04 Ιουνίου 2010

Ποια λαχανικά πρέπει να φυτεύουμε και να σπέρνουμε κάθε μήνα στο κλίμα της Κωσταντινουπόλεως

Ποια λαχανικά πρέπει να φυτεύουμε και να σπέρνουμε κάθε μήνα στο κλίμα της Κωσταντινουπόλεως

Λαχανικά που φυτεύουμε ανά μήνα στο κλίμα της Κωνσταντινούπολης

- Το Γενάρη σπέρνεται το θαλασσόκραμπο, η λοβουδιά και το μοσχοσίταρο

- Το Φλεβάρη σπέρνεται ο μαϊντανός, το πράσο, το κρεμμύδι. Το σέσκουλο, το καρότο, το κοκκινογούλι, το θρούμπι και τα διάφορα μαρούλια, δηλαδή το το δίκαρδο, το φρυγιατικό και το ριγιτανό. Επίσης το ασπρολάχανο, το κουνουπίδι, το κόλιανδρο, το άνηθο και ο απήγανος. Μεταφυτεύεται δε το μαρούλι, η πικραλίδα, το κεφαλωτό μαρούλι, το φρυγιατικό, το πολύκλωνο, το κωμωδιανό.

- Το Μάρτη σπέρνεται το σέσκουλο, το αντίδι, η λοβουδιά, το δίκαρδο μαρούλι και το ριγιτανό. Μεταφυτεύεται δε το μαρούλι, η πικραλίδα, το φρυγιατικό και το πολύκλωνο.

- Τον Απρίλη στο τέλος του μηνός σπέρνετε το σπανάκι και η λοβουδιά και το δίκαρδο και το ριγιτανό. Μεταφυτεύεται δε από το Μάρτη και τον Απρίλη το ασπρολάχανο, το κουνουπίδι και το θαλασσόκραμπο και το μαρούλι.

- Το Μάη σπέρνεται το σπανάκι και η λοβουδιά, επίσης και ο δυόσμος και το ριγιτανό. Μεταφυτεύεται δε το σπανάκι και το μαρούλι.

- Τον Ιούνιο σπέρνεται το σπανάκι, το δίκαρδο και το ψιλό πράσο που μεταφυτεύεται μαζί με τη λάσπη σε υγρό μέρος. Επίσης και το σέσκουλο, η μολόχα και το μαρούλι.

- Τον Ιούλιο σπέρνεται το αντίδι και το σπανάκι και φυτεύεται το πράσο σε στεγνή γη. Πρέπει δε να το ποτίζουμε αμέσως για να μη κάνει ρόζο η ριζούλα του και μαραθεί. Και το μαρούλι επίσης είναι ανάγκη να το μεταφυτεύουμε, καθώς και το αντίδι και το σπανάκι. Ιδίως δε πρέπει να μεταφυτεύουμε και το σέσκουλο και τη μολόχα.

- Τον Αύγουστο σπέρνεται το αντίδι, το σπανάκι, το λαχανόγουλο και το γογγύλι το πρώιμο που λέγεται ραπανοσπάραγκο και το ασπρολάχανο. Μεταφυτεύεται δε το πράσο, το αντίδι, το σπανάκι και το ραπάνι αραιά. Επίσης σπέρνεται και το ζούματο (ρόκα) και το κάρδαμο.

- Το Σεπτέμβριο σπέρνεται το σπανάκι και το όψιμο αντίδι και το άγριο γογγύλι. Μεταφυτεύεται δε το λαχανόγουλο και το γογύλι που λέγεται ραπανοσπάραγκο και το αντίδι το χειμωνιάτικο και το σπανάκι και το κόλιαντρο και το ραπάνι.

- Τον Οκτώβρη σπέρνεται για την άλλη χρονιά το μαρούλι, η πικραλίδα, το κωμωδιανό, το πολύκλωνο και το κεφαλωτό. Μεταφυτεύεται δε το γογγύλι, το σέσκουλο, το αντίδι, το κάρδαμο και το ζούματο και το ασπρολάχανο.

- Το Νοέμβριο σπέρνεται το μοσχοσίταρο και μεταφυτεύεται το άγριο γογγύλι και το όψιμο αντίδι και ιδίως το σέσκουλο και η μολόχα. Σπέρνεται δε και το κόλιανδρο.

- Το Δεκέμβριο σπέρνεται το μαρούλι, η πικραλίδα, το πολύκλωνο, το κεφαλωτό και το κωμωδιανό.

Πηγή: Γεωπονικά-Κασσιανός Βάσσος

Διαβάστε ακόμη:Το πότισμα του λαχανόκηπου

1 σχόλιο:

 1. Ανώνυμος4/6/10, 1:46 μ.μ.

  Aναγγέλθηκε ξανά η επερχόμενη ΕΚΡΗΞΗ του ηφαιστείου Κάτλα, ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ από του Εγιαφιαλαγιόκουλ, άρα ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ!!!
  ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ-ΚΑΛΑ ΜΟΝΩΜΕΝΟΙ σταύλοι ΤΩΡΑ!!!
  http://www.youtube.com/watch?v=1_7trGmVzYU
  Οι ηφαιστειακοί χειμώνες είναι σχετικά συχνό, περίπου ανά αιώνα, φαινόμενο, μόνο που παλιότερα δεν μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί συννέφιαζε και χιόνιζε χειμώνα-”καλοκαίρι”, όταν είχε εκραγεί ηφαίστειο στην άλλη άκρη της Γης...
  5 ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ σε λίγες μέρες!...
  31 May 10 - A strong explosive eruption of Bezymianny volcano occurred today, with another eruption at Cleveland in the Alaska Aleutians. http://www.iceagenow.com/Two_more_eruptions-Bezymianny_and_Cleveland.htm
  31 May 10 - The National Weather Service on Guam today announced that an undersea volcano has erupted between the islands of Sarigan and Anatahan in the Northern Mariana Islands. http://www.iceagenow.com/Underwater_volcano_erupts_90_miles_north_of_Saipan.htm
  29 May 10 - Two huge volcanoes erupted  in Central and South America yesterday, forcing thousands of people to flee and disrupting air traffic as the ash drifted over major cities. http://www.iceagenow.com/Two_massive_volcanic_eruptions_in_Central_and_South_America.htm

  May 27, 2010
  LONDON - A second, much larger volcano in Iceland is showing signs that it may be about to erupt, scientists have warned.
  http://www.msnbc.msn.com/id/37371442/ns/world_news-europe

  The eruption of the Eyjafjallajoekull volcano in Iceland, and the travel chaos it has caused, is only a "small rehearsal", according to Iceland's President Olafur Grimsson.
  The larger Katla volcano, right next to it, usually erupts every century, and the last eruption was in 1918, he said. http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/newsnight/8631343.stm

  Μας απειλούν έντεκα επικίνδυνα ηφαίστεια!
  Σε περίπτωση παρατεταμένης έκρηξης αναμένεται- εκτός από την απαγόρευση των πτήσεων- ένα φαινόμενο που ονομάζεται «ηφαιστειακός χειμώνας» κατά το οποίο το νέφος τής τέφρας εμποδίζει την ηλιακή ακτινοβολία να φτάσει στη Γη.
  http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4571465
  Times: ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΩΝ ΝΕΦΩΝ-ψύξης
  Sunday Times
  May 16, 2010
  Scientists forecast decades of ash clouds
  http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/article7127706.ece

  http://www.youtube.com/watch?v=s13iwp317ok

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.