Τα έντομα που είναι χρήσιμα στον βιολογικό κήπο

Τα ωφέλιμα έντομα στην βιολογική καλλιέργεια

ωφέλιμα-έντομα
ωφέλιμα έντομα
Όσοι προσπαθούμε να καλλιεργούμε με βιολογικά μέσα, αντιμετωπίζουμε αρκετές δυσκολίες με τα επιβλαβή έντομα.
Το κύριο πρόβλημα είναι, ότι οι ψεκασμοί για την αντιμετώπισή τους δεν είναι πολύ αποτελεσματικοί, αφού πρώτα εξοντώνουμε τα ωφέλημα (θηρευτές) που δεν είναι προστατευμένα και μετά τα επιβλαβή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να ακολουθεί έκρηξη των επιβλαβών, αφού όσα επιβιώσουν θα εκμεταλλευτούν την απουσία των εχθρών τους και θα πολλαπλασιαστούν ανεξέλεγκτα.
Θα ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα, αν προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα και κυρίως, αν αναγνωρίσουμε τους συμμάχους μας.


Σφήκες
ωφέλιμα έντομα-σφήκες
σφήκες
Στις σφήκες συγκαταλέγονται αρκετά είδη, με σημαντικό ρόλο στον βιολογικό έλεγχο των παρασίτων. Υπάρχουν οι κοινωνικές που ζουν σε μικρές ομάδες και οι μοναχικές. Οι κοινωνικές σφήκες, σχηματίζουν αποικίες και τρέφουν τις προνύμφες τους με ζωντανή λεία. Από τι μοναχικές, κάποιες φτιάχνουν τις φωλιές τους με λάσπη σε προστατευμένα σημεία και κάποιες εναποθέτουν τα αυγά τους σε άλλα έντομα, όπως οι βρωμούσες.
Οι σφήκες είναι ιδιαίτερα σημαντικές στην εξισορρόπηση των ειδών στη φύση. Σχεδόν για κάθε είδος εντόμων, αντιστοιχεί ένα είδος σφήκας, που είναι αρπακτικό ή παράσιτο επάνω σε αυτό. Οι παρασιτικές σφήκες, όλο και περισσότερο χρησιμοποιούνται στο γεωργικό έλεγχο παρασίτων, δεδομένου ότι ασκούν μικρότερη αρνητική επίδραση στις καλλιέργειες.

Μαντώδη (Mantodea)
ωφέλιμα έντομα-μαντώδη
μαντώδη
Το αλογάκι της Παναγίας είναι ένας μανιώδης θηρευτής με ευρύ φάσμα των εντόμων. Πολλοί κάνουν το λάθος και καταστρέφουν τα αυγά του, επειδή δεν τα αναγνωρίζουν.

Ρεδουβιίδες (Reduviidae)
vf;elima ;entoma-Ρεδουβιίδες
ρεδουβιίδες
Είναι σαρκοφάγα και χρησιμοποιούν τα δυνατά μπροστινά πόδια τους να πιάνουν γρήγορα τη λεία τους. Χρησιμοποιούν το κεντρί τους για να εγχύσουν δηλητήριο που προκαλεί παράλυση και ρευστοποιεί εσωτερικά τα θύματα.

Lacewings (Chrysopidae, Hemerobiidae)
ωφέλιμα έντομα-Lacewings
lacewings
Είναι αποτελεσματικά αρπακτικά τόσο τα ενήλικα όσο και οι προνύμφες. Οι προνύμφες είναι αδηφάγες και μπορούν να καταναλώνουν περισσότερα από 200 έντομα μέχρι να μεγαλώσουν. Θεωρούνται σημαντικά αρπακτικά των ψευδόκοκκων.

Πασχαλίτσα
ωφέλιμα έντομα-Πασχαλίτσα
πασχαλίτσα
Είναι αρπακτικά τόσο οι ενήλικες όσο και οι προνύμφες, και τη λεία τους περιλαμβάνουν μια μεγάλη ποικιλία από μικρά έντομα.

Σκαθάρια του εδάφους (Carabidae)
ωφέλιμα έντομα-Σκαθάρια του εδάφους
σκαθάρια του εδάφους
Σχεδόν όλα τα σκαθάρια του εδάφους περνούν το χρόνο τους κάτω από φύλλα και άλλα υλικά στο έδαφος. Τόσο τα ενήλικα όσο και οι προνύμφες είναι αρπακτικά μιας ευρείας ποικιλίας παρασίτων. Τα σκληρά καλύμματα των ενηλίκων είναι συνήθως γυαλιστερά, μαύρα και έχουν ραβδώσεις, ενώ ορισμένα έχουν μεταλλικά χρώματα.

Tachinid μύγες (Tachinidae)
ωφέλιμα έντομα-Tachinid μύγες
tachinid μύγες
Οι προνύμφες τους είναι εσωτερικά παράσιτα. Γεννούν τα αυγά τους στην πλειοψηφία τους σε κάμπιες και προνύμφες σκαθαριών. Mοιάζουν πολύ με τις μύγες που έχουμε σπίτια μας, αλλά είναι συνήθως μεγαλύτερες, τριχωτές και όταν τύχει να μπουν, κάνουν μεγάλη φασαρία.

Phytoseiulus
ωφέλιμα έντομα-Phytoseiulus
phytoseilus
Ένα άκαρι Phytoseiulus μπορεί να καταναλώσει έως και 7 ενήλικους τετράνυχους ή δεκάδες αυγά τους σε μια μέρα. Τα ενήλικα θηλυκά είναι κοκκινωπά, σε σχήμα αχλαδιού, μήκους περίπου 0.5 χιλιοστών. Τα αρσενικά είναι μικρότερα και με πιο ανοιχτό χρώμα.

Soldier beetle
ωφέλιμα έντομα-Soldier beetle
soldier beetle
Eίναι ένα από τα πλέον πολύτιμα του βιολογικού κήπου. Τρέφεται με τα αυγά εντόμων, προνύμφες σκαθαριών, ακρίδες και νυχτοπεταλούδες. Το ενήλικο τρέφεται  και με γύρη. Προτιμούν να ζουν κοντά σε φλαμουριές επειδή τους αρέσει πολύ η γύρη της.

Λιβελούλες
φέλιμα έντομα-Λιβελούλες
λιβελούλες
Είναι αρπακτικά και ως ολοκληρωμένο έντομο και ως προνύμφη

Σταφυλινίδες
ωφέλιμα έντομα-Σταφυλινίδες
σταφυλινίδες
Οι σταφυλινίδες κατά κανόνα κυνηγούν άλλα μικρά έντομα. Τα περισσότερα είδη τους τα συναντούμε στο έδαφος μέσα σε οργανικά κατάλοιπα, αλλά και στις ρίζες των φυτών, όπου ψάχνουν για σκουλήκια που τις τρώνε. Κάποιες τις συναντάμε κάτω από το φλοιό δέντρων, όπου κυνηγούν έντομα.

Σαρανταποδαρούσα
ωφέλιμα έντομα-Σαρανταποδαρούσα
σαρανταποδαρούσα
Οι σαρανταποδαρούσες ζουν κάτω από πέτρες και τρέφονται με έντομα και προνύμφες εντόμων.

Αράχνες (Aranae)
ωφέλιμα έντομα-Αράχνες
αράχνες
Οι αράχνες δεν είναι έντομα, αλλά είναι η μεγαλύτερη ομάδα αρπακτικών που υπάρχει στον κήπο μας. Είναι σημαντικός παράγοντας βιολογικού ελέγχου, για μια μεγάλη ποικιλία εντόμων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα