Ποια λαχανικά πρέπει να φυτεύουμε και να σπέρνουμε κάθε μήνα στο κλίμα της Κωσταντινουπόλεως

Ποια λαχανικά πρέπει να φυτεύουμε και να σπέρνουμε κάθε μήνα στο κλίμα της Κωσταντινουπόλεως

Λαχανικά που φυτεύουμε ανά μήνα στο κλίμα της Κωνσταντινούπολης

- Το Γενάρη σπέρνεται το θαλασσόκραμπο, η λοβουδιά και το μοσχοσίταρο

- Το Φλεβάρη σπέρνεται ο μαϊντανός, το πράσο, το κρεμμύδι. Το σέσκουλο, το καρότο, το κοκκινογούλι, το θρούμπι και τα διάφορα μαρούλια, δηλαδή το το δίκαρδο, το φρυγιατικό και το ριγιτανό. Επίσης το ασπρολάχανο, το κουνουπίδι, το κόλιανδρο, το άνηθο και ο απήγανος. Μεταφυτεύεται δε το μαρούλι, η πικραλίδα, το κεφαλωτό μαρούλι, το φρυγιατικό, το πολύκλωνο, το κωμωδιανό.

- Το Μάρτη σπέρνεται το σέσκουλο, το αντίδι, η λοβουδιά, το δίκαρδο μαρούλι και το ριγιτανό. Μεταφυτεύεται δε το μαρούλι, η πικραλίδα, το φρυγιατικό και το πολύκλωνο.

- Τον Απρίλη στο τέλος του μηνός σπέρνετε το σπανάκι και η λοβουδιά και το δίκαρδο και το ριγιτανό. Μεταφυτεύεται δε από το Μάρτη και τον Απρίλη το ασπρολάχανο, το κουνουπίδι και το θαλασσόκραμπο και το μαρούλι.

- Το Μάη σπέρνεται το σπανάκι και η λοβουδιά, επίσης και ο δυόσμος και το ριγιτανό. Μεταφυτεύεται δε το σπανάκι και το μαρούλι.

- Τον Ιούνιο σπέρνεται το σπανάκι, το δίκαρδο και το ψιλό πράσο που μεταφυτεύεται μαζί με τη λάσπη σε υγρό μέρος. Επίσης και το σέσκουλο, η μολόχα και το μαρούλι.

- Τον Ιούλιο σπέρνεται το αντίδι και το σπανάκι και φυτεύεται το πράσο σε στεγνή γη. Πρέπει δε να το ποτίζουμε αμέσως για να μη κάνει ρόζο η ριζούλα του και μαραθεί. Και το μαρούλι επίσης είναι ανάγκη να το μεταφυτεύουμε, καθώς και το αντίδι και το σπανάκι. Ιδίως δε πρέπει να μεταφυτεύουμε και το σέσκουλο και τη μολόχα.

- Τον Αύγουστο σπέρνεται το αντίδι, το σπανάκι, το λαχανόγουλο και το γογγύλι το πρώιμο που λέγεται ραπανοσπάραγκο και το ασπρολάχανο. Μεταφυτεύεται δε το πράσο, το αντίδι, το σπανάκι και το ραπάνι αραιά. Επίσης σπέρνεται και το ζούματο (ρόκα) και το κάρδαμο.

- Το Σεπτέμβριο σπέρνεται το σπανάκι και το όψιμο αντίδι και το άγριο γογγύλι. Μεταφυτεύεται δε το λαχανόγουλο και το γογύλι που λέγεται ραπανοσπάραγκο και το αντίδι το χειμωνιάτικο και το σπανάκι και το κόλιαντρο και το ραπάνι.

- Τον Οκτώβρη σπέρνεται για την άλλη χρονιά το μαρούλι, η πικραλίδα, το κωμωδιανό, το πολύκλωνο και το κεφαλωτό. Μεταφυτεύεται δε το γογγύλι, το σέσκουλο, το αντίδι, το κάρδαμο και το ζούματο και το ασπρολάχανο.

- Το Νοέμβριο σπέρνεται το μοσχοσίταρο και μεταφυτεύεται το άγριο γογγύλι και το όψιμο αντίδι και ιδίως το σέσκουλο και η μολόχα. Σπέρνεται δε και το κόλιανδρο.

- Το Δεκέμβριο σπέρνεται το μαρούλι, η πικραλίδα, το πολύκλωνο, το κεφαλωτό και το κωμωδιανό.

Πηγή: Γεωπονικά-Κασσιανός Βάσσος

Διαβάστε ακόμη:Το πότισμα του λαχανόκηπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα