Φτιάχνω κοτέτσι

Φτιάχνω κοτέτσι

Κατασκευή κοτετσιού

Για να αναπτυχθεί η εκμετάλλευση της κότας στις γεωργικές οικογένειες και για να γίνει μια αληθινή πηγή κέρδους για την γεωργική τάξη, πρέπει αυτοί που θέλουν να κάμουν κότες να έχουν υπόψη τους τα εξής:

  1. Η κότα θέλει υγιεινό κοτέτσι και καθαριότητα στο φαγητό και στο νερό.
  2. Πρέπει να κρατάμε τις κότες που μας γεννάνε τακτικά, δηλ. όχι κάτω από 120 αυγά το χρόνο και από αυτές να βάζουμε αυγά στις κλώσες για πουλιά.
  3. Μόλις βλέπουμε ότι μια κότα στέκεται μαζεμένη, δεν τρώει με όρεξη και μαυρίζει το λειρί της ή τρέχει η μύτη της, αμέσως πρέπει να την βάζουμε χώρια και το καλύτερο να την σφάζουμε και να απολυμαίνουμε το κοτέτσι.
  4. Πρέπει απαραιτήτως οι κότες μας να έχουν όλο τον χρόνο πράσινο.

Τι εννοούμε με το υγιεινό κοτέτσι

Όλοι ξέρουμε πως οι κότες στα χωριά κοιμούνται ή μέσα στους στάβλους, για ζέστη το χειμώνα, ή κάτω από της σκάλες, ή στο υπόγειο, όχι πάντως σε ξεχωριστό μέρος.
Έτσι πρώτα πρώτα κοιμούνται σε μία ατμόσφαιρα, η οποία είναι ανθυγιεινή, δεύτερο δεν καθαρίζονται τακτικά οι κοτσουλιές και τρίτον το σπουδαιότερο εάν παρουσιαστή μία ασθένεια στο κοτέτσι δεν μπορούμε να την κυνηγήσουμε όπως πρέπει. Πολλές φορές είναι ανάγκη να βάλουμε φωτιά στο κοτέτσι πράγμα που δεν μπορούμε να κάνουμε σήμερα, γιατί θα κάψουμε το στάβλο ή το σπίτι.

Πως πρέπει να είναι το σωστό κοτέτσι
Το κοτέτσι για να είναι υγιεινό πρέπει να είναι ανατολικό-μεσημβρινό και ευρύχωρο, υπολογίζοντας για κάθε κότα 0,20- 0,25 τ. μ. (δηλ. για 25 κότες 5-7 τ. μ.), ανάλογα με το σώμα που έχουν οι κότες, δηλ. αν είναι ΡΟΝΤ-ΑΙΛΑΝΤ, ή άλλες μεγαλόσωμες, τότε θα λογαριάσουμε 0,25, αν είναι ΛΕΓ-ΚΟΡΝ ή οι μαύρες βλαχόκοτες ή άλλες μικρόσωμες τότε θα λογαριάσουμε 0,20.

Πρέπει να φωτίζεται καλά και να αερίζεται, άλλα το βράδυ να κλείνει καλά. Δεν πρέπει να είναι ξύλινο αλλά να είναι χτισμένο με πέτρες, πλίθες ή τούβλα και να είναι σοφατισμένοι οι εσωτερικοί τοίχοι και το ταβάνι για να μη μπορούν να φωλιάσουν και να αναπτυχθούν τα διάφορα παράσιτα (τσιμπούρια, ψείρες κλπ.). Να είναι δε το χειμώνα ζεστό και το καλοκαίρι δροσερό.
Το πάτωμα του κοτετσιού πρέπει να είναι από μια πλάκα μπετόν αρμέ έξι (6) εκατοστών πάχους και να είναι ψηλότερα από τη γη 1 1/2 μ. Ο δε χώρος από κάτω να χρησιμοποιείται για τις φωλιές, τις ταΐστρες, ποτίστρες και για να προφυλάσσονται οι κότες από τις βροχές και τον ήλιο (εικόνα 1).

Το κοτέτσι πρέπει να είναι σκεπασμένο επίσης με μια πλάκα λεπτή από μπετόν αρμέ 0,06 μ., ώστε να μπορούμε εν ανάγκη να βάζουμε φωτιά για να καταστρέφουμε διάφορα παράσιτα ή ασθένειες και από επάνω να έχει κεραμίδια, διότι αλλιώς θα είναι το χειμώνα κρύο και το καλοκαίρι ζεστό. Η διαφορά στα έξοδα μεταξύ της ξυλείας που θα χρειαστεί για τη σκεπή με κεραμίδια και της πλάκας μπετόν αρμέ είναι μικρή και μπροστά στο κέρδος που έχουμε για την καλή απολύμανση δεν αξίζει να τη λογαριάζουμε.
Όπως βλέπετε στην εικόνα το κοτέτσι έχει μία μεγάλη πόρτα για να μπαίνουμε να το καθαρίζουμε και ένα παράθυρο για να αερίζεται το κοτέτσι τη νύκτα, το οποίο το κλείνουμε με λίγο συρματόπλεγμα. Οι κότες θα μπαίνουν και θα βγαίνουν από τη μεγάλη πόρτα την οποίαν ανοίγουμε και κλείνουμε εμείς.
Και έτσι αν είναι ανάγκη να μη βγαίνουν πρωί δεν τους ανοίγουμε την πόρτα και τις κρατάμε μέσα, ή αν θέλουμε να πιάσουμε μία κότα κλπ.

Οι κουρνιάστρες (εικόνα 2) δηλ. τα ξύλα πού κοιμούνται οι κότες πρέπει να βρίσκονται πενήντα (0,50 μ.) πόντους πάνω από το πάτωμα και να είναι από καδρόνια 4-8 πόντους πάχους, να απέχουν μεταξύ τους 40 πόντους και να είναι στο ίδιο ύψος όλα, γιατί αλλιώς θα είναι δύσκολο να μονοιάσουν οι κότες στο κούρνιασμα, γιατί όλες θέλουν να ανεβούν στο ψηλότερο μέρος. Τα καδρόνια αυτά πρέπει να τα περάσουμε με κατράμι. Τα στηρίζουμε δε επάνω σε σιδερένια τρίποδα βάζοντας στα πόδια του, ένα μικρό κουτί (από κονσέρβα) με νερό και λίγο φαινικό οξύ.

Φτιάχνω κοτέτσι

Πως θα έχουμε καθαριότητα στη τροφή και στο νερό
Για την τροφή πρέπει να χρησιμοποιούμε την ταΐστρα (εικόνα 3 και 4).
Η ταΐστρα είναι ένα ξύλινο κουτί μήκους 1 - 1 1/2 μέτρου αναλόγως με τις κότες που πρόκειται να εξυπηρετήσει, πλάτους 10 πόντων και βάθους επτά έως οκτώ πόντων ανοιχτό, από πά­νω και στηριγμένο σε δυο πόδια ψηλά 10 πόντους. Στο επάνω μέρος κάνουμε με ψιλές βέργες, χωρίσματα σε απόσταση τόση που να μπορεί η κότα να βάζει το λαιμό της ελεύθερα. Τις βέρ­γες αυτές τις βάζουμε ή σε σχήμα Χ (εικόνα 4) ή σε στεφάνι (εικόνα 3).

Φτιάχνω κοτέτσι

Με το ίδιο σύστημα κάνουμε και τις ποτίστρες με μόνη διαφορά πώς το κουτί το κάνουμε από ντενεκέ. Και η ταΐστρα και η ποτίστρα πρέπει κάθε μέρα να καθαρίζεται.

Πως θα μας δώσουν περισσότερο εισόδημα οι κότες
Για να έχουμε καλό κέρδος από τις κότες πρέπει να έχουμε κότες που να μας γεννούν πολλά αυγά και να κάνουν καλό κρέας. Υπάρχουν ράτσες ξενικές και ντόπιες που μας ικανοποιούν αυτές τις απαιτήσεις μας. Από τις ξενικές είναι οι ΛΕΓΚΟΡΝ για αυγά και οι ΡΟΝΤ-ΑΊ'ΛΑΝΤ για κρέας και για αυγά, από δε τις ντόπιες είναι οι μαύρες για αυγά(βλαχόκοτες), οι λαθουράτες (περδικάτες) και οι άσπρες για κρέας και αυγά. Μία καλή κότα πρέπει να γεννά από 130 και απάνω αυγά το χρόνο (η ΛΕΓΚΟΡΝ γεννάει 160-180 καθώς και η ΡΟΝΤ-ΑΊΛΑΝΤ).

Αλλά δεν αρκεί να έχουμε κότες από την τάδε ή τάδε ρά­τσα για να έχουμε καλή παραγωγή από αυγά, γιατί και μέσα στις πιο καλές ράτσες υπάρχουν κότες που δεν δίδουν πολλά αυγά. Τις κότες αυτές πρέπει να τις σκαρτάρουμε για να μη μας τρώνε τη τροφή άδικα και για αυτό πρέπει να έχουμε τις φωλιές παγίδες (εικόνα 5). Οι φωλιές αυτές αφήνουν την κότα ελευθέρα να μπει για να γεννήσει, άλλα δεν την αφήνουν να βγει και έτσι αναγκάζεται να κακαρίσει για να την βγάλουμε εμείς. Τότε όμως βλέπουμε ποιά κότα γεννά τακτικά και ποια όχι και έτσι κρατούμε μόνον αυτές που γεννούν τακτικά. Για να ξέρουμε ασφαλώς ποιες κότες γεννούν τακτικά και ποιες όχι τους περνάμε ένα δαχτυλίδι στο πόδι που έχει αριθμό. Και έτσι γράφοντας τον αριθμόν ξέρουμε την γεννούσα κότα. Τα δαχτυλίδια αυτά είναι από αλουμίνιο και πουλιούνται στα ειδικά μαγαζιά.

Πως είναι οι φωλιές παγίδες
Για να κάνουμε μία φωλιά παγίδα περνούμε μία κάσσα πετρελαίου ανοικτή από τη μία πλευρά (εικ. 5). Την κάσσα αυτή τη χωρίζουμε, με μία λεπτή σανίδα στο πλάτος της και κατόπιν κλείνουμε το κάτω μέρος της ανοικτής πλευράς με το μισό σκέπασμά της, αφήνοντας περί τους 12 πόντους ανοικτό το επάνω μέρος. Κατόπιν στο ταβάνι της φωλιάς εφαρμόζονται δύο λε­πτά σανίδια (εικόνα 6), τα όποια στο κάτω μέρος έχουν ένα άνοιγμα ή σε σχήμα τριγωνικό, ή σε σχήμα στρογγυλό και τα κρεμούμε στο επάνω μέρος του ανοίγματος της κάσσας με 2 πετσάκια (εικόνα 7), που τη μία άκρη την καρφώνουμε στο εσωτερικό του ταβανιού και με τρόπο ώστε να ανοίγουν από έξω προς τα μέσα. Τα σανίδια αυτά πρέπει να είναι ελαφρά και λίγο μεγαλύτερα σε ύψος από το άνοιγμα, ώστε να μη μπορούν να βγουν έξω από την κάτω σανίδα.
Η κότα βλέποντας από το άνοιγμα του σκεπάσματος το φώλο μέσα στη φωλιά, σπρώχνει με το κεφάλι της το σκέ­πασμα και μπαίνει στη φωλιά για να γεννήσει. Αλλά δεν μπορεί έπειτα να βγει και γι' αυτό πρέπει να τη βγάλουμε εμείς.

Φτιάχνω κοτέτσι

Αφού με τη φωλιά παγίδα, η οποία είναι απαραίτητη και χωρίς την οποία δεν μπορούμε να έχουμε στο κοτέτσι μας της κότες πού θέλουμε, ξεκαθαρίσουμε της κότες μας, πρέπει να σκεφθούμε για την αναπαραγωγή.

Φτιάχνω κοτέτσι

Τα αυγά πού θα βάλουμε στη κλώσα μας πρέπει:

  1. να προέρχονται όχι μόνο από καλές γεννούσες μάνες, άλλα και από καλούς πετεινούς
  2. να μη είναι από πουλάδες, δηλ. να είναι από κότες ενός έως δύο ετών. Άλλη εκδούλευση που θα κάνει η φωλιά παγίδα, γιατί θα βάζουμε στη πάντα τα αυγά από τις πουλακίδες
  3. να μη προέρχονται από κότες πλέον των τριών ετών, γιατί συνήθως είναι άσπορα
  4. να διαλέγουμε τα αυγά να είναι από κότες ήμερες με καλό σώμα, να έχουν πολλά πούπουλα κυρίως στη κοιλιά και λειρί κόκκινο
  5. να είναι όσο το δυνατό πιο φρέσκα, δηλ. το καλοκαίρι έως 8 ημερών και τον χειμώνα έως 20.

Την κλώσα πριν την καθίσουμε, πρέπει να την καθαρίσουμε από ψείρες και όλο τον καιρό που κλωσά να έχει κοντά της σπόρους, πίτουρο και νερό καθαρό. Επίσης ένα κουτί πλατύ με άμμο για να κάνει αμμόλουτρο.
Στα πουλάκια, άμα βγουν, 24-36 ώρες δεν πρέπει να δώ­σουμε τίποτα. Έπειτα τους δίνουμε λίγη ξερή ψίχα ψωμιού τριμμένη, καλό είναι τη ψίχα του ψωμιού να την ανακατεύ­ουμε με λίγη καρβουνόσκονη, λίγο πίτουρο ψιλό, σουσάμι και πράσινα χόρτα, ψιλά ψιλά κομμένα.
Τις τροφές αυτές πρέπει να τις δίνουμε μέσα σε κάτι που να μοιάζει με την ταΐστρα, με στενότερα διαχωρίσματα, με βάθος και πλάτος 3-4 πόντους και χωρίς πόδια.

Κυρίως πρέπει να καταλάβουμε ότι για να έχουμε κέρδος από το κοτέτσι πρέπει να μην έχομε κότες που δεν γεννάνε ή που είναι γριές, ότι τα κοκόρια μας πρέπει να είναι 1-3 ετών και ότι καλό είναι στα 5-6 χρόνια να παίρνουμε από άλλους κοκόρια, δηλ. να αλλάζουμε τα δικά μας, με άλλα από την ίδια ράτσα, αλλά από ξένο κοτέτσι και να δίνουμε μεγάλη σημασία στην καθαριότητα του κοτετσιού, της ταΐστρας, της ποτίστρας καθώς και στην υγεία των κοτών.

Πως πρέπει να τρέφουμε τις κότες μας
Οι τροφές που πρέπει να δίνουμε στις κότες μας πρέπει να είναι τέτοιες που να τις βοηθούν να είναι καλές γεννούσες. Για αυτό δεν πρέπει να τους δίνουμε πολλές αλλά ούτε και λίγες. Επειδή στα χωριά οι κότες γυρίζουν έξω, βρίσκουν μόνες τους πολλά από όσα τούς χρειάζονται. Αλλά είναι ανάγκη και εμείς να συμπληρώνουμε τις ανάγκες τους με λίγη βρώμη, κυρίως γι' αυγά, λίγο καλαμπόκι, λίγο πίτυρο με ζεστό νερό φτιαγμένο τοχειμώνα και κυρίως πράσινο χορτάρι.
Οι πιο πάνω τροφές εκτός από το χόρτο, πρέπει να αναλο­γούν σε 25 δράμια περίπου στη κάθε κότα την ημέρα.

Απαραίτητη στο αυτό-διαχειριζόμενο αγρόκτημα είναι και η κατασκευή μεταφερόμενου κοτετσιού, που εξυπηρετεί την κατευθυνόμενη βόσκηση των κοτόπουλων στην περιοχή που θέλουμε πολύ εύκολα.

Έτσι καταφέρνουμε πολλαπλά οφέλη:

  • Καταπολεμάμε τα ζιζάνια στην συγκεκριμένη περιοχή που θέλουμε
  • Δίνουμε φυσικό λίπασμα στο χωράφι μας στη περιοχή που θέλουμε
  • Καθαρίζουμε φυσικά τη συγκεκριμένη περιοχή από διάφορα βλαβερά έντομα και παράσιτα
  • Τρέφουμε με φρέσκια φυσική τροφή της κότες μας, χωρίς να καταστρέφουν τα λαχανικά μας

Έξυπνη κατασκευή για φορητό κοτέτσι

Πηγή: Η κόττα-Α. Παρασκευόπολου-Αθήναι 1949

Διαβάστε ακόμη:Κοτέτσι χωρίς προβλήματα

78 σχόλια:

  1. Με το πίτουρο, αντί για σκέτο νερό, βάζω ζωμό από σέλινο, σκόρδο, και λιώνω τα τσόφλια, και τα ανακατεύω όλα μαζί.
    Οι κότες κάνουν τρομερή δουλειά στο κήπο, το σκάβουν, τρώνε τα χόρτα και τα ζουζούνια.
    Από μικρές τα πιάνω για χάδια, και έτσι όταν μεγαλώνουν δεν με φοβούνται και μπορώ να τα πιάσω εύκολα, χωρίς να τρέξω από εκεί και εδώ.
    Δεν έχω πολλές κότες, 10, τα έχω μόνο για τα αβγά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος19/1/11, 9:36 μ.μ.

    TROFI ANA KOTA 160 GRAMMARIA TIN IMERA KAI POU KAI POU VAZOUME MARMAROSKONI GIA SOSTI ENAPOTHESI ASVESTIOY STO SOMA KAI PROSOXI STO NERO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος25/1/11, 6:52 μ.μ.

    γεια σας σχετικα με το [φταχνω κοτετσι] οταν λετε να ειναι ανατολικο η πορτα του να κοιταει προς ανατολη?
    και το να ειναι μεσημβρινο?


    Συνχαρητηρια για ολα αυτα που φτιαχνετε εδω μεσα πραγματικα απο της καλυτερες ιστοσελιδες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος13/2/11, 4:59 μ.μ.

    καλησπερα!με λενε γιωργο και ειμαι απο κατερινη.εχω μερικες κοτες στο χωραφι μου.εχει αρκετο καιρο που εχουν σταματησει να γενναν αυγα.
    και της εχω σχεδον λιγοτερο απο ενα χρονο.
    υπαρχει περιπτωση λογο οτι της ταιζα αρκετα και βαριναν (περιπου 3 κιλα και κατι γραμαρια η καθε μια)
    να σταματησαν για αυτο το λογο??
    υπαρχει οντως ο αυγοφαγος στην κοτα που της κανει να μην γενναν??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιώργο καλησπέρα, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που οι κότες μπορεί να μην γεννούν. Κάποια εποχή πάντα κόβουν π.χ. οι περισσότερες λόγου κρύου. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι η διατροφή τους. Έχουν αρκετή πρόσβαση σε χορτάρι; Δοκίμασε να τις ταΐζεις καθημερινός με τσουκνίδα και πρόσθεσε και κριθάρι. Για τον αυγοφάγο δεν γνωρίζω, να σου απαντήσω. Μεγάλη φυσικά προσοχή θέλει και στις ασθένειες που έχω γράψει σχετικώς για αυτές, τέλος υπάρχουν και κοκόρια στο κοτέτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος14/2/11, 1:44 μ.μ.

    Για το Γιωργο απο τη Κατερινη,παρε φυραμα ωοτοκιας οικολογικο,να ριχνεις περιπου 150g στο καλαμποκι,σιταρι,παρε και ενα τσουβαλακι μαρμαροσκονη βαλτο σε ενα μπολ ητην ριχνεις μεσα στο φαγητο και ολα θα πανε καλα.Εσυ να μας πεις ποια ειναι η καλυτερη παραλια στη Κατερινη για να παμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος24/3/11, 9:49 μ.μ.

    στο βιντεο... ο δημος ειναι απο το χωριο μου και εχω αγορασει πολλες φορες κοτοπουλα η σουπα που κανουν ειναι αλλο πραμα μπραβο δημο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος14/7/11, 11:19 μ.μ.

    ΠΌΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΧΩΡΙΑΤΗΣ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ8/10/11, 7:19 π.μ.

    Καλημέρα , κάποιος να μου εξηγήσει πως γίνονται οι φωλιές παγίδες και εάν κάποιος έχει κοτόπουλα ΝΤΟΠΙΑ μόνο καθαρά ντόπια με ενδιαφέρουν και όχι βελτιωμένα από διάφορες διασταυρώσεις στην περιοχή Κατερίνης ή κάπου κοντά. Πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας την ευκαιρία να γευτούν τις ελληνικές ράτσες ζώων και πτηνών καθώς τις ελληνικές ποικιλίες φυτών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος24/10/11, 9:52 μ.μ.

    σας ευχαριστω πολυ καταπληκτικη δουλεια,μηπως θα μπορουσατε να μου πειτε πως θα φτιαξω μεσα στο κινητο αυτο κοτετσι τον χωρο στον οποιο θα γεννουν οι κοτες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος25/10/11, 8:56 π.μ.

    Στην πλευρα που ειναι κλειστη, θα κρεμασεις κουτια. Εννοειται, οτι πρεπει να ειναι σταθερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος25/12/11, 10:40 μ.μ.

    panagiotis i8ela na sas rotiso pos na ftiakso afto to kotetsi????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος2/1/12, 12:10 μ.μ.

    Προς τους διαχειριστές της ιστοσελίδας: Μήπως είναι η ώρα να φτιάξουμε ένα forum που θα συζητιούνται διάφορα θέματα σε σχέση με τα άρθρα αλλά και γενικότερα ?
    Θεωρώ ότι η ανταλαγή εμπειριών και ιδεών σε αυτά τα θέματα είναι κάτι παραπάνω απο χρήσιμη.
    Σκεφθείτε όσοι για παράδειγμα θέλετε να φτιάξεται κοτέτσι, πόσο ενδιαφέρον θα ήταν ενα θέμα στο φορουμ όπως "το κοτέτσι μου" όπου θα ανεβάζαμε φωτογραφίες και ιδέες όπως κ εμπειρίες απο την κατασκευή του κοτετσιού μας κτλ ο καθένας τη δική του εμπειρία.... έτσι και για άλλες κατασκευές η και γενικότερη συζήτηση. Απλά μια ιδέα..ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φίλε ανώνυμε η ιδέα έχει ξαναειπωθεί το forum χρειάζεται χρόνο και υποστήριξη . ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ. Εγώ μόνος μου έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω . Σκεφτείτε, μιλήστε και συμμετέχετε και εσείς που ξέρεται και εσείς που δεν ξέρετε στα σχετικά άρθρα. Και τα σχόλια το ίδιο είναι βοηθάνε και μιλάνε…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος7/1/12, 10:15 μ.μ.

    ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΡΧΙΣΑ ΝΑ ΒΑΖΩ ΚΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΟΥ, ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΓΟΥΣΤΟ. ΟΙ ΑΥΓΟΚΟΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΗΣΥΧΕΣ, ΤΙΣ ΠΙΑΝΕΙΣ ΕΥΚΟΛΑ, ΟΙ ΚΡΕΑΤΟΚΟΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΓΡΙΕΣ. ΤΟ ΚΟΤΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΟΡΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ. ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΙΧΑ ΣΕ ΑΛΛΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΔΕΝ ΚΟΙΜΟΝΤΟΥΣΑΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟ. ΕΙΝΑΙ ΩΣΤΟΣΟ ΜΙΚΡΟ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΟ. ΤΩΡΑ ΛΕΩ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΚΟΤΕΤΣΙ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΛΙΟ ΞΥΛΙΝΟ ΒΑΡΕΛΙ (ΑΝ ΒΡΩ). ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΟ ΣΑΝ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ. ΤΟΥΣ ΔΙΝΩ ΣΠΑΣΤΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΜΕ ΣΙΤΑΡΙ ΚΑΙ ΚΡΙΘΑΡΙ ΣΕ ΙΣΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ, ΑΝ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΥΟ. ΕΠΙΣΗΣ ΒΑΖΩ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΜΕΙΓΜΑ ΩΟΤΟΚΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΡΜΑΡΟΣΚΟΝΗ. ΟΙ ΑΥΓΟΚΟΤΕΣ ΓΕΝΝΑΝΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΕΑΤΟΚΟΤΕΣ ΓΕΝΝΑΝΕ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ, ΑΛΛΑ ΤΑ ΑΥΓΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ, ΑΝ ΚΑΙ ΛΕΠΤΟΦΛΟΥΔΑ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΑ ΤΡΩΝΕ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος17/1/12, 11:21 π.μ.

    ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΤΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ!!!! ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ!
    http://sites.google.com/site/ntopieskotes/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΤΟΙΜΑΖΩ ΚΟΤΕΤΣΙ ΛΟΓΩ ΠΕΙΝΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος18/2/12, 2:16 μ.μ.

    Θέλω κι εγώ να φτιάξω ένα κοτέτσι, γιατί έχουμε περιβόλι, αλλα είμαι τελείως άσχετη και έχω άπειρες ερωτήσεις. Επίσης είμαι γυναίκα, εργαζόμενη, "κουλή" σε τεχνικές εργασίες, αγροτοκτηνοτροφικά κλπ.:
    1) Υπάρχουν κοτέτσια έτοιμα για αγορά; Γιατί εγώ δε μπορώ να το φτιάξω μόνη μου;
    2) Γίνεται να μην είναι υπερυψωμένο; Δηλαδή να είναι κάτω; Πρέπει να μπει τσιμέντο ή κάνει και το χώμα με άχυρο;
    3) Είμαστε μια τετραμελής οικογένεια. Πόσες κότες πρέπει να πάρω κυρίως για αυγά; Για κρέας είναι άλλη μάρκα;
    4) Επειδή έχω πιεσμένο χρόνο, ποιο είναι το καθημερινό πρόγραμμα των κοτοπούλων; (Πότε τρώνε; πόσα γεύματα; Πότε ξυπνάνε; Πρέπει να τις βγάζω έξω μολις ξυπνησουν; Πάνε μόνες τους για ύπνο ή εγώ θα τις κυνηγάω; Κάθε πότε καθαρίζουμε το κοτέτσι από κακάκια, κάθε μέρα; Πότε γερνάνε και δεν κάνουν άλλα αυγά; Τότε τις τρώμε;).
    5)Επειδή έχω και περιβόλι (μαρούλια, κουνουπίδια, κολοκύθια κ.α. ανάλογα με την εποχή),αν τις αφήσω ελεύθερες, πάνε και τα τρώνε αυτά;
    Η γελοιότητα των ερωτήσεών μου φανερώνει την ασχετοσύνη μου, αλλα τι να κάνουμε βρε παιδια. Στην πόλη μεγάλωσα. Τώρα μένω στην επαρχία. Όποιος έχει τη διάθεση, ας μου απαντήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μπράβο πολύ καλή δουλειά!!! Αν θες ρίξε και μια ματιά στο blog μου για τους αξιαγάπητους μικροσκοπικούς παπαγάλους parrotlet Εκτροφείο Παπαγάλων Parrotlet

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. θοδωρης3/3/12, 5:26 μ.μ.

    Κατ'αρχην συγχαρητηρια για την δουλεια που εχετε κανει με την ολη ιστοσελιδα , πραγματικα μπορει να φανει πολυ χρησιμη για πολυ κοσμο.
    Παρακαλω πως θα μπορουσα να μαθω: 1.το καθε φορητο κοτετσι απο τα παραπανω στο βιντεο ποσα περιπου κοτοπουλα θα πρεπει αραγε να εχει;
    2. Και μονο αυτα (τα φορητα κοτετσια) θα μπορουσαν να ειναι τα μονιμα κοτετσια για τις κοτες αλλα και τις κλοσες σε ενα αγροκτημα; πχ βροχες; κρυα; δε θα υπαρχει προβλημα; θα μπορουσαν να ειναι - να ζουν μονιμα μ'αυτον τον τροπο;

    σας ευχαριστω πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. χθες αποφασισαμε με το ζευγαρακι που μοιραζομαστε την ιδια μεζονετα να κανουμε ενα κοτετσι απο κοινου..πειτε μου σας παρακαλω αν πειραζει να μην βγαινουν οι κοτες εξω ..σκεφτομαι να κανω ενα κοτετσι 6 τμ ..με δυο σειρες τσιμενττουβλα που θα γεμισουνε με χωμα για να μη βρωμαει η αυλη απο τις κουτσουλιες τους...και θα τους φερνουμε εμεις πρασιναδα ..επισης υπαρχει λιγο πιο κατω απο το σπιτι ενα ρεμα οπου μπορουμε να βαλουμε φορητο κοτετσι για να βοσκανε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γεια σας και συγχαρητηρια για την καλη δουλεια. Σκοπευω να φτιαξω ενα κοτετσι διοροφο με δυο ξεχωριστες εισοδους. το ενα πανω στο αλλο. πιστευτε οτι θα εχω προβλημα με τις κοτες? να προτιμουν να συνοστιζονται στο ενα αντι να μοιραζονται και στα δυο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος31/3/12, 4:41 μ.μ.

    Βαιε, μαλλον θα εχεις προβλημα με τις κοτες, αφου θελουν την ευκολια τους και πηγαινουν οπου οι πρωτες. Εδω γεννανε η μια επανω στην αλλη, ενω υπαρχουν κενες φωλιες διπλα τους... Εκτος και αν για ενα διαστημα εχεις και την αυλη τους χωρισμενη μεχρι να συνηθισουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος21/4/12, 3:12 μ.μ.

    Βαίε επίσης να προσθέσω οτι οι κότες θα μαλώνουν για να πάνε στο πιο ψηλό μέρος σύμφωνα με τα λίγα που ξέρω οπότε καλά ξεμπερδέματα αν γίνεται αυτό......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος24/4/12, 11:02 μ.μ.

    Μερακλώθηκα κι εγω και με ο,τι υλικά βρήκα στο κτήμα έφτιαξα ένα μικρό κοτέτσι. Έβαλα 25 κοτοπουλάκια αλλά στο τέλος θα κρατήσω 7 - 8. Όλα είναι ωοτοκίας και πρέπει να μου έχουν δώσει αρκετά πετεινάρια. Φυσικά τα πετεινάρια είναι δώρο!
    Τράβηξα ένα βιντεάκι και τα ανέβασα στο youtube. Ρίξτε μια ματια και πεστε αν θέλετε τη γνώμη σας: http://www.youtube.com/watch?v=-t-XkAKNVZI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Φίλε μου καλό ξεκίνημα και καλή συνέχεια!
    θεωρώ ότι οι «δικιές μας κατασκευές», έχουν όλες, την δικιά τους χάρη γιατί είναι φτιαγμένες από τα χέρια και τη προσωπική μας εργασία, κάτι που μας ενώνει περισσότερο με τη φύση και μας δίνει ακόμα περισσότερη ικανοποίηση!
    Χώρια που η κάθε μία ταιριάζει στη δικές μας ανάγκες και χώρους, αλλά και ταυτόχρονα στα δικά μας γούστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Λιβανώτις10/9/12, 10:16 μ.μ.

    Χαίρεται.. Φυσικά και γω με την σειρά μου να πω συγχαρητήρια για την σελίδα και κυρίως για το μεράκι. Έχουμε ξεκινήσει με έναν φίλο ένα αγρόκτημα και μέσα σε όλα τα άλλα όταν αποφασίσαμε να περιφράξουμε ένα κομμάτι για να αφήσουμε μέσα τις κότες ελεύθερες (όσο οξύμωρο κι αν είναι αυτό) βρεθήκαμε μπροστά στο ερώτημα "Πόσο χώρο θέλει η κότα αυγοπαραγωγής, ελευθέρας βοσκής για έναν χρόνο? το χτήμα είναι στην Μεσσηνία και δεν είναι ποτιστικό. Δοκιμάσαμε τα μετακινούμενα κοτέτσια αλλά το έδαφος είναι ανώμαλο και επειδή δεν μας αρέσει η ιδέα του ηλεκτροφόρου φράκτη προσθέσαμε στα κοτέτσια και κλειστό χώρο για τον ύπνο (πράγμα που έκανε τα κοτέτσια βαριά) και τέλος επειδή το χωράφι δεν είναι ποτιστικό, οι κότες ήθελαν το καλοκαίρι δυο μετακινήσεις την μέρα.. Ελπίζω να μπορείς να βοηθήσεις.. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος21/10/12, 12:14 π.μ.

    ξερει κανεις κατι για ρατσα κοτας που ειναι αποκλειστηκα για αβγα..?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος22/10/12, 10:19 μ.μ.

    Φίλε ανώνυμε όλες οι ελαφριές κότες (μέχρι 2,5 - 3 κιλά είναι ιδανικές για να γεννούν καθημερίνα αυγά) μπορώ να σου πω ενά σωρο ράτσες το θέμα είναι ένα. Πρέπει να πάρεις σώστα, υγιεις και εμβολιασμένα πουλιά μόνο τότε θα δεις σωστά αποτελέσματα χωρις απωλειες. Μην πέσεις και εσυ στην τρύπα όπως έπεσαν πολλοι φίλοι αγοράζοντας κότες ή απο τσιγγάνους σε παζάρια ή ακόμα και απο ιδιώτες που δεν μπορούν να κάνουν ενα πολύ βασικό εμβόλιο (της νόσου του Μάρεκ). Καθώς και η άλλη μεριά του νομίσματος φέρνουν κάποιοι χομπίστες πουλια απο το εξωτερικό τα πουλάνε όσο και όσο και μαζί με αυτά σου έρχονται και κάτι ωραίες ασθενιές. Φυσικά και οι 2 μεριες στο παίζουν κινέζοι. Για αυτό προτείνω να βρεις ενα καλό πτηνοτροφίο και να πάρεις τις κότες σου. Αν αυτές τις λένε λεγκόρν (λευκες-λευκά αυγά) ή red sex-link (κόκκινες σκούρα αυγά)είναι καθαρά θέμα επιλογής σου. Φιλικά Αγγελής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος24/10/12, 12:23 π.μ.

    φιλε αγγελη διαβασα με πολυ ενδιαφερων αυτα που μου εγραψες και ομολογω πως δεν το ειχα σκεφτει καν για εμβολιασμο..δλδ αν βρω καποιο πτηνοτροφιο πως θα ξερω οτι θα ειναι εμβολιασμενες,εκτος αν εννοεις να ππαρω το κοτοπουλο απο εκει και στη συνεχεια να της εμβολιασω.. κατι θα κανω και απο πτηνοτροφια ενα σορο,κεντρικη μακεδονια και συγκεκριμενα θεσσαλονικη..φιλικα Σωτηρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμος24/10/12, 4:01 μ.μ.

    Γεια σου φίλε Σωτήρη, Μπορείς να κάνεις μια έρευνα αγοράς ρωτώντας γνωστούς σου. Μια καλή λύση είναι να απευθυνθείς σε κάποιο κτηνίατρο που ειδικεύεται στα πτηνά στην περιοχή (όποτε ο ίδιος θα είναι και υπεύθυνος για το πτηνοτροφείο και θα το προμηθεύει εμβόλια)
    Για να κάνεις επαναληπτικούς εμβολιασμούς είναι εύκολο για ψευδοπανώλη και βρογχίτιδα (και πολύ φτηνό)όμως για Μάρεκ δεν γίνεται θέλει περίεργες καταστάσεις με υγρό άζωτο (αλλά αφού θα έχει γίνει από τον πτηνοτρόφο δεν σε ενδιαφέρει γιατί δεν χρειάζεται επανάληψη αυτό. Ότι χρειαστείς πεσμου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμος24/10/12, 9:10 μ.μ.

    θελω καμια 50 κοτοπουλα να βαλω στο χωριο για παραγωγη αυγων..ας ειναι και εμβολιασμενα..θα ψαξω να βρω πτηνοτροφειο η κτηνιατρο..απλα θα ηθελα και ενημερωση με τα εμβολια αν ειναι καλο και τα αυγα..αν υπαρχει καποιο προβλημα κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ανώνυμος25/10/12, 4:41 μ.μ.

    Φίλε Σωτήρη με τα εμβόλια δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Την ίδια ημέρα μπορείς να φας τα αυγά αλλά και να φας ακόμα και το κοτόπουλο. Συνήθως μετά τους εμβολιασμούς παρατηρείς για μικρό χρονικό διάστημα κάποιο αναπνευστικό ήχο. Ακόμα για 1-2 εβδομάδες μείωση στα αυγά. Μόλις το εμβόλιο αναπτύξει ανόσια από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Επαναλήψεις συνήθως κάνουμε κάθε 6μήνο. (όλα αυτά για ψευδοπανώλη& βρογχίτιδα) Αγγελής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος26/11/12, 4:29 μ.μ.

    Παιδιά οι χωριάτικες οι κότες είναι τρομερές. Τις ντόπιες λέω. Μαύρες με καφέ πιτσιλιές στο λαιμό και με κόκκινους καμαρωτούς κόκκορες. Πήρα 10 από φίλο και μέσα σε λίγους μήνες έγιναν 17. Μια περιφραγμένη έκταση περίπου 200τμ την καθάρισαν από αγριάδες και αγριόχορτα. Πολύ καλή δουλειά. Το κακό είναι ότι πετάνε οι άτιμες και την κοπανούσαν από το κοτέτσι. Η περίφραξη που τις έκανα ήταν το κλασικό συρματόπλεγμα ύψους 2 μέτρων. Όσες κατάφερα με κόπο να τις πιάσω τις φάγαμε. Τις υπόλοιπες τις άφησα μέσα στο κοτέτσι και τις αναπλήρωσα με τις κότες ράτσας Battery από την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή στη Θεσσαλονίκη. Λέει είναι ήρεμη ράτσα αναπτυγμένη για αυγά… Μετά από μικρή περίοδο συμβίωσης και οι battery «Ελληνοποιήθηκαν»! Δεν πατούσαν πια μές ’ το κοτόσπιτο και κοιμόταν στα δέντρα… Τελικά μπήκαν και κάτι γάτες στο κοτέτσι και τις έψαχνα. Η γυναίκα μου με μάλωνε γιατί γέμισε ο τόπος κουτσουλιές και τελικά τις έπιασα με καταδρομικές επιχειρήσεις για βίντεο. Τις φάγαμε όλες. Τώρα ψάχνω για ήρεμη ράτσα που να μην την κοπανάει για να μη με βαράει η γυναίκα μου. Έχετε να προτείνετε κάποια τέτοια ράτσα; Και από πού; Η Αγροτική Σχολή θα ξαναδώσει το Πάσχα και θέλω να προμηθευτώ από τώρα. Νομός Θεσσαλονίκης… Ευχαριστώ για τη βοήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Γεία σου φίλε μου, ώραίο μήνυμα! Μόνο που θα σε στενοχωρησω αυτές τις κότες που περιγράφεις δεν θα τις έλεγα και ντόπιες λέγεται Harco (μαυρές με πιτσιλιές κιτρινο-πορτοκαλί στο λαιμό). Τώρα σχετικά με το πρόβλημα σου δεν θα έλεγα ότι μπορείς να βρεις μιά ήρεμη ράτσα απλά μπορείς να αγοράσεις κάποια βαρία ράτσα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πετάξει τόσο εύκολα σε μεγάλο ύψος. επίσης μπορεις να ψαλιδίσεις κατα καιρούς τα φτερά τους. Κάνε υπομονη και αρχές φεβρουαρίου γίνεται η ζωοτεχνία στην Θεσσαλονίκη όποτε θα βρεις ότι ζώο θέλεις. (και φυσικά σωστά εμβολιασμένο απο επαγγελματίες και όχι απο τον τάδε κύριο μήτσο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Να συμπληρωσω σ αυτο που ειπε ο Αγγελης, πως ρατσα "Battery" δεν υπαρχει. Ετσι λενε τις αυγοπαραγωγες κοτες που ζουνε στα μεταλικα κλουβια. Μιλαμε για πουλια που ειναι μονο κοκαλα και φτερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ανώνυμος19/1/13, 12:30 π.μ.

    Γειά σου Αγγελή και γειά σου Χρήστο. Είμαι ο Ανώνυμος που έγραψα στις 26 Νοεμβρίου. Οι Battery Hens δεν είναι ράτσα, σωστά. Σχετικά με τη ράτσα Harco. Οι δικές μου είχαν παρόμοια χρώματα αλλά διαφορετικό σουλούπι. Τις πήρα απο τα Μάλγαρα και μου είπαν οτι είναι ντόπια ράτσα. Στην Ελλάδα βέβαια δεν έχουμε ακόμη καμία ράτσα η οποία να είναι "αναγνωρισμένη". Πριν απο μερικές εβδομάδες προμηθεύτικα μερικές "κότες Σφενδάμης" που υποτίθεται είναι παλιά ράτσα Ελληνική η οποία χρειάζεται βελτίωση. Ο κόκκορας όμως μου μοιάζει για Phoenix χωρίς ουρά. Τέλος πάντων είναι μεγάλη συζήτηση. Ο λόγος που γράφω είναι ο παρακάτω:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ανώνυμος19/1/13, 12:38 π.μ.

    Αποζητώ τη βοήθεια των θαμώνων της ιστοσελίδας σχετικά με ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΠΟΡΤΑ ΚΟΤΕΤΣΙΟΥ. Εχω τις κότες μου περιφραγμένες αλλά απροστάτευτες τις νύχτες όταν λείπω ταξίδι, διακοπές κτλ. Έχουν δεχτει επίθεση απο διάφορους θηρευτές κατα τη διάρκεια την νύχτας. Υποθέτω απο κουνάβια και νυφίτσες που μπορούν να διαρρήξουν την συρμάτινη περίφραξη. Έχει εγκαταστήσει κανείς αυτόματη πόρτα; Αν ναι μπορείνα μοιρατεί την τεχνογνωσία του/της; Ευχαριστώ, Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. γεια σε ολους ! διαβαζοντας σας , με κανετε να ελπιζω.Θελω να γινω μικροαγροτησα χα χα οχι δεν ειναι αλαζονια!! Ημουν 25 χρονια ζωγραφος-γλυπτρια και εδω και 5 χρονια ανεργη .Εχω μια παραθαλασσια γη στο Πορτο Γερμενο 700τ.μ με εφαλμυρο νερο (πηγαδι) Μπορω να βαλω κοτες? για το κρεας τους..θα τα καταφερω η..θα μπλεξω ποιο πολυ? Πως μπορω να αξιοποιησω αυτη την αχρηστη για την ωρα γη? κοτες? μελισσες? Τι?
    Σας χρειαζομαι!!!

    ΣΟΦΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Γεία σου Σοφία χαίρομαι πολύ όταν ακούω νέους ανθρώπους ότι θέλουν να ασχολυθούν με πιο πρακτικά-καθημερινά. Σίγουρα κάποια λύση για να βελτιωθεί η ποιότητα του νερού υπάρχει. Αλλά υπάρχει κάποιο κτίσμα στην περιόχη? Εναλλακτίκα θα έχεις πρόβληματα. Δεν είναι τίποτα δύσκολο να ξέρεις παρά μόνο δουλεία, υπόμονη και φυσικά ενα αντίστοιχο κεφαίλαιο για να βοηθάς τις ιδέες σου. Αν θες να ασχοληθείς με την μελισσοκομεία είναι δύκολο. έκτος από διαφορετικά κόστοι πρέπει να έχει και ιδαιέτερες γνώσεις. Αν τώρα υπάρχει κάποιο κτήσμα ή έχεις την οικονομική δυνατότητα να φτιάξεις μπορείς να κάνεις μια φάρμα (αναλόγως γιατί πρέπει να σκεφτείς ότι δεν θα ενοχλούν κανέναν) δεν μπορεις να έχεις για παράδειγμα γουρούνια και διπλά να έχουν εξοχικό κάποιοι άλλοι. Για πιο συγκεκριμένα πράγματα ρώτησε μου. Πάντως αξίζει και στο λεω έγω που παίρναγα αλλά και παιρνάω απιστευτές δυσκολίες και δεν το έβαλα κάτω. Εχω την ίδια δύναμη όπως ξεκίνησα και την πρώτη μέρα! Καλή αρχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. καλημερα Αγγελη,πολυ σ ευχαριστω για την απαντηση.Σκεφτομαι για 30 κοτες να βαλω σαν αρχη. ειδα το τροχηλατο κοτετσι και μου αρεσε. Ναι εχω γειτονους.30-40 κοτες θα μυριζουν?.Οσο για το νερο, δεν γινετε να τους δινω εφαλμυρο ετσι?Σας διαβαζω ολους εδω μεσα..προσπαθω σκεφτομαι πως να αξιοποιησω τη γη μου,με το μικροτερο δυνατον, κεφαλαιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Γεία σου και πάλι Σοφία! Δεν υπάρχει πρόβλημα οι κότες γενικά είναι απο τα πιο άοσμα ζώα. Να σου πω την αλίθεια δε μπορώ να σου πω με σιγουρία για το νέρο. αλλά μπορείς να πηγαίνεις με κάποιο βαρελάκι. Υπέθεσε ότι 30 κότες (αυγοπαραγωγής) θα σου πιούν μαξιμουμ 50 λίτρα την εβδομάδα όποτε μπορεις να φτιάξεις μια μίνι δεξαμένη (πολυ ευκολά και οικονομικά) και να την γεμίζεις καθαρό νερό. Σχετικά με το τροχήλατο κοτέτσι ωραίο ακούγεται αλλά πρέπει να ξέρεις ότι θα υπάρχουν και κλέφτες καθώς επίσης δεν μπορούν να ζήσουν τόσες κότες σε ένα τόσο δα μικρό χώρο. Θα είσαι συνέχεια σε εκείνο το μέρος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ανώνυμος26/4/13, 12:05 π.μ.

    Γεια χαρα!
    Είμαι απο νησί,η δουλειά μου όπως και των περισσότερων έχει πάρει τα κατω της.....στο χωριό τυγχάνει να έχω ένα ανενεργό κοτετσι του παππού...οπότε σκέφτομαι να βάλω 100 κοτοπουλα ωοτοκιας.
    Πιστεύετε ότι θα μπορεί ένα τέτοιο κοτετσι να μου αποδίδει ένα μεροκαματακι?

    Ευχαριστω εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Γεια σου φίλε νησιώτη, ωραία η ιδέα σου και σίγουρα θα βγάλεις κάτι. Αλλά για να ξέρεις που περίπου θα κινηθείς πρέπει να υπολογίσεις ότι η μια κότα αυγοπαραγωγης σε κλειστό χώρο τρώει 120-130 γρ. την ημέρα (αν την έχεις ελεύθερη αυτό θα πέσει στο ήμισυ). Σκέψου λοιπόν με βάση τις τιμές (για τροφή) στο νησί σου (σίγουρα δεν θα βρεις καλές και θα είναι κάπως τσιμπημένες). Αμέσως μετά πρέπει να βρεις από που θα πάρεις τις κότες και σε τι ηλικία. Αν αξίζει να τις πάρεις σχεδόν έτοιμες να γεννήσουν (4 μηνών) η νεοσσό ημέρας. Το ότι θα βρεις να τα πουλήσεις τα αυγά το θεωρώ δεδομένο (πόσους παραγωγούς να έχει ένα νησί?) Στο πίσω μέρος του μυαλού σου να έχεις ότι κάποια στιγμή θα χρειαστείς και κάποιο κτηνίατρο (ίσως ακόμα και για ερωτήσεις). Περιμένουμε νέα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ανώνυμος27/4/13, 3:42 μ.μ.

    σε ευχαριστω πολυ φιλε Αγγελη!!
    Λαμβανω πολυ σοβαρα τις συμβουλες σου....θα το δοκιμασω και να ξερεις στην συνεχεια θα σε χρειαστω ξανα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Για έτοιμες 4μηνες φίλε μου, μπορεί να είναι μεγάλο το κόστος αγοράς (500-700€), αλλά θα κερδίσεις 4 μήνες αυγοπαραγωγή ... κ θα είναι οι 4 "τουριστικοί" μήνες !!!
    4 μήνες σημαίνει 120 μέρες επί 70 περίπου αυγά τη μέρα ... 8400 αβγά !!
    Επί 0,25-0,30€ για να σου φύγουν εύκολα σημαίνει κοντά στα 2,5 χιλιάρικα.
    ΑΛΛΑ !!!
    Πρώτα θα πρέπει να κοιτάξεις καλά το ΠΟΥ θα τα διαθέτεις.
    Μη καταλήξεις κ τα χαρίζεις γιατί δν θα βρίσκεις να τα πουλήσεις.
    Επιπλέον μεγάλη προσοχή στην καθαριότητα, την ποιότητα της τροφής κ γενικά την φροντίδα.
    Μια απλή αρρώστια περνάει με μια αντιβίωση, αλλά αυτό παράλληλα σημαίνει 25 μέρες τα αυγά ΠΕΤΑΜΑ !!!
    Πάντως αν έχεις όρεξη κ ελεύθερο χρόνο να επενδύσεις στη δουλιά, το "μεροκαματάκι" είναι δεδομένο κ εύκολα μπορεί να γίνει μεροκάματο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ανώνυμος2/5/13, 9:22 π.μ.

    Ευχαριστω πολυ φιλε vasike!καθε συμπουλη εφπροσδεκτη!
    Εχω ηδη ξεκινησει την ερευνα μου για την αγορα των κοτοπουλων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Ανώνυμος9/5/13, 3:42 μ.μ.

    Γειά σας. Έχω 4 κοτοπουλάκια και το ένα ξαφνικά παρουσίασε αδυναμία στα πόδια και ψώφησε. Τώρα παρουσιάστηκε η αδυναμία και σε άλλο. Υπάρχει κάτι για να το σώσω; Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. καλησπέρα είμαι εργένης 29 χρονων και φτιάχνω το σπίτι μου αυτό τον καιρό σε ενα χώρο 1 στρέμμα θα ήθελα μερικές κότες για τις διατροφικές μου ανάγκες και μόνο δηλαδή με 3-4 αυγά την ημέρα θα ήμουν καλυμένος σκευτομαι για 2 κότες έτσι για να έχουν και παρέα φυσικά εμβολιασμένες και σε πολυ σωστό κοτέτσι για να μην μυρίζουν άσχημα δηλαδή θα περναν ζωή και κότα επίσεις θα ήθελα να μου πείτε αν χρειάζεται και κόκορας; συγνώμη για τις χαζές ερωτήσεις γελάστε ελευθερα χαχαχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Ανώνυμος25/5/13, 11:13 μ.μ.

    Συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά που κάνετε στο συγκεκριμένο site.
    Τώρα το πρόβλημα μου . Έχω κότες ελευθέρας βοσκής αγορασμένες από διάφορους εκτροφείς .
    Κάποιες λοιπόν πουλάδες περίπου 6 μηνών απο συγκεκριμένο εκτροφέα μια εβδομάδα μετά την αγορά τους παρουσίασαν όλα σχεδόν τα συμπτώματα των μυκοπλασμάτων . Δηλαδή καταρροή από τη μύτη , πρησμένα μάτια , δύσπνοια , συνεχές άνοιγμα και κλείσιμο του στόματος , μικρή αδιαθεσία . Ευτυχώς η ασθένεια δεν είναι θανατηφόρα αφού στις 110 πουλάδες έχασα μόνο μία.
    Αφού λοιπόν δοκίμασα ένα σωρό αντιβιώσεις όπως γενόσημο tylan (tartyil) ,καλημυκήνη , τεραμηκύνη , γενόσημο baytril 10% , consumix , ecosip τελικά κατάφερα να ελέγξω την ασθένεια και να περιορίσω τα συμπτώματα. Τίς τελευταίες ημέρες όμως παρατηρώ ότι κάποιες από αυτές τι πουλάδες παρουσίασαν πάλι αδιαθεσία και καταρροή από τη μύτη. Κάποιος εξειδικευμένος κτηνίατρος μου είπε να ψεκάσω τις κότες με TRT και να δώσω πάλι BAYTRIL. Επειδή έχω κουραστεί και έχω ξοδέψει σε φάρμακα πολλά , αλλά επιβαρύνω και τις κότες με τις πολλές αντιβιώσεις μπορεί επιτέλους κάποιος να μου δώσει μια υπεύθυνη απάντηση λύση; Θα του ήμουν ευγνώμων
    Το email μου είναι mariant1@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. luthier, Με το καλό να μπεις και μέσα εύχομαι. Τώρα για τις κότες σου προτείνω να πάρεις 4-5. Για να παίρνεις τουλάχιστον 2-3 αυγά την ήμερα. Μιας και κάποια δεν θα γεννάει κάθε μέρα. Όχι κόκορας δεν χρειάζεται. Τουλάχιστον θα γλιτώνεις και την φασαρία του και ειδικά αν έχεις περίεργους γείτονες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Ανώνυμος7/6/13, 3:44 μ.μ.

    γεια χαρα σε ολους που κανουν προσπαθεια να ενημερωσουν το εβρυ κοινο με οποιοδηποτε τροπο.
    ειμαι πτυχιουχος ανεργος 3χρ τωρα και η πεινα εχει αρχησει να χτυπαει πορτα δυνατα,, θα ηθελα να ρωτησω εαν σε ενα χωρο που εμενα μου φενεται μικρος: 3 μετρα πλατος και 20 μηκος εαν μπορω να φτιαξω ενα κοτετσι και ποσες κοτες μπορει να δεχθει αυτος ο χωρος. εννοητε προσωπικη εργασια.
    με εκτιμηση προς ολους που γνωριζουν γτ εγω ειμαι παντελως ασχετος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Ανώνυμος7/6/13, 4:25 μ.μ.

    Εγώ φίλε μου σε ένα χώρο 5x3 έχω 30 κότες αυγοπαραγωγής που είναι μέτριου μεγέθους. Και είναι μια χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Ανώνυμος7/7/13, 2:19 μ.μ.

    Γεια χαρα και πάλι !
    Είμαι ο νησιωτης...λοιπόν έχω στο κοτετσι εδώ και έναμιση μήνα της κοτες(περίπου 100)!
    Τα πουλιά εναι σε πολυ καλη κατάσταση και τα κοτετσια επισης,το πρόβλημα μου ειναι ότι ενώ θα επρεπε να γεννούν εγώ ακόμα δεν έχω πάρει αυγό...
    Τι μπορεί να φταίει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Φιλέ Νησιώτη, Τι τρώνε? και τι ηλικία έχουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Ανώνυμος9/7/13, 1:15 μ.μ.

    ευχαριστω φιλε Αγγελη για την ανταποκριση!
    οι κοτες ειναι 6μιση μηνων και τρωνε καλο φυραμα ωοτοκιας και λαχανικα και μερικα φρουτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Αρχικά θα σου πω αφού δεν έχουν ξεκινήσει καν να γεννάνε δεν θα έπρεπε να τρώνε ωοτοκίας. Αλλά κάποιο άλλο φύραμα (παράδειγμα 3 ηλικίας) γιατί φέρνεις τις κότες να γεννήσουν πολύ νωρίτερα με αποτέλεσμα να μην έχουν ωριμάσει σωστά και τα αυγά τους τις περισσότερες φορες να ειναι μικρά και να μην μεγαλωσουν. 2ον εισαι σίγουρος ότι οι κότες ειναι 6.5 μήνων? Τα κλασικά υβρίδια που έχουμ στην ελλάδα στην χωρική πτηνοτροφία ξεκινάνε στους 4.5 μαξ 5 μήνες και γεννάνε. Αυτό που θέλω να σου πω μήπως ειναι πολύ μικρότερες και σου είπαν ψέματα? Αλλός ενας μεγάλος παράγοντας ειναι το θέμα της ζεστης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Ανώνυμος9/7/13, 5:09 μ.μ.

    Όχι δεν μου έχουν πει ψέματα..οι κότες ειναι leghorn,harko,red sex link όλες καθαροαιμες και πολυ υγιει πουλιά!
    Για την ζέστη τι μπορώ να κάνω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Δυστυχώς πάλι θα σου πω ότι κάτι φταίει και το πιο φυσιολογικό είναι να είναι μικρότερης ηλικίας οι κότες. Ζέστη φέτος δεν έκανε ακόμα σε σχέση με το περσινό κακό για να τις επηρεάσει αλλά και πάλι θα γεννούσαν έστω και λίγα. 6,5 μηνών θα έπρεπε να έχουν μπει για τα καλά σε ωοτοκία. Το θέμα της ζέστης μπορείς να το αντιμετωπίσεις με διάφορους τρόπους. Βασικά το κοτέτσι από τι είναι φτιαγμένο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Ανώνυμος10/7/13, 11:41 μ.μ.

    Τι κοτετσι ειναι απο τσιμέντο και έξω το χωράφι έχει δυο ελιοδεντρα αλλα δεν κάνουν πολυ σκιά..το υπόλοιπο το βλέπει ο ήλιος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Βάψε αρχικά την στέγη λευκή ακόμα και με ασβέστη για πιο οικονομικά. Αν θέλεις εσωτερικά του ταβανιού τοποθέτησε κομμάτια φελιζολ για μόνωση. Εξωτερικά για να μην μπαίνουν οι ακτίνες του ηλίου βάλε αυτό το ύφασμα(το πράσινο, διάτρητο που χρησιμοποιούν και στα φυτά) σε μορφή τέντας έτσι ώστε να μην κόβεται ο αέρας. Τις μεσημεριασμένες ώρες χρησιμοποιησε στο σύστημα ποτίσματος κατεψυγμένα μπουκάλια από νερό για να είναι το νερό που πίνουν πάντα δροσερό και να μην στρεσάρονται. Όμως σου ξανά λέω αν ήταν θέμα ζέστης τουλάχιστον θα είχαν πέσει στο 30-50% της παραγωγής τους αυτές δεν έχουν ξεκινήσει καν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Ανώνυμος11/7/13, 3:20 μ.μ.

    Φίλε Αγγελη πήραμε τα πρώτα αυγά!!!!!ειμαι πολυ χαρούμενος!ελπιζω να έχουμε καλη συνέχεια!!!
    Να ξέρεις οι συμβουλές σου ειναι οδηγός για μένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Φίλε Νησιώτη, Πολύ ωραία χαίρομαι πραγματικά. Να μαζεύεις συχνά τα αυγά έτσι ώστε να μην τα βρίσκουν οι κότες και ξεκινήσουν να τα τρώνε. (ειδικά αυτά που θα βλέπεις για μικρό διάστημα με λεπτό ή χωρίς τσόφλι. Είναι μια φυσική ανωμαλία που συμβαίνει τον πρώτο καιρό (3-10 αυγά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Ανώνυμος14/8/13, 1:46 π.μ.

    γεια σας ,σκοπευω να φτιαξω ενα κοτετσι ,,σας παρακαλω ηθελα να ρωτησω ,,πως να το φτιαξω με τσιμεντολιθους χτιστο ,η με λαμαρινες??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Το πώς θα φτιάξεις το κοτέτσι σου αυτό εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής που βρίσκεσαι (κρύο-ζέστη) άλλα και από τον αριθμό των πτηνών. Για να καταλάβεις καλύτερα δεν γίνεται να έχεις πάνω από 10-15 πτηνά σε μια παράγκα από τσίγκους ίσως λέω και πολλά. Γράψε μας τις ανάγκες σου και πως το σκέφτεσαι και θα σε βοηθήσουμε όπως μπορούμε. Ένα σημαντικό είναι να εχεις τσιμεντένιο πάτωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Ανώνυμος17/8/13, 12:00 μ.μ.

    ευχαριστω πολυ,,,βρισκομαι στην Ροδο και οπως ξερετε εχει πολυ ζαστη εδω,,εκει που εχω τα κοτοπουλα υπαρχει αρκετη υγρασια , το βραδακι,,υπολογιζω να εχω γυρω στα 30 κοτοπουλα,,ειχα κανει ερευνα αγορας για χτιστι με τσιμεντολιθους για 5 επι 2 αλλα βγαινει πολυ ακριβο,,500 ευρω,,και σκεφτομαι τωρα με πασαλους και λαμαρινες,,τι λετε?το πατωμα γιατι τσιμεντο????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Ανώνυμος21/8/13, 2:15 π.μ.

    αν μπορειτε να μου απαντησετε ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Kostas Giannitsa4/9/13, 3:50 μ.μ.

    Γεια σας και πολλα μπραβο για την πολυ καλη προσπαθεια .

    Ειμαι 26 χρονων πτυχιουχος ζωικης παραγωγης , και επειδη δεν βρισκω δουλεια σχετικα με τη σχολη αποφασισα να ασχοληθω με την πτηνοτροφια.

    Εχω ενα κτημα πολυ κοντα στη πολη γυρω στα 2,7 στρεματα.

    Λογω του οτι ειναι ακαλλιεργητο για 30 χρονια θα το καθαρισω με καταστροφεα και θελω να ειμαι σιγουρος οτι θα βγαλει χορτο αγριαδα για τις αναγκες των κοτων.

    Βρισκομαι στην περιοχη του νομου Πελλας (και κρυο και ζεστη με αρκετη υγρασια).

    Θελω να ακολουθησω την αυγοπαραγωγη (χωριατικο αυγο ελευθερας βοσκης) .

    Σκεφτομαι να κανω την πατεντα που ειδα στο βιντεο.
    Θα κανω 3 κλουβια διαστασεων 3χ3 και υψος 0,70 εκ. τα οποια θα εχουν απο 30 κοτες το καθενα.
    Θελω να αγορασω κοτες ελληνικες και ανθεκτικες με καλη αυγοπαραγωγη.
    Αυτο θελω να το κανω τουλαχιστον μεχρι τα τελη του μηνα.
    Θα μου αντεξουν οι κοτες τον χειμωνα ?
    Θα εχω αυγοπαραγωγη ικανοποιητικη τουλαχιστον για αρχη ?
    Να κανω καποιες πατεντες για τον χειμωνα πχ. να καλυψω με ναϋλον αντιανεμικο τα κλουβια και να τις δινω βρασμενα και ζεστα λαχανικα κτλ?
    Τι ρατσες να προτιμησω ?
    Ειναι καλη περιοδος να κανω κατι τετοιο ?

    Ευχαριστω προεραιτικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Φίλε από Ρόδο, τότε πρέπει να φτιάξεις ένα κοτέτσι με καλή μόνωση (ζεστή αλλά & κρύο)Μπορείς να το κάνεις και μόνος σου χωρίς να πληρώσεις! Μία καλή λύση (νομίζω και οικονομική αν βρεις μεταχειρισμένα) να το κάνεις με πάνελ. Η ακόμα αν φτιάξεις με τσίγκους και ενδιαμέσα βάλεις φελιζόλ, φυσικά λευκή σκεπή (βαμμένη με ασβέστη για οικονομία) Το δάπεδο θα το κάνεις τσιμεντένιο οπωσδήποτε για τα κοντρολάρεις τις λάσπες αλλά και να μην δημιουργούνται ασθένειες στα πουλιά (αναπνευστικά & εντερικά προβλήματα)επίσης όταν είναι τσιμεντένιο μπορείς να το καθαρίσεις γρήγορα με μια σκληρή σκούπα αλλά και να το απολυμάνεις. Στο χώμα τι απολύμανση θα κάνεις? Αυτά! (συγνώμη για την καθυστέρηση)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Κώστα από Γιαννιτσά, Αν θα ήθελες γράψε μου το μαιλ σου για να επικοινωνήσουμε και να τα πούμε πιο άμεσα. Δυστυχώς δεν μπορώ να σου λύσω όλες τις απορίες σου με ένα μήνυμα γιατί θα δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες σε εσένα. Θα περιμένω όποτε το μαιλ σου να τα πούμε αναλυτικότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Kostas Giannitsa4/9/13, 8:23 μ.μ.

    Αγγελή σου παραθέτω το mail μου. Σ'ευχαριστώ για την άμεση απάντηση, περιμένω νέα σου. queing_sh@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Ανώνυμος4/9/13, 11:22 μ.μ.

    ευχαριστω πολυ,αγγελη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Ανώνυμος29/9/13, 4:41 μ.μ.

    Αγγελη κατ αρχην ενα μεγαλο ευχαριστω για ολες τις συμβουλες σου εδω περα.εχω κι εγω μια ερωτηση να σου κανω
    εχω καποιες κοτες αυγοπαραγωγης 7μηνων(60 περιπου) οι οποιες αν και εχουν εμβολιαστει για βρογχιτιδα πανωλη και διφθεριτιδα εχουν αρχισει να βηχουν,να φτερνιζονται και να εχουν καταρροη απο τη μυτη.γενικα δεν εμφανιζουν αδιαθεσια ουτε εχουν διαρροια.μπορει αυτο να ειναι απλο κρυολογημα η πρεπει να ανησυχω για απωλειες?γνωριζεις καποιο τροπο για να το αντιμετωπισω?τις μεγαλωσα με μεγαλο κοπο και δεν θελω να τις χασω πριν αρχισουν να γεννανε .το μαιλ μου ειναι kqhst@hotmail.com σε ευχαριστω εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Ανώνυμος13/11/13, 6:06 μ.μ.

    Αγγελη γεια σου και πάλι!!ειμαι ο νησιωτης...
    Αυτό ειναι το e mail μου teopol04@hotmail.com
    Αν έχεις χρόνο και θελεις στείλε μου ένα μήνυμα γιατί θέλω να σε ρωτήσω κάποια πράγματα που εδώ ίσως κουρασουν τους αναγνώστες
    Ευχαριστώ προκαταβολικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. καλησπερα σε ολους. Εβαλα και εγω 20 κοτες για παραγωγη αυγων στο κτημα του πεθερου μου. Τις πρωτες μερες πηρα 18 αυγα !!!! , την επομενη 14, την επομενη παλι 18 !!! και θεωρησα οτι ετσι θα πηγαιναν.Μερα με την μερα επευτε η αποδοση σε σημεια να παιρνω 2 αυγα μολις. Τοτε εψαξα τον λόγο για υγρασια, τροφη, νερο , θερμοκρασια , ηλικια κτλ δεν εβγαζα ακρη. Οταν ρωτησα την γυναικα απο εκει που τις αγοραζα μου ειπε θα τις βγαζεις μονο 3 ωρες την ημερα , γιαυτο δεν γεναν. Αφου το δοκιμασα και αυτο ενω μου το ειχε αναφερει μου εσκασε μια κοτα σημερα απο το πολυ φαγητο. Την βρηκα ψοφια στο κοτετσι και στην φωλια της γεματο αιματα . Ακολουθησε κανιβαλλισμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Ανώνυμος22/4/14, 6:08 μ.μ.

    Πηγή: Η κόττα-Α. Παρασκευόπολου-Αθήναι 1949

    Πολύ πρόσφατο βιβλίο αναδημοσιεύετε.
    Η αιχμή της τεχνολογίας σε όλο της το μεγαλείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα