Το ξύδι και η χρήση του στη βιολογική γεωργία

Το ξύδι και η χρήση του στη βιολογική γεωργία

Oι χρήσεις του ξυδιού στη βιολογική γεωργία

Δοκιμή της εδαφολογικής οξύτητας ή αλκαλικότητας
Για να κάνετε μια γρήγορη δοκιμή για την υπερβολική αλκαλικότητα στο χώμα, τοποθετήστε μια χούφτα χώμα σε ένα δοχείο και χύστε έπειτα μισό φλιτζάνι άσπρο ξύδι. Εάν το χώμα αφρίζει ή βράζει, είναι σίγουρα αλκαλικό. Ομοίως, για να δείτε εάν το χώμα σας έχει μια υψηλή οξύτητα, αναμίξτε μισό φλιτζάνι νερό και μισό φλιτζάνι μαγειρικής σόδας και ανάμιχτε το στο χώμα σας. Αυτή τη φορά αν αφρίσει υποδηλώνει οξύτητα στο χώμα.

Βλάστηση των σπόρων
Μπορείτε να αρχίσετε πολλούς φυτικούς σπόρους ενεργοποιώντας την βλάστηση τους με την ακόλουθη διαδικασία. Τοποθετούμε τους σπόρους το βράδυ σε μισό λίτρο ζεστό νερό και ρίχνουμε μισό φλιτζάνι ξίδι. Το επόμενο πρωί, σουρώνουμε τους σπόρους μας και τους φυτεύουμε.

Εξολοθρεύεσαι τα έντομα στον κήπο σας
Εάν υπάρχουν πολλά ζωύφια στα φρούτα και λαχανικά στον κήπο σας, καταπολεμήστε τα με αυτό το απλό, χωρίς δηλητήρια ελκυστικό δόλωμα, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε μια παγίδα για έντομα. Βάλτε μια κούπα ξίδι, μια κούπα ζάχαρη, μια κούπα νερό και ψιλοκόψτε μια μπανάνα ή άλλο φρούτο, ανακατέψτε τα και τοποθετήστε το σε μια παγίδα για έντομα.

Καταπολεμήσετε την σκωρίαση και άλλες ασθένειες των φυτών με ξύδι
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξύδι για να θεραπεύσουμε διάφορες ασθένειες των φυτών όπως τη σκωρίαση, τη μαύρη κηλίδα και το ωιδίο. Ανακατεύουμε 2 κουταλιές σούπας ξίδι σε 2 λίτρα νερό και ψεκάζουμε τα προσβεβλημένα φυτά με το διάλυμα μέχρι να θεραπευτούν.

Καταπολεμήστε με ξύδι τα ζιζάνια από τον κήπο σας

Ψεκάστε κατευθείαν με ξίδι τα ζιζάνια που βγαίνουν στον κήπο σας για να ξεραθούν πανεύκολα. Νωρίς στην εποχή, δώστε σε κάθε φυτό ένα ψεκασμό με ξίδι στο μέσο του, ή στη μέση του λουλουδιού προτού να αρχίσουν τα φυτά να κάνουν σπόρο. Στοχεύστε έναν άλλη μία φορά κοντά στον επίγειο μίσχο σε επίπεδο έτσι ώστε το ξίδι να μπορεί να ενυδατώσει τις ρίζες. Παρακολουθήστε τον καιρό, και εάν βρέξει την επόμενη ημέρα, θα πρέπει να κάνετε στα ζιζάνια έναν άλλο ψεκασμό. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε αν θέλετε να ξεράνετε ένα δέντρο ρίχνοντας στη ρίζα του ξίδι.

http://www.ars.usda.gov
http://www.ars.usda.gov

Κρατήστε μακριά τα ζώα από τον κήπο σας
Μερικά ζώα όπως γάτες, σκύλοι, λαγοί, ελάφια δεν μπορούν να ανεχτούν την μυρωδιά του ξυδιού ακόμα και αν έχει στεγνώσει. Μπορείτε να τοποθετήσετε μερικά κομμάτια από ύφασμα βουτηγμένα στο ξύδι και να τα τοποθετήσετε στον κήπο σας εκεί που δεν θέλετε να πλησιάζουν τα ζώα. Ξανά ποτίστε τα πανιά με ξίδι κάθε δέκα ημέρες περίπου.Το ίδιο μπορείτε να κάνετε με τις γάτες και τους σκύλους που έχετε σπίτι για να τα κρατάτε μακριά από τα αντικείμενα που θέλετε, ψεκάζοντας τα με ξίδι.

Διαβάστε ακόμη:Το ξύδι και οι χρήσεις του

17 σχόλια:

  1. Αυτή τη χρήση του ξιδιού δεν την ήξερα.Τα ζιζάνια βασανίζουν το γκαζόν μας-όταν το πρωτοφυτέψαμε όλα ήταν καλά,τώρα όμως το τι χορταράκι άσχετο έχει φυτρώσει δε λέγεται.Μπορούμε να ρίξουμε ξίδι;
    Ευχαριστώ-καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτό το τεστ με ξίδι ή σόδα είναι απλό και πολύ χρήσιμο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΕΙΑ ΣΑΣ........ΘΟΔΩΡΕ ΤΟ ΞΥΔΙ ΤΟ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΨΕΚΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΖΙΖΑΝΙΑ Η' ΨΕΚΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΣΚΕΤΟ ΞΥΔΙ?????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πολυ καλες οι συμβουλες για την χρηση του ξιδιου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πολυ καλες ιδεες με το ξυδι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος21/11/11, 7:24 μ.μ.

    Πολύ καλό αυτό με το ξίδι. Αναρωτιέμε αν μπορώ να το χρησιμοποιήσω σε χωράφι με ΠΟΛΛΑ βάτα τα οποία κόβω 2 φορές το χρονο και αυτά μετά απο 2 μήνες θεριέβουν περισσότερο. Καμιά άλλη ιδέα ίσως ? εκτός απο χημικά φυσικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απορω με το ξυδι μπωρο να ξερανο και τα καλαμια???????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μία χούφτα αλάτι και καλάμια και βάτα θα ξερανθούν.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος12/10/22, 10:43 π.μ.

      Καλησπέρα σας για να ξερανουμε καλαμιές βάζουμε και ξύδι και αλάτι? Και τι ποσότητα? Ευχαριστώ

      Διαγραφή
  8. Το ξύδι το ανακατεύουμε με νερό αν με σε τι αναλογία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είναι δύσκολα φυτά δεν ανακατεύουμε καθόλου, αλλιώς κάνουμε για οικονομία (αν είναι δικό μας δυνατό ξύδι) μισό - μισό, για τα βάτα ψεκάζουμε και στην ρίζα ρίχνουμε μπόλικο αλάτι (από συσκευασία τσουβαλιού που είναι φτηνό).

      Διαγραφή
    2. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συγκεντρώσεις 5 και 10 τοις εκατό σκότωσαν τα ζιζάνια κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες της ζωής τους. Τα παλαιότερα φυτά απαιτούσαν υψηλότερες συγκεντρώσεις ξιδιού για να τους σκοτώσουν. Στις υψηλότερες συγκεντρώσεις, το ξύδι είχε ποσοστό θανάτωσης 85 έως 100 τοις εκατό σε όλα τα στάδια ανάπτυξης. Ένα μπουκάλι ξύδι νοικοκυριού είναι περίπου 5% συγκέντρωση.

      Το γαϊδουράγκαθο του Καναδά, ένα από τα πιο ανθεκτικά ζιζάνια στον κόσμο, αποδείχθηκε το πιο ευαίσθητο. η συγκέντρωση 5% είχε 100% ποσοστό θανάτωσης της ανώτερης ανάπτυξης του πολυετούς. Η συγκέντρωση 20% μπορεί να γίνει σε περίπου 2 ώρες.

      Ο επιτόπιος ψεκασμός καλαμποκιού με 20% ξύδι σκότωσε 80-100% των ζιζανίων χωρίς να βλάψει το καλαμπόκι, αλλά οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη για περισσότερη έρευνα. Ο ψεκασμός με ζύδι, θα κόστιζε περίπου $ 65 ανά στρέμμα. Εάν εφαρμόζεται μόνο στις τοπικές μολύνσεις από ζιζάνια, όπως μπορεί να εμφανιστεί στη σειρά καλλιεργειών μετά την καλλιέργεια, μπορεί να κοστίσει μόνο περίπου $ 20 έως $ 30.

      https://www.ars.usda.gov/news-events/news/research-news/2002/spray-weeds-with-vinegar/

      Διαγραφή
  9. Νομίζω ότι είναι το καλύτερο φάρμακο για τέτοια περίπτωση,αν θέλουμε να μην βλάψουμε τίποτα άλλο, και εννοώ φυτά και ζώα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι όντος το καλύτερο βιολογικό όπλο μας... και μπορούμε να παράγουμε μπόλικο...

      Διαγραφή
  10. έχω 200 κιλά από χαλασμένο κρασί και δεν ήξερα τι να το κάνω... θα δοκιμάσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να συμπληρωσω οτι αν χρησιμοποιουμε ξυδι σε ποτισμα φυτων κατεβαζει το πεχα του νερου και καλυτερα να χρησιμοποιουμε πεχαμετρο, λειτουργει θετικα στις μυκητιασεις οπως αναφερατε.
    Μακροπροθεσμα ομως εξατμιζωνται τα θειωδη και η βαση του ειναι
    αλκαλικη με αποτελεσμα να ανεβαινει το πεχα του χωματος,κατι οχι καλο για τα φιλοοξινα φυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. θέλει προσοχή το ξύδι επειδή είναι ισχυρό , όμως μην ξεχνάμε με αυτό μπορούμε να φτιάξουμε και μπαταρίες....

      Διαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα