai etsi katharizan ta rouxa).

    episis

    Dear Lazare,

    1000 gr oil
    136 gr NaOH (kaystiki soda)
    380 gr water.

    Tin teleytaia fora eftiaksa sapoyni me cold method. Opote apofeygis to xronovoro vrasimo. Oi analogies einai idies. Ekana ta eksis.

    Se ena doxeio vazo tin posotita toy nerou (prepei na einai megalo toso oste na xoraei oles tis posotites ton ilikon).
    Rixno tin kaystiki soda kai tin dialio sto nero. To nero thermenetai apo mono tou logo eksothermis antidrasis.
    Exo valei to ladi se mpoukalia tou nerou kai xino to ladi arga mesa sto doxeio me to nero kai tin soda eno anakateyeis. To ladi opos to xineis ginetai san galaktoma. Anakateyo gia 15 min peripou kai peizei elaxista to migma.
    Exo etoimasei ksilino kaloupi kalo (dioto to meigma pleon einai poli reysto opote ean diarreei tha kaneis ton kosmo xalia - ego to kaloypi to vazo pano se neroxyti pou exo sto ipogio - eksoxikoy) kai xino mesa to araio migma.
    Ayto paratirontas to pizei siga-siga. Se dio meres peripou exei piksi arketa opote mporeis na kopseis tis fetes sapoynioy. Se mia vdomada einai pleon stereo kai afairo tis fetes kai tis vazo na sklirinoun kai allo (orimansi gia 3 evdomades).
    Me ayto ton tropo to sapouni ginetai poli omalo kai poli aspro. Alla thelei pio poli xrono gia orimansi. Omos apofeygeis to vrasimo kai telioneis sto lepto.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος17/10/10, 8:02 μ.μ.

    Kalhspera se olous! Molis prin apo 2 leta teleiwsa me thn paraskeuh sapouniou, apo thn arxikh suntagh ths selidas! Ekeinh me ta 10 kila ladi, alla tosa nero klp.
    H wra gi ata apotelesmata twra, meta apo ola auta ena exw na pw! Krima! Krima panw ap ola ton kopo mou, meta krima to ladi, thn potasa kai to alati! Apolhth, plhrhs! Patagwdh apotuxia! Den 3erw ti ftaiei, oi posothtes h me8odos, Upo8etw pantws epeidh twra eida tis suntages ths filhs mas apo katw pws einai oi posothtes, opws kai na xei pantws mhn to dokimasete, 8a xasete thn wra sas kai auto pou 8a bgalete perissotero me spitikos xalbas 8a moiazei, para me sapouni! kai apla to mono pou perimenw, einai na kriwsei na mporw na to peta3w :)Hr8e h wra twra na dokimasw thn suntagh ths filhs mas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος25/1/11, 5:44 μ.μ.

    Επειδή πολλοι μου στείλατε email για τη συνταγη συντομα θα την ανεβασω εδω λιγο υπομονη για να μην απανταω σε εναν εναν.Η συνταγη οπως ειπα ειναι για super καλλυντικο σαπουνι με βαλσαμολαδο(προαιρετικα το βαλσαμολαδο)τα υλικα ειναι ακριβα αν θελετε κατι οικομικοτερο βρητε μια συνταγη σκετου ελεολαδου.Αυτο το σαπουνι το χρησιμοποιω στα μαλλια
    φιλικά Έλενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος25/1/11, 5:52 μ.μ.

    Επίσης προτεινω να αγορασετε μαυρο Αφρικανικο σαπουνι με σταχτη ειναι φανταστικο και δε περιεχει καυστικη ποτασα.Κανει καλο και θεραπευει τα εκζεματα στα μωρα.
    Μπορειτε να το ψαξετε στο ebay ως
    african black soap
    Φιλικά Έλενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος25/1/11, 11:11 μ.μ.

    Καλλυντικό σαπούνι συνταγή

    Με τη συνταγή αυτή φτιάχνεις ένα καλλυντικό σαπούνι για τα μαλλιά και το σώμα κάπου στα 20 κομμάτια ανάλογα με τα καλούπια Τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούμε είναι αρκετά ακριβά γι αυτό αν κάποιος θέλει ένα οικονομικότερο γενικής χρήσεως σαπούνι καλύτερα να ακολουθήσει μια συνταγή σαπουνιού με ελαιόλαδο μόνο.
    Πρίν ξεκινήσω θέλω να σας πω το λόγο για την οποία επιλέγω τη θερμή μέθοδο
    Και οι λόγοι είναι πολλοί. Κάθε μέθοδος έχει τα θετικά και τα αρνητικά της.
    Με τη κρύα μέθοδο χρειάζεσαι οπωσδήποτε θερμόμετρα και δεν τα έχω τα οποία τα χρησιμοποιούμε για να σιγουρευτούμε ότι το μείγμα ελαίων με τον μείγμα καυστικής ποτάσας που θα αναμείξουμε θα είναι και τα δυο σε θερμοκρασία των 43 βαθμών κελσίου. Και φυσικά χρειάζονται εργαστηριακά θερμόμετρα που να αντέχουν μεγάλες θερμοκρασίες.
    Με τη κρύα μέθοδο επίσης οι βιταμίνες των ελαίων δεν καταστρέφονται τόσο όσο στη ζεστή μέθοδο.
    Και τέλος δεν αναπνέεις τόσους υδρατμούς όσο με τη ζεστή.
    Με τη ζεστή μέθοδο πάλι έχεις μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας καθώς δε χρειάζονται θερμόμετρα.
    Με τη ζεστή μέθοδο επίσης το σαπούνι έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής .
    Γενικά αν είσαι προσεκτικός δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να φτιάξεις σαπούνι με τη θερμή μέθοδο, άλλωστε παλιά το παραδοσιακό σαπούνι με το ελαιόλαδο φτιαχνόταν με αυτή τη μέθοδο σε μεγάλα καζάνια έξω στο κήπο. Όμως ο καθένας μπορεί να φτιάξει μικρότερη ποσότητα σαπουνιού μέσα στο σπίτι χωρίς κίνδυνο αρκεί να πάρει τα κατάλληλα μέτρα.
    Για τη κατασκευή του σαπουνιού χρησιμοποιείτε μια βάση ονομαζόμενη καυστική σόδα η καυστική ποτάσα. Η βάση αυτή αν αναμειχτεί με νερό αρχίζει η χημική αντίδραση και η θερμοκρασία ανεβαίνει πολύ ψηλά ,επίσης βγάζει υδρατμούς. Για αυτό πρέπει να πάρουμε πολύ καλά μέτρα προστασίας για να είμαστε ασφαλείς.

    Υλικά που θα χρειαστούμε για να είμαστε ασφαλείς.
    Απαραίτητα 2 ΑΝΟΞΕΊΔΩΤΕΣ κατσαρόλες. ‘Αν δεν είναι ανοξείδωτες μπορεί η ποτάσα να τα τρυπήσει. .Επίσης όταν αγοράσουμε τη ποτάσα και μας περισσέψει επειδή μοιάζει με χοντρό αλάτι πρέπει απαραίτητα να ενημερώσουμε όλα τα άτομα του σπιτιού για το που βρίσκεται η ποτάσα και απαραίτητα να βάλουμε ένα ταμπελάκι πάνω που να γράφει προσοχή καυστική ποτάσα
    Επίσης θα χρειαστούμε χοντρά γάντια πλαστικά ,μπότες πλαστικές ψηλές, χοντρά παλιά ρούχα και γενικά όλο το σώμα μας να είναι καλυμένο .Μια κουτάλα ξύλινη ένα μπρίκι ανοξείδωτο.
    1 μακρύ ξύλο για ανακάτεμα. Μια ζυγαριά ακριβείας .Στη κατασκευή σαπουνιού κάθε γραμμάριο παίζει μεγάλο ρόλο και αν ας πούμε χρησιμοποιήσετε έστω και λίγα λιγότερα γραμμάρια
    καυστικής ποτάσας ένα μέρος των ελαίων θα παραμείνει ασαπωνοποίητο . Γιαυτό μια ζυγαριά ακριβείας είναι απαραίτητη. Τέλος χρειαζόμαστε σιλικονούχες φόρμες.(στο εμπόριο υπάρχουν ειδικές για σαπούνι που αντέχουν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες ) Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε σιλικονούχες φόρμες για κέικ. Ότι σκεύος χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε το σαπούνι σας και έπειτα θελήσετε να το χρησιμοποιήσετε για φαγητό θα πρέπει να το πλύνετε σχολαστικά ξανά κ ξανά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος25/1/11, 11:12 μ.μ.

    (το σαπουνάκι που θα πάρουμε δεν θα είναι τόσο λείο όσο του ελαιόλαδου κι αυτό γιατί περιέχει στερεά έλαια τα οποία μετά τη διαδικασία θα πάρουν αυτή τη μορφή. Παραπάνω έχω μια εικόνα με το σαπουνάκι που έχω φτιάξει (βαλσαμέλαιου)

    Αν θελήσετε να περιέχει το σαπουνάκι σας βαλσαμελαιο μπορείτε να μαζέψετε μια καλή ποσότητα βάλσαμου χλωρού η στην ανάγκη να αγοράσετε αποξηραμένο να το βάλετε σε ένα γυάλινο μπουκάλι θα προσθέσετε έπειτα όσα γραμμάρια πυρινέλαιου λεω παρακάτω και θα αφήσετε το μπουκάλι στον ήλιο 40 μέρες Δηλαδή αντί για σκέτο πυρηνέλαιο χρησιμοποιήτε βάλσαμοχορτο εμποτισμένο στο πυρηνέλαιο που είναι να χρησιμοποιήσετε.(εννοείται θα το σουρώσετε μετά)

    Υλικά για σαπούνι

    393 γραμμάρια λάδι καρύδας
    255 γραμμάρια φοινικέλαιο
    594 γραμμάρια πυρηνέλαιο
    150 γραμμάρια βούτυρο καριτέ
    189 γραμμάρια καυστική ποτάσα
    492 γραμμάρια νερό απιονισμένο


    Υλικά για tracing

    1,5 κουταλιά σούπας αιθέρια έλαια(προσοχή το αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου θέλει πολύ λιγότερη ποσότητα μπορείτε να ρωτήσετε τον έμπορο από τον οποίο θα το προμηθευτείτε.
    1 κουταλιά σούπας νερό κατεψυγμένο (όχι κοκαλωμένο)
    1 μεγάλη κουταλιά σούπας κερί (θα το ζεστάνουμε να είναι υγρό)
    Το κερί προστατεύει το δέρμα και συγχρόνως δίνει πιο σκληρό σαπούνι που δε τελειώνει(λιώνει)γρίγορα.Όμως μην αγοράσετε από κατάστημα με κεριά γιατί το νοθευουν(τα περισσοτερα) καλο είναι να το αγοράσετε από κάποιο κατάστημα με βιολογικά προιόντα η ακόμα καλύτερα αν γνωρίζεται κάποιον δικό σας έμπιστο παραγωγό μελιού.

    Πρώτα πρέπει να λαδώσετε ελαφρά τις σιλικονούχες φόρμες που θα χρησιμοποιήσετε.
    Στη μια ανοξείδωτη κατσαρόλα ζεσταίνουμε πρώτα σε μπέν μαρί η απλά κατευθείαν σε χαμηλή φωτιά τα στερεά έλαια ώστε να υγροποιηθούν .Μόλις γίνει αυτό προσθέτουμε και τα υγρά έλαια.
    Την αφήνουμε στην άκρη και αμέσως μετά (για να μη πήξουν τα έλαια κάνουμε σύντομα)
    Σε μια άλλη επίσης ανοξείδωτη κατσαρόλα ρίχνουμε το απιονισμένο νερό το οποίο έχουμε θερμάνει ελαφρά ισα ισα να γίνει χλιαρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος25/1/11, 11:13 μ.μ.

    Παίρνουμε τη καυστική ποτάσα (με γάντια πάντα) και αργα αργα τη ρίχνουμε στο νερό.ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΟΤΕ ΜΗ ΡΙΞΕΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΠΟΤΑΣΑ.Αλλα πάντα τη ποτάσα μεσα στο νερο και αργα αργα.Αμέσως η θερμοκρασία θα ανέβει και θα σχηματιστούν υδρατμοί. Πρέπει να είστε σε μια απόσταση και με ένα ξύλο να ανακατέβετε το μίγμα.
    Μόλις ανακατευτεί καλά τότε αργά αργά με μεγάλη προσοχή ρίχνετε το μείγμα λαδιών στο μείγμα σόδας-νερού. Ανακατέβετε και βάζετε σε χαμηλή φωτιά. Φροντίστε οι κατσαρόλες να είναι μεγάλες ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να χυθεί το μέιγμα. Να έχετε ανοιχτό τον απορροφητήρα και κανα παράθυρο ανοιχτό αν έχετε εκεί δίπλα η πόρτα. Αφήνετε το μείγμα να βράσει αρκετά ανακατεύοντας τακτικά Προσέξτε μη το παρακάνετε και πήξει. θα αρχίζει να μοσχοβολά σαπούνι και να αφρίζει να κανει κατι σα φουσκάλες.
    Τότε είναι έτοιμο το πιάνεται με γάντια και το μεταφέρετε αν έχετε μπαλκόνι η κήπο. Σ’αυτό το σημείο το σαπούνι έχει πολύ μεγάλη θερμοκρασία. Το αφήνεται να πέσει η θερμότητα του και να σταματήσει να βγάζει υδρατμούς. Μετά ρίχνεται το καλά λιωμένο από πρίν κερί ανακατεύετε πολύ καλά .Αμέσως μετά βγάζετε από το ψυγείο το κατεψυγμένο νερό και το ανακατέβετε με το αιθέριο έλαιο της αρεσκείας σας και το ρίχνετε στο μείγμα. Ανακατέβετε καλά Από εκεί και πέρα το μείγμα αρχίζει να πήζει πολύ γρήγορα και πρέπει να είσαστε σε ετοιμότητα να το βάλετε αμέσως στις φόρμες αλλιώς θα σας πήξει και δε θα πάρουν ωραίο σχήμα. Αφήστε το στις φόρμες
    1-2 μέρες και ξεκαλουπώνετε προσεχτικά. Μη σας τρομάζει αν είναι μαλακό είναι φυσιολογικό
    με το καιρό θα σκληρίνει.ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΠΡΕΠΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ 1-2 μηνες(2-3 κατά τη γνώμη μου) για να πέσει η οξύτητα του γιατί έχει πολύ υψηλό ph όταν είναι φρέσκο και δεν είναι φιλικό για το δέρμα. Επίσης καλό είναι να το αφήσουμε αρκετό καιρό να σκληρίνει γιατί είναι κρίμα να λιώνει γρίγορα.
    Καλή επιτυχία.
    Προσοχή στις αναλογίες
    Προσοχή να έχετε καλές φόρμες σιλικονούχες αντοχής.
    Τέλος προσέξτε μη σας πήξει το μείγμα και δε καλουπώνετε. Για να το αποφύγετε αυτό μπορείτε να ρίξετε το μείγμα σε μια μεγάλη βάση και έπειτα να κόψετε με μαχαίρι γιατί μεχρί να ρίξετε στις μικρές θα αρχίζει να πήζει.

    φιλικά

    'Eλενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος26/1/11, 2:17 π.μ.

    Σημείωση: Το κάθε έλαιο που χρησιμοποιούμε στη συνταγη που σας εδωσα έχει και ξεχωριστες ιδιότητες.
    Το λάδι καρύδας δίνει περισσότερο αφρό στο σαπούνι.
    Το βούτυρο καριτε έχει την ιδιότητα απο μόνο του να μη μπορει να σαπωνοποιηθει ολο κ ενα μερος να μεινει ασαπωνοποίητο αυτο θα λειτουργήσει σαν ενυδατικο καλλυντικό για την επιδερμίδα μας.
    Το πυρινελαιο το οποιο θα προμηθευτείτε απο τα σουπερ μαρκετ και δεν ειναι αλλο απο το λαδι που βγαινει απο τα κουκουτσια ελιας εχει πιο καλες καθαριστικές ιδιοτητες απο το ελεόλαδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αθηνουλα, κανεις ζαβολιες που ελεγε και η συγχωρεμενη,μη δινεις τετοια σαιτ διαβαζουν και ανηλικα κοριτσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δημήτρης#8612/5/11, 3:46 μ.μ.

    Φιλέ Ανώνυμε, να μην το παίξω ξερόλας αλλά δεν είναι επικίνδυνο προϊόν το απιονισμένο νερό που χρησιμοποιείτε σε εγκατάστασης αir condition και τέτοια, μήπως ήθελες να πεις αποσταγμένο ή δις αποσταγμένο νερό?
    Στο απιονισμένο νερό τα δισθενή κατιόντα και ανιόντα (ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου, θειικά, φωσφορικά και λοιπά άλατα) «αντικαθίστανται» με ιόντα νατρίου και χλωρίου αντίστοιχα.
    Αυτό πρέπει να γίνεται χημικά.
    Το απιονισμένο νερό λοιπόν έχει άλατα χλωρίου που διαβρώνουν τον χαλκό.
    Το απεσταγμένο νερό είναι εντελώς ελεύθερο αλάτων και γίνεται με απόσταξη, δηλαδή βρασμό και υγροποίηση των υδρατμών.
    Το δις αποσταγμένο νερό είναι ακόμη καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος14/6/11, 8:17 π.μ.

    πως πετυχενοθμαιτο φυσικο πρασινο χρωμα του σαπουνιου .γιατι εμενα μου βγηκε λιγο ασπρο????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το σαπούνι με λάδι ελιάς άσπρο βγαίνει, είναι το φυσικό του…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος30/7/11, 7:39 μ.μ.

    Η μανα μου φτιαχνει απο πολλα χρονια σαπουνι με την θερμη μεθοδο.
    Το ειχε μαθει απο τον παππου μου.
    Μου ειπε οτι ο παππους ειχε φτιαξει καποτε με σταχτη και ειχε πρασινο χρωμα.
    βεβαια αυο ειχε γινει πριν εξηνα χρονια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Υπάρχει ενα πολύ μεγάλο λάθος στην αρχική συνταγή και δεν κάνω λάθος σε αυτό.
    Για το σαπούνι χρειάζεται η καυστική σόδα και οχι η καυστική ποτάσα, που είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα,είναι το καυστικό κάλιο το οποίο το βάζουμε για υγρό σαπούνι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος22/10/11, 11:08 μ.μ.

    φιλη Δημητρα ετσι ξερω τη συνταγη με νερο απιονισμενο κ ετσι τη φτιαχνω ευθυνη δε περνω κ δεν υποχρεωσα κανενα να τη φτιαξει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος22/10/11, 11:12 μ.μ.

    κ για το φιλο που ρωτησε για τη ποτασα ξερω οτι η καυστ σοδα λεγεται κ ποτασα κ akoma k αν εχει μικρη διαφορα μια φορα μπορεις να χρησιμοποιησεις κ τα δυο.ολες οι συνταγες σαπουνιου αναφερουν κ τα 2 υλικα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος22/10/11, 11:15 μ.μ.

    χρησιμοποιω το σαπουνι μου πανω απο 2 eth κ ειμαι απολυτα ευχαριστημενη.ποτε δεν ειχα καποιο ερεθισμο απεναντιας δυναμωσαν τα μαλλια μου κ δερμα αστιγματιστο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος29/11/11, 1:50 μ.μ.

    μπορει καποιος να μου πει μια συνταγη για παρακευη σαπουνιου απο ελαιολαδο χωρις θερμανση? ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος4/9/12, 2:45 μ.μ.

    παιδια βοηθεια. εχω φαει τη ν ωρα μου να ψαχνω πωσ να κανω σαπουνι χωρισ καυστικη σοδα ή ποτασα. υπαρχει βεβαια και ο τροποσ παρασκευησ ποτασασ απο σταχτη, αλλα δεν υπαρχει αλλη συνταγη απο τελειως αγνα υλικα?
    ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αλλο καυστική σόδα (NaOH)
    Αλλο καυστική ποτάσα (KOH)

    Εαν βαλουμε ποτάσα , τότε ειναι που θελουμε και αλάτι αρα να υποθέσω οτι εννοείτε KOH .

    Με NaOH δεν χρειαζεται αλάτι (αλλά και τα γραμμάρια δεν ειναι τα ίδια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλησπερα!να κανω μια ερωτηση;προσπαθησα να φτιαξω σαπουνι με τις εξης αναλογιες: 4610γρ λαδι,1383γρ νερο και 646γρ ποτασα.ξεκινησα βαζοντας σε ενα τενεκε πρωτα το νερο σε θερμοκρασια δωματιου μετα την ποτασα ανακαυτευω να διαλυθει και ριχνω το λαδι.βαζω τον τενεκε πανω στο γκαζι και ανακατευω συνεχως.μετα απο λιγη ωρα εχειμαζευτει στην επιφανεια τριματα σαπουνιου και εμεινε απο κατω πολυ λαδι.σουρωσα το σαπουνι αλλα υπαρχει προβλημα ομογενοποιησης.τι μπορω να κανω τωρα?σωζεται τιποτα?μπορω να κανω το υπολοιπο λαδι, σαπουνι.ευχαριστω εκ των προτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος30/10/12, 10:55 μ.μ.

    "φτιαχνω σαπουνι μονος μου" παιδια μηπως τελικα ειναι αυτο που λεει η παροιμια "πολυ κακο για το τιποτα"? γιατι τοση πολλη φασαρια,κοπος,να ρισκαρουμε να ζεματισουμε τον εαυτο μας η καποιον αλλον,να μην ειμαστε σιγουροι αν αυτο που πρεπει να βαλουμε ειναι καυστικη σοδα η καυστικη ποτασα με αλατι η χωρις αλατι,να λερωσουμε ολη την κουζινα αν δεν εχουμε ελευθερο εξωτερικο χωρο για να "παιξουμε" να γκρινιαζει η συζυγος οτι της καναμε το σπιτι ανω-κατω,να θελουμε χωρο να το φυλαξουμε μεχρι να "ωριμασει",να υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα να ξεχασουμε κατι οποτε το αποτελεσμα να ειναι μια αποτυχια,χαμενα εξοδα και κοπος.στην αγορα υπαρχουν αντιστοιχα προιοντα απο μικρους κατασκευαστες σε πολυ προσιτες τιμες.σεβομαι το μερακι των ανθρωπων που θελουν να φτιαχνουν πραγματα μονοι τους για να ειναι σιγουροι για την ποιοτητα, αλλα λεω μηπως...λεω μηπως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Είναι η τρίτη φορά που φτιάχνω σαπούνι και έχω να κάνω κάποια σχόλια. Την πρώτη φορά ήταν αποτυχία καθώς το σαπούνι μου δεν έπηζε και μετά προσπάθησα να το βράσω με σκοπό να φύγουν τα υγρά του και το κατέστρεψα.

    Σκέφτηκα τι πήγε λάθος και τελικά κατάλαβα ότι η καυστική σόδα που χρησιμοποίησα δεν είναι μεγάλης καθαρότητας και για το λόγο αυτό θα πρέπει να μειώσετε την ποσότητα λαδιού και νερού στη συνταγή.

    Έτσι εγώ χρησιμοποιώ 5 λίτρα (4,5 κιλά ελαιόλαδο), 1 κιλό καυστική σόδα και 2 κιλά νερό.

    Για να μην έχω πρόβλημα με τις θερμοκρασίες κάνω τα εξής:

    Χρησιμοποιώ 2 ανοξείδωτες κατσαρόλες με χονδρούς πάτους μια μικρότερη και μια μεγαλύτερη να χωράει όλα τα υλικά.

    Στη μικρότερη σε εξωτερικό χώρο ρίχνω το νερό και μετά σιγά σιγά την καυστική σόδα ανακατεύοντας.

    Η θερμοκρασία αρχίζει και ανεβαίνει στο διάλυμα και μεταφέρεται και στην κατσαρόλα.

    Μετά από 2 λεπτά περίπου και αφού έχω διαλύσει την καυστική σόδα αδειάζω με προσοχή το διάλυμα στη μικρή κατσαρόλα η οποία ανακατεύοντας λίγο αρχίζει και αυτή και παίρνει την ίδια θερμοκρασία.

    Ρίχνω το λάδι στη μεγάλη κατσαρόλα το οποίο αρχίζει να ζεσταίνεται από το σκεύος που είναι ζεστό.

    Ανακατεύω για μισό λεπτό περίπου και στη συνέχεια ρίχνω το διάλυμα καυστικής σόδας που είχα μεταφέρει στη μικρή κατσαρόλα πάλι στη μεγάλη και αρχίζω και ανακατεύω με τη βοήθεια μίξερ χειρός για 10-15 λεπτά περίπου μέχρι το μείγμα να αρχίζει να πήζει και να είναι σχετικά παχύρευστο. Αν θέλω προσθέτω αρωματικά.

    Τότε αδειάζω το μείγμα σε σκληρό αλλά εύκαμπτο τετράγωνο πλαστικό από συσκευασία που φύλαξα από το σούπερ μάρκετ (οι εξειδικευμένες φόρμες σιλικόνης είναι ακριβές) και περιμένω μια μέρα να στερεοποιηθεί.

    Το κόβω στο μέγεθος που θέλω και το αφήνω να ωριμάσει.

    Το λάδι μου είναι αγνό παρθένο ελαιόλαδο και το σαπούνι μου γίνεται μαλακό και δεν αφρίζει αφού έχει όλη του τη γλυκερίνη.

    Πιστεύω ότι τα κακά λάδια με υψηλά οξέα θα δώσουν πιο σκληρό σαπούνι αλλά δεν το έχω δοκιμάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Φίλε Μιχάλη, πιστεύω πως με την ποσότητα της σόδας που χρησιμοποιείς, δε θα καταφέρεις να έχεις σαπούνι με φιλικό PH για το σώμα. Πάρε μερικές ταινίες από κάποιο κατάστημα, μέτρησε και ενημέρωσέ μας για το αποτέλεσμα.

    Αυτός που μπαίνει στη διαδικασία παρασκευής σαπουνιού, θα πρέπει να γνωρίζει ακριβείς αναλογίες και να διαθέτει τα κατάλληλα όργανα μέτρησης. Προσπαθούμε να κάνουμε καλό στον εαυτό μας κι όχι το αντίθετο.
    Έχουμε κανονίσει με το Θεόδωρο για ένα διήμερο σεμινάριο μέσα στο Γενάρη. Η μια μέρα θα αφιερωθεί στην παρασκευή σαπουνιών ελαιόλαδου και η άλλη στην κομποστοποίηση.
    Καλό θα ήταν να το παρακολουθήσει όποιος ενδιαφέρεται, αφού θα λυθούν οι όποιες απορίες και θα έχουμε και πρακτική.
    Η πρόσκληση θα αναρτηθεί σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Κώστα καλησπέρα,

    Με ενδιαφέρει η συνάντηση που αναφέρεις. Όταν κανονιστεί ας υπάρξει κάποιος χρόνος για να ενημερωθούμε όλοι και να συμμετέχουμε.

    Το σαπούνι με τη συνταγή που περιγράφω πιο πάνω βγαίνει δυνατό είναι η αλήθεια αλλά δεν "καίει". Δεν έχω μετρήσει PH.

    Θα πειραματιστώ και με άλλες αναλογίες για να δω τι θα κάνω και θα σας πω.

    Καλό θα ήταν να βρεθεί κάποιος χημικός και να μας εξηγήσει τι προσφέρει κάθε υλικό και η αναλογία του στο σαπούνι καθώς και γιατί οι συνταγές είναι έτσι όπως είναι.

    Για παράδειγμα, γιατί πρέπει το διάλυμα καυστικής σόδας και λαδιού να έχουν την ίδια θερμοκρασία στην ανάμειξη;

    Νομίζω ότι οι συνταγές που κυκλοφορούν στο internet έχουν να κάνουν με τα καλλυντικά σαπούνια μακράς ωρίμανσης που καταλήγουν σε λιπαρά προϊόντα.

    Αν ξέρει κάποιος περισσότερα ας μας πει.

    Εγώ θα δοκιμάσω και με άλλες αναλογίες για να δω τα αποτελέσματα.

    Παρατήρησα πάντως ότι όταν φτιάχνω μεγαλύτερες ποσότητες το σαπούνι βγαίνει καλύτερο. Αυτό κι αν είναι μυστήριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Μιχάλη καλημέρα,

    Να ξέρεις πως για όλα υπάρχει εξήγηση. Σε γενικές γραμμές για την ψυχρή μέθοδο σαπωνοποίησης η σόδα πρέπει να είναι 128-135 γρ. ανά κιλό ελαιόλαδου. Το ελαιόλαδο πρέπει να έχει οξύτητα (να είναι 2-3 ετών) και για τις θερμοκρασίες 35-45 C.

    Όσο αφορά το σαπούνι του link δε γνωρίζω ποιά μέθοδο έχει ανακαλύψει ο δημιουργός του. Έχω όμως την αίσθηση πως κάτι θα χρησιμοποιεί αφού οξέα+βάση= άλας(σαπούνι). Άρα χωρίς βάση δεν μπορεί να προέλθει τελικό προϊόν.

    Και κάτι άλλο. 9,90€ για ένα σαπουνάκι 125 γρ.?????? Έλεος ρε παιδιά......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος16/3/13, 4:24 μ.μ.

    Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω το καλλυντικό σαπούνι με βούτυρο καριτε-βαλσαμο που έβαλε η Έλενα μπορεί να γίνει και με την ψυχρή μέθοδο 'η αλλάζουν οι αναλογίες?Ας απαντήσει οποιος ξέρει σίγουρα.Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ΚΑΛΗΜΕΡΑ..
    ΧΘΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΑΠΟΥΝΙ ΑΠΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΔΟ ΜΕΓΑΛΗΣ ΟΞΥΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 3 ΕΤΩΝ ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ 1000gr ΛΑΔΙ 380 ΝΕΡΟ ΚΑΙ 128gr NaOH...
    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑ ΠΙΣΤΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΨΥΧΡΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΜΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ 38 ..
    ΜΟΛΙΣ ΕΡΙΞΑ ΣΤΟ ΛΑΔΙ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΣΟΔΑΣ ΜΟΥ ΈΠΗΞΕ ΑΜΕΣΩΣ. ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑ ΟΥΤΕ ΤΟ ΜΙΞΕΡ ΝΑ ΒΑΛΩ...ΑΝΑΚΑΤΕΒΑ ΜΕ ΚΟΥΤΑΛΑ .
    ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΕ ΤΙς ΙΔΙΕΣ
    ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ...
    ΕΡΙΧΝΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΣΙΓΑ -ΣΙΓΑ ΣΤΟ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΚΑΤΕΒΑ ΜΕ ΤΟ ΜΙΞΕΡ...Η ΠΗΞΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΣΤΑ 5 ΛΕΠΤΑ...

    ΚΑΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΝ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ ΛΑΘΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Φίλε Κώστα σύμφωνα με αυτά που αναφέρεις και αφού τήρησες ακριβώς όλη τη διαδικασία, θέλω να εξακριβώσεις τα παρακάτω :

    1)Ποιότητα της Καυστικής Σόδας. Έχω ακούσει πως μερικά καταστήματα δίνουν μαγειρική αντί για καυστική.

    2)Όταν λες μεγάλη οξύτητα γνωρίζεις ακριβώς να μου πεις? Για τα λάδια με μεγάλη οξύτητα οι αναλογίες της βάσης αλλάζουν....

    3) Έλεγξε επίσης αν τα σκεύη σου είναι ανοξείδωτα και δεν έγινε κάποια αντίδραση εξαιτίας των δοχείων....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Κ.Ανδρεοπουλε τα λαδια ειναι απο φιλο παραγωγο απο μουργα .
    οσο για τα υπολοιπα εχω ανοξειδωτα σκευη και σοδα καθαρη.
    Δοκιμασα αλλες δυο φορες με τις ιδιες αναλογιες αλλαζοντας τις θερμοκρασιες 40 την πρωτη και 45 την δευτερη αλλα το αποτελεσμα ειναι το ιδιο..αμμεση σαπουνοποιηση του μιγματος.
    τα χτυπησα στο μπλεντερ αλλα το μιγμα το εβαλα στα καλουπια με την κουταλα διοτι παγωνε γρηγορα.
    Θα δοκιμασω με απλο ελαιολαδο εμποριου την επομενη φορα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμος27/3/13, 8:11 π.μ.

    Αν έχει έτσι ο νους πηγαίνει μόνο στο λάδι. Αν έχεις ακόμα από την ίδια μούργα δοκίμασε ρίχνοντας πολύ αργά τη λιωμένη σόδα στο λάδι. Όταν διαπιστώσεις ίχνος σταμάτησε τη σόδα κι ας μην έχει πέσει όλη.
    Διαφορετικά δοκίμασε το απλό ελαιόλαδο.

    Κ.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ανώνυμος27/4/13, 9:48 μ.μ.

    καλησοερα σας εχω καποιο προβλημα φτιαχνω σαπουνι ελαιολαδου εδω και πολυ καιρο και ολα ειναι ενταξει!σημερα εφτιαξα παλι και κατα την διαρκεια της σαπουνιποιησης με ελαιολαδο και την καυστικη σοδα δεν επιζε καθολου και αρχισε να κοβει το μιγμα τι φταιει μηπως γνωριζετε την συνταγη μου την κανω κατα γραμμα και δεν ειχα ποτε προβλημα εδω και 2 χρονια και ξαφνικα αυτο!!αν μου απαντουσατε θα με ευχαριστουσε παρα πολυ να εισται παντα καλα μενελαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος1/8/13, 1:40 μ.μ.

    Οχι βρε παιδιά το Σεπτέμβρη!!!
    Το "γύρισμα" του λαδιού, για να βγάλουμε τη μούργα από τα ντεπόζιτα, το κάνουμε ΠΡΙΝ το καλοκαίρι, γιατί αν μείνει το λαδάκι σας με τη μούργα όλο το καλοκαίρι, ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ. Βρώμισε!!
    Εκτός φυσικά αν εννοείτε ότι "γυρίζετε" το λάδι ΠΡΙΝ το καλοκαίρι, ΦΥΛΑΤΕ τη μούργα μέχρι το Σεπτέμβρη και φτιάχνετε το σαπούνι το Σεπτέμβρη, για να μην το κάνετε το καλοκαίρι, με τη ζέστη (το να ανακατεύεις ποτάσα μέσα στο καλοκαίρι είναι ΟΝΤΩΣ ζόρικη δουλειά!).
    Ξεκαθαρίστε το πάντως γιατί υπάρχουν και άνθρωποι που δεν γνωρίζουν τις "λεπτομέριες"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Δεν εχω καταλαβει αν το νερο ειναι ζεστο η κρυο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Αν ρίξουμε το νερό με τη ποτάσα στο λάδι και όχι το ανάποδο έχει διαφορά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ανώνυμος15/1/22, 7:01 μ.μ.

    Συγχαρητηρια για τη θεματολογια σας. Εχω ασχοληθει στο παρελθον με το σαπουνι και χαιρομαι οταν βλεπω οτι υπαρχει ακομα ενδιαφερον. Θελω να κανω μερικα σχολια γιατι νομιζω οτι σε καποια σημεια υπαρχει λιγο μπερδεμα.
    Κατ'αρχην πρεπει να τονιστει οτι η σαπωνοποιηση ειναι χημικη αντιδραση και οι ακριβεις ποσοτητες παιζουν σημαντικο ρολο. Ιδιαιτερα η "ψυχρη" μεθοδος απαιτει μεγαλη ακριβεια σε ολα τα συστατικα. Η αναλογια ΝαΟΗ προς ελαιολαδο ειναι "απολυτη", 134 gr ΝαΟΗ για 1.000 gr ελαιολαδου. Αυτες οι ποσοτητες αντιδρουν πληρως και δεν περισσευει τιποτα. Ομως το σαπουνι που βγαινει εχει σχετικα ψηλο ρΗ (9-10), για πιο ουδετερο σαπουνι (ρΗ πιο κοντα στο 7) θελουμε να περισσεψει λιγο ελαιολαδο απο το αρχικο μειγμα. Συστηνεται λοιπον η ποσοτητα του ΝαΟΗ να ειναι 5 με 10 % μικροτερη απο την τυπικη που χρειαζεται για πληρη αντιδραση. Οποτε σαν μια καλη τελικη αναλογια προτεινω 125 γραμμαρα ΝαΟΗ για 1 Κιλο ελαιολαδο (προσοχη, τα παντα ειναι σε γραμμαρια οχι λιτρα ή ml). Επισης να τονισω οτι μιλαμε για ελαιολαδο, καθε διαφορετικο ειδος ελαιου (ειτε φυτικο ειτε ρευστο ειτε στερεο) απαιτει διαφορετικη ποσοτητα ΝαΟΗ για την σαπωνοποιηση.
    Τελος παμε στο νερο. Εδω τα πραγματα δεν ειναι τοσο αυστηρα και δεν απαιτειται τοσο μεγαλη ακριβεια. Υπαρχει καποιο ασφαλες ευρος που μπορουμε να παιξουμε. Το νερο ας πουμε οτι δεν συμμετεχει στην αντιδραση αλλα ειναι ο διαλυτης που βοηθα να λαβουν χωρα οι απαιτουμενες αντιδρασεις. Δεν πρεπει να ειναι παρα πολυ γιατι τοτε θα εχουμε ενα πολυ υδαρες μιγμα που δυσκολα θα πηξει. Δεν πρεπει να ειναι πολυ λιγο γιατι α) θα εχουμε ενα πολυ πυκνο διαλυμα ΝαΟΗ που θα δημιουργησει πολλα προβληματα και β) θα ειναι δυσκολο να εχουμε ενα ομογενες μειγμα οπου σε ολη τη μαζα του θα γινει ομοιομορφα η αντιδραση. Μια ικανοποιοητικη ποσοτητα νερου ειναι το 30% του ελαιολαδου (σε γραμμαρια παντα).
    - Οποτε τελικα εχουμε τις εξης αναλογιες, 1.000 γρ Ελαιολαδο - 300 γρ Νερο - 125 γρ ΝαΟΗ.
    Η διαδικασια τωρα ειναι η εξης:
    - Ριχνουμε σιγα-σιγα το ΝαΟΗ στο νερο. ΠΟΤΕ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ.
    Η διαλυση ειναι εξαιρετικα εξωθερμη διαδικασια, το διαλυμα θα φτασει εως και 90 βαθμους.
    - Αφου κρυωσει το διαλυμα το ριχνουμε αργα και ανακατευοντας συνεχως στο ελαιολαδο. Εδω πρεπει να τονισουμε οτι το ιδανικο ειναι το διαλυμα ΝαΟΗ και το ελαιολαδο να εχουν την ιδια θερμοκρασια και αυτη να ειναι απο 35 μεχρι 40 βαθμους. Μικροτερη θερμακρασια θα οδηγησει σε αργη αντιδραση και πολυ μεγαλο χρονο πηξης. Μεγαλυτερες θερμοκρασιες θα οδηγησουν σε ταχεια ανομειογενης πηξη.
    Επισης να τονισω οτι ριχνουμε το διαλυμα ΝαΟΗ στο λαδι και οχι το αντιθετο. Δεν ειναι απαραιτητα λαθος ουτε καθετα απαγορευτικο αλλα επιτυγχανεται καλυτερη και πιο ελεγχομενη μειξη/αντιδραση με τον πρωτο τροπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξεχασα να αναφερω μερικα βασικα πραγματα που αφορουν την προστασια.
      α) Τα σκευη που θα χρησιμοποιησουμε πρεπει να ειναι πλαστικα ή ανοξειδωτα. Το ΝαΟΗ αντιδρα και διαβρωνει τα μεταλλα.
      β) μεγαλη προσοχη στο ΝαΟΗ, κανει πολυ ευκολα εγκαυματα. Συστηνονται πλαστικα γαντια κουζινας και φυσικα μεγαλη προσοχη. Επισης η αρχικη διαλυση του στερεου ΝαΟΗ στο νερο καλο ειναι να γινει σε εξωτερικο χωρο καθως παραγονται καυστικοι ατμοι. Η χρηση προσταυτικων γυαλιων ειναι μια πολυ καλη ιδεα.

      Διαγραφή
  38. Τελος θελω να αναφερθω και λιγο στην αρχικη παραδοσιακη συνταγη.
    Πρωτα λιγη χημεια ομως. Το ελαιολαδο ειναι εστερας, δηλαδη προιον αντιδρασης αλκοολης με λιπαρο οξυ. Συγκεκριμενα η αλκοολη ειναι η γλυκερολη που μπορει να ενωθει με 3 διαφορετικα μορια λιπαρου οξεος ταυτοχρονα.
    Αυτο που γινεται στην σαπωνοποιηση ειναι οτι σε πρωτη φαση σπανε οι δεσμοι γλυκερολης-λιπαρου οξεος και στην συνεχεια τα ελευθερα πλεον λιπαρα οξεα κανουν δεσμο με το Νατριο. Αυτο ειναι το σαπουνι μας, τα οργανικα αλατα του Νατριου.
    Το ερωτημα τωρα ειναι τι γινεται με την γλυκερολη που ελευθερωθηκε στο πρωτο σταδιο της αντιδρασης. Στην ψυχρη διαδικασια που περιγραψαμε παραπανω η γλυκερολη παραμενει ελευθερη μεσα στο μειγμα και τελικα μεσα στο σαουνι μας προσφεροντας ενυδατικες ιδιοτητες.
    Παμε στην παραδοσιακη συνταγη τωρα. Θα προσεξατε οτι στις αναλογιες που χρησιμοποιει υπαρχει λιγο λαδι και μπολικο ΝαΟΗ και νερο. Αυτες οι αναλογιες παραπεμπουν στην ακομα πιο παραδοσιακη σαπωνοποιηση τοτε που δεν αγοραζες απο το μπακαλικο ΝαΟΗ αλλα χρησιμοποιουσαν ως βαση την σταχτη. Προφανως μια διαδικασια τελειως εμπειρικη και σχεδον αδυνατο να προσδιοριστει ποσοτικα καθως η σταχτη μπορει να περιεχει τελειως διαφορετικες ποσοτητες βασης (ειτε ΚΟΗ ειτε ΝαΟΗ). Η λογικη λοιπον ηταν βαλε μπολικη για να ειμαστε σιγουροι οτι θα φτασει. Βεβαια καμια φορα και αναλογα τα ξυλα που ειχαν καει ή αν ειχε τυχον ξεπλυθει απο καμια βροχη η σταχτη τελικα δεν εφτανε για την σαπωνοποιηση και δεν πετυχαινε η συνταγη.
    Η λογικη λοιπον ηταν η εξης. Θα εχω ενα μεγαλο καζανι με μπολικο και πλουσιο σε ΝαΟΗ διαλυμα. εκει θα ριξω το λαδι μου, θα του ριξω και μπολικο αλατι (χλωριουχο Νατριο) που λειτουργει ως καταλυτης και που θα παει θελει δε θελει θα αντιδρασει αφου θα το "βραζω" κιολας. Σε ενα τοσο πλουσιο σε νερο διαλυμα φυσικα δεν περιμενουμε πηξη, απλα το σαπουνι που σχηματιζεται αναδυεται στην επιφανεια (ως ελαφρυτερο) και το μαζευουμε με την κουταλα μας.
    Με τον παραπανω τροπο αφου τελειωσουμε στο καζανι θα εχει μεινει το ΝαΟΗ που περισσεψε, αρα θα εχουμε ενα καυστικο διαλυμα που ακομα θελει ιδιαιτερη προσοχη. Το σημαντικοτερο ομως ειναι οτι μεσα στο καζανι παραμενει και η γλυκερολη που λεγαμε νωριτερα και την οποια δυστυχως θα την πεταξουμε.
    Υ.Γ. Επειδη μπορει να φανει καπως να τονισω οτι δεν κατακρινω ουτε την συνταγη ουτε και την παραδοση φυσικα. Αυτες οι δυνατοτητες υπηρχαν καποτε και συμφωνα με αυτες λειτουργουσε ο κοσμος. Ουτε ΝαΟΗ εβρισκες στο μπακαλικο στη γωνια ουτε ζυγαρια ακριβειας ειχες να μετρησεις και το μισο γραμμαριο. Τωρα ομως σαφως και ειναι πιο ευκολο να πετυχουμε ενα καλυτερο αποτελεσμα. Αλλωστε και η αρχικη συνταγη στην ουσια ειναι εξελιξη της "πιο παραδοσιακης" συνταγης με τη σταχτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ανώνυμος18/9/22, 11:23 μ.μ.

    Η καυστικη ποτασα ειναι δυνατον να κανει καλο στο δερμα και μαλιστα σε μωρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καλησπέρα να κάνω μία ερώτηση?
    Αυτή η συνταγή με τα 8 κιλά λάδι και τα10 νερό τι ποσότητα δίνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα