Γλυκό σύκο και συκομαίδες

Ώριμο γλυκό σύκου και συκομαίδες (μάζα-σύκου)

Συνταγή ώριμο γλυκό σύκου

Υλικά:

  • 1 κιλό σύκα ώριμα
  • 700 gr. ζάχαρη
  • 1/2 ποτήρι νερό

Παρασκευή γλυκού σύκου
Βράζουμε τα φρέσκα σύκα μας σε δυνατή φωτιά περίπου ενα τέταρτο της ώρας. Μετά από 24 ώρες επαναλαμβάνουμε το βράσιμο, σε δυνατή φωτιά πάντα (για να πάρουν ωραίο κόκκινο χρώμα). Όταν κοντεύει να δέσει το γλυκό ρίχνουμε λεμόνι και βράζουμε για 10 λεπτά ακόμη. Το βγάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε 2 βανίλιες και το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Συνταγές για συκομαίδες

1η συνταγή από Άγγελο Ανδρεάδη
Αφού αποξηράνω τα σύκα, επειδή είναι σαν πετσί, τα βάζω μέσα σε ζεστό νερό για να μαλακώσουν.
Τα κόβω σε μικρά κομμάτια και τα βάζω στο μπλέντερ ώστε να γίνουν ένας πολτός. Επειδή συνεχίζει να είναι πολύ σφιχτός ο πολτός βάζω μέσα πετιμέζι ή μέλι τόσο ώστε να μαλακώσει και να γίνει πιο εύπλαστο το μίγμα. Μετά μπορείτε να το εμπλουτίσετε με ξηρούς καρπούς. Τελικά πλάθουμε το μίγμα σε σχήμα μπιφτεκιού. Εγώ το πλάθω σε σχήμα μπάρας. Αν θέλετε καβουρδίζετε ελαφρά σουσάμι και τα πασπαλίζετε σε όλες τις πλευρές. Κατόπιν τα βάζετε στο φούρνο περίπου στους 60 βαθμούς για να φύγει όση υγρασία υπάρχει από το ζεμάτισμα των σύκων. Είναι έτοιμες όταν γίνουν σαν πετσί. Τις αφήνετε σε κάποιο σημείο του σπιτιού που δεν έχει υγρασία. Μετά τις αποθηκεύετε.

2η συνταγή από Καίτη Τραγγανίδα
Αποξηραίνουμε τα σύκα λίγο περισσότερο από το κανονικό.
Στύβουμε σταφύλια για να πάρουμε μούστο και με αυτόν φτιάχνουμε μεσοπετίμεζο.
Μέσα σε αυτό ρίχνουμε ψιλοκομμένα σε μέγεθος φουντουκιού, τα ξερά σύκα. Τα αφήνουμε έως να μαλακώσουν. Αυτό μπορεί να γίνει σε δύο, τρεις ή και περισσότερες μέρες. Φροντίζουμε να τα ανακατεύουμε (όποτε το θυμόμαστε).
Όταν μαλακώσουν, στραγγίζουμε όσο υγρό έχει περισσέψει (αν έχει περισσέψει). Στο σκεύος που έχουμε τα σύκα προσθέτουμε, μαραθόσπορο, ψιλοκομμένο αμύγδαλο, σουσάμι (ελαφρά καβουρντισμένα και τα δύο), καρύδια και χοντροκομμένους κόκκους μαύρου πιπεριού.

Αφήνουμε το μείγμα για περίπου μια μέρα, ανακατεύοντάς το μερικές φορές (αυτό καλά είναι να το θυμόμαστε).
Παίρνουμε φύλλα από καρυδιά (αυτά προτιμώ για το άρωμά τους) ή συκιάς ή κληματόφυλλα. Τα ξεπλένουμε με νερό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
Πλάθουμε το μείγμα σε μπιφτέκια, τα τοποθετούμε πάνω στα φύλλα και διπλώνουμε να σκεπαστούν, δένοντας όλο το «δέμα» με σπάγγο, ακτινωτά.
Τα αφήνουμε στο ήλιο (σκεπασμένα με τούλι) για 1 μέρα να εξατμιστεί η περίσσεια υγρασία και τα αποθηκεύουμε. Χρονοβόρο μεν, απίστευτη γεύση δε!!!!

Διαβάστε ακόμη:Αποξήρανσης φρούτων και λαχανικών στον ήλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα