Στύφνος: Φαρμακευτικές ιδιότητες

Στύφνος: Φαρμακευτικές ιδιότητες

Φαρμακευτικές, θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις του στρύφνου

Σολάνον το μέλαν-Solanum nigrum L.: Στρύχνος ο κηπαίος του Διοσκορίδου. Στρύχνος ο εδώδιμος του Θεοφράστου. Βρωμόχορτο, Βρωμοβότανο, Αγριοτομάτα, Μαυρομάχι.

Φυτό ετήσιο της οικογενείας των Σολανωδών, λαχανευόμενο πριν της καρποφορίας, κοινότατο παντού σχεδόν σε όλα τα μέρη της Ελλάδος και ιδίως στην Κρήτη. Εδώδιμα τυγχάνουν τα φύλλα αυτού μετά των στελεχών. Οι καρποί του αποφεύγονται ως περιέχοντες μείζονες ποσότητας σολανίνης και μυρικό οξύ.

Λόγω της εν το φυτό τούτω περιεχομένης σολανίνης, τα φύλλα του είναι καταπραϋντικά. Προς τον σκοπό τούτο χρησιμοποιούνται σε αφέψημα, προς λούσεις και ενδοκυστικές εγχύσεις, λαμβάνουν δε μέρος στην παρασκευή του «Baume tranquille» ή «έλαιο του υοσκιάμου» και της «Onguent populeum».

Στύφνος: Φαρμακευτικές ιδιότητες

Με αυτό πλένονται περιοχές του σώματος αιματώδεις, φλεγμονώδης και επώδυνοι. Γίνονται ακόμη κολπικοί πλύσεις επί καρκίνου της μήτρας. Επίσης συνεστήθη όπως επί των λειχήνων, επί των επώδυνων ελκών, των φλεγμονωδών όγκων, των φλεγμονών, των εγκαυμάτων, των παρωνυχίδων (τριγυριστρών, μεθυστρών) κλπ. τίθονται καταπλάσματα από τα φύλλα του στύφνου. Όμοια καταπλάσματα συνεστήθησαν και κατά των αιμορροΐδων. Ο χυμός του στύφνου, τριβόμενος γύρω των οφθαλμών, προκαλεί διεύρυνση της κόρης.

Ο στύφνος είναι ακόμη διουρητικός και καθαρκτικός του αίματος, αξιοσύστατος, λόγω των ανωτέρω ιδιοτήτων του, στους αρτηριοσκληρωτικούς και τους αρθριτικούς, τους οποίους μάλιστα ανακουφίζει και από τους πόνους τους, λόγω των ελαφρώς ναρκωτικών ιδιοτήτων αυτού, επιδιδομένων στην εν αυτό σολανίνη.
Απεδόθησαν προσέτι στον στύφνο ιδιότητες θεραπευτικού της ψωριάσεως, της λέπρας, της ιχθυάσεως κλπ., όπως και της επιληψίας, της πνευμονικής φθίσεως, του καρκίνου κλπ. Αδίκως όμως υπό τοσαύτης περιεβλήθη εκτιμήσεως και δη εκ παρεξηγήσεως, καθ' όσον οι ανωτέρω ιδιότητες είχαν υπό παλαιών συγγραφέων αποδοθεί και μάλιστα αδίκως πάλι ή τουλάχιστον υπερβολικώς, στο φυτό το γαλλικά καλούμενο Morlle ducee—amfere (Solanum dulcamara L. Σολάνο το γλυκόπικρο) και όχι στο Morelle noir (Solanum nigrum L. Σολάνο τό μέλαν, Στύφνο).

Πηγή: Τα εδώδιμα φυτά ως τροφαί και ως φάρμακα-Μετά προλόγου του βοτανολόγου Κ. Ιωαν. Πρινέα/Ανάργυρου Μιχ. Σφακιανάκη Ιατρού

Στύφνος: Φαρμακευτικές ιδιότητες

Στρύχνο κηπευτικό: είναι φαγώσιμο. Είναι μικρός θάμνος, ο οποίος έχει πολλά βλαστάρια, φύλλα σκούρα, μεγαλύτερα και πιο πλατιά από του βασιλικού, καρπό στρογγυλό, χλωροπράσινο ή μαύρο και όταν ωριμάσει γίνεται κίτρινος. Το βότανο είναι ακίνδυνο, αν φαγωθεί.

Έχει δύναμη ψυκτική και για αυτό τα φύλλα, σαν κατάπλασμα μαζί με άχνη κριθάλευρου, ενδείκνυνται στο ερυσίπελας και τον έρπητα, ενώ, αν λιωθούν και τεθούν σκέτα ως κατάπλασμα, θεραπεύουν τα συρίγγια του δακρυικού ασκού και βοηθούν τους πονοκεφάλους και το στομάχι που έχει καούρα και αν τεθούν λιωμένα με αλάτι σαν κατάπλασμα, διαλύουν τις παρωτίτιδες.
Και ο χυμός τους, έχει την ίδια δράση στο ερυσίπελας και τον έρπητα μαζί με ψιμύθιο, λιθάργυρο και ροδόμυρο, αλλά και στα συρίγγια του δακρυικού ασκού μαζί με ψωμί.

Αρμόζει και για εξωτερικούς εμβρεγμούς μαζί με ροδόμυρο στα παιδιά που έχουν πάθει ηλίαση. Προστίθεται αντί για νερό ή αβγό στους πολτούς που προορίζονται για επάλειψη στις καταρροές καυστικών υγρών, ενώ αν ενσταλαχτεί μέσα στα αυτιά, ωφελεί τους πόνους τους. Σταματά και τη γυναικεία αιμορραγία, αν εισαχθεί με βύσμα μαλλιού.

Πηγή: Διοσκουρίδης-Περί ύλης ιατρικής Δ'

Στίφνος. (Στρύχνος ό μέλας) Είναι πολύ γνωστό χόρτο πού βράζεται και τρώγεται όπως τα άλλα χόρτα. Το ζουμί από το χόρτο αυτό είναι φάρμακο καρδιοτονωτικό και 2-3 ποτήρια του κρασιού, από το ζουμί αυτό, την ημέρα (ένα ποτήρι μετά το φαγητό) ωφελεί πολύ τούς καρδιακούς.

Πηγή: Τα βότανα: Λαϊκή φαρμακολογία και θεραπευτική-Ξεν. Γ. Αναγνωστόπουλου

Εις οδύνη οφθαλμών: Πάρε στρύχνον (το λένε μερικοί βρωμοβότανο, οπού κάνει σαν σταφύλια μικρά μαυρούτσικα, το λένε και μαυρόχορτο), κοπάνισε αυτό, θέλεις τα κουκιά του, θέλεις τα φύλλα του και στο ζωμό αυτού βάλε αλάτι τριμμένο και άλειφε το μέτωπο.

Πηγή: Ιωάννου Σταφιδά-Ιατροσόφιο

Συνοψίζοντας: Ο στύφνος έχει χρησιμοποιηθεί σαν καθαρτικό αίματος, στις κολπίτιδες, στις αιμορροΐδες, στα εγκαύματα, στην αρτηριοσκλήρωση

Στύφνος: Φαρμακευτικές ιδιότητες

Προφυλάξεις
Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας. Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού. Οι φυσικές θεραπείες και τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης.
Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.
Η σελίδα δεν φέρει καμία ευθύνη: Διαβάστε τους όρους χρήσης

Διαβάστε ακόμη:Θεραπευτικές ιδιότητες των χόρτων

7 σχόλια:

  1. Γειά σας. Έχω διαβάσει σε αυτή την εγκυκλοπαίδεια το Διαδίκτυο ότι τα φύλλα του Φλόμου μπορεί κανεις να τα καπνίσει. Ίσως η έκφραση "μας φλόμωσες" να έχει σχέση κ με αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οι καρποι του στύχνου, ώριμοι,έχουν γλυκύτατη γεύση... Μου είπαν ομως οτι είναι καρδιολογικά επικίνδυνοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι καρποί θεωρούνται τοξικοί και μου κάνει εντύπωση ότι λέτε ότι είναι γλυκοί... θα σας απαντήσω σε αυτό που γράψατε γιατί το μεσημέρι το διάβασα παρότι είχα γράψει και σχετικό άρθρο, αλλά δεν το είχα διαβάσει τότε...



      Τα καλοκαιρινά φαγώσιμα χόρτα: θεραπευτικές ιδιότητες
      https://www.ftiaxno.gr/2017/06/ta-kalokairina-fagosima-chorta-therapeytikes-idiothtes.html

      Από το βιβλίο τα βότανα-Λαϊκή φαρμακολογία και θεραπευτική (Ξεν. Γ. Αναγνωστόπουλου) διαβάζουμε:

      Στίφνος. (Στρύχνος ό μέλας) Είναι πολύ γνωστό χόρτο πού βράζεται καί τρώγεται όπως τά άλλα χόρτα. Τό ζουμί άπό τό χόρτο αύτό είναι φάρμακο καρδιοτονωτικό καί 2 — 3 ποτήρια του κρασιού, άπό τό ζουμί αύτό, τήν ήμέρα (ένα ποτήρι μέτά τό φαγητό) ώφελεΐ πολύ τούς καρδιακούς.

      Διαγραφή
    2. τους δοκίμασα έτσι μαυρο-βυσσινί καρπίδια κατόπιν..."υποδείξεως"! ότι κάνουν καλό αλλά άλλα διάβασα..Οντως ώριμοι, είναι γλυκείς!

      Διαγραφή
    3. Βασικά οι περισσότεροι τοξικοί καρποί και φυτά είναι απαίσιοι στην γεύση με άλλα λόγια δεν τρώγονται... κανείς πχ. δεν μπορεί να φάει καρπό πιγκραγγουριάς γιατί είναι πολύ πικρός και δρακοντιάς γιατί το στόμα σου γίνετε τσαρούχι, αυτό λένε οι μεγάλοι βοτανολόγοι και ισχύει.
      Τώρα είναι λογικό οι καρποί και η ρίζα να είναι πιο δυνατοί σε ενέργεια και ιδιότητες από ότι το υπόλοιπο φυτό...

      Διαγραφή
    4. Ναι είναι αλήθεια ότι έχει γλυκούς καρπούς και μάλιστα το άρωμα του θυμίζει κατά πολύ το πορτοκάλι, όταν το βρίσκω κατεβάζω μερικούς ώριμους καρπούς μου αρέσει το άρωμα και η γλυκιά τους γεύση, δεν το παρακάνω μόνο μέχρι 5 έως 7 το πολύ είναι μια χαρά.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος30/3/22, 9:32 μ.μ.

    Μήπως σχετίζεται με την στρυχνίνη; στρύχνος - στρυχνίνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα