Αποθήκευση και συντήρηση κρασιού

Αποθήκευση και συντήρηση κρασιού

Διάφοροι τρόποι για να μην ξινίσει το κρασί

  • Καύσε φλούδα δρυός ή κλήμα που κάνει άσπρα σταφύλια και βάλε τη στάχτη στο δοχείο κατά την ποσότητα του κρασιού, δηλαδή αν είναι δέκα μίστατα βάλε τρεις ή τέσσερις χεριές.
  • Το ίδιο το φυλάει το λάδι δηλαδή να βάλεις στο δοχείο μια κανάτα λάδι ή περισσότερο, το οποίο το σκεπάζει όλο και δεν το αφήνει να χαλάσει. Και όταν τελειώσει το κρασί μαζεύεις το λάδι και δε χάνεις τίποτα.
  • Αμύγδαλα γλυκά βάζε μέσα στο κρασί να το φυλάνε άβλαβο.
  • Σπόρο σέλινου με πίτουρα κριθαριού και δαφνόφυλλα και άνθος του κλήματος μαζί και όλα αυτά με κοπανισμένο μαραθόσπορο βάζε στο κρασί και το φυλάνε άβλαβο.
  • Μάζεψε ανθισμένες κορφές δεντρολίβανου και βάλε σε κάθε δοχείο πέντε έξι πιασίματα δηλαδή περίπου ένα μαντήλι και κλείσε το βαρέλι καλά να γίνει ένα κρασί μυρωδάτο και όμορφο να μην χαλάσει ποτέ.
  • Τη στάχτη από κοχύλια στρείδια και άλλα οστρακοειδή αν την βάλεις στο κρασί δεν χαλάει.

Για να γιατρεύσεις κρασί ξινισμένο

- Εάν αρχίζει να ξινίζει ο οίνος, βάλε άμμο πολύ σε ένα σάκο και αν δεν έχεις άμμο βάλε χώμα μα να το έχει καμένο ο ήλιος και πέρασε όλο το κρασί από την άμμο και πάλι βάλτο σε δοχείο και τότε χάνει την ξινάδα του.
- Αν είναι ξινισμένο τελείως και θέλεις να το κάνεις να γίνει κρασί, βάλε μέσα του πρασόσπορο ή κάνε ένα κουτί με κερί, γέμισε το με μέλι, κρέμασε το στο πάτο του κρασιού και άφησε το.
- Όταν δεις και θέλει να χαλάσει το κρασί βγάλε το από το βαρέλι αυτό και βάλτο σε άλλο καλό μυρωδάτο και τότε πάρε τόσα νεράντζια γλυκά όσα φορτία είναι το κρασί, κόψε τα σε τέσσερα κομμάτια το ένα και πέρασε τα σε ένα σπάγκο, στα οποία δέσε μια πέτρα για να πάει στον πάτο του δοχείου και τα νεράντζια μέχρι τη μέση του κρασιού και αφού περάσουν δέκα ημέρες βγάλε τα νεράντζια και πίνε το κρασί. Το ίδιο κάνουν και τα μυρωδάτα μήλα να τα κόψεις στα τέσσερα να τα καθαρίσεις από το μέσα και να τα κρεμάσεις όπως παραπάνω.
- Πάρε κυδώνια όσα θες κατά την ποσότητα του οίνου και ψήστα κάμποσο και σχίσε τα σε δύο τρεις μεριές να μην χωρίσουν όμως τελείως και κρέμασε τα να μην αγγίζουν το κρασί και άστα κάμποσες ημέρες να δεις πως βγαίνει η βρώμα του κρασιού και πηγαίνει στα κυδώνια.

- Βάλε μαραθιές ή φασκομηλιές όσες χωρούν από το άνοιγμα του βαρελιού δέστες σε μια πέτρα να πάνε στο μέσο του βαρελιού και άφησέ τες δέκα μέρες.
- Αν δε το κρασί είναι χαλασμένο ολότελα, μετάγγισε το σε άλλο καθαρό δοχείο και ρίξε μέσα πολλά ξυνοκέρασα και αυτά το κάνουν και βράζει και έτσι χάνεται η κακοσύνη του και όταν σταματήσει να βράζει βγάλε το και βάλτο σε καλό δοχείο.
- Κοπάνισε πιπέρι πολύ και ρίξε το στο χαλασμένο κρασί να γίνει καλό και μυρωδάτο ή βάλε του πέντε έξι χούφτες μαραθόσπορο.
- Πάρε μια ράβδο χοντρή από ξύλο ιτιάς και τρύπησε την σε πολλές μεριές με ένα χοντρό εργαλείο, μα να μην περνά την άλλη μεριά της ράβδου. Γέμισε τις τρύπες με καλό μέλι και τριμμένη ζάχαρη και βάλτο μέσα στο κρασί και άφησε το μερικές μέρες και θεραπεύεται.

Πώς να καθαρίσεις βαρέλι από βρώμα χαλασμένου κρασιού

- Βράσε νερό με κουκουναριές που δεν έχουν καρπό και κάψε κλήματα , βάλε μέσα στο βαρέλι τη στάχτη ζεστή με τα κάρβουνα και ρίξε και το καυτό νερό, κλείσε το βαρέλι και κούνησε το να πάει παντού το νερό, ανακάτωνε το καλά μέχρι να κρυώσει το νερό και τότε χύσε το και ξαναπλύνε το καλά με ζεστή θάλασσα ή και με βρασμένο γλυκό νερό αλατισμένο καλά όπως η άρμη.
- Ασβέστη άσβεστο σβήσε στο νερό ανακάτωσε το και βάλτο στο βαρέλι, κούνησε το καλά να το πιάσει όλο μέχρι να κολλήσει ο ασβέστης και άστο φραγμένο μέχρι έξι ώρες να κρυώσει και τότε πλύνε το καλά και βγαίνει η βρώμα του βαρελιού
- Βράσε καλό ξύδι και πλύνε το δοχείο, κλείσε το δοχείο καλά κούνησε το καλά να πάει παντού και άφησε το μέχρι κρυώσει και γιατρεύεται.

- Βγάλε την τάπα του βαρελιού, βάλε ξερά άχυρα έως τη μέση και βάλτου φωτιά και φράξε το λίγο, όχι τελείως γιατί θα σβήσει η φωτιά και συχνογύριζέ το προσεκτικά να καεί σε όλες του τις μεριές. Μετά πλύνε το καλά και με μια βούρτσα τρίψε το δυνατά και μετά βράσε μια στάμνα ξύδι δυνατό χύσε το μέσα και κλείσε το δοχείο, κούνησε το καλά να πάει παντού και άφησε το μέχρι κρυώσει. Αν δεν έχασε τη βρώμα του το βαρέλι ξανακάντο δεύτερη φορά.
- Γέμισε το βαρέλι νερό και άφησε το δύο τρεις ημέρες να μαλακώσει για να βγει η βρωμιά του ευκολότερα. Μετά με ένα μαχαίρι ξύσε καλά το ξύλο του και μέσα στις σχισμάδες μέχρι να καθαρίσει εντελώς και τότε βράσε στάχτη με νερό, βάλτα μέσα και τρίψτο καλά με μια βούρτσα. Άστο έτσι ανοιχτό τέσσερις ημέρες στον ήλιο και τότε γέμισέ το με σταφύλια που είναι έτοιμα να τα στύψουν και όταν κάνουν κάμποσες ημέρες, να πάρει μυρωδιά το βαρέλι βγάλτα και πλύνε το βαρέλι με βραστό δυνατό ξύδι, μετά γέμισε το με κρασί και δεν φοβάσαι να χαλάσει.
- Βράσε φασκομηλιά και δενδρολίβανο ή κουκουναριές ή άλλα μυρωδικά χορτάρια και με εκείνο το βραστό νερό πλύνε καλά το βαρέλι και άστα μέσα μέχρι να κρυώσουν έπειτα ξαναπλύνε το με κρύο νερό και γέμισέ το με κρασί.

Πηγή: Γεωπονικά-Αγάπιου μοναχού του Κρητός
*Μίστατο δοχείο χωρητικότητας πέντε οκάδων λαδιού, που χρησιμοποιείται και ως μονάδα μέτρησης.

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω σπιτικό κρασί

7 σχόλια:

  1. Ανώνυμος4/10/10, 9:07 μ.μ.

    Μπράβο σε αυτόν που έγραψε για το ξυνισμένο κρασί. Φέτος κατά παράδοξο τρόπο ανοίγοντας ένα βαρέλι 250L διαπίστωσα ότι είχε ξυνίσει και μάλιστα σε βαθμό που ούτε σου περναγε από το μυαλό για να το πιεις.Διάβασα το άρθρο παραπάνω για τον πρασόσπορο.Αγόρασα λοιπόν 1 ευρώ σπόρο και έκανα πείραμα για να δω αν πράγματι θα έχανε την ξυνή γεύση του.Γέμισα ένα 2λιτρο με ξυνό κρασί και έβαλα μέσα 5 κουταλάκια του τσαγιού πρασόσπορο, την επομένη μερα το δοκίμασα και απογοητεύτηκα, ναι μεν είχε μειωθεί η ξυνίλα αλλά δεν πινόταν.Τό άφησα εκεί και το δοκίμασα ξανά μετα από 4 μέρες.ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ. ξυνίλα δεν υπήρχε όσο και να προσπαθούσα να βρω έστω και ένα ίχνος της δεν κατέστη δυνατόν.ΕΣΩΣΑ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΜΟΥ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ.
    Προκόπης Κέρκυρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Προκοπη θα σου πω τι έπαθα μήπως μπορείς να βοηθήσεις. Πριν 15 μέρες έβαλα μισό βρασμένο μούστο 50 λίτρα σε ένα δρύινο καθαρό βαρελάκι είχε από την αρχή μετασουφιντ. Το άφησα ανοικτό για να τελειώσει η βάση. Σήμερα δοκίμασα λίγο από τον πύρο και ήταν θολό και ξυνο. Και πάνω πάνω το βαρελάκι είχε πιάσει μια άσπρη κρουστα. Υπάρχει γιατρειά ή να το πετάξω;

      Διαγραφή
  2. Προκόπη συγχαρητήρια για το πείραμά σου. Όλα όσα γράφονται στα παλιά Ελληνικά βιβλία δουλεύουν, απλώς οι άνθρωποι δε τα πιστεύουν και δε τα δοκιμάζουν ή προτιμάνε την εύκολη χημική λύση… εγώ απλώς υπενθυμίζω ότι έχουν γραφτεί…
    Είναι δε τόσα ακόμα αυτά που έχουν γραφτεί που αν τα ξαναεφαρμόζαμε θα αλλάζαμε τον κόσμο προς το καλύτερο. Δυστυχώς έχει χαθεί αυτή γνώση… γιατί απλώς δε διαβάζουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος14/1/14, 10:26 π.μ.

    Καλημέρα σας
    Μπορείτε να μου πείτε αν μπορώ να βάλω ένα βουτσάκι με κρασί στο διαμέρισμα στην Αθήνα,
    ή μόνο σε υπόγειο μπορώ να το βάλω?
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημερα σε όλους γνωρίζει κάποιος αν το δρύινο βαρελάκι που έχει πόρους στους δύο πάτους και στάζει (ενώ έχει γίνει με βραστό νερό) το βάψω με λαδομπογια λίγο εκεί στη χαραμάδα στους πάτους θα έχει προβλημα με μυρωδιές κτλ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ άναψα ένα κερί και το άφηνα να στάζει γύρω γύρω στους πάτους στις άκρες και στεγανιποιηθηκε

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα Προκοπη θα σου πω τι έπαθα μήπως μπορείς να βοηθήσεις. Πριν 15 μέρες έβαλα μισό βρασμένο μούστο 50 λίτρα σε ένα δρύινο καθαρό βαρελάκι είχε από την αρχή μετασουφιντ. Το άφησα ανοικτό για να τελειώσει η βάση. Σήμερα δοκίμασα λίγο από τον πύρο και ήταν θολό και ξυνο. Και πάνω πάνω το βαρελάκι είχε πιάσει μια άσπρη κρουστα. Υπάρχει γιατρειά ή να το πετάξω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα