Φτιάχνω σιρόπι για τη γρίπη

σιρόπι για τη γρίπη

Πως φτιάχνω φυσικό αντιγριπικό σιρόπι

Οι καρποί της κουφοξυλιάς (Σαμπούκου-Sambucus nigra) έχουν προσελκύσει τον τελευταίο καιρό την προσοχή, για τις ιδιότητες της ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την ικανότητά τους να αυξήσουν την απόκριση αντισώματος σε μία λοίμωξη. Για αιώνες ήταν δημοφιλείς ως μία θεραπεία της γρίπης.
Τον τελευταίο καιρό έχουν βρεθεί ότι περιέχουν ενώσεις, λιγνάνες και φλαβονοειδή, που βοηθούν στην εμπόδιση των ιών της γρίπης από τη διείσδυση των κυτταρικών μεμβρανών.

Με την πικρή και πικάντικη γεύση τους, έχουν αποτοξινωτική δράση και βοηθούν στην επίλυση της θερμότητας και της φλεγμονής. Χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων του αναπνευστικού όπως και στο πονόλαιμο και στις μολύνσεις του ιγμόρειου.

Το σιρόπι σαμπούκου είναι ένας εύγευστος τρόπος για να το χορηγήσουμε σε παιδιά και μπορεί να είναι προτιμότερος από τη πικρή ύδραστις (goldenseal) ή την εχινάτσεα.

Συνταγή για σιρόπι σαμπούκου

Συστατικά
Δύο φλιτζάνια μούρα κουφοξυλιάς
500 ml νερού
1-4 φλιτζάνια μέλι
1-4 φλιτζάνια χυμό λεμονιού

Παρασκευή σιροπιού για την γρίπη

Μαγειρέψτε τα μούρα στο νερό για λίγα λεπτά μέχρι να είναι μαλακά και το μίγμα με το μέλι και το χυμό λεμονιού. Βάλτε τον πουρέ σε ένα καθαρό μπουκάλι και φυλάξτε το στο ψυγείο. Πάρτε μια κουταλιά σούπας σε ζεστό νερό, μια ή δύο φορές την ημέρα ως προληπτικό των μολύνσεων.

Πηγή:Herbal treatment of children-Anne Mclntyre

Προφυλάξεις
Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας. Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού. Οι φυσικές θεραπείες και τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης.
Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.
Η σελίδα δεν φέρει καμία ευθύνη: Διαβάστε τους όρους χρήσης

Διαβάστε ακόμη:Σαμπούκος: Το βότανο για κρυολογήματα & την γρίπη

4 σχόλια:

  1. Θα κάνω τη δοκιμή μιας και εδώ και μήνες δεν έχει καλυτερεύσει μια δύσπνοια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα μούρα κουφοξυλιάς πού θα τα βρω ???? Μήπως υπάρχει κάποιο άλλο όνομα για το φυτό ????? Ευχαριστώ πολύ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος5/9/12, 9:49 π.μ.

    Ελένη η κουφοξυλιά λέγεται στα αγγλικά elderberry δεν γνωρίζω που μπορείς να την προμηθευτείς αν και είμαι σχεδόν σίγουρος οτι πρέπει να υπάρχει στην Ελληνικη φύση
    http://en.wikipedia.org/wiki/Sambucus_nigra

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος11/9/12, 4:03 μ.μ.

    Στα βουνά μας υπάρχει άφθονο, ειδικά στα μεγαλύτερα βουνά με ελατοδάση, όπου θα το βρείς καρπισμένο Αύγουστο με Σεπτέμβριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα