Εντομοκτόνα φάρμακα-Πετρέλαιο νικοτίνη πύρεθρο

Εντομοκτόνα φάρμακα-Πετρέλαιο νικοτίνη πύρεθρο

Πετρέλαιο νικοτίνη πύρεθρο: συνταγές εντομοκτόνων φαρμάκων

Για την εκλογή του κατάλληλου εντομοκτόνου φαρμάκου λαμβάνονται υπόψη τα στοματικά μόρια των εντόμων. Εάν αυτά είναι μασητικά τότε το φάρμακο θα είναι στομαχικό, δηλαδή αυτό θα μεταφερθεί με τη δηλητηριασμένη τροφή (μέρος του φυτού) στο στομάχι για να απορροφηθεί και επιφέρει τα θανατηφόρα αποτελέσματά του. Στομαχικό μπορεί να είναι και το φάρμακο και για τα εφοδιασμένα για φαγητό και μύζηση έντομα (δίπτερα), με τη διαφορά ότι η τροφή και το φάρμακο είναι ξένα προς το φυτό (δολώματα). Αν όμως τα στοματικά μόρια είναι προς νύξη και μύζηση (αφίδες, ψώρες), δεν είναι δυνατό να δηλητηριαστεί το έντομο που έχει αυτά, γιατί λαμβάνει την τροφή του από τη δηλητηριασμένη επιφάνεια μέσω του κατάλληλου οργάνου μύζησης. Τα έντομα αυτά καταπολεμιούνται με φάρμακα επαφής, δηλαδή με καυστικά φάρμακα ή αλλιώς φάρμακα που ενεργούν όταν εμβρέξουν το προς καταπολέμηση έντομο.

Ένα εντομοκτόνο πρέπει να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  1. Να είναι αβλαβές προς το φυτό
  2. Να είναι αποτελεσματικό
  3. Να προσκολλάται καλά στο φυτό και αν ακολουθήσει δυσμενής καιρός
  4. Να βρίσκεται σε πολύ λεπτή κατάσταση, αν είναι αδιάλυτο στο νερό, για να παραμένει περισσότερο χρόνο μέσα στο πολτό
  5. Να παρασκευάζεται εύκολα
  6. Να είναι φθηνό

ΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΑ

Φάρμακα δια επαφής, όπως τα λάδια, έχουν διαβρωτική ενέργεια στους ιστούς του εντόμου. Η μεγαλύτερη όμως ικανότητα αυτών προς καταπολέμηση των εντόμων, έγκειται στη μεγάλη διεισδυτική και εξαπλωτική ικανότητα και την μετά ταύτα εξαέρωση αυτών. Με το σχηματισμένο αέριο της ουσίας επηρεάζεται το νευρικό σύστημα. Στην αρχή μικρές ποσότητες αυτού προκαλούν διέγερση. Αυτή ακολουθεί ακανόνιστο των κινήσεων και τελικώς αναισθησία και νάρκωση. Η αναπνευστική ενέργεια αυξάνει στην αρχή και παραλύει μετά.

ΓΑΛΑΚΤΩΜΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Η χρήση σκέτου πετρελαίου επιφέρει το θάνατο της βλάστησης και των φυτών. Αν όμως οι ποσότητες είναι μικρές, δηλαδή απλωθούν σε πολύ λεπτό στρώμα, τότε αυτό δεν προλαβαίνει να εισδύσει εντός των κυττάρων και να προκαλέσει το θάνατό τους.

Προλαβαίνει όμως να επιδράσει στα βρεγμένα με αυτό έντομα και να τους προκαλέσει το θάνατο. Την εξάπλωση του πετρελαίου επί των φυτών ή εντόμων αναλόγως της αντοχής των φυτών και της ενδόσεως του εντόμου, κανονίζουμε αναγκάζοντας το πετρέλαιο να μείνει σε αιώρηση μέσα στο νερό. Αυτό κατορθώνεται εάν μεταβληθεί αυτό σε γαλάκτωμα, δηλαδή σε διαμερισμό του πετρελαίου σε μικρά σταγονίδια περιβαλλόμενα από ουσίες που παρεμποδίζουν αυτά νε συνενωθούν και να επιπλεύσουν. Η ουσία που καταφέρνει αυτό είναι το διάλυμα του σαπουνιού. Το σαπούνι ενισχύεται σε αυτό με την προσθήκη μιας ουσίας που διατηρεί σταθερώς αιωρούμενα τα απομονωθέντα δια του διαλύματος του σαπουνιού, σταγονίδια του πετρελαίου. Αυτές οι ουσίες είναι πολλές, αλλά αυτές που χρησιμοποιούνται είναι το άμυλο, η καζεΐνη και το αλεύρι. Εμείς βρίσκουμε το αλεύρι σαν πρόχειρο και αποτελεσματικό. Παρασκευάζεται στην αρχή πυκνό γαλάκτωμα και μετά από αυτό αραιώνεται με την ποσότητα του νερού, για να ρυθμίσει τελικώς την αναλογία του πετρελαίου στον πολτό.

Συνταγή πυκνού γαλακτώματος πετρελαίου (ακάθαρτου)

  • Πετρελαίου 2 οκάδες
  • Νερού (βρόχινο κατά προτίμηση) 1 οκά
  • Σαπουνιού κοινού (σκληρού) 50 δράμια
  • Αλευριού 50 δράμια
  • Ακαθάρτου φαινικού οξέως ή κρεζόλης 13 δράμια

Διαλύεται τριμμένο το σαπούνι και το αλεύρι στο ζεστό νερό και στο χρόνο που το διάλυμα είναι ακόμα ζεστό προστίθεται το πετρέλαιο, αφού προηγμένος απομακρυνθεί το διάλυμα από την φωτιά. Τη προσθήκη του πετρελαίου πρέπει να επακολουθήσει δυνατή ανατάραξη του μίγματος με αντλία, ή άλλου μέσου μέχρι να σχηματιστεί ομοιόμορφο πυκνό γαλάκτωμα (10’ της ώρας), ώστε να μη χωρίζεται στις πρώτες ύλες που σχηματίστηκε. Για να αποφευχθεί αυτό, όταν το νερό της παρασκευής του γαλακτώματος δεν είναι μαλακό (βροχής), αλλά σκληρό (περιέχει άλατα ασβεστίου, μαγνησίου, κλπ. ) προστίθεται στο τελευταίο μικρή ποσότητα βόρακα ή σόδας.
Το παραπάνω παρασκευασμένο πυκνό γαλάκτωμα, περιέχει 66% πετρέλαιο, αραιώνεται με νερό αναλόγως της δύναμης που επιθυμούμε να έχει το έτοιμο προς ράντισμα γαλάκτωμα.

Αυτό για ραντίσματα φυτών στα φύλλα (εσπεριδοειδή, κλπ.) ένα μέρος πυκνού γαλακτώματος αραιώνεται κατά τον χειμώνα με 9 και το καλοκαίρι με 19 μέρη νερού (6,6% και 3,3% πετρέλαιο). Για τη χειμερινή καταπολέμηση ανθεκτικών κοκοειδών επί φυλλοβόλων δέντρων, τότε η αραίωσης ενός μέρους πρέπει να γίνεται με 5-9 μέρη νερού (12-6,6% πετρέλαιο).
Είναι από τα καλύτερα φάρμακα επαφής για τη καταπολέμηση ανθεκτικών εντόμων (κοκοειδών) και μαλακών εντόμων (αφίδων, μικρών καμπών).
Στο εμπόριο βρίσκονται σήμερα διάφορα ειδικά γαλακτώματα, διαφορετικά του κοινού γαλακτώματος πετρελαίου. Αυτά είναι διαφόρου βιομηχανικής παρασκευής. Περιέχουν 85% περίπου πετρέλαιο. Είναι επίσης αποτελεσματικά για την καταπολέμηση εντόμων.

ΝΙΚΟΤΙΝΗ
Η νικοτίνη είναι το δηλητηριώδες αλκαλοειδές (C10 H 14 N2) το περιεχόμενο στο φυτό του καπνού σε αναλογία 1,8-6,7%. Η εντομοκτόνος ιδιότητα του καπνού ανακαλύφθηκε προ πολλού. Κατά το 1763 συνιστούταν στη Γαλλία για την καταπολέμηση των αφίδων, σαν σκόνη και σε υγρή κατάσταση. Η νικοτίνη είναι διαλυτή στο νερό, εξατμίζεται εύκολα, δε βλάπτει τα φυτά στα οποία χρησιμοποιείτε και είναι δραστικότατο δηλητήριο. Εισερχόμενη αυτή υπό μορφή αερίου εντός του εντόμου παραλύει αυτό.

Εκχύλισμα καπνού (κν. Καπνόνερο)
Αντί της χρήσεως της έτοιμης συσκευασίας του καπνού που περιέχει ορισμένη ποσότητα θεϊκής νικοτίνης επί της %, μπορούμε να παρασκευάσουμε φάρμακο νικοτίνης εξαγόμενο από υπολείμματα κατεργασίας καπνού, με ψυχρό ή απλώς θερμό νερό και ποτέ από βρασμό της νικοτίνης. Η διαδικασία αυτής της εξαγωγής γίνεται με την εμβάπτιση των υπολειμμάτων καπνού εντός κοινής θερμοκρασίας ή θερμού νερού, για χρονικό διάστημα 24 ωρών περίπου για το κρύο και λιγότερο για το ζεστό νερό.

Η ποσότητα των υπολειμμάτων επί της % νερού ποικίλει αναλόγως της περιεκτικότητας αυτών σε νικοτίνη. Η περιεκτικότητα όμως αυτών ποικίλει αναλόγως της ποικιλίας του καπνού και άλλων συνθηκών από 0,4-5%. Εάν περιέχει 0,5% νικοτίνη τότε 10 οκάδες των υπολειμμάτων αυτών αρκούν για 100 οκάδες νερού για να δώσουν την αναγκαία περιεκτικότητα 0,05% σε νικοτίνη του έτοιμου προς χρήση φαρμάκου. Αν όμως είναι μικρότερη, τότε θα χρειασθούν περισσότερα υπολείμματα, αν δε είναι μεγαλύτερη τότε λιγότερα. Για αυτό καλό είναι να δοκιμάζονται τα υπολείμματα με παρασκευή από αυτά μικρών εκχυλισμάτων με διαφορετική αναλογία και με αυτά να καταπολεμώνται τα έντομα για να βρεθεί σε αυτό η περιεκτικότητα των υπολειμμάτων σε νικοτίνη και η αποτελεσματικότητα αυτών. Γενικώς χρησιμοποιούνται 10-15% υπολείμματα κοινού καπνού.
Το παρασκευασθέν κατά τα ανωτέρω εκχύλισμα του καπνού πρέπει να χρησιμοποιηθεί αμέσως, γιατί αν μείνει θα χαλάσει μετά από 2-3 ημέρες και θα χάσει τις εντομοκτόνες ιδιότητές του.

Σκόνη καπνού
Καλά κονιοποιημένος καπνός (κν. ταμπάκος) χρησιμοποιείται αμιγής ή μετά σκόνης υδροξειδίου της ασβέστου (σβησμένης με νερό ασβέστου) σε αναλογία 50% από το καθένα για την καταπολέμηση των αφίδων.

ΠΥΡΕΘΡΟ
Το πύρεθρο είναι γνωστό ως Περσική ή Δαλματική εντομοκτόνος σκόνη χρησιμοποιούμενη δια την καταπολέμηση των εντόμων, των κατοικιών και των φυτών. Παράγεται κυρίως από τα άνθη πυρέθρου ή χρυσανθέμου που έχει φύλλα όμοια προς του σποδοφύτου (chrysanthemum cinerariaefolium). Την εντομοκτόνο ιδιότητα η κίτρινη σκόνη την ωφείλη στη παρουσία 2 οργανικών ενώσεων που λέγονται πυρεθρίνες και περιέχονται στα άνθη. Οι ενώσεις αυτές είναι δηλητηριώδεις για τα έντομα αλλά αβλαβείς για τον άνθρωπο. Μπορούν να χαθούν στον αέρα εύκολα αν η σκόνη του πύρεθρου δε φυλάσσεται σε κλειστά δοχεία.
Χρησιμοποιούμενο το φάρμακο σε μαλακά και γυμνά έντομα(αφίδες, κάμπιες λαχάνων) θανατώνει αυτά σε σύντομο χρονικό διάστημα διενεργώντας σαν φάρμακο επαφής. Είναι απαραίτητο συνεπώς να έρθει αυτό σε επαφή συντόμως με το σώμα του εντόμου για να αποβεί αποτελεσματικό, διότι η επίδρασή του είναι μικρής διάρκειας.

Το πύρεθρο χρησιμοποιείται είτε σαν καθαρή σκόνη είτε σε ανάμιξη με άλλη σκόνη (αλεύρι, σβυσμένη άσβεστος) διπλάσια ή τριπλάσια του όγκου του.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης σε υγρά μορφή υπό μορφή ψεκασμών πολτού παρασκευαζομένου δια εκχυλίσεως 155 δραμιών πυρέθρου σε 100 οκάδες νερό κανονικής θερμοκρασίας για 24 ώρες ή εκχυλίσεως για 5-10 λεπτά της ώρας σε ζεστό νερό 300 δραμίων και προσθήκης του εκχυλίσματος στις 100 οκάδες νερού.
Το πύρεθρο ευδοκιμεί στην Ελλάδα όπως απόδειξαν τα πειράματά μας στο εργαστήριο της δεντροκομίας στην Αθήνα και άλλων συναδέλφων σε άλλες περιφέρειες. Η συγκεκριμένη καλλιέργεια μπορεί να προσκομίσει κέρδη στους αγρότες, γιατί είναι εμπόρευμα ευπρόσδεκτο στη διεθνή αγορά για την Παρασκευή ειδικών εντομοκτόνων φαρμάκων.
Στο εμπόριο βρίσκονται σήμερα εκχυλίσματα πυρέθρου ορισμένης περιεκτικότητας σε πυρεθρίνη. Τα εκχυλίσματα αυτά χρησιμοποιούνται συνήθως με γαλάκτωμα πετρελαίου σε αναλογία 2% γαλάκτωμα, 0.25% εκχύλισμα πυρέθρου σε νερό.

Πηγή:Οι εχθροί των καρποφόρων δέντρων-Πάνου Αναγνωστόπουλου-Αθήναι 1939

Διαβάστε ακόμη:Φυσικά εντομοκτόνα από φυτά

1 σχόλιο:

  1. Γειά σας γειά σας,
    Αν πώ τώρα πως τα κατάλαβα όλα αυτά θα πώ ψέματα.
    Ηρθα για να βρώ κάτι για τις τριανταφυλλιές μου που οι κάμπιες έχουν τρυπήσει όλα τα φύλλα τους
    Να τις ραντίσω με καπνό;
    (δεν ρίχνω τίποτα αλλο γιατί εκτός απ τις κάμπιες πάει και το σκυλί και τα τρωει)

    Υπάρχει κάτι που διώχνει κάμπιες και τα λοιπά χωρίς να τα σκοτώνει;
    καλό βράδυ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα