Κοτέτσι χωρίς προβλήματα

Κοτέτσι χωρίς προβλήματα

Πως φτιάχνουμε το κοτέτσι μας για να μην έχουμε προβλήματα

Όλο αυτό το διάστημα προσπαθώ να βοηθήσω κάποιους αναγνώστες και φίλους με διάφορα προβλήματα που έχουν στο κοτέτσι τους σχετικά με την υγεία των πτηνών, τους χώρους αλλά και τα συστήματα τροφοδοσίας νερού και φαγητού. Έτσι λοιπόν ξεκίνησα να γράψω αυτό το κείμενο για να δώσω μερικές πληροφορίες στους νεότερους για να μην πέσουν στα ίδια λάθη.

Ο δεκάλογος της ΥΓΙΟΥΣ κότας

1. Όλοι μας θέλουμε να φτιάξουμε μια μεγάλη και ολοκληρωμένη φάρμα όμως πρέπει να σεβόμαστε τους γύρω μας και να γνωρίζουμε ότι δεν μένουμε μόνοι γιατί σίγουρα κάποιοι θα ενοχληθούν και θα έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις. Η μυρωδιά λοιπόν, άλλα και οι φασαρίες που μπορούν να δημιουργηθούν από τα ζώα σίγουρα δεν είναι ευχάριστα και καλοδεχούμενα από όλους. Για αυτό φροντίστε αρχικά για την καθαριότητα που άλλωστε είναι και η μισή αρχοντιά. Καθαρίζετε τακτικά τους χώρους, τις κούρνιες και τις φωλιές και ρίχνετε μπόλικο πριονίδι (χωρίς να έχει επεξεργαστεί χημικά ή άχυρο που είναι φτηνό και αξιόπιστο). Την κοπριά μπορείτε να την βάλετε φυσικά στο μποστάνι σας.

2.Αρχικά πριν προβείτε σε οποιαδήποτε αγορά πρέπει να σκεφτείτε τα εξής:
Τι είδους πτηνά θέλετε να έχετε; Αν θέλετε μονό για παραγωγή αυγών τότε επιλέξτε μικρόσωμες ράτσες που γεννάνε σχεδόν καθημερινά. Αν όμως θέλετε και για κρέας τότε επιλέξτε μεγαλόσωμες.
Πριν ξεκινήσετε να δημιουργείτε το κοτέτσι κάντε μια έρευνα αγοράς. Ρωτήστε φίλους, γνωστούς και τους γείτονες από πού πήραν τα δικά τους πτηνά, ποια ράτσα έχουν, αν είχαν κανένα πρόβλημα, και τέλος πόσο ευχαριστημένοι είναι.

3. Το τέλειο κοτέτσι
Εδώ δεν θα σας γράψω για ποίο προσανατολισμό πρέπει να έχει ή από τι πρέπει να είναι φτιαγμένο και άλλα τέτοια σχεδόν αδιάφορα πράγματα. Θα προσπαθήσω όμως να σας πω ουσιαστικά πράγματα που θα σας ωφελήσουν. Το ιδανικότερο θα ήταν όλοι οι χώροι να είναι τσιμεντομένη και να έχουν μια ελαφριά κλίση για να μπορούν να κυλάνε τα νερά. Όποτε θέλετε-και πρέπει να πλένετε σχολαστικά με νερό τρίβοντας με μια σκληρή σκούπα να φύγουν όλες οι βρωμιές. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε ξύλα για κούρνιες και για φωλιές διότι είναι εστίες μόλυνσης αλλά και μέρος ζωής και αναπαραγωγής για τα παράσιτα.

4. Όταν αγοράζετε κότες άνω των 3 μηνών ελαχιστοποιείται η πιθανότητα να νοσήσουν από νεοπλασματικές ασθένειες (θανατηφόρες 100%). Πριν τις αγοράσετε (επιβάλετε) να ρωτήστε τον πωλητή αν στο μέλλον παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα αν θα είναι σε θέση να σας βοηθήσει ή μην τον είδατε τον Παναή; Ακόμα μάθετε αν είναι εμβολιασμένες και με ποια εμβόλια.

Τα πιο βασικά είναι: Νόσος του Μάρεκ, Ψευδοπανώλη και βρονγχίτιδα. (Είναι εύκολο αρχικά να σας πει ένα ξερό ναι αλλά πιστέψτε με θα δυσκολευτεί να σας πει ψέματα στην συνέχεια και θα καταλάβει ότι είστε γνώστης).
Η ενδεικτική τιμή για κότες αυγωπαραγωγής σε ηλικία 4 μηνών είναι στα 7 ευρώ λιανική τιμή. Αν κάποιος σας τις πουλάει ακριβότερα απλά προσπεράστε τον και πηγαίνετε στον επόμενο.

5. SOS. Τον τελευταίο καιρό υπάρχουν αρκετοί επιτήδειοι που βάζουν αγγελίες σε διάφορα site για να πουλήσουν τις τέλειες κότες. Φυσικά αυτές είναι κίνδυνος θάνατος! Το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς τους χομπίστες - εισαγωγείς φέρνουν πουλιά στην Ελλάδα σε ηλικία 30 ημερών από μέρη όπως η Ολλανδία που τις περισσότερες φορές είναι θετικά στον ιό του Μάρεκ (ιογενής καρκίνος). Συνηθίζουν γράφουν γιγαντόσωμες ράτσες πουλερικών με μεγάλο βάρος κάνοντας όλους εμάς τους ερασιτέχνες να θέλουμε αυτά τα πουλιά στην φάρμα μας. Φυσικά τα προβλήματα δεν θα έχουν τελειωμό.

6.Μην αγοράζετε ποτέ από πλανόδιους. (Μπορεί να βρείτε φθηνότερα πουλιά άλλα σίγουρα δεν θα είναι σωστά εμβολιασμένα). Επίσης θα είναι και αρκετά ταλαιπωρημένα από τα πολλά χιλιόμετρα που κάνουν γυρνώντας από χωριό σε χωριό.

7. Νερό. Με ένα μικρό βαρελάκι ή ακόμα ένα μικρό βυτίο ανάλογα με τις ανάγκες που έχετε συνδέοντας το με ποτίστρα αντίβαρο ή φλοτεράκι θα σας λύσει τα χέρια και θα κάνει το κοτέτσι αρκετά αυτόνομο για πολλές ημέρες ειδικά αν λείπετε. Οι ποτίστρες πύραυλοι είναι μία κακή εφεύρεση και έχουν σαν αποτέλεσμα να λερώνεται όλο το νερό, να είναι δύσκολο να καθαριστούν, να γεμιστούν αλλά και να τους κουβαλήσετε πάλι μέσα στο κοτέτσι λόγο του βάρους τους. Επίσης και οι πιπίλες. Στάζουν και δημιουργείται υγρασία στους χώρους, δυσκολεύονται τα πτηνά να πιούν με αποτέλεσμα να στρεσάρονται. Η ταΐστρα πρέπει να έχει μεγάλη χωρητικότητα για την τροφή. Συνήθως επιλέγουμε αυτές με το στεφάνι, σηκωμένη σε μικρή απόσταση από το έδαφος για να μην λερώνεται η τροφή. Η ταΐστρα τύπου κανάλι δεν είναι εύχρηστη (μόνο σε εκτροφή για κλούβα είναι βολικές που τα πτηνά δεν μπορούν να την λερώσουν, αφού βγάζουν έξω μόνο τα κεφάλια τους)

8. Λίγες παραπάνω κότες θα μπορούσε να είναι ένα μικρό καθημερινό εισόδημα. Αν αναλογιστείτε ότι τα αληθινά σπιτικά αυγά πωλούνται προς 0,40-0,50 λεπτά ανά τεμάχιο. Σίγουρα είναι μια καλή λύση για να βγάζετε καθημερινά ένα μπουκάλι γάλα και ψωμί για την οικογένεια σας.

9. Να έχετε στο φαρμακείο τουλάχιστον μια αντιβίωση για το νερό, σκόνη για επίπαση κατά των παρασίτων και φυσικά για πουλιά ηλικίας μέχρι και 4 μηνών είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε στο νερό κοκκιδιοκτόνα ακόμα και οργανικά (ξέρετε τύπου ριγανέλαιο) ανά 20-30 ημέρες.

10. Όταν έχετε ένα περίεργο κρούσμα στο κοτέτσι είναι προτιμότερο να το θανατώσετε ή να το απομακρύνετε άμεσα αν ήταν το μοναδικό περιστατικό. Στην συνέχεια πρέπει να απολυμάνετε πολύ καλά όλους του χώρους. Μερικές λύσεις για απολύμανση που μπορείτε να κάνετε είναι με φλόγιστρο, ασβέστωμα αλλά και με χλωρίνη αδιάλυτη μέσα σε ψεκαστήρα. Πρέπει να ξέρετε ότι δεν είναι σωστή τακτική να δίνετε αντιβίωση στα υγιείς πούλια για πρόληψη. Άλλα και αυτό γίνεται. Το ιδανικό όμως είναι να πάτε το πτηνό για νεκροψία σε ένα κτηνίατρο που γνωρίζει ή έχει ειδικευτεί στα πτηνά. Τέτοιους γιατρούς μπορούν να σας συστήσουν οι εκτροφείς που κουράρουν τα πτηνοτροφία τους ή ο πωλητής που αγοράσατε τις κότες.

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω κοτέτσι

78 σχόλια:

  1. σωστα τα λες

    στην αρχη εψαχνα στα χωρια της βορειας ευβοιας να παρω καμια 5-6 κοτες σε οποια κοτετσια και αν πηγα στα χωρια δεν μου πουλαγε κανεις κοτουλες μεχρι και 20 ευρω τη μια τους ελεγα και κανεις δεν μου πουλαγε
    και τελικα βρηκα απο εναν στην αυλωνα 10 ευρω η μια αλλα ακομα περιμενω να δω αυγα ενα την ημερα απο 6 κοτες μου ειχε πει πως θα ξεκινησουν τον φεβρουαριο για να δουμε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος18/2/13, 4:54 μ.μ.

    Μπραβο για τις συμβουλες σας και την προσπαθεια σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος18/2/13, 5:53 μ.μ.

    ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΥΝΤΟΠΙΤΗ EVRITIS ΕΣΥ ΠΟΥ ΚΡΙΝΕΙΣ ΟΤΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΛΑ,ΓΙΑ ΠΕΣ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΥ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΘΗΣΑΥΡΟ ΧΡΗΣΙΜΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙΣ;
    ΛΙΓΟ ΣΕΒΑΣΜΟ Σ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΙ ΤΙ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΑΠΛΟΧΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ
    ΕΝΑΣ ΓΝΩΣΤΟΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγγελή για δώσε μας τα φώτα σου,
    "εγώ είμαι μεγαλοφυΐα δεν είμαι ιδιοφυΐα"... ευτυχώς που κάποιοι γνωρίζουν τι διαφορά.
    Μην απογοητεύεσαι και συγχαρητήρια για τη πρώτη σου ανάρτηση και τα λίγα σχόλιά σου... τόσο καιρό, τα δύσκολα τα αφήνουμε για τους αυτούς τόσο καιρό…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος18/2/13, 6:49 μ.μ.

    ΤΟ ΣΑΙΤ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΜΠΑΡΑΒΟ ΣΑΣ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. θα ηθελα να μου πειτε αν αγορασω π.χ.κλωσσοπουλα 20 ημερων(κρεατοπουλα)και τα εχω σε κλειστο κοτετσι σε ποσο διαστημα οα ειναι ετοιμα για σφαξιμο(2 κιλα κρεας)Επισης να μου πειτε τι θα τα ταιζω για να παχυνουν γρηγορα..ευχαριστω εκ των προτερων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Jim, στην οικιακή εκτροφή για κρεατόπουλα οί χρόνοι αλλάζουν. Για παράδειγμα στην εντατική πτηνοτροφία είναι έτοιμα στις 45 ημέρες (στα κιλά που θέλεις). Αν τα κρεατόπουλα σου είναι τα λευκά (λεγόμενα κομπ) Θέλουν 2 μήνες ενώ τα κόκκινα λίγο παραπάνω. Συνήθως τα σφάζουμε στους 3 μήνες με τελικό βάρος τα 3-3.5 κιλά. Για γρήγορη ανάπτυξη πρέπει να τους παράχεις φωτισμό για να τρώνε συνέχεια, ζέστη, και καλή ποιότητα τροφής (με υψιλές πρωτείνες). Αρχικά δίνεις φύραμα Α ηλικίας μέχρι 45 ημέρες. Στην συνέχεια Β και 1 εβδομάδα πριν την σφάγη δίνεις αλεσμένους καρπούς (αν δεν βρεις Γ ηλικίας) Αρά σε λιγότερο απο μήνα θα μπορείς να τα σφάξεις και θα έχουν φτάσει στα κιλά που θέλεις. Μην ξεχάσεις όμως να αλλάξεις την τροφή όπως σου ανέφερα και πιο πάνω γιατί περιέχει κοκκιδιοστατικό και δεν ειναι ότι καλύτερο να το φάς και εσυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εβριτη, προσεχε που πετας αυτα που σου ειναι αχρηστα, γιατι σιγουρα σε καποιους αλλους ειναι χρησιμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συγχαρητήρια γι ακόμη μία φορά για ότι απλόχερα μας χαρίζετε και πιο πολύ τον χρόνο σας και την διάθεσή σας να προσφέρετε.
    Θα ήθελα να σας ρωτήσω κι εγώ με την σειρά μου (αν είμαι εκτός θέματος συγνώμη), σχετικά με τα εμβόλια για τις κότες.
    Ένας γείτονας μας έδωσε 3 νεογέννητα νανάκια, αλλά δεν τα έχουμε εμβολιάσει ακόμα. Τώρα είναι ενήλικα, κάνουν κι αυγουλάκια. Ποια είναι τα εμβόλια που πρέπει να τα κάνουμε?
    Οι υπόλοιπες κότες που έχουμε (κανονικού μεγέθους), όταν τις αγοράσαμε από εκτροφέα μας είπε ότι είναι εμβολιασμένες (ελπίζω να μην έλεγε ψέματα). Όλα μας τα πτηνά βόσκουν σε περιορισμένο μεγαλούτσικο χώρο με χορτάρι κλπ, το βράδυ τα κλείνουμε στο κοτέτσι και μέχρι στιγμής δεν έχει νοσήσει κανένα εδώ και χρόνια.
    Επίσης έχουμε και πάπιες μαζί, γνωρίζετε αν πρέπει να εμβολιαστούν κι αυτές? (περιμένω πως και πως να αναρτήσετε άρθρο για πάπιες....)
    Σας βομβάρδισα με ερωτήσεις αλλά θα βοηθούσατε πολύ αν με απαντούσατε όταν έχετε χρόνο.
    Σας ευχαριστώ πολύ.
    Λίτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολλή χρήσιμες πληροφορίες. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μετα απο πολυ διαβασμα εδω μεσα εφτιαξα 1 κοτετσι ευρυχωρο με κοστος 30ε και παλια υλικα που μπορει να φιλοξενησει 40 κοτες ανετα.Για αρχη εχω 11 κοτες παιρνω 6 αυγα τη μερα και καταναλωνω 15 λεπτα τη μερα για αυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στέλιο μία από τα ίδια έκανα και εγώ.
    Είχα περισσότερα κοκόρια και τα έσφαξα και από τότε οι κότες γεννούν αρκετά αυγά την ημέρα.

    Έχω όμως ένα θέμα και νομίζω πως κάτι μου τρώει τα αυγά.
    Κατά πάσα πιθανότητα είναι ποντίκι γιατί τα έχω έξω στο χωράφι σε κλουβί μεταφερόμενο.
    Εκεί που το έχω τώρα, είδα μία τρύπα στο έδαφος που περνάει κάτω από το κλουβί και καταλήγει έξω.
    Την έκλεισα και την είδα πάλι ανοικτή.

    Έχεις κανείς κάποια συμβουλή ;

    Αγγελή:
    "7. Νερό. Με ένα μικρό βαρελάκι ή ακόμα ένα μικρό βυτίο ανάλογα με τις ανάγκες που έχετε συνδέοντας το με ποτίστρα αντίβαρο ή φλοτεράκι θα σας λύσει τα χέρια και θα κάνει το κοτέτσι αρκετά αυτόνομο για πολλές ημέρες ειδικά αν λείπετε."
    Σου είναι εύκολο να δώσεις κάποια φωτογραφία από αυτό που λες, ή να το εξηγήσεις λίγο καλύτερα ;
    Δυστυχώς εγώ τα έχω με ποτίστρα πύραυλο μια και δεν έχω κάτι άλλο στο μυαλό μου.

    Το κλουβί το έφτιαξα από ξύλα.
    Μου έχουν πει πως ειδικά το καλοκαίρι, θέλει εντατικό καθάρισμα και ψεκασμό με ειδικό φάρμακο για ψείρες.
    Έχω σκεφτεί και ασβέστωμα κάθε λίγο.

    Σας ευχαριστώ εκ' των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Οι καλυτεροι κλεφτες αυγων, ειναι οι καρακαξες. Οτι αλλο, αφηνει τσοφλια.
    Kαι ειναι πολυ δυσκολο να εχεις κοτες και να μην εχεις ποντικια, που προτιμουν το καλαμποκι απ τα αυγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος19/2/13, 9:17 μ.μ.

    SAKIS ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΠΕΙΡΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΟΤΕΤΣΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ.ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΜΕΡΕΣ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΚΘΕΤΟ ΣΤΙΣ ΣΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΡΡΙΤΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΣΘΕΝΕΣ ΖΩΟ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΠΕΡΡΙΤΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΄ΠΕΣΟΥΝ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΗΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΟΥ.
    ΕΚΑΝΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΤΕΤΣΙΟΥ ΜΕ ΔΙΑΛΥΜΜΑ ΧΛΩΡΙΝΗΣ 2-3 % ΜΕ ΨΕΚΑΣΤΗΡΑ ΠΛΑΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΗΤΑΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ.
    ΤΕΛΟΣ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΠΟΤΙΣΤΡΕΣ - ΑΝΤΙΒΑΡΟ ΑΣ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Saki ένα λινκ σχετικά με την ποτίστρα αντίβαρο (δεν κάνω διάφημιση στο συγκέκριμένο μαγαζί τυχαία το έβαλα)

    http://www.ktiniatrikos.gr/products/5125-%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%AF%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1-%CE%B3%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%B9-%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%BF-6-cm.aspx

    Μετα την πολύχρονη εμπειρία μου με αυτές τις ποτίστρες απο κουνέλι μέχρι και φραγκόκοτα θεωρό ότι ειναι οι καλύτερες απότι κυκλοφορεί στο εμπόριο. Η συνδεση γίνεται με λάστιχο (σαν και αυτό που βάζουμε στις πιπίλες για τα κουνέλια) και όταν η ποτίστρα είναι τερματική τότε κόβουμε ένα κομμάτι λάστιχο και το τσακίζουμε ή βάζουμε στοπ (κάνουν 0,30 το τεμάχιο)
    Τους καλοκαιρινούς μήνες που το νερό έχει μεγάλη θερμοκρασία για να μην μυρίζει βάζουμε ενα κλαδάκι βασιλικού ( όπως και στον αγιασμό, ο βασιλικός μπαινει για να τον διατηριση και να μην μυρίσει το "νερο", στην ιταλία προσθέτουν στον αγιασμό τους λίγο αλάτι. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να βάλετε μετα το βαρέλι-βυτίο και ενα φίλτρο (το πουλάνε και αυτο σε τέτοιου είδους μαγαζία και κοστίζει γύρω στα 2-3 ευρώ) Αν δεν το βάλετε η ποτίστρα θα σας βουλώνει. Το καθαρισμα της σκάφης γίνεται σε μερικά δευτερόλεπτα και χωρίς κόπο.

    Σχετικά με την εύκολη απόλυμανση ο ασβέστης είναι πιο φιλικός όταν υπάρχουν ζώα μέσα στο χώρο και δεν απομακρύνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος19/2/13, 11:57 μ.μ.

    καλησπερα,ευχαριστω παρα πολυ για οσα χρησιμα γραφετε!
    θα ηθελα να σας ρωτησω για ενα προβλημα που αντιμετωπιζω...
    εχω παρατηρησει οτι οι κοτες μου ξεκινησαν να τρωνε τα αυγα που κανουν.οι φωλιες που τους εχω ειναι καλαθια,προσπαθησα να τις κανω να γεννησουν σε αυτες τις ετοιμες που τα αυγα τσουλανε πισω ωστε να μην τα τρωνε,αλλα ειναι αδυνατον να πανε εκει,μολις εβγαλα τα καλαθια,αρχισαν να γεννανε οπου να ναι,διασπαρτα παντου και εαν δεν τα μαζευα αμεσως,τα ετρωγαν,το ιδιο κανουν και οταν γεννανε στα καλαθια.επειδη τις εχω στο εξοχικο και πηγαινω καθε 4 μερες,τωρα τον χειμωνα και ειναι κριμα γιατι δεν βρισκω κανενα αυγο πλεον,μονο σπασμενα τσοφλια.
    σκεφτηκα μηπως τα τρωει κατι αλλο τα αυγα αλλα το κοτετσι ειναι καλα προστατευμενο και μονο ποντικι θα μπορουσε να μπει,δυσκολο ομως ν τρωει 10-15 αυγα τη μερα.
    δυστυχως δεν μπορω να στησω και καραουλι για να ανακαλυψω εαν τα τρωει καποια συγκεκριμενα ωστε να την απομονωσω..
    υπαρχει καποια λυση αραγε σε αυτο?
    με εκτιμηση,
    δαναη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος9/3/21, 2:46 μ.μ.

      ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΑΥΓΑ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΧΩΡΟ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΕΤΡΑΔΑΚΙΑ. ΕΧΟΥΝ ΕΛΕΙΨΗ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ.ΒΑΛΕ ΣΑΚΙΑ ΜΕ ΨΙΛΗ ΨΥΦΙΔΑ ΚΑΙ ΣΑΚΙΑ ΜΕ ΑΜΜΟ ΧΤΙΣΙΜΑΤΟΣ.

      Διαγραφή
  18. Δανάη, το πρόβλημα με το φάγωμα των αυγών είναι πραγματικά πονοκεφαλος. Εχώ ακούσει πολλές τακτικές. Ψευτικά αυγά στις φωλιές και έτσι ξεσυνιθήζουν, αυγά που στο εσωτερικό τους έχουν γύψω (για τον ίδιο λόγο) στις ειδικές φωλιές που ειναι σαν κλεφτες μπορεις να βάλεις ενα αυγό απο κάτω απο το σύρμα να φαίνεται και να πηγαίνουν εκεί. αλλά δεν μπορούν να το φάνε. Ενά παλιό κολπό της γιαγιάς μου ήταν όποια κότα το έκανε αυτό την έσφαζε για να μην συνηθίσουν και οι αλλές. Πάντως το ότι τρώνε τα αυγά για ψάξτο λίγο μοίπως είναι έληψη ασβεστίου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος20/2/13, 8:11 π.μ.

    ΔΑΝΑΗ ΚΑΛΗΜΕΡΑ,ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΥΣΚΛΕΨΕΙ ΤΙΣ ΚΟΤΕΣ ΚΑΤΑ ΠΡΩΤΟΝ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΤΣΙΜΠΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΙΜΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΩΝ ΠΛΗΓΩΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΞΗΣ:ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΕΝΑ ΚΟΦΤΑΚΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΜΑΣΤΟΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΤΑ ΣΥΡΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΒΕΙΣ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΤΜΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΩ ΡΑΜΦΟΣ ΤΟΥ ΠΤΗΝΟΥ ΩΣΤΕ ΟΤΑΝ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΑΝΩ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΩ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΡΑΜΦΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΑ 2 ΤΜΗΜΑΤΑ.ΑΥΤΟ ΑΦΕΝΟΣΤΙΣ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΝΑ ΤΣΙΜΠΑΝΕ ΕΙΤΕ ΑΥΓΑ ΕΙΤΕ ΖΩΑ ΑΛΛΑ ΤΙΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΝΟΥΝ ΝΕΡΟ.
    ΤΕΛΟΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΠΕΣ ΠΩΣ ΠΑΣ ΣΤΙΣ ΚΟΤΕΣ ΚΑΘΕ 4 ΜΕΡΕΣ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΤΡΟΦΗ ΟΙ ΚΟΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΤΟΥΣ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΑΥΓΑ
    ΕΝΑΣ ΓΝΩΣΤΟΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος20/2/13, 12:22 μ.μ.

    Ανοίξτε και κανένα λεξικό , ορθή έκφραση : 'Ο δεκάλογος της υγιούς κότας'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ναι ε? Τι να κάνω? βλέπεις δεν πήγα σχολείο.... είμαι βλάχος και ανορθόγραφος. Θα τα στέλνω να μου τα διορθώνεις εσύ αν είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος 20 Φεβρουαρίου 2013 - 12:22 μ.μ

    Μάθε πρώτα τρόπους και μετά ορθογραφία. Δεν προσβάλλουν έτσι ανθρώπους που δίνουν με την ψυχή τους τόσο σημαντικές πληροφορίες.
    Και στην τελική αν σε ενδιαφέρει τόσο πολύ η ορθογραφία καλύτερα να ψάχνεις τις πληροφορίες που θέλεις στη σελίδα του Μπαμπινιώτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμε φίλε 12:22,

    Αν ο παππούς σου, σε θυμηθεί στη διαθήκη του, αλλά είναι γραμμένη με πολλά ορθογραφικά λάθη, εσύ δε θα κάνεις αποδοχή κληρονομιάς?

    Αυτά που έχει προσφέρει ο Αγγελής στα θέματα που πραγματεύεται, δεν υποβαθμίζονται επουδενί εξαιτίας ενός ή και περισσότερων ορθογραφικών λαθών.

    Ας ψάξουμε για την ουσία ρε παιδιά κι αφήσουμε τη λεπτομέρεια! Εξάλλου σύντομα οι γνώσεις για την επιβίωση θα μας χρειαστούν πολύ περισσότερο από τη γραμματική.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Δεν πειραζει Αγγελη, με τις παρατηρησεις ολοι βελτιωνομαστε, αν κι εδω ειπε ο γαιδαρος τον πετεινο κεφαλα... Γι αυτο, θα ανοιξει κι ο ανωνυμος φιλος μας ενα λεξικο, για να μαθει τις βασικες οδηγιες για τη χρηση των σημειων στιξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος20/2/13, 3:59 μ.μ.

    σας ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας...
    γνωστε-αγνωστε:) αυτο με το κοφτακι,αποκλειεται να το επιχειρησω,ΝΑ μου πξγε μην τους κανω καμια ζημια και μονο που το διαβασα...
    οχι,δεν μενουν χωρις φαγητο,εννοειται! εχω 4 ταιστρες με φυραμα και διασπαρτο μεσα κομμενο καλαμποκι,σιταρι και πολλα χορτα απο τον κηπο μας για να απασχολουνται..επισης εχω φυτεψει περιμετρικα της αυλης τους απηγανο και αρτεμισια οπως διαβασα και στο σαιτ:)
    δεν τους λειπει το φαγητο,γιατι υπαρχει μπολικο ακομη κι αν κανω να παω μια εβδομαδα...
    το νερο τους ειναι παντα καθαρο και αναπληρωνεται απο το αυτοποτιζομενο που εχω βαλει μεσα ενα σωληνακι του για οταν λειπω.
    αγγελη,πραγματικα τα εχω κανει ολα..και ψευτικα αυγα και πετρες λευκες και αυγα γεμισμενα με γυψο και εχω αφησει αυγο στις φωλιες τις αγοραστες,αλλα δεν καθονται εκει..
    δυστυχως δεν μπορω να πετυχω ποια το κανει,(εαν το κανει μια) για να την χωρισω απο το κοτετσι..
    σκεφτηκα να αρχισω να τις χωριζω τετραδες τετραδες και να παρατηρω την συμπεριφορα τους.
    το λαθος που εκανα αυτη τη φορα ειναι οτι πηρα λιγες λιγες και διαδφορετικες φυλες κι αυτο εφερε μια αναταραχη στο κοτετσι,διοτι εχουν διαφορετικο χαρακτηρα και συνηθειες..ενω ειχα αυτες τις μικροσωμες καφε που ειναι πολυ ημερες και γεννανε πολυ,πηγα και πηρα και 4 γυμνολεμικες και τεσσερις μαυρες και 3 νανακια που ειναι τα μεγαλυτερα πειραχτηρια και το εκανα αχταρμα το κοτετσι μου,ενω ηταν ολα ρολοι...:)
    προς το παρον θα το παλεψω λιγο ακομη γιατι δεν θελω να τις σφαξω και να ξεκινησω απο την αρχη ξανα(το ειχα αντιμετωπισει και πριν χρονια αυτο και δεν μπορεσα να βρω λυση,απλα πεθαναν απο γηρατεια και ησυχασα χαχα!)
    ειναι ακομη μικρες,2 ετων οι μεγαλυτερες και θελω να το προσπαθησω κι αλλο,εξαλλου δεν τις εχω για φαγητο,μονο για τα αυγα τις εχω...
    εαν εχουν ελλειψη σιδηρου,τι μπορω να κανω?
    ψειρες δεν εχουν,δεν τσιμπιουνται μεταξυ τους,ειναι παντα καθαρος ο χωρος τους,βεβαια ειναι ξυλινο σπιτακι το κοτετσι τους που κοιμουνται,αλλα παντα ριχνω σκονη για τα παρασιτα,το διατηρω στεγνο και καθαρο ,αεριζεται και ειναι στρωμενο με αχυρο)
    ευχαριστω πολυ και συγνωμη για την πολυλογια!
    (οσο για τις ανευ ουσιας παρεμβασεις περι ορθογραφιας,λυπαμαι που καποιοι ανθρωποι βρισκουν μονο σε τετοιου ειδους "ασχολιες" νοημα για την ζωη τους)
    δαναη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος20/2/13, 4:06 μ.μ.

    *(κατα λαθος εγραψα ελλειψη σιδηρου..ασβεστιου εννοουσα!
    αυτος που αγοραζω τις κοτες χρονια και τον εμπιστευομαι,μου ειπε οτι δεν χρειαζονται καποιο προσθετο,στο φυραμα εχει απ ολα...
    τι θα μπορουσα να βαλω ομως?
    για πειτε μου..ευχαριστω!)

    δαναη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Γεια σου Δανάη, λοιπόν το πιο εύκολο και φυσικό πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να βάλεις μαρμαρόσκονη σαν φουλ πηγή ασβεστίου ή ανακατεμένη με την τροφή ή σε κάποιο σκεύος μονάχη της. Σίγουρα μπορείς να βρεις αυτή την άτιμη που κάνει την παλιοδουλεία. Καν της μια μικρή παγίδα πήγαινε στην φωλιά και άσε 2-3 αυγά και κρύψου να δεις τι θα γίνει. Σίγουρα κάποια το σπάει και οι άλλες ακολουθούν στο να το φάνε. Πάντως σκέψου ότι σου σπάνε τόσο εύκολα τα αυγά αυτό σημαίνει όχι τόσο καλή ποιότητα τροφής και στοιχείον. Τώρα με την κρίση δεν φτιάχνουν με τις ακριβείς δόσεις τις τροφές για να ρίξουν το κόστος. Ψάξτο και αυτό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος20/2/13, 6:47 μ.μ.

    Βρε παιδιά, της υγιούς κότας. Όχι της υγιείς. Ήμαρτον... Οι άνθρωποι είναι υγιείς. Αυτό που γράψατε είναι α' πληθυντικό.

    Δείτε εδώ: http://el.wiktionary.org/wiki/%E1%BD%91%CE%B3%CE%B9%CE%AE%CF%82#section_1

    Συγγνώμη που το σχολιάζω,αλλά μερικά λάθη βγάζουν μάτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος20/2/13, 7:16 μ.μ.

    ΔΑΝΑΗ,ΕΓΩ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΚΑΝΩ ΤΟ ΕΞΗΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ:ΑΓΟΡΑΖΩ ΑΣΒΕΣΤΟ ΑΣΒΕΣΤΗ ΑΠΟ ΜΙΑ ΜΑΝΤΡΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ -ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΚΑΙΡΟΦΥΛΑΚΤΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΑ ΛΕΞΙΚΑ ΑΝΑ ΧΕΙΡΑΣ- ΣΒΥΝΩ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΑΣΒΕΣΤΗ ΜΕ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΦΗΝΩ,ΞΕΡΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΣΚΟΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΖΩ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΦΥΡΑΜΑ ΠΟΥ ΤΑΙΖΩ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ.ΕΤΣΙ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΩ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΣΒΕΣΤΗ

    ΠΑΝΤΩΣ BLOG ΜΕ 28 ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΟ ΑΓΑΠΗΤΟ
    ΓΝΩΣΤΟΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος20/2/13, 8:12 μ.μ.

    αν οι κοτες σας τρωνε τα αυγα η λυση ειναι να προσθεσετε αλατι στο νερο τους..και εμενα τα τρωγανε και με αυτο σωθηκα στην κυριολεξια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. προς όλους τους εξυπνακίστικους, γλωσσομαθείς ελληναράδες ...
    Αν δν έχετε καταλάβει τον λόγο ύπαρξης του blog ή μπείτε στον κόπο να το ψάξτε ή αλλάξτε ιστότοπο.
    Όταν εμένα ψωφάνε οι κότες μου, το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να τις κάνω οιγυείς ή ειγοιής ή ηγοιείς ή σε απλά Ελληνικά να μην ψωφάνε !!!
    Όταν από 70 ντοματιές δν έχω καταφέρει να φάω ντομάτα, με ενδιαφέρει να μάθω τι έκανα λάθος στην καλοιαίργηα ή καλειαίργοια ή καλλιέργεια !!!
    Μάθετε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ να αποδίδετε τον στοιχειώδη σεβασμό, σε άτομα που απλόχερα και ανυστερόβουλα προσφέρουν τον χρόνο και τις γνώσεις τους, χωρίς να ζητούν ανταλλάγματα.
    Και ο στοιχειώδης σεβασμός είναι να μην τους προσβάλετε δημόσια και ΑΝΩΝΥΜΑ !!! Αν πια τόσο πολύ σε κόφτει το β' πληθυντικό σε σχέση με το α', που πλέον έχεις χάσει τον ύπνο σου ... στείλε ένα μνμ στον εκάστοτε "Αγγελή" και πες του prive να το διορθώσει !!!

    Στο χωριό μου λένε:
    "Στοις σραβαίς ψο_αίς η τροίχαις τους φτέναι".
    Κοιτάξτε να ισιώσετε λοιπόν κ να μην πετάγεστε σαν τέτοιες ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμος20/2/13, 8:28 μ.μ.

    αγγελη,τα τσοφλια τους ειναι πραγματικα παρα πολυ σκληρα,δεν νομιζω οτι χρειαζονται ασβεστιο,θα βαλω ομως καποιες φορες,χαμενο δεν παει..
    θα την φτιαξω λοιπον την κομπινα και θα την πετυχω την ρουφιανα,που θα μου παει!
    αυτο το σαββατοκυριακο ετοιμαζω σχεδιο δρασης!ξερεις,καπελο με κλαρια και φυλλα,εφημεριδα με τρυπα στη μεση,μαυρα γυαλια κλπ.
    μεχρι που σκεφτομαι να τους βαλω και δυναμιτακια μεσα στα αυγα,να τους πω εγω μετα!
    χαχαχαχα!
    γνωστε-αγνωστε,να προσαιχης σε παρακαλο πος γραφις γιατυ ζουν αναμεσα μας!δεν πεζουμαι με αυτα τα πραματα...pP

    μιας και σας βρηκα(και χαιρομαι πολυ γι αυτο),μπορειτε να μου πειτε,εσεις τις δικες σας κοτες,τις εχετε και για κρεας?
    πως τις ξεπουπουλιαζετε ευκολα?(διοτι ειναι το μονο που δεν αντεχω με τιποτα..
    και εχω πλεον εναν μεγαλο χωρο που θα μπορουσα να εκτρεφω κοτες ωστε να τρωμε απο αυτες στην οικογενεια.
    μια κατασκευη που διαβασα στο σαιτ παλαιοτερα γι αυτο το σκοπο,δεν μπορω να την φτιαξω,ουτε χρονο εχω,ουτε διαθεση για τετοιες κατασκευες)
    δαναη:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ανώνυμος20/2/13, 8:37 μ.μ.

    ανωνυμε,αλατι??? σε τι αναλογια το βαζεις αυτο?απο που το ακουσες?και κανει?σιιιγουρα?μην τις κανω και παστες τις κοτες:)

    vasikos,πολυ σωστα,αν και στο δικο μου χωριο το λενε για τησ κωνταις οι οποιες οπως και να το κανουμε δεν εχουν περιθωρια βελτιωσης,η δικη σου εκδοχη βεβαια αποπνεει μια ελπιδα,αισιοδοξια και προσμονη πως ισως φτιαξουν τα πραγματα!χαχαχα !
    ελπιζω να μην εκανα πολλα λαθη,κρυος ιδρωτας με εχει πιασει σας λεω!
    δαναη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Δυστυχώς απ'όσα ξέρω ή "δια χειρός" ή ξεπουπουλιάστρα.
    Υπάρχει κ μία σχετικά εύκολη κ γρήγορη τεχνική "γδαρσίματος" αλλά χάνεις την πέτσα ... κ κοτόπουλο χωρίς πέτσα, για μένα, δν θεωρείται κοτόπουλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Πιστεύω με αυτή την ανάρτηση μου έκτος ότι κάποιοι φίλοι ίσως και να έμαθαν κάτι απλό το σίγουρο όμως είναι ότι σας έκανα και γελάσατε με τα χάλια μου!(Δεν ήταν και άσχημα) Δανάη εύχομαι να την πιάσεις την ρουφιάνα και να τελειώνουν τα βάσανα σου, θα σου δώσω και καλή συνταγή hehe. Το ξεπουπούλιασμα με την κλασική μέθοδο του βραστού νερού νομίζω είναι μια καλή λύση και δεν νομίζω να σου πάρει παραπάνω από 5 λεπτά την κότα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Δαναη, αυτο με την αναστατωση που ειπες οτι προκαλεσαν τα καινουρια πουλια, συμβαινει καθε φορα που βαζουμε ή βγαζουμε. Χανουν την ιεραρχια τους και μεχρι να μπουν σε σειρα παλι, υπαρχει θεμα στο κοτετσι. Θα στρωσουν.

    Βασικε, με στεναχωρεσες φιλε μου. Γιατι δεν εφαγες ντοματες; Tι τους συνεβη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Αγγελή πολύ ωραίο το άρθρο σου.
    Ρε παιδιά, τι τακτικές ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΥ είναι τα κομμένα ράμφη?
    Αυτό θέλουμε από τα ζώα (τα τετράποδα)?
    Μόνο παραγωγή και λογιστική αντιμετώπιση της ζωής?
    Οσοι αντιμετωπίζουν τα έμβυα σαν Μονάδες Παραγωγής να ξέρουν ότι και τα παιδιά τους το ίδιο θα καταντήσουν, στα χέρια κάποιου αφεντικού.
    Αυτά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Κίμων καλήμερα, σε ευχαριστώ πολύ. Είναι και αυτό στα πλαίσια της εκσυγχρονισμένης ζωοτεχνίας. Στα πτηνοτροφία δεν θέλουν να χάσουν καθόλου την παραγωγή αλλά και το ζωικό κεφάλαιο τους. Μην πάρεις το μήνυμα μου ότι είμαι υπέρ σε κάτι τέτοιο (σκέψου με ενοχλούν ακόμα και τα σκουλαρίκια-σήμανση στα ζώα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. selida 2
    Απλωνα κατω ενα μεγαλο χοντρο ναϋλον και "γυριζα" το "σωρο" 3 εως 4 φορες με φτυαρι σαν τα χαρμανια των μπετατζηδων. Επειδη εχω ασχημα αναπνευστικα φοραγα στο ανακατεμα μασκα χειρουργειου μεχρι να τα αποθηκευσω σε πλαστικα βαρελια. Βγαζει η διαδικασια αρκετη σκονη δημητριακων.
    Αυτη η τροφη "κραταει" αποθηκευμενη περιπου 3 μηνες για παχυνσης και αλλους 2 για κοτες παραγωγης αυγων

    Καθε κοκκινη κοτα ετρωγε περιπου 120γραμμαρια την ημερα
    καθε ασπρη 250. Βγαλτε τον ογκο τροφης που χρειαζεσθε με αυτο το δεδομενο.
    Το νερο ηταν απο το δικτυο αν και ακομα ψαχνομαι να βρω τροπο για εντελως και πραγματικα καθαρο νερο σε δεξαμενη χωρις χημικα.
    (Δεν εχω βουνισιες πηγες εδω γυρω)
    Ξεκινησα την πρωτη χρονια με 20 κοτες παχυνσης και καθομουνα με τις ωρες να τις χαζευω (δεν ειχα καμμια σχεση με χωριατικα πραγματα) και εφτασα σε καποια "γενιά" τις 120

    Τις ποτιστρες τις καθαριζα με πλυστικο πιεσης και 4 μερες και καθε 4 μερες εστρωνα νεα αχυρα μια στρωση. Αναμεσα στο τσιμεντο του πατωματος και στα αχυρα εβαζα απο τοιχο σε τοιχο ναϋλον θερμοκηπιου για να μην ποτισει το τσιμεντο και αρκετη σκονη για ακαρεα. Καμμια φορα οταν εβρισκα κατι ασπρα σκουλικακια περιπου 5 χιλιοστα και μικροτερα εβγαζα τις κοτες εξω εβγαζα ολο το αχυρο και το στοιβαζα για λιπασμα αλλαζα το ναϋλον αφου πρωτα επλενα με το πιεστικο πατωματα και τοιχους και εβαζα για 2 μερες φαρμακο για εντερικα παρασιτα στο νερο τους. Πριν βαλω τις κοτες στο χωρο ειχα ηδη ασπρισει τοιχους και πατωματα. Δεν ασπριζα τα μεταλα των περιφραξεων επειδη οξειδωνονται πολυ γρηγορα.

    Συμτωματικα μια χρονια επειδη εγιναν πολυ γρηγορα οι κοτες παχυνσης και μου περισεψαν περιπου 70 κιλα τροφης ταϊσα τις κοτες αυγων με αυτο.
    Ξαφνιαστηκα οταν τις ειδα με καυσωνα και αυγουστο να γεννανε ασταματητα πραγμα που επιβεβαιωσα αλλη μια χρονια πως η τροφη το νερο ο αερας και η με μετρο καθαριοτητα τις κανει ευτυχισμενες και παραγωγικες. Λεω ευτυχισμενες επειδη παρατηρησα πως εκεινη την περιοδο με το "καλο" φαϊ δεν ειχαν ανταγωνισμο να τσακωνονται!
    Βεβαια το κοστος του εγχειρηματος ειναι αρκετα σοβαρο και η προσωπικη εργασια σε συνθηκες λιγακι... βρωμικες αλλα οταν μαγειρευεις φοβερη ποιοτητα και τρως αυγα που μοσχοβολανε...

    Αυτα και αν σας κουρασα... πως να περιγραψεις κατι τετοιο με λιγα λογια.
    Κωστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. selida 1

    εγω εφτειαξα τη villacotetsi πριν 5 χρονια, στοιχισε πολλα βεβαια ντουβαρια με τουβλετες, μεταλικη σκεπη, μπετο 20 σχεδον ποντους, τσιμεντενιο διαδρομο μεχρι το σπιτι, περιφραξη με κοτετσοσυρμα, σκεπασμα με διχτυα κηπου για να μην μπαινουν περιστερια μεσα, χωρισματα μεσα, μεγαλα παραθυρα για αερισμο κλειστα με κοτετσοσυρμα, θυριδες ν ανοιγοκλεινουν με σχοινακια για εξω την ημερα-μεσα τη νυχτα, αυτοματες ποτιστρες με φλοτερ απο καζανακι και ζαρντινιερα πλαστικη... εκανα πολλα ακομα διαβαζοντας και τα παιδια εδω αλλα και αλλα σιτε.
    Αντιμετωπισα ασθενειες που ξεκληρισαν ολα τα "μωρα", εγκεφαλικα, θερμοπληξιες, εντερικα και ενα σωρο ακομα καταστασεις που και με ταραξαν και με νευριασαν επειδη δυσκολα ειχα ουσιαστικη βοηθεια απο τους ειδικους με ενα σκασμο λεφτα και φαρμακα που και παλι ψοφαγαν.

    Ασχοληθηκα με παχυνσης για φαγητο και αλανιαρες για αυγα και εδω εχω να πω τα εξης με τη διατροφη τους
    Βεβαια αυτα που θα πω ειναι εντελως προσωπικες χρησεις με τα αποτελεσματα τους και μπορει να μη συμβαινει το ιδιο σε περιπτωση μιμησης.
    Στα παχυνσης, 55-65 ημερων (κοκκινα) και 45-52 ημερων (ασπρα) εδινα για 7 μερες το φυραμα του πτηνοτροφου που τ αγοραζα και για 14 μερες στη συνεχεια φυραμα του εμποριου. Στο διαστημα μεχρι να τελειωσουν οι ετοιμες τροφες εφτιαχνα δικες μου με μιξεις που θα περιγραψω για τις υπολοιπες βδομαδες.
    Δεν τα αφηνα να γινουν τα κοκκινα πανω απο 2,5 κιλα επειδη συσσωρευαν πολυ λιπος αλλα και αυτο το μαζευα το ελιωνα σε βρασμο και στη συνεχεια σε παγοκυψελες στην καταψυξη για σουπες κλπ.
    Επισης τα ασπρα δεν τα αφηνα για παραπανω απο3-3,5 κιλα παλι για το λιπος.
    Οι γευσεις των ορνιθων ηταν μια τρελλη νοστιμια χωρις μυρωδικα και μαριναρισματα και χωρις βρωμα κοτας στο βρασιμο που με εκανε να μαγειρεψω -ειδικα τα ασπρα- μεχρι σε σουβλα. Σε ενα απεραντο ποσοστο γι αυτο ευθυνεται η ιδιοχειρη διατροφη η οποια ηταν:
    φετινης σοδειας και σε αναλογιες ας πουμε (αλλα πραγματικες σχεσεις)
    Στα 100 κιλα καλαμποκι
    + 20 κιλα σταρι
    + 20 κιλα κριθαρι
    Τα ανωτερω σπασμενα σε μυλο μεσαιου μεγεθους (2-2,5 χιλιοστα)
    + 10 κιλα χοντρο πιτουρο
    + 15 κιλα σογια
    + 5 σεσουλες γεματες μαρμαρο
    + 2 σακουλακια αλατι χοντρο (ΗΡΑ) ας πουμε
    + πολλη ευχαριστη γυμναστικη οπως παρακατω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Κώστα, σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για την εμπειρία που μοιράστηκες μαζί μας. Αν ξανά συναντήσεις προβλήματα σχετικά με ασθένειες είμαι στην διάθεση σου. Επίσης το σιτηρέσιο που μας προτείνεις έχει πάρα πολύ υδατάνθρακα (καλαμπόκι) για αυτό και το πολύ λίπος μπορείς να το μειώσεις και θα δεις ότι τα πράγματα θα πηγαίνουν καλύτερα. Επίσης να αυξήσεις λίγο την πρωτεΐνη σου (20% είναι μια χαρά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Μέτα από τα υπέρ πολλά μηνύματα σας γράφω επιτέλους το επόμενο κείμενο μου. Με θέμα τα σιτηρέσια για τα κοτόπουλα! Α΄Ηλικίας, Β΄Ηλικίας και ωοτοκίας. Χωρίς χρήση αντιβιοτικών, κοκκιδιοστατικών, σόγιας και άλλων υλικών που είναι βλαβερά για τα πτηνά αλλά και για εμάς. Όποιος θέλει να μου ζητήσει κάτι για να το προσθέσω μέχρι να το τελειώσω (σε μερικές ημέρες). (Να σημειώσω ότι θα είναι πολύ εύκολα και θα μπορείτε να έχετε και πολλές εναλλακτικές για να τα παρασκευάσετε. Σκοπός μου είναι να ρίξω την τιμή σε σχέση μετά ετοιματζίδικα αλλά και να δημιουργήσουμε μια Α΄ ποιότητα πιο πράσινης-αγνής τροφής) Έρχεται σύντομα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ανώνυμος21/2/13, 12:08 μ.μ.

    Για την υγιεινή στο κοτέτσι και γενικά σε σταύλους κάντε μια αναζήτηση για τους Ενεργούς Μικροοργανισμούς (ΕΜ) και για το Ζεόλιθο. Και τα δύο είναι της Βιολογικής Κτηνο-Πτηνοτροφίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ανώνυμος21/2/13, 1:02 μ.μ.

    πολυ χρησιμα ολα!αγγελη,περιμενουμε!
    καποιο καταστημα στα μεσογεια (σπατα,μαρκοπουλο κλπ),που μπορουμε να προμηθευτουμε σε καλες τιμες τα υλικα για τις τροφες,(καλαμποκι,σογια κριθαρι κλπ)εστω και σε μεγαλες ποσοτητες υποχρεωτικα,εχετε να προτεινετε?
    δαναη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ανώνυμος21/2/13, 1:09 μ.μ.

    χμ..ωστε η σογια δεν ειναι καλη απο θεμα ποιοτητας στην διατροφη τους ε?
    η αληθεια ειναι πως μεχρι τωρα εδινα ετοιμο φυραμα και σπασμενο καλαμποκι,σιταρι κριθαρι και πιτουρο συν πολλα χορτα και γεοσκωληκες,μια φορα ομως πριν χρονια που ειπαμε να δοκιμασουμε μια απο τις κοτες μας για φαγητο(την εκανα στην γαστρα) ηταν ανοστη σαν αχυρο στην γευση,οποτε δεν μπηκα ξανα στην διαδικασια να ασχοληθω.
    πλεον ομως θελουμε να ξεκινησουμε να τρεφομαστε με αυτες,οποτε θα ειναι πολυ χρησιμο το να μαθουμε πως να παρασκευαζουμε την διατροφη τους και πιο ποιοτικα αλλα και πιο οικονομικα(η οποια μεχρι στιγμης μου στοιχιζει παρα πολυ).
    και παλι σας ευχαριστω παρα πολυ για την εμπειρια σας που την μοιραζεστε ετσι απλοχερα!
    δαναη:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Δανάη υπόσχομαι να το ψάξω. Η αλήθεια είναι ότι τις δικές μου τροφές τις αγοράζω από Κορινθία και δεν ξέρω καν σε τι τιμές κυμαίνονται εδώ. (Αθήνα-υπόλοιπο Αττικής). Οποίος θέλει μπορεί να μας γράψει έστω την ενδεικτική τιμή που ψωνίζει κάποιο υλικό στην περιοχή του. Πχ εγώ παίρνω το σπαστό καλαμπόκι 0,40 λεπτά/kg (δεν το λες και φτηνό). Σχετικά με την ερώτηση σου για την σόγια θα σου πω ότι είναι συνώνυμη του καρκίνου! (και πολύ ευγενικά το λέω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. θα ηθελα να μου πειτε ποια ειναι η ιδανικη αναλογια σε κοκορα και κοτες για να εχω οσο το δυνατον ποιο πολλα γονιμοποιημενα αυγα για την κλωσσομηχανη..Αγγελη σε ευχαριστω που μου απαντησες σχετικα με τα κλωσσοπουλα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. 1/10 είναι η αναλογία κόκκορα σε σχέση με τις κότες. Αν έχεις περισσότερες και θα βάλεις και άλλο αλλά ο χώρος σου είναι περιορισμένος θα γίνει σφαγή να ξέρεις όποτε μην το κάνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. θελω να ρωτησω το εξης...εχω ακουσει 2 γνωμες..καποιοι μου εχουν πει για τα κλωσσοπουλα που βγαζουν απο την κλωσσομηχανη οτι κανουν εμβολια και καποιοι αλλοι δεν κανουν καθολου...ποιο ειναι το σωστο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Αγγελή όταν λες πως τα κρεατόπουλα φτάνουν στους 3 μήνες 3,5 κιλά εννοείς καθαρό(σφαγμένο) βάρος;
    Πόσα κιλά φύραμα χρειάζεται κάθε πουλί στο τρίμηνο; Αλλάζει η κατανάλωση σε κλειστό σπιτικό κοτέτσι και όταν βοσκάνε έξω τα πουλιά και πόσο περίπου;

    Ευχαριστώ για τις πληροφορίες που μοιράζεσαι μαζίμας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Φίλε Jim Archer, Δεν υπάρχει καν λόγος συζήτησης με το που βγουν από την μηχανή ή την κότα φυσικά και τους κάνουμε (τουλάχιστον στο σπίτι που δεν έχουμε τα μέσα κάνουμε τα 2 βασικά Βρονχγίτιδας και ψευδοπανώλης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Γιώργο, ναι σφαγμένα καθαρισμένα πήγαιναν 3-3.5 κιλά. Υπολόγιζε ότι ένα πουλί άνω των 45 ήμερων τρώει γύρω στα 80-150 γρ. την ημέρα (σταδιακά όσο μεγαλώνει)Φυσικά αυτές οι τιμές που σου δίνω σχετίζονται με μερικές συνθήκες όπως φωτισμός, ζέστη κλουβιά ή ανοιχτοί χώροι.) Αυτά τα πουλιά δεν μπορούν να βοσκήσουν, θα τρώνε σίγουρα λιγότερα αλλά δεν θα πάρουν τα κιλά που θέλεις. Ευχαριστώ και εγώ για την ανταπόκριση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Ανώνυμος25/2/13, 3:40 μ.μ.

    δηλαδη,οταν βοσκανε σε ελευθερο οικοπεδο πχ,παιρνουν περισσοτερο βαρος απο το να ειναι κλεισμενες στην εξωτερικη αυλη του κοτετσιου?
    που οφειλεται αυτο??
    (εγω ειχα παρατηρησει παντως,οτι δεν γεννουσαν τοσο συχνα οταν τις ειχα ελευθερες)
    ληδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Λήδα έχεις μπερδευτεί λίγο, Άλλο οι κότες για τα αυγά και άλλο τα κρεατόπουλα που τα παίρνουμε με σκοπό μόνο και μόνο για τα σφάξουμε μέσα σε κάποιο διάστημα (3 μήνες). Όταν τα έχεις περιορισμένα δεν κινούνται τρώνε αρκετή τροφή και το βάρος τους αυξάνεται πιο γρήγορα. Όσο ελεύθερα είναι σε ένα οικόπεδο-αγρό τόσο λιγότερο τρώνε έτοιμη τροφή αλλά παίρνουν και λιγότερο βάρος. Οι κότες σου πιθανών να γεννούσαν σε κάποιο σημείο στο οικόπεδο και να έχανες τα αυγά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. @αγγελης οταν λες να αυξησω την πρωτεϊνη μου 20% τι εννοεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Κώστα, στα 100 κιλά τροφής πρέπει να βάλεις 20 κιλά σόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Ανώνυμος26/2/13, 4:22 μ.μ.

    αγγελη,σογια??? τελικα να δινουμε,η ειναι πολυ βλαβερη οπως μου ειπες?
    δαναη:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Δανάη δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε σόγια. Ο φίλος όμως ακολουθεί συμβατική εκτροφή όποτε για αυτόν το λέω που την χρησιμοποιεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Ανώνυμος26/2/13, 9:23 μ.μ.

    καταλαβα,ευχαριστω.
    το ποστ με το σιτηρεσιο,αργει?
    περιμεεενωωω!χεχε..
    κι εγω παντως, το σπαστο καλαμποκι 40 λεπτα το αγοραζω και το σιταρι 45.
    οταν τον ρωτησα για καλυτερη τιμη εαν αγορασω τσουβαλι των 50 κιλων,ειπε να μου κοψει 2-3 ευρω και οτι δεν εχει μεγαλο κερδος κλπ,οποτε το αφησα...
    θα ψαξω ομως κι αλλου.
    δαναη:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Δυστιχώς θα αργήσει λίγο ακόμα όχι πολύ όμως. Πάλι καλά να λες ότι θα σου κόψει και αυτά τα λίγα. Πάντως φίλος από τρίκαλα μου είπε ότι το καλοκαιρι οι παραγωγοί το πουλανε γύρω στα 29 λεπτά το κιλό. Συνήθως καλύτερη τιμή γίνεται στον ένα τόνο!!! Στο μέλλον θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια τέτοιο όμαδα που θα μπορεί να παίρνει με τέτοιους τρόπους φτηνές ύλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Αγγελή έχω μάθει (μου έχουν πει) ότι αντί σόγιας μπορούμε να δώσουμε και λαθούρι και ότι είναι ισοδύναμο με την σόγια. Ισχύει? Έχω ήδη σπείρει λαθούρι και ελπίζω να έχω μια μικρή σοδειά (αν δεν το κάψει ο πάγος!)
    Όσο αφορά την ομάδα που λες, και αυτό αφορά και τον οικοδεσπότη Θεόδωρο, νομίζω ότι είναι αναγκαίο πλέον εδώ που έχει φτάσει το blog να δημιουργηθεί μιά τέτοια ομάδα. Ανήκω σε μιά αντίστοιχη στο f/b και ήδη έχουμε αποκτήσει εκκολαπτικές, αλμεκτικές και τώρα παζαρεύουμε μύλους σιτηρών, ομαδικά πάντα, πετυχαίνοντας πολύ καλές τιμές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Καίτη δυστιχώς το λαθούρι το αντικαθιστούμε (μαζί με άλλα ψυχανθοι) στα μυρηκαστικά μόνο. Στα πτηνά μονάχα ρεβίθι και μηδικάλευρο. Φυσικά τα ποσοστά πρωτείνης ποτέ δεν μπορείς να τα φτάσεις άλλα για παράδειγμα το ρεβίθι έχει μεγαλύτερη περιεκτηκότητα σε έλαια και σε κάποια άλλα στοιχεία που το καθιστούν ανταγωνιστικότατο σε σχέση με την σόγια. Οπότε ενημέρωσε αυτόν που στο είπε ότι κάνει σημαντικό λάθος (σε σχεση με τα πτηνά). Αυτή την όμαδα που μας περιγράφεις δεν την έχω ακούσει. Μπορείς να δώσεις καμιά πληροφορία? Ίσως ενδιαφέρει κάποιούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Αγγελή, ευχαριστώ για την πληροφορία! Μπορεί να έχω μπερδευτεί και εγώ και η πληροφορία να αφορά όντως τα μηρυκαστικά!Οπότε αν προκόψει το λαθούρι μου το κρατώ για τσιπουρομεζέ, αφού δεν έχω άλλα ζώα εκτός από κοτούλες!
    Η ομάδα λέγεται Μικρή Φάρμα και αξίζει να της ρίξεις μιά ματιά. Αν μπορώ να φανώ χρήσιμη θα με βρεις στο f/b με το όνομά μου ή στο traganidak@gmail.com. Και πάλι ευχαριστώ, και για όλες τις πληροφορίες που μας δίνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Καλησπέρα φίλοι. Από το λαθούρι βγαίνει η γνήσια φάβα. Την περίοδο της κατοχής υπήρχε μεγάλη παραγωγή στην Βοιωτία (χωριά Θήβας). Οι κάτοικοι τρώγανε τους λοβούς ωμούς και ήτανε τροφή που έσωσε κόσμο από την πείνα. Για την συνήθεια αυτή σε κάποιο χωριό στην περιοχή, έμεινε το παρατσούκλι "λαθουράδες".
    Η διατροφή αυτή, έσωσε βέβαια από την πείνα, όμως το λαθούρι προκαλεί προβλήματα στις αρθρώσεις. Χαρακτηριστικά στραβώνουν τα πόδια στην άρθρωση στα γόνατα. Γιατί δεν ξέρω. Προφανώς αυτό γίνεται σε μεγάλη κατανάλωση.
    Αυτά σαν πληροφορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Τελικά θα καταλήξει ανέκδοτο! Εννοώ η ερώτησή μου για την αντικατάσταση της σόγιας στη διατροφή των πουλερικών!
    ΕΚΑΝΑ ΛΑΘΟΣ!!!! Ήθελα να πω ΛΟΥΠΙΝΑ και είπα λαθούρι.
    Ναι Αντώνη, το λαθούρι δίνει τη φάβα! και το λούπινο αν δεν γίνει ζωοτροφή σε αντικατάσταση της σόγιας, τότε γίνεται τσιπουρομεζές, ειδικά στη Μασσηνία.
    Αγγελή, να το πάω πάλι από την αρχή! Το λούπινο λοιπόν αντικαθιστά τη σόγια? Τουλάχιστον μέχρι να βρούμε μη μεταλλαγμένους καρπούς σόγιας για δική μας καλλιέργεια?
    Και βρήκα και αυτό : http://www.symagro.com/?p=730. Πάντως εγώ λούπινα έχω φυτέψει και όχι λαθούρι! Δηλαδή ισχύει η αρχική μου ερώτηση, μόνο που αντικαθιστούμε τη λέξη λαθούρι με τη λέξη λούπινο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Ξαναδιορθώνω!!! Μεσσηνία και όχι Μασσηνία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Καίτη, ένα λάθακι έκανες σίγουρα κάνεις δεν μπορεί να το "κάνει" ανέκδοτο. Το λούπινα σαν καλλιέργεια δεν είναι και πολύ εύκολα θέλει ουδέτερα-προς όξινα εδάφη (γενικά δύσκολη καλλιέργεια). Ο καρπός του μέχρι στιγμής δινόταν σε γουρούνια με θεαματικά αποτελέσματα μπορώ να πω από αυτά που έχω ακούσει. Όμως επειδή όπως και τα γουρούνια και τα πτηνά ανήκουν στην ίδια κατηγόρια (στα μονογαστρικά) δεν ξέρεις τι μεταβολισμό μπορεί να έχουν οι κότες για να τους δώσει το μάξιμουμ της πρωτεΐνης. Η γνωστότερη αντικατάσταση της σόγια ξανά λέω (μετά από σοβαρές μελέτες που έχουν γίνει είναι το ρεβίθι). Εδώ πολύ φίλοι αναφέρουν ότι δεν βρίσκουν απλά πράγματα (ρεβίθι, κουκιά, μηδικάλευρο)Με λίγα λόγια θα είναι απίθανο να βρούνε λούπινα. Ελπίζω και εύχομαι στο μέλλον να μπορούμε εύκολα αν βρούμε κάποιες πρώτες ύλες. Φυσικά μπορείς να κάνεις το δικό σου πείραμα αφού τα καλλιεργείς. Αν είσαι πολύ προσεκτική δεν μπορεί να συμβεί κάτι κακό. Θα τα βάλεις σπασμένα/αλεσμένα σε ποσοστό 10-20% στο συνολικό σιτηρέσιο (ανάλογα την ηλικία). Πρέπει όμως να βλέπεις συνέχεια τις κότες σου να μην κάνουν διάρροια, να μην έχουν χάσει βάρος, λάμψη-γυαλάδα στα πούπουλα τους και γενικά πρέπει πάντα να δείχνουν υγιείς. Ο χρόνος του πειράματος είναι τουλάχιστον ένας μήνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Ευχαριστώ για την ανταπόκριση Αγγελή! Θα το παρακολουθήσω όταν έρθει ο καιρός να το εφαρμόσω και θα ενημερώσω.
    Αλήθεια όμως γιατί είναι δύσκολο να βρούμε λούπινα αφού κυκλοφορούν και στην Καλαμάτα αλλά ακόμα και στην οδό Ευριπίδου! Και βέβαια μιλάω για μικρής έκτασης καλλιέργεια, όχι στρέμματα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Είναι δύσκολο να τα βρούμε γιατί προορίζονται μέχρι στιγμής για ανθρώπινη τροφή (γενικά τα ψυχανθοί). Δεν νομίζω να θέλει κανείς να πληρώνει 4 ευρώ το κιλό όσπρια για να ταΐζει τις κότες του.
    Πιστεύω ότι χρόνο με το χρόνο τα πράγματα αλλάζουν και οι φίλοι από τα κεντρικά αλλά και τα βόρεια θα μπορούν να προμηθευτούν σε συμφέρουσες τιμές και από αυτό το καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Έχει κανείς γνώση σχετικά με την διαδικασία παραστευής ριγανέλαιου ???
    Είναι απλή απόσταξη ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Γεια σου Βασίλη, Συνήθως (για οικονομικούς λόγους πιο πολυ άλλα και πρακτικούς) το ριγανέλαιο για τα ζώα το παρασκευάζουμε ως ένχυμα. Ακόμα προσπαθώ να σου πω την αλήθεια για να βρω την σωστή δοσολογία. Νομίζω πως είμαι κοντά. Θα έχεις νεοτέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Έγχυμα υποθέτω με ξερή ρίγανη ... κ σίγουρα είναι μια καλή κ σχετικά εύκολη λύση.
    Εγώ ψάχνομαι προς την κατεύθυνση της απόσταξης χλωρής σε περίοδο ανθοφορίας ... κ στη συνέχεια προσθήκη στο πόσιμο νερό (μαζί με βασιλικό ίσως).
    Πάντως καζάνι υπάρχει κ διατίθεται για πειραματισμούς αν το χρειαστείς.
    Πολλά χαιρετίσματα !!!

    (BTW τα κοτάκια έχουν γίνει ανάρπαστα ! Δν προλαβαίνω να σφάζω ! Ήδη παραγγέλθηκαν τα επόμενα 150 + μερικές μαύρες για μόνιμες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. ΑΓΓΕΛΗ ΓΕΙΑ ΣΟΥ. ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ. ΕΧΩ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ:
    ΕΔΩ ΚΑΙ ΛΓΟ ΚΑΙΡΟ ΜΟΥ ΨΟΦΑΕΙ ΜΙΑ ΚΟΤΑ ΚΑΘΕ 2-3 ΜΕΡΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΚΟΤΕΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΟΥ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΣΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΠΛΑΝΟΔΙΟ (ΕΚΑΝΑ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΛ...ΙΑ). ΕΧΩ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΛΥΡΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΙΝΑ ΑΛΛΑ ΕΛΑΦΡΩΣ ΚΙΤΡΙΝΑ. ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ ΑΥΤΟ; ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ ΑΜΕΣΑ;
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Nikc, Θα μπορούσες να μου δώσεις και άλλες πληροφορίες? επίσης σε ποια περιοχή βρίσκεσαι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. ειμαι στο ηρακλειο κρητης... τι αλλες πληροφοριες θελεις; χθες εριξα ασβεστη σκονη μεσα στο κοτετσι και πανω στις κοτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Ανώνυμος30/12/13, 3:40 π.μ.

    Αγγελη εχεις παρα πολυ καλες πληροφοριες.Επισης μαθαινουμε περισσοτερα και απο τα σχολια που διαβαζουμε.Λοιπον εγω θελω να σας πω οτι οταν ειχα κοτες το κυριοτερο ηταν η καθαριοτητα. Οταν μερικες ψοφησαν οπως τις μεγαλωνα, τρεις συνολικα, ενας φιλος γεροντας που ειχε κοτες για χρονια μου ειπε και τους εβαλα στο νερο που επιναν ευκαλυπτο. Φυλλα και σπορους. Απο τοτε καμμια δεν ψοφησε. Δυστυχως τωρα δεν εχω κοτες πλεον, αλλα διαβαζοντας τα σχολια σκεφτηκα να σας αναφερω αυτην την εμπειρια μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Καλησπερα γνωριζει καποιος τα βηματα που πρεπει να κανω για να βγαλω αδεια παραγωγης αυγων? Ποια ειναι η διαδικασια του σταβλου? Του χωραφιου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα