Υδριάδα-Η φτηνή λύση του νερού

Υδριάδα: Η φτηνή λύση του νερού

Υδριάδα: 100% Ελληνική εφεύρεση για το νερό

Μια εξαιρετική, εξολοκλήρου Ελληνική ιδέα που, όπως συνηθίζεται, δεν έχει την κατάλληλη προβολή.
Το πρόβλημα το ξέρουμε όλοι. Τα νησιά μας πάσχουν από έλλειψη -προφανώς πόσιμου- νερού. Η υπερκατανάλωση από τον ανεξέλεγκτο τουρισμό, η χρήση πόσιμου νερού για το γέμισμα των πισινών και η κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων εν γένει έχουν φέρει αρκετούς .... νησιώτες στα πρόθυρα της λειψυδρίας. Είναι γνωστό ότι αρκετά από τα νησιά μας αγοράζουν νερό από ιδιώτες το οποίο μεταφέρουν με βαπόρια για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Το θέμα είναι υπάρχει λύση;

Φυσικά και υπάρχει αν και μέχρι να εφαρμοστεί, έστω και σε ένα μόνο νησί, έπρεπε να περάσει από το σκόπελο της γραφειοκρατίας...
Στην Ηρακλειά, δίπλα στη Νάξο, εδώ και τρία χρόνια, λειτουργεί ένα εξολοκλήρου Ελληνικό έργο.
Η Υδριάδα, είναι μια πρότυπη σε παγκόσμιο επίπεδο πλωτή μονάδα αφαλάτωσης που παίρνει την ενέργειά της από ενσωματωμένη ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκή συστοιχία.

Επικεφαλής του προγράμματος είναι ο κ. Νικήτας Νικητάκος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου που μαζί με τους συνεργάτες του Θ.Λίλα και Α.Βατίστα έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν το πρόγραμμα που για την νησιωτική Ελλάδα θα έπρεπε να είναι ο «απόλυτος στόχος». Την δημιουργία νερού από τη θάλασσα χωρίς να καταναλώνεται «ρυπογόνο» ρεύμα παραγωγής ΔΕΗ.
Η Υδριάδα με ύψος άνω των 35 μέτρων, αποτελείται από τέσσερις πλωτήρες και έναν κεντρικό, συνδεδεμένους με μεταλλικό πύργο που φιλοξενεί και την ανεμογεννήτρια.

Μπορεί να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες 300 κατοίκων σε νερό και έχει σχεδόν μηδενικό κόστος λειτουργίας, όχι βέβαια και κατασκευής...
Η αντίστροφη όσμωση, η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Υδριάδα, είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, η εφαρμογή της σε «εθνικό» επίπεδο σκόνταφτε πάντα στην μεγάλη κατανάλωση ενέργειας του συστήματος η οποία αν καλυπτόταν από ηλεκτρικό ρεύμα παραγωγής ΔΕΗ (άνθρακας κλπ) δεν θα είχε το οικολογικό αποτύπωμα που όλοι αναζητούμε στις ημέρες μας.

Οι επιστήμονες που εξέλιξαν την Υδριάδα, έλυσαν αυτό το πρόβλημα, εγκαθιστώντας πάνω στον τεράστιο πυλώνα, φωτοβολταϊκά συστήματα αλλά και ανεμογεννήτριες ενώ για τον απομακρυσμένο έλεγχό της λειτουργίας, η Υδριάδα είναι εφοδιασμένη και με ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο!
Η ιδέα έχει αποσπάσει παγκόσμια αναγνώριση αλλά στην Ελλάδα έχει ...καταφέρει να εξαγριώσει τους τοπικούς κοινοτικούς νερουλάδες οι οποίοι θεωρούν αδιανόητο το χάσουν το μεροκάματό τους όταν το σύστημα θα λειτουργήσει πλήρως παρέχοντας δωρεάν νερό!

Η κοροϊδία
Στην πορεία υλοποίησης του έργου από την ομάδα του Πανεπιστημίου, - σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές - οι υπεύθυνοι άκουσαν ακόμα και την δικαιολογία από τα χείλη αρμόδιων παραγόντων ότι:
«δεν είναι δυνατόν να δίνετε δωρεάν νερό. Θα μας το χαρίζετε και εμείς θα το πουλάμε»

Διαβάστε ακόμη:Παραγωγή ενέργειας στο σπίτι

4 σχόλια:

  1. ποσο πισω μας αφηνει το φτωχο μας το κεφαλι ... μακαρι να παει μπροστα το εργο, θα το χρειαστουν πολλα μερη στον πλανητη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι προφανές φίλε μου Θόδωρε, οτι η «αντιμετώπιση» από τους «αρμόδιους !!!???» δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη.
    Το καθεστώς είναι διεφθαρμένο σε επίπεδο εγκληματικής διαστροφής, αφού ό,τι καλό προκύπτει, καταπνίγεται ή εξωθείται σε αφανισμό.
    Ας αναλογισθούμε όλοι μας πόσα τεχνολογικά επιτεύγματα από ικανούς και με όνειρα δικούς μας ανθρώπους θάφτηκαν ή φευγαλέα παρουσιάστηκαν στο κουτί της αποβλάκωσης, όπου το κάθε ξέ.....λο καπελώνει τα πάντα και κάθε δημοσιογραφίσκος οδηγεί την ειδησεογραφία και τα συμπεράσματα εκεί που θέλει ή που του είπαν να θέλει. Δηλαδή στο τίποτα!!!
    Εμείς από κάτω απαθείς και επαναστάτες του τηλεχειριστήριου, με την κοιλιά γεμάτη (τελικά μήπως πρέπει να πεινάσουμε?) και το νυσταλέο από την αδράνεια ύφος, παρακολουθούμε ανέκφραστοι.
    Αμφιβάλει κανείς για το ποιός είναι ο κορυφαίος φταίχτης για το σημερινό χάλι μας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος30/11/11, 2:10 π.μ.

    Πρώτα από όλα ας ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο, αλλά και εθελοντική βοήθεια προς τους ανθρώπους από όλους εμάς που αντιλαμβανόμαστε την αξία του έργου τους.
    Η καταγωγή μου είναι από την όμορφη Ικαρία, δυστυχώς γεννήθηκα στην Αθήνα ζω και εργάζομαι εδώ, σαν παιδί κάθε καλοκαίρι βρισκόμουν στο νησί μου θυμάμαι τότε ότι το μόνο πρόβλημα με το νερό ήταν κάποιες διακοπές που σημειώνονταν σε αραιά χρονικά διαστήματα όμως με την ποιότητα του νερού δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Μετά το γυμνάσιο έπαψα να πηγαίνω στο νησί λόγω δικών μου προσωπικών προβλημάτων με αποτέλεσμα να μείνω μακριά για 9 χρόνια όταν ξαναπήγα πρόσφατα με έκπληξη διαπίστωσα ότι όχι μόνο η κατάσταση με το νερό δεν είχε βελτιωθεί αλλά είχε χειροτερεύσει σε απίστευτο βαθμό η ποιότητα του νερού. Σε τέτοιο βαθμό που όλοι για τις ανάγκες διατροφής αγόραζαν εμφιαλωμένο νερό! Στην καλύτερη περίπτωση το νερό ήταν ελαφρώς καφετί, πλέον είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η κατάσταση αυτή ήταν αποτέλεσμα ανθρώπινης παρέμβασης. Και όλα αυτά σε ένα νησί που το πολιτικό «κατεστημένο» είναι αριστερό η διαφθορά σε αυτόν τον τόπο είναι τρόπος ζωής.
    Και εδώ είναι που θα πρέπει να κατανοήσουμε μια πολύ πικρή αλήθεια και αυτή είναι ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του λαού αυτού που αυτό-αποκαλείται «έλληνες» είναι απίστευτα διεφθαρμένοι σε βαθμό βλακώδη και εγκληματικό, σίγουρα το ψάρι βρωμάει απ το κεφάλι αλλά πλέον έχει γίνει κυριολεκτικά συνείδηση του σώματος.
    Τέλος έχω το εξής παράδειγμα πρόσφατα ένας φίλος μου ζήτησε, επειδή του σκότιζα το κεφάλι εδώ και χρόνια, να βρω αν μπορώ ένα φτηνό μετατροπέα υδρογόνου για να κάνει οικονομία στην κατανάλωση καύσιμων στο όχημα του. Έτσι ψάχνοντας σε ιστοσελίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό για άλλη μια φορά διαπίστωσα ότι οι μαυραγορίτες δεν πέθαναν ποτέ, στο εξωτερικό η ίδια συσκευή και μάλιστα πολύ πιο εξελιγμένη και αποδοτικότερη πουλιόταν με εγγυήσεις και λεπτομερή ενημέρωση από 130 – 160 ευρώ ενώ στην Ελλάδα ξεκινούσε από τους δικούς μας «αφιλότιμους» (γιατί έχουμε και αυτή την λέξη στο λεξιλόγιο μας εκτός απ το φιλότιμο) από 700 μέχρι 900 ευρώ φυσικά χωρίς καμία ουσιαστική εγγύηση και ενημέρωση της πλάκας.
    Αυτό για να όχι να αυτό-οικτιρώμαστε αλλά για να κάνουμε προσδιορισμό του συνολικού μεγέθους των προβλημάτων μας ώστε κάποια στιγμή να τα λύσουμε κιόλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και βέβαια πρέπει να πούμε ότι κυρίως δύο οικογένειες εφοπλιστών, με σαπιοκάραβα-δεξαμενές, τροφοδοτούν τα νησιά με νερό και αντιτίθενται μανιωδώς στο εγχείρημα. Δηλαδή νταβατζιλίδικα και με παρασκηνιακούς ρουσφετολογικούς μηχανισμούς, εννοούν να πίνουν το εθνικό χρήμα.

    Το χειρότερο όμως με τέτοια έργα στην Ελλάδα, είναι ότι, αφού δεν βρίσκουν αναγνώριση εδώ και όχι τυχαία, αγοράζεται η εκάστοτε πατέντα από χώρες ή εταιρίες του εξωτερικού σε πεταμένες τιμές, για να μας ξανά πουλήσουν το τελικό αποτέλεσμα-προϊόν σε καμιά δεκαριά χρόνια, πολλές δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ 'η και παραπάνω ανάλογα το είδος και την αναγκαιότητα.

    Βέβαια με το συγκεκριμένο έργο τα παραπάνω, έχουν αποφευχθεί οριακά και με πολύ αγώνα, με νύχια και με δόντια. Να δούμε λοιπόν που θα βγει... Αλλά είπαμε δύο φάρες εφοπληστών..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα