Η ποσότητα παραγωγής γάλακτος των ζώων
Αγελάδες
Αγελάδα κοινή Ελληνική 640-770 κιλά
Αγελάδα Αντριώτικη 1000-1240 κιλά
Αγελάδα Κατερινιώτικη 640-770 κιλά
Αγελάδα Κριμαϊκή (Ρωσίας) 2800 κιλά
Αγελάδα Ελβετική (Σβιτς) 3600-5250 κιλά
Αγελάδα Γερμανική 3600-7000 κιλά
Αγελάδα Τζέρσεϊ 2600-2800 κιλά
Πρόβατα
Πρόβατο κοινό Ελληνικό 23-51 κιλά
Πρόβατο Σκοπέλου 102-153 κιλά
Πρόβατο Κρήτης 64-90 κιλά
Πρόβατο Ζακύνθου 26-51 κιλά
Πρόβατο Καραμάνικο πολύ λίγο κιλά
Πρόβατο Χίου 102-154 κιλά
Πρόβατο Άργους 51-77 κιλά
Πρόβατο Γκέκικο 23-26 κιλά
Πρόβατο Μερινό 77-102 κιλά
Πρόβατο Φρισλανδίας 192-256 κιλά
Κατσίκες
Κατσίκα ντόπια Βλάχικη 64 κιλά
Κατσίκα Μάλτας 512-640 κιλά
Κατσίκα Νουβίας 768-896 κιλά
Κατσίκα Ζάανεν 640-1024 κιλά
Βουβάλες
Βουβάλα 512-1280 κιλά
Πηγή: Αγροτικό ημερολόγιο τσέπης-Σπ. Σπύρου, Γεωπόνου-Αθήνα 1953
Διαβάστε ακόμη:Το μαγειρικό αλάτι στην κτηνοτροφία & κτηνιατρική
Τα πρόβατα και η κατσίκα δεν πρέπει να λείπουν από το κτήμα . Με πέντε πρόβατα και μια κατσίκα μπορούμε στην χειρότερη περίπτωση να έχουμε ένα σφάγειο το μήνα. Αν θέλουμε να μην αρμέγουμε λόγο έλειψης χρόνου αφήνουμε μαζί τα νεαρά ζώα και πίνουν εκείνα το γάλα ενώ αν θέλουμε γάλα τα απογαλακτίζουμε κανονικά και αρμέγουμε. Υπάρχουν πολλοί συνδιασμοί- διαχείρηση και επιλογές για άρμεγμα μία φορά την ημέρα π.χ κάθε απόγευμα. Οι ανάγκες τους σε τροφή είναι λίγες αν η φυλή είναι Ελληνική και μικρόσωμη. Τα Ελληνικά πρόβατα πέρα από βολικά στην διαχείρηση, την τροφή είναι και ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίγο παλια τα στοιχεία ... απο το 1953!!! Σημερα λόγω γεννετικής βελτίωσης (καθαρές φυλές και διασταυρώσεις, όχι υβριδία), καλύτερης διατροφής (εννοώ ισόρροπης, όχι μεταλλαγμένα κλπ) και βελ΄τιωσης των συνθηκών διαβίωσης των ζώων οι αποδόσεις είναι σαφώς μεγαλύτερες
ΑπάντησηΔιαγραφή