Αγιόκλημα: ένα άγνωστο βότανο

Αγιόκλημα: ένα άγνωστο βότανο

Το αγιόκλημα και οι χρήσεις του

Αγιόκλημα: Μία θεραπεία με γλυκό άρωμα που ηρεμεί φλεγμονές, μολύνσεις και μεταδοτικές ασθένειες.
Εάν έχετε ένα αγιόκλημα να ανθίζει στον κήπο σας τότε ένα καταπληκτικό φαρμακευτικό φυτό υπάρχει δίπλα σας. Ένα από τα πιο σημαντικά βότανα στην παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική, αυτή η εύθραυστη ομορφιά, είναι κάτι παραπάνω από "ένας κισσός". Τα λουλούδια έχουν αντιβιοτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβακρηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

"Η εχινάκεια της κινέζικης ιατρικής"
Το αγιόκλημα Θεωρείται ένα αποτελεσματικό τονωτικό για την καρδιά και χρησιμοποιείται ως θεραπεία για ένα ευρύ φάσμα καρδιακών διαταραχών. Το φυτό πραγματεύεται επίσης παθήσεις του δέρματος και του ήπατος, το άσθμα, την αρθρίτιδα και τους διογκωμένους αδένες.
Παρόμοια με τον ξάδελφό του σαμπούκο (elderberry), το αγιόκλημα είναι εξαιρετικό αντιβακτηριακό και αντιικό - τόσο πολύ έτσι ώστε να είναι θεωρείται η "εχινάτσεα της κινεζικής ιατρικής" του Michael Tierra, CA, ND, OMD.

Τα λουλούδια χρησιμοποιούνται για λοιμώξεις και για φλεγμονές και έχουν βρεθεί να είναι αποτελεσματικά κατά των: Salmonella typhi, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus και Streptococcus pneumoniae.

Στην ανατολική Ασία, το αγιόκλημα χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία της δυσεντερίας, την επιπεφυκίτιδα, την φλεγμονή του ουροποιητικού συστήματος και των οργάνων αναπαραγωγής, ακόμα για πυρετούς, κρυολογήματα και γρίπη.
Τα εκχυλίσματα από τα λουλούδια είναι χρήσιμα για τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη θεραπεία της φυματίωσης. Εξωτερικά, το εκχύλισμα από αγιόκλημα μπορεί να ανακουφίσει ρευματισμούς, πληγές, όγκους, ψώρα, φουσκάλες και οιδήματα.

Πως να χρησιμοποιήσετε το αγιόκλημα

Πρώτα από όλα είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ποιο είδος αγιόκλημα είναι ασφαλές για κατανάλωση. Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές ποικιλίες είναι συνήθως τοξικές. Ωστόσο το Ιαπωνικό αγιόκλημα είναι το πιο φαγώσιμο διαδεδομένο είδος παντού.

Το Eat The Weeds παρέχει παραπάνω παραδείγματα για τα είδη που είναι κατάλληλα για κατανάλωση:
"L. affinis, flowers and fruit; L. angustifolia, fruit; L. caprifolium, fruit, flowers to flavor tea; L. chrysantha, fruit; L. ciliosa, fruit, nectar; L. hispidula, fruit; L. involucrata, fruit; L. kamtchatica, fruit; L. Japonica, boiled leaves, nectar; L. periclymenum, nectar; L. utahensis, fruit; L. villosa, fruit; L. villosa solonis, fruit."

Όπως επεξηγείτε στο Acupuncture Today, η τυπική δόση από λουλούδια αγιοκλήματος είναι μεταξύ 6 και 15 γραμμάρια, σε εκχύλισμα, εξαρτώμενο από την περίπτωση της θεραπείας. Μεγαλύτερες δόσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εξωτερική χρήση στο δέρμα. Για σιρόπι με λουλούδια από αγιόκλημα, τοποθετήστε 1.800 γραμμάρια φρέσκια πέταλα σε 1 λίτρο νερό που βράζει. Κλείστε το δοχείο και αφήστε το για έγχυση για 12 ώρες. Σουρώστε και προσθέστε 1.800 γραμμάρια οργανικής ζάχαρης. Σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει σιρόπι, ανακατεύοντας κάθε τόσο. Η δοσολογία είναι μία κουταλιά σιροπιού καθημερινά.

Εάν δεν έχετε φρέσκο αγιόκλημα, μπορείτε να βρείτε αποξηραμένο στην αγορά από διάφορους προμηθευτές. Προσοχή πρέπει να ληφθεί όταν όταν καταναλώνουμε φύλλα ή στελέχη, λόγου το ότι περιέχουν σαπωνίνες που μπορεί να είναι επικίνδυνες σε υψηλές δόσεις. Δεν υπάρχουν γνωστές αλληλεπιδράσεις με τα λουλούδια του αγιοκλήματος, αλλά είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία γιατρό πριν το χρησιμοποιήσετε.

Πηγές σε αυτό το άρθρο:
Tierra, Michael, and David Frawley. Planetary Herbology: An Integration of Western Herbs into the Traditional Chinese and Ayurvedic Systems. Twin Lakes, WI: Lotus, 1992. Print.
http://www.acupuncturetoday.com, http://www.altnature.com, http://www.eattheweeds.com, http://science.naturalnews.com

www.naturalnews.com

Προφυλάξεις
Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας. Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού. Οι φυσικές θεραπείες και τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης.
Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.
Η σελίδα δεν φέρει καμία ευθύνη: Διαβάστε τους όρους χρήσης

Διαβάστε ακόμη:Εχινάτσεα σπορά φύτεμα καλλιέργεια

6 σχόλια:

  1. Για μια ξύλινη κατασκευή 80 περίπου τετραγωνικών πόσο είναι το κοστολόγιο ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημερα καταρχην πολυ ωραιες κατασκευες χρονια κανω σπιτια απο μπετο σιδερενια κλπ αλλα θα ηθελα να με βοηθησει καποιος να κανω ενα παρομοιο σπιτι στο κτημα στο καμπο η στο βουνο σταυρο αν θες στειλε μηνημα η παρε τηλεφωνο σακης 6981413155

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νεκτάριος4/3/15, 9:23 μ.μ.

    Ποια είναι τα καλύτερα φάρμακα είναι για Μάρεκ -Βρογχίτιδα & Ψευδοπανώλη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τις κότες μπορούμε να τις ταίζουμε τα αποφάγια από την κουζίνα μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θελησα να φτιαξω ενα σπιτι απο πηλο στον νομο Χανιων οπου διαμενω, λοιπον πηγα και βρηκα μια ομαδα αρχιτεκτονων κ πολ.μηχανικων οι οποιοι δραστηριοποιουντε στα χανια και ασχολουντε με την οικολογικη δομηση και συχνα οργνωνουν ομιλιες και δραστηριοτητες για ενναλακτικους τροπους δομησης , λοιπον οταν τους ρωτησα για να φτιαξω σπιτι απο cob μου ειπαν για 1000 ευρω το τετραγωνικο μετρο, καμια απολυτως διαφορα με ενα συμβατικο σπιτι! υπο τις προιποθεσεις να παει νομημα με ολα τα χαρτια την αδεια . Δεν καταλαβαινω γιατι ολοι μιλανε για τοσο χαμηλες τιμες κοστους και κοροιδευουν τον κοσμακι... εαν καποιος απο εσας γνωριζει ατομα να μου φτιαξουν φθηνοτερα ενα cob και αναλογως την τιμη ισως και δυο και τρια , θα ηταν μεγαλη μου χαρα , περα απο την αμοιβη θα μπορουσαμε να προσφερουμε δωρεαν διαμονη και φαγητο, νοτια κρητη και μες στα χανια...ευχαριστω πολυ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στείλε ένα mail στον Κώστα Κοντομάνο από το cob.gr για να μάθεις πληροφορίες

    kkontom@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα