Αγρότης της Χρονιάς 2016

Αγρότης της Χρονιάς 2016

Επιστροφή στις καλλιέργειες: Αγρότης της Χρονιάς 2016

Καλλιεργεί σήμερα 1.000 στρέμματα γης, εκ των οποίων 900 αροτραία και 100 δενδρώδη, στα οποία στράφηκε μόλις το 2009 με το ξεκίνημα της κρίσης στην Ελλάδα και στα οποία, όπως ο ίδιος λέει, δίνει πια το μεγαλύτερο βάρος.
Ο 41χρονος Χρήστος Κούτρας, ο Αγρότης της Χρονιάς 2016, επενδύει στη σύγχρονη αντίληψή του για τη γεωργία και δρέπει τους καρπούς της.

ΕΠΕΝΔΥΣΗ 500 ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ
0 Χρηστός Κούτρας είναι 41 ετών και ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη γεωργία το 1995 σταδιακά με βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτάρι, ηλίανθο και ελαιοκράμβη, ενώ το 2009 έστρεψε το ενδιαφέρον του στα δενδρώδη.
Στην αρχή έβαλε 28 στρέμματα με μήλα και μετά προστέθηκαν 15 στρέμματα με βερίκοκα, 40 με ρόδια, 10 με αχλάδια και 11 με ακτινίδια, με πλήρη αντιχαλαζική προστασία, ενώ η συνολική επένδυση σε χώρους αποθήκευσης 200 τ.μ., ψυκτικούς θαλάμους 170 τόνων κι ένα διαλογητήριο συνολικής επιφάνειας 130 τ.μ, έχει φτάσει ήδη στα 500 χιλ. ευρώ.

«Αυτό που με έσπρωξε να μπω στη δενδροκοµία, ήταν ότι με τις μεγάλες καλλιέργειες δεν έµενε μεροκάματο. Μόνο η δουλειά. Οι δενδρώδεις είναι πολύ πιο κερδοφόρες, αν και, για να πούµε την αλήθεια, έχουν περισσότερη δουλειά, ειδικά στη συγκοµιδή ή το κλάδεµα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δυναµικός και πολυσυλλεκτικός Χρήστος Κούτρας, τον οποίο η Agrenda επισκέφθηκε στην εκµετάλλευσή του στο Κουτσό Θράκης.
Με σύγχρονη αντίληψη για τη γεωργία, ο κ. Κούτρας δίνει μεγάλο βάρος στα τεχνολογικά μέσα, για να κάνει πιο εύκολη και αποδοτική του δουλειά του και έτσι έχει αποκτήσει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την επιχείρησή του. «∆ιαθέτω τρεις ελκυστήρες και τον υπόλοιπο απαραίτητο εξοπλισµό για τη φροντίδα των καλλιεργειών μου, ενώ έχω και μια βαµβακοσυλλεκτική», εξηγεί και προσθέτει ότι «για μένα έχει σηµασία να ανανεώνεις συχνά τον εξοπλισµό σου».

Επιπλέον ο «ανήσυχος» παραγωγός προσπαθεί να εφαρµόζει στις καλλιέργειές του πρακτικές της «έξυπνης γεωργίας», με διαρκείς αναλύσεις εδάφους, φυλλοδιαγνωστικές, αναλύσεις των υδάτων και όπου συναντά πρόβληµα μέσα στη φυτεία, προσπαθεί να βρει την ιδανική λύση με τεχνολογικά μέσα. «Σίγουρα μέσα από τη γεωργία ακριβείας μπορείς και μειώνεις το κόστος παραγωγής, γιατί δεν υπάρχει άσκοπη λίπανση, ξέρεις τι ελλείψεις έχεις και πας στοχευµένα», τονίζει χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, στα µήλα πιάνει γύρω στους 5,5 τόνους το στρέµμα, στα ρόδια γύρω στα 1.000 κιλά το στρέμµα, ενώ στα βερίκοκα, τα αχλάδια και ακτινίδια οι φυτείες είναι μικρές και δεν έχουν μπει ακόµη στην πλήρη παραγωγή.

Αγρότης της Χρονιάς 2016

Μεγάλη σημασία δίνει ο κ. Κούτρας και στη διαδικασία της καθετοποίησης της επιχείρησής του, με επόμενο βήμα αυτό της τυποποίησης της παραγωγής του.

Οι συνυποψήφιοι αγρότες
• Δημήτρης Ξανθόπουλος Νευροκόπι - παραγωγός πατάτας
• Ανδρέας Καραγιάννης Θεσσαλονίκη – παραγωγός φυλλωδών λαχανικών

Πηγή: Περιοδικό Agrenda

Διαβάστε ακόμη:Επιστροφή στην ύπαιθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα