Τριήμερο δράσεων «Φυσική καλλιέργεια» στη Τρίπολη 16-18 Νοεμβρίου 2012

Τριήμερο δράσεων «Φυσική καλλιέργεια» στη Τρίπολη

Τριήμερο δράσεων «Φυσική καλλιέργεια» στη Τρίπολη

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστρίου, στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης: «ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ – ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ» μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – Ε.Κ.Τ.) και Εθνικών Πόρων, σε συνεργασία με το Δήμο Τρίπολης, το Σύλλογο Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων, την Ένωση Βιοκαλλιεργητών Αρκαδίας και τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Δ/νσης Π&Δ Εκπ/σης Πελοποννήσου, διοργανώνει στην Τρίπολη τριήμερο δράσεων, στις 16, 17 & 18 Νοεμβρίου, για τη μέθοδο της Φυσικής Καλλιέργειας, με τον Παναγιώτη Μανίκη.

Οι δράσεις απευθύνονται :

σε όσους θέλουν

· να έχουν τον δικό τους φυσικό λαχανόκηπο

· να δημιουργήσουν το δικό τους φυσικό αγρόκτημα

· να βοηθήσουν σε σπορές για αναβλάστηση σε όλη τη Μεσόγειο

· να εξυγιάνουν τη γη και να την παραδώσουν έτσι, κληρονομιά στα παιδιά τους

και στους εκπαιδευτικούς για την πρακτική ενημέρωση των μαθητών τους.

Η Φυσική Καλλιέργεια είναι μια μέθοδος γεωργίας, στην οποία δεν χρησιμοποιούνται λιπάσματα ούτε φυτοφάρμακα και δεν γίνεται κατεργασία της γης ούτε βοτάνισμα ούτε ζιζανιοκτονία. Ο εμπνευστής της - ο αγρότης , φιλόσοφος και πρώην φυτοπαθολόγος Masanobu Fukuoka - την ονομάζει και μέθοδο του να μην κάνεις τίποτα.

Διαφέρει ριζικά, τόσο από την επιστημονική όσο και από τη βιολογική, την οργανική και την παραδοσιακή γεωργία, επειδή έχει ως φιλοσοφική αφετηρία την άποψη ότι η φύση είναι τέλεια, σε αντίθεση με την ανθρώπινη γνώση που είναι ατελής και περιορισμένη.

Ο βασικός στόχος του φυσικού καλλιεργητή είναι να υπηρετήσει τη φύση, να δημιουργήσει γόνιμο έδαφος και στη συνέχεια υγιή φυτά, και τέλος να ικανοποιηθεί οικονομικά. Έχει μια ολιστική θεώρηση και βασίζεται στη βιωματική γνώση. Μια γνώση που γεννιέται όταν ο άνθρωπος ταυτίζεται με τη φύση, γκρεμίζοντας το διαχωρισμό που δημιουργεί ο ανθρώπινος νους.

Αναλυτικότερα θα υλοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:

1. Ομιλία - συζήτηση, διάρκειας 2 ωρών με θέμα τη «Φυσική καλλιέργεια», στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης, στις 16 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 6.00 μ.μ.

2. Εργαστήριο «Λαχανόκηποι της αυτάρκειας», που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του λαχανόκηπου του Δήμου Τρίπολης, στις 17 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 9.30 π.μ.

3. Εργαστήριο «Δημιουργία αγροκτημάτων και αναβλάστηση των αγρών με τη μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας», που θα πραγματοποιηθεί σε κοντινό αγρόκτημα, στις 18 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 9.30 π.μ. Σημείο συνάντησης: ΙΚΑ Τρίπολης.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Η Υπεύθυνη του ΚΠΕ Καστρίου

Kαζακώνη Πηνελόπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα