Οκτώβριος στο αγρόκτημα

Τι φυτεύουμε, καλλιεργούμε και τρώμε τον Οκτώβριο

Σπέρνουμε:Μαρούλια, πράσα, ραδίκια, ρόκα, ζοχούς, αντίδια, καφκαλίθρες, μυρώνια, μαϊντανό, σινάπια, σπανάκι, καρότα, παντζάρια, ραπανάκια.
Φυτεύουμε:Κρεμμύδια, σκόρδα, μπιζέλια, κουκιά.
Μεταφύτευουμε:Μάπες, μπρόκολα κουνουπίδια, μαρούλια, αγκινάρες.

Οκτώβριος στο αγρόκτημαΟκτώβριος στο αγρόκτημα

Εδώ μερικές φωτογραφίες από τα μαρούλια, μπρόκολα και κουνουπίδια που έσπειρα σε παρτέρια στο μπαλκόνι μου από δικό μου σπόρο.Από το κάθε παρτέρι διαστάσεων 50χ15 εκατοστών μπορούμε να πάρουμε περίπου 20-40 φυτά.

Οκτώβριος στο αγρόκτημαΟκτώβριος στο αγρόκτημα

Η μεταφύτευσή τους στο χωράφι χρησιμοποιώντας κομπόστα σε κάθε φυτό

Οκτώβριος στο αγρόκτημαΟκτώβριος στο αγρόκτημα

Μεταφύτευσή αγκινάρων

Οκτώβριος στο αγρόκτημαΟκτώβριος στο αγρόκτημα

Συγκομιδή:Καρύδια, ρόδια, ελιές, λεμόνια, λοτούς, κυδώνια, αχλάδια.
Τα καρύδια πρέπει να τα λιάσουμε περίπου 1-2 βδομάδες για να φύγει η υγρασία αλλιώς θα μας χαλάσουν πολύ γρήγορα.
Τους λοτούς τους κόβουμε όταν είναι σκληροί ακόμα και τους τρώμε όταν γίνουν. Τα ρόδια εύκολα διατηρούνται αρκετό καιρό και εκτός ψυγείου σε δροσερό μέρος.
Τα κυδώνια και τα αχλάδια πρέπει να τα μαζεύουμε όταν δεν είναι εντελώς ώριμα. Τα αφήνουμε να ωριμάσουν σπίτι μας και να τα συντηρούμε στο ψυγείο μας αν έχουμε πολλά

Οκτώβριος στο αγρόκτημαΟκτώβριος στο αγρόκτημαΟκτώβριος στο αγρόκτημα

Οκτώβριος στο αγρόκτημαΟκτώβριος στο αγρόκτημαΟκτώβριος στο αγρόκτημα

Δεντροκομικές εργασίες το μήνα Οκτώβριο
Οι δενδροκομικές εργασίες αρχίζουν να λαμβάνουν περισσότερη ζωηρότητα. Στους οπωροκήπους εκτελείται ένα βαθύ όργωμα ή περιλάκωση των δέντρων, κατά το οποίο γίνεται και η παράχωση του χρησιμοποιούμενου λιπάσματος. Το όργωμα αυτό συντελεί συνάμα και στην καταστροφή των διαφόρων βλαπτικών εντόμων που καταφεύγουν στο έδαφος για διαχείμανση.

Στους ξερούς τόπους γίνονται μεταφυτεύσεις των αειθαλών και των πρωίμων φυλλοβολούντων οπωροφόρων όπως π.χ. των αμυγδαλιών, δαμασκηνιών, κερασιών κλπ. Ενεργούνται καθαρίσματα των δένδρων από τους ξηρούς και τους περιττούς βλαστούς και προπάντων από τους παραμένοντας τυχόν μουμιοποιημένους καρπούς, οι οποίοι περικλείουν συνήθως έντομα και σπόρια διαφόρων παρασίτων
Στα σπορεία και φυτώρια γίνονται οι αναγκαίες προετοιμασίες, εκσκαφές και λιπάνσεις των βραγιών για τις μεταφυτεύσεις των δενδρυλλίων και παραφυάδων. Παράλληλα πρέπει να λαμβάνεται πρόνοια για την έγκαιρο προμήθεια των απαιτούμενων σπόρων. Υπό ευνοϊκές συνθήκες εξακολουθούν επίσης οι ενοφθαλμισμοί των γιγαρτοκάρπων και των καστανιών και σε θερμότερους τόπους και οι εγκεντρισμοί των άγριων αχλαδιών (γκορτσιών) και κερασιών.

Για το σκοπό της καταπολέμησης των διαφόρων εχθρών των δέντρων, την εποχή αυτή, πρέπει να αποξύωνται οι κορμοί και οι κλάδοι αυτών από το χοντρό και ξηρό φλοιό τους, τα δε προκύπτοντα υπολείμματα πρέπει να καίγονται αμέσως. Στη συνέχεια επαλείφονται από τα γυμνά σταυρώματα μέχρι την βάση τους με ασβεστόγαλα από 8-10 οκάδες άσβεστου και 1 οκά θεϊκού χαλκού ή θεϊκού σιδήρου σε 100 οκάδες νερού.
Επίσης, συμπληρωματικός τοποθετούνται χορτοπαγίδες, οι οποίες καίονται βραδύτερα, στις δε κερασιές προσαρμόζονται επί των κορμών κολλητικές ταινίες.

Πηγή: Πλήρης οδηγός του Δενδροκαλλιεργητού-Παράρτημα "Γεωργικού δελτίου" μηνός Ιουλίου 1937

Γενικές εργασίες και φροντίδες: Μαζεύουμε τα φύλλα και τα κλαδιά του εδάφους και τα χρησιμοποιούμε για την παρασκευή κομπόστας.
Κόψιμο και καθαρισμός του εδάφους από καλοκαιρινές καλλιέργειες.
Σκαλίζουμε ελαφρός το έδαφος για την φύτευση λαχανικών.

Διαβάστε ακόμη:Η κοπριά (το φουσκί)

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος12/12/09, 7:46 μ.μ.

    οταν μεγαλώσουν τα μαρούλια πολυ πιθανον να υπαρχουν κολλητά 2-3 φυτά.Αυτα πως μπορουν να διαχωρησθουν για να μεταφυτευθουν αργοτερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φυσικά και μπορούν φρόντισε μόνο να είναι βρεγμένο το χώμα τους πριν τα βγάλεις και να το κάνεις με απαλές κινήσεις για να μην τραυματίσεις πολύ τις ρίζες τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος7/9/12, 11:15 μ.μ.

    Φίλοι μου όσες φορες φύτεψα και παρήγαγα μαρούλια τα φύλλα τους είναι χοντρά και όταν τα κόβεις βγάζουν ένα χυμό σαν gala...δεν τρώγονται... τι μπορεί να κάνω λάθος? μήπως οι σπόροι δεν είναι καλοί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ειμαι σιγουρος οτι φταιει η ποιοτητα του χωματος Ειναι πιθανως γερασμένο

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος27/9/12, 11:42 π.μ.

    σποροι από καυκαληθρες και μυρώνια υπάρχουν στο εμπόριο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βεβαίως και υπάρχουν. Αναζήτησε στα καταστήματα φυτών και σπόρων.

      Διαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα