Προστασία από το κρύο

Προστασία από το κρύο

Τρόποι προστασίας από το κρύο

Για να μη νιώθεις κρύο το χειμώνα καθόλου
Βράσε τσουκνίδα στο λάδι, αυτή είναι ένα χόρτο όπου έχει ακίδες λεπτές και μάζεψε τη το ταχύ πριν βγει ο ήλιος και με το λάδι αυτό αλείψου όπου θέλεις να μην αισθάνεσαι ψύχος.

Ή βράσε ομοίως με το λάδι αβρότανα και αλείφου ως άνωθεν.
Αυτά είναι όμοια της αψιθιάς, μόνο εκείνης είναι τα φύλλα λευκότερα, των δε αβροτάνων πρασινότερα, από τα οποία βάνε και στο κρασί και πίνε τα να μην κρυώσεις ποτέ.(1)

Προστασία από το κρύο

Μαζεύουν τσουκνίδες την άνοιξη πρωί πρωί πριν βγει ο ήλιος, τις κοπανίζουν και τις βράζουν με λάδι, σουρώνουν ύστερα το ζουμί το βάζουν σε ένα μπουκάλι και στην αρχή του χειμώνα, αλείφουν με αυτό μία φορά τα πόδια τους και όλο το χειμώνα δεν κρυώνουν τα πόδια. Το ίδιο φάρμακο μεταχειρίζονται και όσοι έχουν ρευματισμούς κάνοντας επαλείψεις στο μέρος που έχει ρευματισμούς.(2)

Πηγές: (1) Γεωπονικόν-Αγάπιου μοναχού του Κρητός, (2)Τα βότανα-Ξεν. Γ. Αναγνωστόπουλου

*Το αβρότανο είναι το αβρότονον δηλαδή η Artemisia abrotonum L, A. arborescens

Διαβάστε ακόμη:Οικονομικές λύσεις θέρμανσης

9 σχόλια:

  1. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟ ΣΤΟΥΣ ΧΑΛΕΠΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ
    με αγαπη
    ΒΙΟΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Γεωπονικό είναι φοβερό βιβλίο. Αν το βρείτε να το πάρετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος24/1/12, 9:00 π.μ.

    Αντίς για λαδοτσουκνιδαλειφές ρε καρντάσια, μήπως να παίρναμε καμιά κοπελούδα αγκαλιά; Κι ας έχει κρύα ποδάρια δεν πειράζει. Λέω μήγαρις είναι καλύτερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καρντάσι συμφωνώ, σκέφτομαι καλύτερα όμως την περίπτωση των κρύων... ποδιών...
    Ε εκεί βοηθάει το λάδι ή η σκόνη καυτερής πιπεριάς στις κάλτσες... για άμεσα αποτελέσματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος7/12/12, 7:39 μ.μ.

    Πως γίνεται να βράσει η τσουκνίδα στο λάδι; Ξέρει κανείς πως γίνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πιθανόν θα εννοεί το κείμενο σε μπεν-μαρι είναι ο μόνος τρόπος που μπορεις να έχεις το λαδι σε σταθερή θερμοκρασία στους 100C και να μην καίγεται ούτε αυτό αλλά ούτε και η τσουκνίδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ποσα γρ τσουκνιδας ανα λιτρο?
    η τσουκνιδα να ειναι υγρη η ξερη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ποση τσουκνιδα και ποσο λαδι πρασινη τσουκνιδα μαλον απο οτι καταλαβα σε μπεν μαρι; δεν το λετε οπως το σπαθολαδο το κανω εγω σε μπεν μαρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. θα μπορούσαμε να το φτιάξουμε και έτσι... όμως ο σωστός τρόπος και για το βαλσαμόλαδο και για όλα τα λάδια, είναι αυτός που γράφω εδώ... https://www.ftiaxno.gr/2014/05/valsamoladoo-paraskeui.html , τώρα στην περίπτωσή μας μπορούμε για γρήγορα να το φτιάξουμε όπως το χαμομηλόλαδο.... που κάνουμε κομπρέσες στην κοιλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.