Ζαμπέλα: η ανθεκτική παλιά ποικιλία σταφυλιού για καλλιέργεια χωρίς φάρμακα

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Zampela-i-anthektiki-palia-poikilia-stafylioy-gia-kalliergeia-xwris-farmaka

Είναι η μοναδική ποικιλία που παρουσιάζει ανθεκτικότητα στις δύο σημαντικότερες ασθένειες του αμπελιού τον περονόσπορο και το ωίδιο γεγονός που μηδενίζει τις ανάγκες σε φυτοπροστασία.

Αυτή η φαρσοκωμωδία σχετικά με την Ζαμπέλα πρέπει επιτέλους να σταματήσει
Ο μύθος σχετικά με την ''απαγορευμένη" ποικιλία και το "ακατάλληλο" τσίπουρο, έχει πλέον καταρριφθεί. Η έλλειψη γνώσης χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται ακόμα από κάποιους με τα γνωστά αποτελέσματα.

Η αλήθεια όμως είναι μία και μοναδική.

 1. Η Ζαμπέλα (Vitis Lamprusca) απαγορεύεται αποκλειστικά και μόνο γιατί είναι αμερικάνικο είδος αμπέλου και όχι ευρωπαϊκό (Vitis Vinifera) που επιτρέπεται να καλλιεργείται, δηλαδή θέμα καθαρά νομικό.
 2. Το τσίπουρο από Ζαμπέλα εάν αφαιρεθούν όλα τα επιβλαβή στοιχεία π.χ. κοτσάνια, "κεφαλή" και "ουρά" του αποστάγματος,φλούδες σταφυλιών,και τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα όπως απόσταξη αμέσως μετά το τέλος της ζύμωσης κ.λ.π. είναι απολύτως ασφαλές σχετικά με την περιεκτικότητα σε μεθανόλη όπως και όλα τα αποστάγματα.
 3. Το τσίπουρο από Ζαμπέλα είναι μοναδικό όσον αφορά το άρωμα και την γεύση και υπερτερεί έναντι όλων των άλλων που παράγονται από άλλες ποικιλίες.
 4. Η Ζαμπέλα υπερτερεί απέναντι των άλλων ποικιλιών λόγω του ότι οι ανάγκες σε φυτοπροστασία είναι σχεδόν μηδενικές και ταυτόχρονα οι αποδόσεις ανά φυτό πολλαπλάσιες.
 5. Τα συμφέροντα των βιομηχανιών ποτών είναι τεράστια και η κυκλοφορία τσίπουρου Ζαμπέλας, λόγω των παραπάνω, τα καταστρέφει.
 6. Εφόσον η ποικιλία Ζαμπέλας απαγορεύεται γιατί τα φυτώρια αμπελιού ανά την Ελλάδα εμπορεύονται κάθε χρόνο τεράστιες ποσότητες φυτών Ζαμπέλας επίσημα???
 7. Εαν η καλλιέργεια επιτρεπόταν έχει αναλογιστεί κάποιος από τους αρμόδιους τι έσοδα θα είχε το κράτος από την επίσημη διακίνηση τυποποιημένου (με την ένδειξη ΠΟΠ φυσικά) τσίπουρου???Επίσης έχει αναλογιστεί κανείς το όφελος για την τοπική οικονομία και την περιοχή της Άρτας γενικότερα??

Η Ζαμπέλα είναι αιχμάλωτη της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας

Η Ζαμπέλα ή Ιζαμπέλα όπως είναι το πλήρες όνομα της, είναι η κυριότερη ποικιλία αμπέλου της ευρύτερης περιοχής των Τζουμέρκων. Το επιστημονικό της όνομα είναι Vitis Lamprusca και ανήκει στα αμερικάνικα είδη αμπέλου που γενικά χρησιμοποιούνται ως υποκείμενα και όχι σαν καλλιεργούμενα είδη όπως αυτά της ευρωπαικής αμπέλου Vitis Vinifera.

Στην Ελλάδα απαντάται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Άρτας και δευτερευόντως στο Πήλιο και στο Άγιο Όρος. Στην περιοχή της Άρτας βρίσκεται κυρίως στην ορεινή ζώνη αλλά και μεμονωμένα στον κάμπο. Η ποικιλία παρουσιάζει εξαιρετικές ιδιότητες που την κάνουν να ξεχωρίζει με διαφορά από τις υπόλοιπες.

 • Δίνει πολύ μεγάλες αποδόσεις καθώς κάθε φυτό μπορεί να δώσει μέχρι και 100 κιλά σταφύλια.
 • Επίσης είναι η μοναδική ποικιλία που παρουσιάζει ανθεκτικότητα στις δύο σημαντικότερες ασθένειες του αμπελιού τον περονόσπορο και το ωίδιο γεγονός που μηδενίζει τις ανάγκες σε φυτοπροστασία.
 • Τέλος παράγει με διαφορά το καλύτερο ποιοτικά τσίπουρο από κάθε άλλη ποικιλία με χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση.

Νομοθετικά, δεν αναγνωρίζεται στα καλλιεργούμενα είδη του αμπελιού λόγω της προέλευσης της και ως εκ τούτου η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιτρέπει την καλλιέργεια της, με σκοπό την παραγωγή κρασιού η άλλων προϊόντων. Αυτός είναι και ο λόγος που μέχρι σήμερα δεν εχει γίνει και τυποποίηση και συσκευασία τσίπουρου που παράγεται σε μεγάλες ποσότητες σε όλα τα Τζουμέρκα.Αυτή η πραγματικότητα δεν επιτρέπει κατα συνέπεια και την καλλιέργεια της σε μεγάλες εκτάσεις.

Επιπλέον πρόβλημα θεωρείται η αυξημένη παρουσία ''ξυλοπνεύματος" δηλαδή μεθανόλης, προερχόμενο από το κοτσάνι του σταφυλιού, αλλά αυτό πλέον με την χρήση σύγχρονων σταφυλοπιεστηρίων που τα απομακρύνουν από το αρχικό στάδιο του πατήματος, πλέον δεν υφίσταται.

Δυστυχώς κανένας από τους παράγοντες της Άρτας όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν διεκδίκησε με νομικές πρωτοβουλίες και επιχειρήματα την κατ' εξαίρεση αδειοδότηση για καλλιέργεια και εκμετάλλευση των προϊόντων της.

Εάν αυτό συνέβαινε τότε είναι βέβαιο ότι θα γινόταν μια μικρή οικονομική "επανάσταση" σε όλη την περιοχή καθώς θα ήταν βασική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους λόγω των παραπάνω πλεονεκτημάτων της ποικιλίας.

Σημειωτέον δε ότι από το 2011 το ηπειρώτικο τσίπουρο που παράγεται στην Ήπειρο από ποικιλίες εκτός της ζαμπέλας έχει πάρει την ένδειξη Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ). Το όλο θέμα είναι καθαρά νομικό και θα μπορούσαν οι διοικούντες να διεκδικήσουν τις όποιες πιθανότητες να λυθεί το όλο θέμα που πραγματικά αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη ενός τομέα που θα μπορούσε να φέρει θεαματικά οικονομικά αποτελέσματα στην περιοχή.

Γιώργος Ζορμπάς-Γεωπόνος

ΣΗΜ "Α-ΤΖ": Το αρχικό μέρος του άρθρου το είδαμε στη σελίδα που διατηρεί στο Fb ο κ. Ζορμπάς. Το δεύτερο μέρος του άρθρου με τίτλο "Η Ζαμπέλα είναι αιχμάλωτη..." το είδαμε στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αθαμανίου Άρτας "ΑΘΑΜΑΣ", το οποίο επίσης ο ίδιος υπογράφει.

Πηγή: Αετός των Τζουμέρκων

Διαβάστε ακόμη:Η καλλιέργεια αμπελιού τα αρχαία χρόνια

8 σχόλια:

 1. Ανώνυμος24/9/19, 8:42 μ.μ.

  Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι ευρύτατα διαδεδομένη στην Ευρυτανία. Παντού , ειδικά σε χωριουδάκια, ακόμη και εγκατελελειμένα αμπέλια και κληματαριές , βλέπεις και σπάνε απο τα ''φράουλα'' (Η τοπική ονομασία που έχουν ΄δωσει οι Ευρυτάνες μάλλον)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. που μπορεί κανείς να βρει βέργες για φύτεμα αυτής της ποικιλίας; θέλω να την δοκιμάσω πειραματικά στην Αίγινα. Αλλά της αυθεντικής από Τζουμέρκα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μπορείτε να ζητήσετε βέργες για να φυτέψετε τον χειμώνα από την ομάδα παραδοσιακών σπόρων Πύργου στο facebook εδώ:
  https://www.facebook.com/groups/485631011503204

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλησπέρα. Εγώ έχω μόνο φαγοσημα σταφύλια. Την Ιζαμπελα την ερωτεύτηκα με την πρώτη ρογα που δοκίμασα Φυτεψα 2 κλίματα και μετά η οινολογος ενός φίλου μου είπε δεν ξέρει αν τρώγεται. Πες τε μου μπορώ να τα τρώω. Είναι τόσο ωραία και γευστικά. Η φλούδα τρώγεται;. Πετιμέζι γίνεται; Ευχαριστώ πολύ. Να είστε πάντα καλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Η ζαμπέλα και φυσικά τρώγεται! Μέσα στις ζαμπέλες μεγάλωσα!Το εσωτερικό είναι πεντανοστιμο η φλούδα είναι κάπως στυφή.Κανει το ωραιότερο μουστόκρασο το οποίο με την σειρά του το ποιο ευωδιαστό τσίπουρο που έχω πιει!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Έχω το Ζαμπέλα στη ΣΩΤΗΡΙΤΣΑ Αγιάς Λαρίσης ,έχω περίπου 30 ρίζες και παράγω ωραιότατο ροζέ κόκκινο κρασάκι ,είναι ιδιαίτερο ,φρουτόδες με γεύση φράουλας και γενικλα κόκκινων φρούτων, με αρκετή οξύτητα όχι ενοχλητική ,έχω πέντε χρόνια που το παράγω και είναι υπέροχο ,χωρίς φάρμακα .Όλες οι άλλες ποικιλίες που έχω φέτος χάλασαν με τους καύσωνες ,αυτό άντεξε .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Καλημέρα , έχω ένα κλίμα με τα χαρακτηριστικσ της ζαμπέλας ( χρώμα , άρωμα αντοχή στον περενόσπορο και το ωίδιο ) κάποιοι μου λένε ότι είναι ρωσικης προέλευσης ( εδώ πλέον το λέμε ρώσικο ) κσι κάποιοι αλβανοί λένε ότι είμαι αλβανική ποικιλία , με αυτά που διάβασα παραπάνω πιστεύω ότι είναι ζαμπέλα , τι λέτε έχω φίκιο ή πρεπει να ψάξω και γι άλλα χαρακτηριστικά ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ανώνυμος28/1/23, 5:13 π.μ.

  Τα δοκίμασα στην Ιταλία και τρελάθηκα. Λέγονται fragola εκεί και μαυρίζει την γλώσσα όταν το τρως. Η σάρκα σαν ζελέ είναι. Αν κάποιος ξέρει που μπωρό να βρω να μου πει. jfasoulaki@gmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα