Επουλωτικά αναπλαστικά βότανα

Τα βότανα που αναπλάθουν και επουλώνουν

Επουλωτικά αναπλαστικά βότανα

Ελένιο-Σύμφυτο

Άλλοι το αποκαλούν σύμφυτο, άλλοι Περσική, άλλοι Μηδική άλλοι Ορέστιο άλλοι νεκτάριο, άλλοι κλεώνιο, άλλοι Ιδαία βάτο και άλλοι Ιδαίο φλόμο.
Έχει παραπλήσια φύλλα με τη στενόφυλλη φλόμο, τραχύτερα δε και επιμήκη, -βλαστό δε δεν αναπτύσσει,- ρίζα μεγάλη και αρωματική, ελαφρώς καυστική, κίτρινη, από την οποία οι παραφυάδες παίρνονται και φυτεύονται όπως στα κρίνα και στο άρο. Η ρίζα ξεριζώνεται το καλοκαίρι και ξεραίνεται.

  • Το αφέψημα της όταν πίνεται, προκαλεί την ούρηση και την έμμηνο ρύση.
  • Τα φύλλα του βρασμένα γίνονται κατάπλασμα μαζί με κρασί σε όσους έχουν ισχιαλγία με μεγάλη ωφέλεια.

Η ίδια η ρίζα όταν λαμβάνεται μαζί με μέλι είναι κατάλληλη για:
- τους βήχες
- για όσους πάσχουν από ορθοπνοικό άσμα
- από ρήξεις νευρικών και μυϊκών ιστών
- φουσκώσεις
- δαγκώματα φιδιών καθώς γενικά θερμαίνει

Σχίνος

Είναι δέντρο γνώριμο, ολόκληρο στυπτικό, γιατί ο καρπός, το φύλλο, ο φλοιός των κλάδων και της ρίζας έχει τις ίδιες ιδιότητες.
- Επειδή έχει στυπτικές ιδιότητες, κάνει καλό στις αιμοπτύσεις, τις διάρροιες και τις δυσεντερίες όταν πίνεται, αλλά και στις προπτώσεις της μήτρας και του πρωκτού.
- Και το αφέψημά των φύλλων, όταν πίνεται συμπληρώνει τα ημιτελή οστά και προκαλεί τη γέννηση πώρου σε όσα δεν έχουν σχηματίσει πώρο και αναστέλλει της καταρροές της μήτρας και περιορίζει τα διαβρωτικά έλκη και είναι και διουρητικό.
- Σταθεροποιεί τα δόντια που κουνιούνται, όταν γίνονται με αυτό πλύσεις του στόματος.
- Τα χλωρά βλαστάρια του όταν τρίβονται στα δόντια αντί για οδοντογλυφίδες τα καθαρίζουν.
- Παράγεται από αυτόν και ρετσίνι, το οποίο αποκαλείται σχίνινο ρετσίνι και από άλλους μαστίχα, το οποίο είναι ωφέλιμο στις αιμοπτύσεις και στο χρόνιο βήχα όταν πίνεται.
- Κάνει καλό και στο στομάχι και είναι και πεπτική.
- Προστίθεται στα καθαριστικά των δοντιών και στις αλοιφές του προσώπου, καθώς είναι καλλυντική και επανακολλά τις τρίχες στα μάτια και όταν μασιέται δίνει ευχάριστη οσμή στο στόμα και σφίγγει τα ούλα.

Βελανιδιά

Κάθε βελανιδιά έχει στυπτικές ιδιότητες, κυρίως μάλιστα σε αυτή είναι στυπτικός ο υμένας που βρίσκεται ανάμεσα στο φλοιό και στο ξύλο, το ίδιο και ο υμένας που βρίσκεται γύρω από το βελανίδι και κάτω από το κέλυφος.
- Δίνεται δε το αφέψημα τους σε όσους έχουν κοιλιακά, δυσεντερία και αιμοπτύσεις, ενώ λιωμένοι σε βύσματα εισάγονται στις γυναίκες που αιμορραγούν.
- Και τα βελανίδια τα ίδια ποιούν, είναι μάλιστα όταν τρώγονται διουρητικά, αλλά προκαλούν πονοκέφαλο και φούσκωση.
- Αρμόζουν να τρώγονται στα δαγκώματα από δηλητηριώδη ζώα, ενώ το αφέψημα από αυτά και του φλοιού, βοηθά στις δηλητηριάσεις όταν πίνεται μαζί με γάλα.
- Ωμά τα βελανίδια λιωμένα σαν κατάπλασμα ανακουφίζουν τις φλεγμονές, ενώ μαζί με παστωμένο χοιρινό λίπος είναι κατάλληλα για τα κακοήθη σκληρώματα και έλκη.
- Τα φύλλα όλων, αν λιωθούν με κοπάνισμα, κάνουν καλό στα πρηξίματα και δυναμώνουν τα εξασθενισμένα μέλη.

Από τα βελανίδια έχουν πιο δυνατές ιδιότητες τα πρίνινα.
Και ο φηγός και η πρίνος που είναι είδη βελανιδιάς, ενεργούν το ίδιο.
Ο φλοιός της ρίζας της πρίνου βρασμένος σε νερό μέχρι να αρχίσει να λιώνει και μπαίνοντας ως κατάπλασμα για μία ολόκληρη νύχτα, μαυρίζουν τα μαλλιά που προηγμένως έχουν αποπλυθεί με κιμωλία.
Τα Σαρδιανά βελανίδια που μερικοί αποκαλούν λόπιμα ή κάστανα ή μότα ή βελανίδια του Δία έχουν και αυτά τις ίδιες ιδιότητες και επιδράσεις και μάλιστα ο φλοιός μεταξύ της σάρκας και του φλουδιού. Η δε σάρκα κάνει καλό σε όσους έχουν πιεί το φυτό εφήμερο.

Μυρτιά

Από την ήμερη μυρτιά προς μεν την ιατρική χρήση η σκούρα είναι πιο κατάλληλη από την ανοιχτόχρωμη και από αυτή περισσότερο η ορεινή, έχει όμως καρπό λιγότερο δυνατό.
Η δύναμη δε αυτής και του καρπού είναι στυπτική.

- Ο καρπός της δίνεται και χλωρός και ξερός να φαγωθεί από αυτούς που κάνουν αιμοπτύσεις και από αυτούς που έχουν πόνους στην κύστη.
- Ο χυμός από το στύψιμο των χλωρών μύρτων έχει τις ίδιες ιδιότητες, ενώ κάνει καλό στο στομάχι και είναι και διουρητικός, κατάλληλος μαζί με κρασί σε όσους έχουν δαγκωθεί από αράχνη και σκορπιό.
- Και το αφέψημα του καρπού βάφει τα μαλλιά, ενώ αν βραστεί μαζί με κρασί και γίνει κατάπλασμα θεραπεύει τα έλκη των άκρων.
- Ως κατάπλασμα μαζί με σκόνη από κριθάλευρο καταπραΰνει τις φλεγμονές των ματιών, ενώ επαλείφεται και στα συρίγγια του δακρυικού ασκού.
- Και το κρασί που γίνεται με συνθλιμμένους καρπούς από αυτή αφού βράσει για λίγο διάστημα γιατί ξινίζει εάν δεν φτιαχτεί έτσι, όταν πίνεται πριν από το κρασί εμποδίζει το μεθύσι, κάνει σε όσα και ο καρπός και αρμόζει με ατμόλουτρα για τις προπτώσεις της μήτρας και του πρωκτού και τις γυναικείες αιμορραγίες.
- Καθαρίζει δε και την πιτυρίαση και την κασίδα και τα εξανθήματα και σταματά την τριχόπτωση.
- Προστίθεται και στα λιπαρά έμπλαστρα όπως και το λάδι της που φτιάχνεται από τα φύλλα της.
- Και το αφέψημα των φύλλων της είναι κατάλληλο για ατμόλουτρα και γίνονται με ωφέλεια με αυτό πλύσεις στις λυμένες αρθρώσεις και στα σπασμένα κόκκαλα και σε αυτά που δεν έχουν παραγάγει πόρο.
- Καθαρίζει και τους αλφούς και ενσταλάζεται στα αυτιά που τρέχουν πύον, ενδείκνυται και για το μαύρισμα των μαλλιών, ενώ και ο χυμός τους έχει τις ίδιες ιδιότητες.
Αυτά δε τα φύλλα λιωμένα ως κατάπλασμα ωφελούν τα υγρά έλκη και κάθε περιοχή που πάσχει από καταρροή και τα κοιλιακά, καθώς και τις φλεγμονές των όρχεων και τις ματωμένες φουσκάλες των ποδιών και τα κονδυλώματα.
- Ξερά και τριμμένα λεπτά πασπαλίζονται ωφέλιμα σε αποστήματα στη βάση των νυχιών και στα πτερύγια, αλλά και στις υγρές μασχάλες και τους μηρούς, ενώ στην περίπτωση των καρδιαλγιών αναστέλλει την εφίδρωση.
- Καμένα και ωμά μαζί με έμπλαστρο κεριού θεραπεύουν τα εγκαύματα και τις φλεγμονές στα άκρα των νυχιών.
Το εκχύλισμα των φύλλων λαμβάνεται, όταν τα περιχύσουμε με παλιό κρασί ή βρόχινο νερό και τα στύψουμε. Η χρήση του να γίνεται όσο είναι φρέσκο, γιατί ξεραμένο μουχλιάζει και εξασθενεί.

Το κυπαρίσσι

Έχει στυπτικές και ψυκτικές ιδιό­τητες, και τα φύλλα του, όταν πίνονται μαζί με γλυκό κρασί και λίγη σμύρνα, ωφελούν τις καταρροές της κύ­στης και τη δυσουρία. Τα χλωρά κυπαρισσόμηλα, όταν κοπανιστούν και ποθούν μαζί με κρασί, είναι κατάλληλα για την αιμόπτυση και τη δυσεντερία και τις καταρροές της κοιλιάς, το ορθοπνοϊκό άσμα και τους βήχες και το αφέψημα τους έχει τις ίδιες επιδράσεις. Όταν κοπανι­στούν μαζί με σύκο μαλακώνουν τα σκληρώματα και θεραπεύουν τους πολύποδες της μύτης. Αποβάλλουν και τα νύχια που έχουν λέπρα, όταν βραστούν μαζί με ξίδι και λιωθούν μαζί με λούπινα, και συστέλλουν και την εντεροκήλη μπαίνοντας ως κατάπλασμα.
Τις ίδιες επιδράσεις έχουν και τα φύλλα· φαίνεται μάλιστα ότι τα κυπαρισσόμηλα μαζί με τα φύλλα, αν καούν ως θυμίαμα, διώ­χνουν τα κουνούπια. Τα φύλλα λιωμένα ως κατάπλα­σμα συγκολλούν τα τραύματα και είναι και αιμοστατικά, ενώ αν κοπανιστούν και λιωθούν μαζί με ξίδι, βάφουν τα μαλλιά.

Πηγή: Διοσκουρίδης-Περί ύλης Ιατρικής Α’

Διαβάστε ακόμη:Εναλλακτική θεραπεία κήλης με βότανα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.