Σπίτια από φυσικά ανακυκλωμένα υλικά

Σπίτια από φυσικά ανακυκλωμένα υλικά

Κατασκευές σπιτιών από ανακυκλώσιμα υλικά

Ένα ντοκιμαντέρ για τις βιοκλιματικές οικίες Earthship και τον αρχιτέκτονα εμπνευστή τους Michael Reynolds - Σκηνοθεσία: Oliver Sessions Hodge
Τα Earthship είναι σπίτια που θερμαίνονται από μόνα τους, αποθηκεύουν το νερό της βροχής, και έχουν την δυνατότητα καλλιέργειας φυτών (για τροφή) στο εσωτερικό τους. Δεν χρειάζονται ακριβή τεχνολογία, ανακυκλώνουν τα απόβλητά τους, και έχουν τη δική τους πηγή ενέργειας. Και φυσικά μπορούν να κατασκευαστούν οπουδήποτε, από οποιονδήποτε, από πράγματα που η κοινωνία πετάει.

Τι κοινό έχουν τα κουτιά μπύρας, τα ελαστικά αυτοκινήτων και τα μπουκάλια νερού; Όχι πολύ αν δεν είσαι ο «αντάρτης» αρχιτέκτονας Michael Reynolds, οπότε είναι τα επιλεγόμενα υλικά σου για την παραγωγή θερμικής μάζας και της ανεξάρτητης σε ενέργεια κατοικίας. Εδώ και 30 χρόνια ο Reynolds από το Νέο Μεξικό και οι μαθητές του έχουν αφιερώσει το χρόνο τους στην προώθηση του «Biotecture Earthship*» χτίζοντας αυτάρκεις, εκτός δικτύου κοινότητες όπου το design και η λειτουργικότητα συγκλίνουν με την οικολογική αρμονία.

Σπίτια από φυσικά ανακυκλωμένα υλικά

Ωστόσο, αυτές οι πειραματικές κατασκευές που αψηφούν τα πρότυπα του κράτους δημιουργούν σύγκρουση μεταξύ του Reynolds και των αρχών, οι οποίες υποστηρίζονται από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Απογοητευμένος από την απαρχαιωμένη νομοθεσία, ο Reynolds διεκδικεί το δικαίωμα να δημιουργήσει ένα χώρο δοκιμών για βιοκλιματικές οικίες.

Σπίτια από φυσικά ανακυκλωμένα υλικά

Ενώ οι πολιτικοί χρονοτριβούν, η Μητέρα Φύση χτυπά, πλήττοντας περιοχές με τσουνάμι και τυφώνες. Ο Reynolds και το συνεργείο του δράττουν την ευκαιρία να προσφέρουν τις πρωτοποριακές δεξιότητές τους σε εκείνους που τις χρειάζονται περισσότερο.

.Γυρισμένο σε διάστημα τριών ετών και σε τέσσερις χώρες, το ντοκιμαντέρ «Ο πολεμιστής των σκουπιδιών» είναι το πορτρέτο ενός εξαιρετικά δημιουργικού και επινοητικού ατόμου και του ονείρου του για ελευθερία, αυτάρκεια και αειφορία. Είναι ακόμα μια εμπνευσμένη ιστορία θριάμβου επί της γραφειοκρατίας. Όμως περισσότερο απ’ όλα είναι το επίκαιρο πορτρέτο ενός αποφασισμένου οραματιστή, ενός ήρωα του 21ου αιώνα.

Σπίτια από φυσικά ανακυκλωμένα υλικά

Κατασκευή απλού σπιτιού επιβίωσης

* Earthship 1. παθητικό ηλιακό σπίτι φτιαγμένο από φυσικά και ανακυκλωμένα υλικά
2. θερμική κατασκευή με συμπαγή μάζα για τη σταθεροποίηση της θερμοκρασίας.
3. οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα ολοκληρωμένα συστήματα νερού που κάνουν το Earthship ένα εκτός δικτύου σπίτι με λίγους ή καθόλου λογαριασμούς κοινής ωφέλειας.

Biotecture. 1. το επάγγελμα του σχεδιασμού κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου με μελέτη για τη βιωσιμότητά τους.
2. Ένας συνδυασμός βιολογίας και αρχιτεκτονικής.

Πηγές:
1) http://live-sustainably.blogspot.gr/2013/09/2007.html
2) http://earthship.com/Designs/global-model

Διαβάστε ακόμη:Παλαιό λεωφορείο έγινε κινητό θερμοκήπιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα