Φτιάχνω αρωματικά λάδια με βότανα

αρωματικά λάδια με βότανα

Παρασκευή αρωματικών λαδιών με βότανα

Ουσιαστικά το μόνο που χρειάζεται είναι ένα αεροστεγές γυάλινο μπουκάλι, αρωματικά βότανα ή μπαχαρικά και αγνό παρθένο ελαιόλαδο.

Προέρχομαι από ελαιοπαραγωγική οικογένεια και παράγουμε το δικό μας λάδι για το σπίτι. Έτσι συνήθως βρίσκεται σε αφθονία στο σπίτι και το χρησιμοποιούμε παντού, στο τηγάνισμα των πατατών, στις σαλάτες, στο μαγείρεμα, στα καντήλια... Πιστεύουμε και εμείς δηλαδή στη γνωμικό που λέει ότι υπάρχουν 2 είδη λαδιών μόνο, το ελαιόλαδο και τα μηχανόλαδα (ότι λάδι δε είναι ελαιόλαδο).

Αποφάσισα λοιπόν να δοκιμάσω να κάνω και εγώ αρωματισμένα ελαιόλαδα.
Η πρώτη μου και μοναδική μέχρι τώρα δημιουργία ήταν ένα αρωματισμένο ελαιόλαδο με κλωναράκια ρίγανης το οποίο χρησιμοποίησα σε ντοματοσαλάτες. Θα παραθέσω λοιπόν όσες περισσότερες παραλλαγές βρήκα στο ψάξιμο που έκανα αυτές τις μέρες στο διαδίκτυο.

Οι βασικοί κανόνες είναι οι εξής:
Καταρχάς το ελαιόλαδο καλό είναι να είναι αγνό παρθένο.
Τα μπουκάλια, καλό να είναι γυάλινα, όχι μόνο για αισθητικούς λόγους αλλά γιατί στα πλαστικά αλλοιώνεται η μυρωδιά του λαδιού μετά από κάποιο καιρό. Επίσης καλό είναι να κουμπώνει με φελλό και όχι με πώμα, γιατί είναι πιο αεροστεγής ο φελλός.

Αν χρησιμοποιήσουμε μικρά μπαχαρικά (κόκκους πιπεριού πχ), υπάρχουν 3 τρόποι ώστε να μην πέφτουν στα φαγητά που ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
- Πρώτος όταν έχει περάσει η διαδικασία ωρίμανσης και αρωματισμού, σουρώνουμε το ελαιόλαδο και αφαιρούμε τα μικρά μπαχαρικά.
- Δεύτερος τα τοποθετούμε σε κάποιο ειδικό μαγειρικό η οργανικό δίκτυ έτσι ώστε να μην διασκορπίζονται στο ελαιόλαδο αλλά και να το αρωματίζουν ταυτόχρονα.
- Τρίτος χρησιμοποιούμε τα ειδικά πώματα που έχουν τα ελαιόλαδα του εμπορίου ή τα πώματα με φελλό με το λεπτό μεταλλικό στόμιο που αφήνουν λίγο λίγο το ελαιολαδο να χυθεί σουρώνοντας το επίσης.

Τα βότανα για να μεταδώσουν καλύτερα τα αρώματα τους καλύτερα να είναι φρέσκα και όχι αποξηραμένα (αν και με αποξηραμένα μπορεί να γίνουν πάλι). Αν είναι φρέσκα τα πλένουμε πάρα πολύ καλά πριν τα βάλουμε στο λάδι και τα στραγγίζουμε σε μια καθαρή πετσέτα. Ανακατεύουμε καλά πριν από κάθε χρήση. Τα διατηρούμε πάντα μακριά από ήλιο και εστίες θερμότητας.

Υπάρχουν 2 μέθοδοι παρασκευής, η ωρίμανση αφήνοντας το κάποιο καιρό μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε (συνήθως 2-3 εβδομάδες) και η μέθοδος του βρασίματος στην οποία θερμαίνουμε τα υλικά με το λάδι σε χαμηλή θερμοκρασία για κάποια ώρα ώσπου να πάρει τα αρώματα τους και μετά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε άμεσα όταν κρυώσει. Εγώ προσωπικά προτιμώ την ωρίμανση.

Τα αρωματικά ελαιόλαδα είναι κατάλληλα κυρίως για σαλάτες, για τελείωμα και για μαρινάρισμα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο μαγείρεμα αλλά ίσως αλλοιωθούν τα αρώματα τους ή να γίνουν λίγο έντονα στο φαγητό.

Ελαιόλαδο αρωματισμένο με ρίγανη(1)
Χρησιμοποιείται σε: καλοκαιρινές σαλάτες και ψητά ψάρια.

Τρία κλαδάκια ρίγανη
2 κουτ. σούπας κόκκους μαύρου πιπεριού
2 φλιτζάνια παρθένο ελαιόλαδο
Ένα μπουκάλι στεγνό, καθαρό, αεροστεγές που να χωράει δυο φλιτζάνια λάδι.

Βάζουμε στο μπουκάλι όλα τα υλικά και το σφραγίζουμε. Το τοποθετούμε σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι. Το ανοίγουμε ύστερα από μια βδομάδα φροντίζοντας να το ανακινούμε που και που. Το λαδάκι μας διατηρείται για 6 μήνες και πριν από κάθε χρήση το ανακατεύουμε πολύ καλά.

Ελαιόλαδο αρωματισμένο με ρίγανη(2)
Χρησιμοποιείτε σε μαρινάρισμα ψητών κρεατικών
Ένα λίτρο παρθένο ελαιόλαδο
2 κλαδάκια ρίγανη
2 κλαδάκια θυμάρι
Ένα μπουκάλι στεγνό, καθαρό, αεροστεγές που να χωράει ένα λίτρο λάδι.

Βάζουμε στο μπουκάλι όλα τα υλικά και το σφραγίζουμε καλά Το τοποθετούμε σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι. Έτοιμο προς χρήση μετά από 2-3 εβδομάδες.

Ελαιόλαδο αρωματισμένο με δάφνη και κανέλα
Χρησιμοποιείται σε: βραστές πατάτες και βραστά κρύα κρέατα (μοσχάρι, κοτόπουλο)

3-4 φυλλαράκια δάφνη
μερικούς σπόρους δάφνης
ένα ξυλαράκι κανέλας
τη φλούδα από ένα πορτοκάλι
2 φλιτζάνια παρθένο λάδι
Ένα μπουκάλι στεγνό, καθαρό, αεροστεγές που να χωράει δυο φλιτζάνια λάδι.

Πλένουμε προσεκτικά τα φύλλα της δάφνης και τα στεγνώνουμε, τα ρίχνουμε στο μπουκάλι, προσθέτουμε τους σπόρους και τη κανέλα. Πλένουμε πολύ καλά το πορτοκάλι, το στεγνώνουμε, αφαιρούμε τη φλούδα και τη ρίχνουμε στο μπουκάλι. Κλείνουμε το μπουκάλι και το βάζουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος τουλάχιστον για μια βδομάδα αλλά που και που πρέπει να το ανακινούμε. Το λαδάκι μας διατηρείται για 6 μήνες και πάντα το κουνάμε καλά πριν από κάθε χρήση.

Ελαιόλαδο αρωματισμένο με δενδρολίβανο
Χρησιμοποιείται σε: βραστές πατάτες όπως και σε κρέατα, πουλερικά, ψάρια ψημένα στη σχάρα.

2-3 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο
2 κουτ. σούπας ολόκληρους κόκκους ροζ πιπεριού
2 φλιτζάνια παρθένο ελαιόλαδο
Ένα μπουκάλι στεγνό, καθαρό, αεροστεγές που να χωράει δυο φλιτζάνια λάδι.

Πλένουμε πολύ καλά το δενδρολίβανο και στεγνώνουμε εντελώς με πετσέτα κουζίνας. Ρίχνουμε το δενδρολίβανο στο μπουκάλι, προσθέτουμε το πιπέρι και γεμίζουμε με το λάδι.
Σφραγίζουμε το μπουκάλι και το διατηρούμε σε σκοτεινό δροσερό ντουλάπι για μια βδομάδα φροντίζοντας όμως να το ανακινούμε πότε- πότε. Το αρωματικό μας λαδάκι διατηρείται 6 μήνες και θυμόμαστε να το ανακινούμε πολύ καλά πριν από κάθε χρήση.

Ελαιόλαδο αρωματισμένο με καυτερή πιπεριά
Χρησιμοποιείται σε: σαλάτες και λαχανικά ψητά ή / και βραστά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη παρασκευή σπιτικής μαγιονέζας.

1 βαζάκι κάπαρη στο αλάτι
2 φρέσκες καυτερές πιπερίτσες
2 φλιτζάνια τσαγιού παρθένο ελαιόλαδο
Ένα μπουκάλι στεγνό, καθαρό, αεροστεγές που να χωράει δυο φλιτζάνια λάδι.

Ξεπλένουμε τη κάπαρη από το αλάτι και τη στεγνώνουμε σε πετσέτα κουζίνας. Πρέπει να στεγνώσει εντελώς. Ξεχωρίζουμε δυο κουταλιές κάπαρη και τις ψιλοκόβουμε. Ρίχνουμε τη ψιλοκομμένη κάπαρη, την ολόκληρη κάπαρη και τις πιπεριές στο μπουκάλι. Γεμίζουμε με το λάδι. Σφραγίζουμε το μπουκάλι και το φυλάμε σε ένα ντουλάπι για μια βδομάδα χωρίς να το ανοίξουμε. Πριν το χρησιμοποιήσουμε το ανακινούμε πολύ καλά.
Αυτό το αρωματικό λαδάκι κρατάει 6 μήνες και το διατηρούμε πάντα σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Ελαιόλαδο αρωματισμένο με λεμόνι
Χρησιμοποιείται σε: ψάρια και κοτόπουλο σχάρας

Τη φλούδα από ένα μεγάλο λεμόνι
2 κλωνάρια ρίγανη
2 κουτ. σούπας κόκκους πολύχρωμο πιπέρι (exotic)
Ένα μπουκάλι στεγνό, καθαρό, αεροστεγές που να χωράει δυο φλιτζάνια λάδι.

Πλένουμε πολύ καλά το λεμόνι, το στεγνώνουμε και κόβουμε όλη τη φλούδα του. Ρίχνουμε τη φλούδα στο μπουκάλι, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και σφραγίζουμε. Αποθηκεύουμε το λαδάκι μας σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι για μια βδομάδα φροντίζοντας να το ανακινούμε που και που.
Το αρωματικό μας λαδάκι διατηρείται για 4 μήνες και το ανακινούμε πολύ καλά πριν από κάθε χρήση.

Ελαιόλαδο αρωματισμένο με βότανα
Χρησιμοποιείται σε: μακαρονάδες, βραστές πατάτες και βραστό κοτόπουλο

5-6 κλωναράκια μαϊντανό
3-4 κλωναράκια φρέσκα ρίγανη (αν δεν έχετε μην χρησιμοποιήσετε ξερή)
2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
2 κουτ. κόκκους μαύρου πιπεριού
1 καυτερή πιπερίτσα
3-4 φυλλαράκια φρέσκο φασκόμηλο
2 φλιτζάνια παρθένο ελαιόλαδο
Ένα μπουκάλι στεγνό, καθαρό, αεροστεγές που να χωράει δυο φλιτζάνια λάδι.

Πλένουμε πολύ καλά και στεγνώνουμε τα βότανα. Τα ψιλοκόβουμε και τα ρίχνουμε στο μπουκάλι, προσθέτουμε και τις σκελίδες σκόρδου κομμένες στη μέση κατά μήκος, τη πιπερίτσα και το πιπέρι, γεμίζουμε με λαδάκι. Σφραγίζουμε το μπουκάλι και το ανακινούμε πολύ καλά. Διατηρούμε το λαδάκι μας σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι για μια βδομάδα φροντίζοντας να το ανακινούμε συχνά. Διατηρείται για 2 μήνες.

Ελαιόλαδο με βασιλικό
Βάζετε 600 ml ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, και το αφήνετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι “ν’ αραιώσει” και να ανοίξει λίγο το χρώμα του (περίπου στους 40 C) Το κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε 3 κ.σ. φυλλαράκια βασιλικού και τ’ αφήνετε να κρυώσει. Φιλτράρετε το λάδι και μετά το αδειάζετε στο μπουκάλι προσθέτοντας, αν χρειαστεί κι άλλο λάδι μέχρι να γεμίσει και επίσης ένα κλαδί βασιλικό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αρωματικό αυτό λάδι σε σαλάτες. Επίσης, μπορείτε να το ανακατέψετε με τοματόζουμο ή χυμό λεμονιού ή με άσπρο ξίδι από κρασί και να το προσθέσετε σε φαγητά και σαλάτες.

Ελαιόλαδο με δεντρολίβανο και πράσινο πιπέρι
Βήμα 1ο. Πλένετε 3 κλαράκια δεντρολίβανο και τα σκουπίζετε καλά με μια πετσέτα. (Mπορείτε αντί για δεντρολίβανο να χρησιμοποιήσετε 3 κουταλιές θυμάρι).
Βήμα 2ο. Βάζετε προσεχτικά το δεντρολίβανο και 7 κόκκους πιπεριού σε ένα καθαρό γυάλινο μπουκάλι.
Βήμα 3ο. Με τη βοήθεια ενός χωνιού, ρίχνετε μέσα 1 λίτρο ελαιόλαδο.
Βήμα 4ο. Κλίνεται καλά το μπουκάλι και το φυλάτε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 3 εβδομάδες, ανακινώντας το ανά διαστήματα. Είναι ιδανικό για ψητό ψάρι και κρέας.

Ελαιόλαδο με βασιλικό και σκόρδο
Bήμα 1ο. Πλένετε 1/2 φλιτζάνι φύλλα φρέσκου βασιλικού και τα σκουπίζετε καλά με μια πετσέτα.
Bήμα 2ο. Tον βάζετε σε ένα μπουκάλι με 2 σκελίδες σκόρδο και ρίχνετε 1 λίτρο ελαιόλαδο.
Bήμα 3ο. Kλείνετε καλά το μπουκάλι και το φυλάτε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 2 εβδομάδες, ανακινώντας το πού και πού.
Bήμα 4ο. Aνοίγετε το μπουκάλι, σουρώνετε το ελαιόλαδο, το βάζετε σε ένα άλλο μπουκάλι και είναι έτοιμο.
Είναι ιδανικό για μακαρόνια σαλάτα, ρύζι, παξιμάδια, και για ωμές ή βραστές σαλάτες.

Ελαιόλαδο με δάφνη, γαρίφαλο και κανέλα
Bήμα 1ο. Πλένετε 4 φύλλα δάφνης και τα σκουπίζετε καλά με μια πετσέτα.
Bήμα 2ο. Bάζετε σε ένα καθαρό γυάλινο μπουκάλι τη δάφνη, 1 κουταλιά γαρίφαλα, 2 ξυλάκια κανέλας και γεμίζετε το μπουκάλι με 1 λίτρο ελαιόλαδο.
Bήμα 3ο. Kλείνετε καλά το μπουκάλι και το αφήνετε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 20 ημέρες.
Bήμα 4ο. Mόλις το ανοίξετε, το μεταγγίζετε σε άλλο μπουκάλι και αφαιρείτε τη δάφνη, το γαρίφαλο και την κανέλα.
Είναι ιδανικό για να μαρινάρετε κρέας ή για να το προσθέσετε σε βραστά κρέατα.

Ελαιόλαδο με βασιλικό και σκόρδο
Βήμα 1ο. Πλένετε 1/2 φλιτζάνι φύλλα φρέσκου βασιλικού και τα σκουπίζετε καλά με μια πετσέτα.
Βήμα 2ο. Τον βάζετε σε ένα μπουκάλι με 2 σκελίδες σκόρδο και ρίχνετε 1 λίτρο ελαιόλαδο.
Βήμα 3ο. Κλίνετε καλά το μπουκάλι και το φυλάτε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 2 εβδομάδες, ανακινώντας το πού και πού.
Βήμα 4ο. Ανοίγετε το μπουκάλι, σουρώνεται το ελαιόλαδο, το βάζετε σε ένα άλλο μπουκάλι και είναι έτοιμο.
Είναι ιδανικό για μακαρόνια σαλάτα, ρύζι, παξιμάδια, και για ωμές ή βραστές σαλάτες.

Ελαιόλαδο με λιαστές ντομάτες
Μερικές σταγόνες από το ελαιόλαδο αυτό μπορούν να “χτίσουν” μια πολύ πλούσια γεύση σε ψητά τυριά, όπως η φέτα και το χαλούμι, ή σε κάποια κρύα σαλάτα με βάση τα μακαρόνια. Χρησιμοποιήστε τις ντομάτες και την κάππαρη για να φτιάξετε ωραίες σάλτσες.

Συστατικά:
2 φλιτζάνια εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, 6 λιαστές ντοματούλες ψιλοκομμένες, 2 κουταλιές της σούπας κάππαρη (αγοράστε μικρές ντομάτες τύπου Σαντορίνης κατά προτίμηση).

Τις σκουπίζετε μ’ ένα μαλακό, βαμβακερό πανί και τις κόβετε στη μέση, ή στα τέσσερα, αν είναι πολύ μεγάλες. Τοποθετείτε τις ντομάτες πάνω σε μια ξύλινη επιφάνια, ή πάνω σ’ ένα ψάθινο πλέγμα. Τις πασπαλίζετε με άφθονο χοντρό αλάτι, τις σκεπάζετε μ’ ένα τουλουπάνι και τις αφήνετε στον ήλιο, μέχρι να συρρικνωθούν και να χάσουν όλα τα υγρά τους. Το βράδυ, καλό είναι να βάζετε τις ντομάτες μέσα, ώστε να μη μαλακώσουν από την υγρασία της νύχτας. Ανάλογα με την ηλιοφάνεια και το μέγεθος της ντομάτας θα χρειαστείτε 8-12 ημέρες. Τοποθετείτε σε βάζο εναλλάξ μια στρώση ντομάτες, μια κάππαρη και γεμίζετε με ελαιόλαδο. Κλείνετε καλά και φυλάγετε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 2 εβδομάδες πριν το χρησιμοποιήσετε.

Άλλες Ιδέες για μείγματα αρωματικών λαδιών

 • Βασιλικός, ξύσμα λεμονιού, τσίλι πιπεριά
 • Δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο
 • Άνηθος, ξύσμα λεμονιού, σκόρδο
 • Φρέσκος κόλιαντρος, ξύσμα λάιμ, τσίλι πιπεριά
 • Ματζουράνα, θυμάρι, ρίγανη

Πηγή:https://mysupertheoryofsupereverything.wordpress.com

Διαβάστε ακόμη:Παρασκευή θεραπευτικών λαδιών

5 σχόλια:

 1. Aγαπητοι δοκιμαζω να φτιαξω αρωματικο λαδι σωματος εβαλα διαφορα βοτανα μεσα σε λαδι και το αφησα περιπου μια βδομαδα στον ηλιο.το αποτελεσμα εχει ιζημα και η μυρωδια περιεργη μηπως ηθελε περισσοτερο χρονο στον ηλιο δεν πρεπει να ανακατευω πολλα βοτανα μαζι ευχαριστω πολυ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κυρία Παπά, τέτοια εποχή ο ήλιος δεν είναι δυνατός για να εξασφαλίσει την απαραίτητη θερμοκρασία που απαιτείται για να φτιάξουμε τα αρωματικά ή φαρμακευτικά λάδια μας.
  Το λάδι σας έχει χαλάσει.
  Θα γράψω σύντομα άρθρο με απαραίτητες επιπλέον πληροφορίες για παρασκευή ιατρικών λαδιών.
  Λίγο υπομονή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Συγχαρητήρια για όλες τις πληροφορίες που μας δίνετε και σας ευχαριστούμε. θα ήθελα να ρωτήσω όσον αφορά την διάρκεια συντηρησης των λαδιών με βότανα όπως ο βασιλικός με σκόρδο. Ποιός ειναι ο χρόνος που μπορούν να χρησιμοποιηθουν μετά τν ωρίμανση κι αν πρέπει να αφαιρούμε τα βότανα και το σκόρδο. Για τα ύπόλοιπα γράφετε 6 μήνες. Εχω παρατηρήσει ότι το καθαρισμένο σκόρδο στο λάδι έχει κάποια αλλοίωση μετά απο μέρες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πάντα τα λάδια αλλάζουν χρώμα αναλόγως το φυτό και την ποσότητα του βοτάνου που προσθέτουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα