Φυσικές θεραπείες και βοήθειες για εγκαύματα

Φυσικές θεραπείες και βοήθειες για εγκαύματα

Καψίματα και εγκαύματα: φυσικές μέθοδοι θεραπείας

Λίγοι τραυματισμοί είναι πιο τρομακτικοί ή επώδυνοι από ένα σοβαρό κάψιμο.
Το δέρμα μπορεί να καεί από τη θερμότητα, τον ατμό, τα καυτά υγρά, τον ήλιο, τα χημικά ή τον ηλεκτρισμό.
Η θεραπεία βασίζεται στον τύπο του καψίματος, στη σοβαρότητα του εγκαύματος, στη θέση του εγκαύματος και στην πηγή του καψίματος.
Τα σοβαρά εγκαύματα μπορούν να καταστρέψουν όλα τα στρώματα του δέρματος και να βλάψουν τον υποκείμενο μυ και το λίπος.

Τα εγκαύματα θερμότητας μπορούν να προκληθούν από υγρή θερμότητα, όπως το ζεστό νερό που ζεσταίνεται ή η ξηρή θερμότητα, που προκαλείται από φλόγα. Αυτά τα εγκαύματα ταξινομούνται κατά βαθμό. Το κάψιμο πρώτου βαθμού επηρεάζει μόνο την επιφάνεια του δέρματος και θεωρείται το μικρότερο από όλα τα εγκαύματα. Το δέρμα είναι συνήθως κόκκινο και ελαφρώς πρησμένο. Ένα κάψιμο δευτέρου βαθμού επηρεάζει την επιφάνεια του δέρματος και το στρώμα ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Μπορεί να εμφανιστούν κυψέλες και οίδημα. Το κάψιμο τρίτου βαθμού, το πιο σοβαρό, έχει ως αποτέλεσμα τα λευκά ή μαυρισμένα στρώματα του δέρματος, είναι εξαιρετικά επώδυνο και περιλαμβάνει όλα τα στρώματα του δέρματος.

Τα χημικά εγκαύματα προκαλούνται από καυστικές ουσίες που μπορούν να είναι είτε όξινες είτε αλκαλικές.
Αν η πηγή του καψίματος είναι όξινη, χρησιμοποιήστε νερό για να πλύνετε τη χημική ουσία από την πληγή.
Εάν η πηγή του παράγοντα καύσης είναι αλκαλική, είναι ζωτικής σημασίας να μην βρέχεται το τραύμα επειδή αυτό μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω καύση. Τα συμπτώματα των χημικών εγκαυμάτων περιλαμβάνουν ερυθρότητα του δέρματος, φλύκταινες, πρήξιμο και απολέπιση.

Τα ηλεκτρικά εγκαύματα προκαλούνται από ηλεκτροπληξία. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι το σώμα είναι ηλεκτρικά φορτισμένο και ότι η καρδιά λειτουργεί σε μικροσκοπικούς παλμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Τα ηλεκτρικά εγκαύματα έχουν τη δυνατότητα να διαταράξουν τον καρδιακό παλμό και να προκαλέσουν καρδιακή και αναπνευστική ανακοπή. Να γνωρίζετε ότι τα σοβαρά ηλεκτρικά εγκαύματα συχνά δεν εμφανίζουν μεγάλη ζημιά στο επιφανειακό στρώμα του δέρματος. Η πραγματική ζημιά είναι βαθύτερη στα στρώματα από κάτω.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το κάψιμο σας κάτω από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Όλα τα ηλεκτρικά εγκαύματα
  • Κάθε κάψιμο που βρίσκεται στο πρόσωπο, στο στόμα, στα χέρια ή στα γεννητικά όργανα
  • Κάθε κάψιμο που καλύπτει περισσότερο από το 10% του σώματος ή περικυκλώνει εντελώς ένα χέρι ή ένα πόδι
  • Κάθε κάψιμο που φουσκώνει ή μετατρέπει το δέρμα σε λευκό
  • Κάθε έγκαυμα που παραμένει κόκκινο ή βγάζει υγρό περισσότερο από είκοσι τέσσερις ώρες και εντείνεται στον πόνο

Οι φυσικές θεραπείες μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές στην ανακούφιση του πόνου των μικρών εγκαυμάτων και σε κάποιο βαθμό, των μεγάλων εγκαυμάτων (μαζί με τα φάρμακα για τον πόνο). Είναι ακόμα πιο αποτελεσματικά στην προώθηση της ταχύτερης επούλωσης του δέρματος και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του δευτερογενούς δέρματος.

Συνιστώμενη τροφή
Πίνετε ποτά ηλεκτρολύτη και άφθονο νερό για να αντικαταστήσετε χαμένα υγρά.
Εσπεριδοειδή φρούτα, πιπεριές και άλλα χρωματιστά λαχανικά και φρούτα παρέχουνβιοφλαβονοειδή που βοηθούν στην επούλωση του δέρματος.
Τα ψάρια όπως ο σολομός, οι ξηροί καρποί όπως τα καρύδια και οι σπόροι όπως ο λιναρόσπορος παρέχουν απαραίτητα λιπαρά οξέα που είναι απαραίτητα για την επισκευή των ιστών.
Τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο, οι πατάτες και πολλά εσπεριδοειδή είναι καλές πηγές βιταμίνης C, που βοηθούν στην επούλωση του δέρματος.

Τρόφιμα προς αποφυγή
Μειώστε ή εξαλείψτε τα σάκχαρα, καθώς διακόπτουν την επούλωση του ιστού.

Επτά σούπερ συνταγές για καψίματα

  1. Ομοιοπαθητικό Cantharis (Cantharis vesicator)
    Πάρτε μια δύναμη 30C τέσσερις έως έξι φορές την ημέρα για οξεία εγκαύματα, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών εγκαυμάτων. Αυτό το φάρμακο αποτρέπει ή μειώνει τις φουσκάλες και τον πόνο.
  2. Αλόη βέρα
    Επιλέξτε ένα προϊόν πηκτής αλόης (80% ή υψηλότερο) και εφαρμόστε στην καμένη περιοχή δύο φορές την ημέρα. Η αλόη έχει μια καταπραϋντική δράση και μπορεί να διεγείρει την επούλωση του δέρματος.
  3. 3 L-γλουταμίνη
    Πάρτε 500 έως 1000 mg τρεις φορές ημερησίως με άδειο στομάχι ή με ενδοφλέβια μορφή που σας δίνει ο γιατρός σας. Η L-γλουταμίνη απαιτείται για την επούλωση των ιστών και για την πρόληψη της δευτερογενούς μόλυνσης που συμβαίνει συχνά με εγκαύματα.
  4. Ψευδάργυρος
    Πάρτε 30 mg δύο φορές την ημέρα μαζί με 2 mg χαλκού. Ο ψευδάργυρος προάγει την επούλωση του δέρματος.
  5. Καλέντουλα (Calendula officinalis)
    Αυτό το βότανο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά σε μορφή υγρού ή τζελ για να βοηθήσει να θεραπεύσει εγκαύματα. Εφαρμόστε δύο φορές την ημέρα.
  6. Μικτά καροτενοειδή
    Πάρτε καθημερινά 25.000 IU μικτού καροτενοειδούς συμπλέγματος για να προστατευτείτε από τα ηλιακά εγκαύματα. Τα καροτινοειδή βοηθούν στην απορρόφηση των ακτίνων UV του ήλιου.
  7. Αντιοξειδωτικό σύμπλεγμα
    Πάρτε ένα σύμπλεγμα που αποτελείται από αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνες Ε, C, σελήνιο και άλλα, τα οποία θα εξουδετερώνουν τη βλάβη των ελεύθερων ριζών ως αποτέλεσμα των εγκαυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών εγκαυμάτων.

Γενικές Συστάσεις για εγκαύματα

  • Οι τοπικές κρέμες που περιέχουν βιταμίνες C και E, CoQ10 και καροτενοειδή μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των ηλιακών εγκαυμάτων. Εφαρμόστε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Η βιταμίνη C προάγει την επούλωση του δέρματος. Πάρτε 1.000 mg τρεις φορές την ημέρα. Μειώστε τη δόση εάν εμφανίζονται χαλαρά κόπρανα.
  • Η βιταμίνη Ε είναι ένα καλό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην επούλωση των ιστών. Πάρτε 400 IU ημερησίως. Το τζελ, η κρέμα ή το λάδι της βιταμίνης Ε μπορούν να εφαρμοστούν τοπικά για την επούλωση της εγκαύματος.
  • Η πρόπολη είναι προϊόν μελισσών που επιταχύνει την επούλωση ενός εγκαύματος και αποτρέπει τις δευτερογενείς λοιμώξεις. Διατίθεται ως σπρέι, σαμπουάν ή βάμμα.
  • Το μέλι Manuka, που εφαρμόζεται στα εγκαύματα, βοηθά στην επιτάχυνση της επούλωσης και την πρόληψη της μόλυνσης. Αυτό γίνεται συνήθως σε χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία.
  • Το κολλοειδές ασήμι χρησιμοποιείται τοπικά για την πρόληψη δευτεροπαθών λοιμώξεων του δέρματος.

Προφυλάξεις
Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας. Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού. Οι φυσικές θεραπείες και τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης.
Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.
Η σελίδα δεν φέρει καμία ευθύνη: Διαβάστε τους όρους χρήσης

Πηγές: Herbal home health care-Dr. John R. Cristopher / Prescription for natural cures - James F. Balch (M.D.), Mark Stengler (N.D.)

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω αλοιφή για το κάψιμο (εγκαύματα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα