Οι χρήσεις της σόδας στα φυτά

Συνταγές για προστασία φυτών με μαγειρική σόδα

Οι χρήσεις της σόδας στα φυτά

Σπρέι για μύκητες και ασθένειες στα φυτά με μαγειρική σόδα

Για ένα σκεύασμα που είναι φτηνό, εύκολο και αποδεδειγμένα αποτελεσματικό, μην κοιτάζετε περισσότερο από το ντουλάπι της κουζίνας σας. Αυτή η συνταγή, που προσφέρεται από τον Δρ. Τόμας Α. Ζίττερ, καθηγητή στο Πανεπιστημιακό Τμήμα της φυτολογικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Κορνέλ, περιλαμβάνει ένα ελαφρύ λάδι που λειτουργεί ως αυτοκόλλητο για να βοηθήσει τη διατήρηση της σόδας στα φυτά. Διατηρώντας τη σόδα στα φύλλα, το λάδι καθιστά το σπρέι αποτελεσματικότερο.
Χρησιμοποιήστε αυτή τη συνταγή όταν πρέπει να ψεκάσετε μόνο περιστασιακά – γιατί μερικά φυτά μπορεί να τραυματιστούν λόγω επαναλαμβανόμενων εφαρμογών λαδιού.

Συστατικά

  • 1 κουταλιά σούπας μαγειρικής σόδας
  • 1 κουταλιά σούπας λαδιού για γεωργική χρήση
  • 4 λίτρα νερό

Οδηγίες

  1. Αναμίξετε τη σόδα μαγειρικής, το λάδι και το νερό στον ψεκαστήρα.
  2. Ψεκάστε το κάθε φυτό εντελώς, συμπεριλαμβανομένων των δύσβατων σημείων όπως οι κάτω πλευρές των φύλλων. Οι μύκητες αναπτύσσονται πολύ καλά στην κάτω πλευρά ενός φύλλου. Αν ψεκάσετε μόνο την κορυφή, θα μειώσετε τον πληθυσμό κατά το ήμισυ - εάν είστε τυχεροί - και θα έχετε ένα νέο σύνολο σπόρων".

Απόδοση: περίπου 4 λίτρα σπρέι καταπολέμησης μυκητιασικών ασθενειών όπως η μαύρη κηλίδα και το ωίδιο με ψεκασμό σόδας. Είναι φθηνή και αποτελεσματική λύση! Βεβαιωθείτε ότι ψεκάσατε τα κάτω φύλλα καθώς και τις κορυφές.

Παραλλαγή: Ο Δρ. Ζίττερ επισημαίνει ότι ενώ η σόδα ψησίματος είναι πολύ καλή, η στενή συγγενής της, το όξινο ανθρακικό κάλιο (potassium bicarbonate), ήταν ακόμα καλύτερη στις μελέτες και η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) την ενέκρινε ως εμπορικό προϊόν σπιτιού και κήπου. (Αναζητήστε διττανθρακικό κάλιο σε μαγαζιά κήπου.)

Διπλής δράσης σπρέι με μαγειρική σόδα για ασθένειες και έντομα

Αντί να αναμιγνύετε ξεχωριστά σπρέι για ασθένειες και έντομα, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε το λουξ συνδυαστικό σπρέι του Dennis Glowniak, το οποίο λειτουργεί και για τα δύο. Ψεκάστε εβδομαδιαίως και ξεχάστε τα παράσιτα υπόσχεται ο Ντένις, πρόεδρος της Οργάνωσης Καλλιεργητών της Καλιφόρνια.

Συστατικά

  • 1 ½ κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδας
  • 1 κουταλιά σούπας σαπουνιού για γεωργική χρήση
  • 1 κουταλιά σούπας λαδιού κόνολα
  • 1 κουταλιά σούπας ξύδι
  • 4 λίτρα νερό και ένα φλυτζάνι ακόμα

Οδηγίες

  1. Αναμίξτε τη σόδα, το σαπούνι και το λάδι με 1 φλιτζάνι νερό.
  2. Προσθέστε το ξίδι. Μην αναμειγνύετε το ξύδι μέχρι το τέλος γιατί το μείγμα μπορεί να αφρίσει.
  3. Ρίξτε το μείγμα μέσα στον ψεκαστήρα και προσθέστε 4 λίτρα νερού. Ανακινήστε ή ανακατέψτε για να συνδυάσετε τα συστατικά.
  4. Ψεκάστε τα φυτά, καλύπτοντας τις κορυφές και τα κάτω μέρη των φύλλων.

Η μαγειρική σόδα είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε προληπτικά πριν εμφανιστεί το πρόβλημα.
Πάντα θα πρέπει να έχετε μια απλή λύση με 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα λίτρο νερό αναμεμειγμένο και έτοιμο για δράση στον κήπο σας, δηλώνει ο Dorothy Read, συντάκτης του περιοδικού The Garden Sampler, το οποίο εδρεύει στο Περού, Βερμόντ. Ισχυρίζεται ότι το σπρέι σταματά τις μυκητιακές ασθένειες σε όλα, από τα τριαντάφυλλα μέχρι τις κολοκύθες.

Η συνταγή του Dorothy είναι απλή και αποτελεσματική στην καταπολέμηση μυκητιακών παθήσεων όπως το μαύρο σημείο και το ωίδιο, αλλά υπάρχουν και άλλες εκδόσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε επίσης. Ανεξάρτητα από τη συνταγή που χρησιμοποιείτε, να είστε ευτυχισμένοι γι 'αυτό, γιατί ενώ τα διττανθρακικά άλατα σταματούν την εξάπλωση των μυκήτων, δεν μπορούν να καθαρίσουν ένα νοσούντο χάος.
Η μαγειρική σόδα στα φυτά λειτουργεί καλύτερα ως προληπτική - αν είχατε προβλήματα με μυκητιασικές παθήσεις στο παρελθόν, ξεκινήστε να ψεκάζετε τα ευπαθή φυτά πριν ξεκινήσουν τα συμπτώματα της ασθένειας και συνεχίστε σε εβδομαδιαία διαστήματα για να αποτρέψετε το πρόβλημα.

Ψεκάστε με σόδα τις "καφέ κηλίδες" στον γκαζόν

Οι χρήσεις της σόδας στο γκαζόν

Εάν το υπέροχο πράσινο γκαζόν σας αναπτύσσει καφέ ή κίτρινα μπαλώματα που πεθαίνουν, μια ποικιλία μυκήτων ριζοκτονίας (Rhizoctonia) προκαλεί αυτή την ασθένεια. Ορισμένα είδη ευδοκιμούν σε ψυχρό καιρό, ενώ άλλα επηρεάζουν το γκαζόν σε ζεστό καιρό. Εάν η ασθένεια πλήξει το γκαζόν σας, αντισταθείτε με αυτή την συνταγή από τον John Dromgoole, ιδιοκτήτη του Garden-Ville.

Συστατικά

  • 1 στρογγυλή κουταλιά μαγειρικής σόδα ή διττανθρακικό κάλιο
  • 1 κουταλιά της σούπας λαδιού γεωργικής χρήσης
  • 4 λίτρα νερό

Οδηγίες

  1. Αναμίξτε καλά όλα τα συστατικά.
  2. Ψεκάστε ελαφρά το γκαζόν σας. Αποφύγετε την υπερβολική χρήση ή τη διαβροχή του εδάφους με μαγειρική σόδα.

Σημείωση: Ο John λέει ότι το όξινο ανθρακικό κάλιο, που διατίθεται σε μαγαζιά κηπουρικής, είναι η καλύτερη επιλογή για αυτό το σπρέι. Σε αντίθεση με τη σόδα μαγειρικής, το όξινο ανθρακικό κάλιο δεν αφήνει άλατα στο χώμα.

Πηγή: Great gaerden formulas

Διαβάστε ακόμη:Το ξύδι και η χρήση του στη βιολογική γεωργία

2 σχόλια:

  1. Καλησπερα...!!! Ποια ειναι η γνωμη σας...για το βακιλλο θουριγγιας..??? Μου ειπε βιοκαλλιεργητης πως δεν ειναι εντελως ακινδυνος...ουτε εντελως οικολογικος...κανει ζημια στις μελισσες...κ χρησιμοποιειται σε γεννετικα τροποποιημενα φυτα...η καλλιεργειες...κατι τετοιο...δεν θυμαμαι ακριβως...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα