Πιπεριές καυτερές: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Πιπεριές καυτερές σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Πως γίνετε η καλλιέργεια καυτερών πιπεριών (καγιέν)

Οι καυτερές πιπεριές είναι από τα πιο χρήσιμα φυτά στον πλανήτη. Οι χρήσεις τους είναι πάρα πολλές, από την βιολογική γεωργία έως την φαρμακολογία. Θα γράψω σε άλλο άρθρο για τις χρήσεις τους γιατί εδώ θα ασχοληθώ με την καλλιέργεια τους.
Διαβάζοντας και μαθαίνοντας για τις ιδιότητές τους, αποφάσισα να καλλιεργήσω φέτος δύο διαφορετικές ποικιλίες από τις πιο καυτερές πιπεριές στο κόσμο. Καλλιέργησα τις ποικιλίες habanero orange και african bird που μπορούν να φτάσουν τις 300.000 και 175.000 μονάδες αντίστοιχα.

Η καυστικότητα των καυτερών πιπεριών μετριέται σε μονάδες Scoville. Εδώ μπορείτε να δείτε την κλίμακα http://en.wikipedia.org/wiki/Scoville_scale.
Είναι τόσο καυτερές που θέλουν μεγάλη προσοχή όχι μόνο στην κατανάλωσή τους, αλλά ακόμα και όταν τις πιάνουμε.

Φυσικό περιβάλλον και καλλιέργεια πεπεριών
Οι καυτερές πιπεριές είναι φυτά που καλλιεργούνται στις τροπικές περιοχές της Αμερικής, της Αφρικής και της Ινδίας. Οι καυτερές πιπεριές είναι πολύ ευαίσθητες στο κρύο και ευδοκιμούν στα θερμά κλίματα. Στην Ελλάδα μπορούν να καλλιεργηθούν στις νότιες και πεδινές περιοχές αν τις καλλιεργήσουμε σωστά την θερινή περίοδο.

Η σπορά τους πρέπει να γίνει νωρίς την άνοιξη μετά τα τελευταία κρύα και καλύτερα σε προστατευμένο μέρος η σε ένα μικρό θερμοκήπιο. Αυτό γιατί οι καυτερές πιπεριές θέλουν 4 μήνες μετά την μεταφύτεψή τους, για να ωριμάσουν. Οι καρποί δεν γίνονται κάτω από τους 15°C και επάνω από τους 33°C, τα λουλούδια μπορούν επίσης να πέσουν εάν η θερμοκρασία της νύχτας υπερβαίνει τους 25°C.
Οι πολύ καυτερές πιπεριές και κυρίως οι ποικιλίες habanero, συνήθως βλασταίνουν αργά και ακανόνιστα. Έσπειρα 10 και βγήκαν μόνο 4, αλλά αυτές και μόνο φτάνουν. Αυτό γίνετε γιατί η θερμοκρασία σποράς πρέπει να είναι 25°C(Η ιδανική είναι 30°C). Οι ημέρες βλάστησης μπορεί να φτάσουν τις 35-40. Ακόμα θέλουν και πολύ προσοχή στο πότισμα γιατί οι σπόροι μπορεί να σαπίσουν από την πολύ υγρασία. Όταν έχουν φτάσει τους 10 πόντους (αργούν αρκετά), μπορείτε να τις μεταφυτέψετε έξω, αλλά προσέχετε να έχει ανέβει αρκετά η θερμοκρασία δηλαδή περίπου μέσα Μαΐου. Οι καυτερές πιπεριές δεν χρειάζονται πολύ πότισμα και άζωτο, γιατί θα μειωθούν η καυστικότητα και τα ενεργά τους συστατικά.

Αρχές Σεπτέμβρη μάζεψα 58 πορτοκαλί habanero (αυτό είναι το χρώμα της πλήρης ωρίμανσής τους), που ζύγιζαν μισό κιλό. Ακόμα υπάρχουν σχεδόν άλλες τόσες που δεν έχουν ωριμάσει ακόμα.
Η ποικιλία afrikan bird είναι πιο εύκολες στην καλλιέργεια τους, γιατί όπως λέει και το όνομά τους κατάγονται από την Αφρική και είναι πιο κοντά στο δικό μας κλίμα.

Βλασταίνουν πιο εύκολα και γίνονται μεγάλα φυτά που φτάνουν το 1,5 μέτρο. Χρειάζονται όμως και αυτές πολύ χρόνο για να ωριμάσουν.
Όσο αναφορά τον χρόνο βλαστικότητας των σπόρων τις ποικιλίας habanero orange, είναι πολύ μικρός, συνήθως 1-2 χρόνια, για αυτό πρέπει να κρατάμε κάθε χρόνο σπόρο. Δυστυχώς η μέθοδος της ψύξης που χρησιμοποιούμε για άλλους σπόρους μικρής βιωσιμότητας, εδώ δεν δουλεύει αντιθέτως βλάπτει.
Για την συντήρηση των καρπών τους, για μετέπειτα χρήση, πρέπει να τις κρεμάσουμε για να τις αποξεράνουμε σε ζεστό, σκιερό και αεριζόμενο μέρος για 1-2 εβδομάδες.

Habanero orange
Πιπεριές καυτερές σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Καλλιέργεια καυτερών πιπεριών habanero

Δεδομένου ότι οι ποικιλίες πιπεριάς habanero αργούν γενικός πολύ, για αυτό φυτέψτε νωρίς την Άνοιξη σε προστατευμένο ζεστό σπορείο. Οι πιπεριές habanero αναπτύσσονται πολύ αργά όταν είναι μικρές και είναι και ποικιλία αργής ωρίμανσης, οπότε καθυστερεί πολύ να δώσει καρπό. Εδώ στα νοτιοδυτικά στην περιοχή της πεδινής Αχαΐας (γενικώς στη περιοχή καλλιεργούν καυτερές πιπεριές για το εμπόριο), παίρνω παραγωγή Σεπτέμβριο-Οκτώβριο μήνα, όταν μεταφυτεύω Μάιο.

Για αυτό η πρώιμη μεταφύτεψη είναι πολύ σημαντική.
Πέρσι που άργησα και μεταφύτευσα αργά (με πήρε τέλη Ιουνίου), πήρα καρπούς Νοέμβριο-Δεκέμβριο, ευτυχώς λόγο της καλοκαιρίας δεν μου τις έκαψε ο καιρός.
Μη ξεχνάτε βέβαια ότι εγώ είμαι και στα δυτικά και πεδινά.
Το πρόβλημα στη περιοχή μου είναι ότι έχουμε πολύ ζεστό και ξερό καλοκαίρι. Η habanero είναι ποικιλία που χρειάζεται υγρασία στο έδαφος, για αυτό λύνω το πρόβλημα με κομπόστα, εδαφοκάλυψη και συχνά μικρά ποτίσματα.

Afriacan bird
Πιπεριές καυτερές Afriacan bird-σπορά φύτεμα καλλιέργεια Πιπεριές καυτερές Afriacan bird-σπορά φύτεμα καλλιέργεια Πιπεριές καυτερές σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Διαβάστε ακόμη:Καυτερές πιπεριές: Φαρμακευτικές ιδιότητες

49 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια Τeo για το υπέροχο blog! Και εμένα μου αρέσει να τα φτιάχνω όλα μόνη μου! Είναι υπέροχη η δημιουργία!
    Πολύ χρήσιμες οι οδηγίες σου και αρκετά κατατοπιστικές! Καλή συνέχεια και σ’ ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και από εμένα συγχαρητήρια!! καταπληκτικό blog, βρήκα πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για κάποια βότανα και πολύ ωραίες ιδέες. Ιδανικό blog για όσους δεν...βαριούνται!!
    μπορώ να βάλω ενα λινκ στο δικό μου ?
    και πάλι μπράβο :)
    πολλούς χαιρετισμούς από Κρήτη!

    υ.γ. αν αφήσω ένα μύνημα σε παλαιότερη ανάρτηση το βλέπεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος14/9/08, 11:53 μ.μ.

    Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Natassa φυσικά και μπορείς να βάλεις το link μου στο blog σου και σε ευχαριστώ για αυτό. Τα μηνύματα σας τα βλέπω όλα και σε παλιότερες αναρτήσεις, απλώς ίσως αργώ μερικές φορές να απαντήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οταν ξεραθουν οι πιπεριες τις περναω απο το multi και τις χρησιμοποιω αντι για πιπερι. Γινετε κατι σαν μπουκοβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος3/8/10, 12:50 μ.μ.

    παιδιά καλημέρα,που μπορώ να βρω σπόρους από τις γνωστές καυτερές πιπεριές όπως habanero ktl?κάτα τύχη έπεσε στα χέρια μου μια african bird και τισ φύτεψα φέτος αλλά κατά τα άλλα έχω βάλει πάρα πολλές καφτερές από τα σακουλάκια που πουλάνε στα καταστήματα με τα φυτά,αλλά αυτές είναι οι "εμπορικές"....θέλω να βρω τις ιδιέτερες και σπάνιες καυτερές...που να ψάξω?σε όποιο κατάστημα και να ρώτησα δεν μπορώ να πω ότι το κατείχαν με τις καευτερές και τις ποικιλίες τους.

    Βαγγέλης από Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βαγγέλη, εγώ μένω εξωτερικό και τις παραγγέλνω από το pepperworld-de, μεγάλη ποικιλία (αν πας στη σελίδα ψάξε για "saat" θα σου βγάλει όλες τις ποικιλίες σπόρων που έχουν.. και είναι πολλές..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγχαρητήρια και από μένα για το blog...! Λοιπόν, δοκίμασα και εγώ τις habanero, αλλά τα λουλουδάκια τους κιτρινίζουν και πέφτουν και δεν κάνουν καρπό. Τις έχω σε γλάστρες, και επειδή άρχισε να χειμωνιάζει, τις έβαλα εδώ και 2-3 ημέρες μέσα στο σπίτι, για να δω αν φταίει η θερμοκρασία έξω... Ελπίζω ότι θα συμπεριφερθούν καλύτερα τώρα...

    Επίσης, για όποιον ενδιαφέρεται, έχω βρει αυτή την ιστοσελίδα για αγορά τεράστιας ποικιλίας από chilies...
    http://www.chileplants.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δάφνη συγχαρητήρια για την επιλογή σου όσο αναφορά την ποικιλία της καυτερής πιπεριάς που διάλεξες, είναι η πιο καυτερή πιπεριά του κόσμου. Τις φύτεψες όμως λάθος εποχή και λυπάμαι που στο λέω δεν θα πάρεις καρπούς φέτος. Όμως μην απογοητεύεσαι σου έχω καλά νέα… Αν τις μεταφέρεις σε προστατευμένο μέρος και δεν τις πιάσει η παγωνιά μπορείς να τις μεταφυτέψεις έξω πάλι την άνοιξη. Η πιπεριά είναι 2ετές φυτό και τα φύλλα της να χάσει θα ξαναπετάξει την άνοιξη και αν την προσέξεις θα σου δώσει και νωρίς καρπούς. Φρόντισε όμως να μην έχεις άλλο είδος πιπεριάς μαζί κοντά τους για να μην σταυρο γονιμοποιηθεί για να μπορέσεις να κρατήσεις σπόρους από το γνήσιο είδος χωρίς να σου μπασταρδέψουν. Γράφω για τις αποστάσεις των φυτών μεταξύ τους σε άλλο άρθρο. Οι δικές μου habanero έχουν καρπό ακόμα ναι ευτυχώς έκανε καλό καιρό φέτος και είχα τη συγκομιδή μου το Νοέμβριο. Θα γράψω ίσως ειδικά για τις habanero. Τα γράφω αυτά γιατί όλοι πρέπει να μάθουν να καλλιεργούν καυτερές πιπεριές γιατί είναι από τα καλύτερα φάρμακα. Θα γράψω πιο αναλυτικά πώς να φτιάχνετε σωστά βάμμα από αυτές σε επόμενο άρθρο και πως χρησιμοποιείτε σε επείγουσες καταστάσεις….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. συγχαρητήρια και ευχαριστώ πολύ για ό,τι βρίσκω στο blog...προλαβαίνω να βάλω καυτερές τώρα; (Θεσσαλία, νότιο άκρο Τεμπών)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πιστεύω ότι προλαβαίνετε ακόμα, σε θερμό σπορείο και με τις κατάλληλες συνθήκες…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητε Θεοδωρε το γκαζον κανει να το βαζω στον κηπο.Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος12/7/11, 6:39 μ.μ.

    Γεια σας. Εχω african bird habanero και hot portugal στο μπαλκονι μου και τες τελευταιες μερες βλεπω οτι ασπριζουν τα φυλλα σε δυο φυτα. Αν τα αφησω τρυπουν. Τωρα κοβω τα αρρωστα αλλα βλεπω οτι ασπριζουν ολα σιγα σιγα.

    Joseph Κυπρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος9/11/11, 7:15 μ.μ.

    χαριζω σπορο απο καυτερη πιπερια κοκκινη μακροστενη Espelette μου την εστειλε ενας βελγος πολυ αποδοτικη ποικιλια. οποιος ενδιαφερεται για σπορο μου στελνει φακελο κ γραμματοσημο
    Ελενα
    εδω φενεται η πιπερια

    http://en.wikipedia.org/wiki/File:France-Piment_d'Espelette-2005-08-05.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Συγχαρητηρια για το blog!
    Εχω παρει 20 βιολογικους σπορους Red habanero (300000 SHU) και 20 βιολογικους σπορους habanero red savina (475000 SHU). ετοιμαζομαι να τους φυτεψω σε ενα μινι θερμοκηπηιο εσωτερικου χωρου σε pellet κοκοφοινικα που το βρεχεις και φουσκωνει. μενω στη Θεσσαλονικη οποτε το κλιμα ειναι ελαφρως πιο ψυχρο. τι εννοεις με τη μεθοδο κομποστας και εδαφοκαλυψης για το ποτισμα? οποιαδηποτε αλλα tips, ευπροσδεχτα.. Ευχαριστω πολυ, συνεχιστε την πολυ καλη δουλεια με το blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Νικο συγχαρητήρια για τις επιλογές σου στις ποικιλίες.
    Από που τις παράγγειλες;

    Η κομπόστα και η εδαφοκάλυψη είναι τεχνικές που χρησιμοποιούμε για καλύτερα αποτελέσματα στις καλλιέργειές μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος18/4/13, 12:36 μ.μ.

    περυσι τετιο καιρο αγορασα σπορους habanero kai bhut jolokia και δεν βγηκε ουτε ενας σπορος .. αδικα τα 15€ :)
    δεν το ξαναδοκιμαζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η καυτερή πιπεριά Θέλει πολύ προσοχή, οι σπόροι πρέπει να μην είναι πάνω από 2-3 χρονών για να μην χάσει τη βλαστική της ικανότητα. Γενικώς η πιπεριά αργεί πολύ για να φυτρώσει και θέλει αρκετή ζέστη και τη κατάλληλη θερμοκρασία, αλλά ταυτόχρονα και υγρασία στο χώμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος25/4/13, 10:48 π.μ.

    Φυτεύεσαι στις αρχές Μαρτίου 10 σπόρους habanero και βγήκαν και οι 10,κάναν 1 μηνά και παραπάνω βλαστίσουν και παρόλο που τις προσέχω σαν τα μάτια μου αναπτύσσονται πολύ αργά.
    Απόστολος Αλόννησος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Όλες οι πιπεριές και αργούν να φυτρώσουν και να αναπτυχθούν κυρίως αν δεν υπάρχει ζέστη, με προ βλάστηση σε καλοριφέρ φυτρώνουν σε 4-5 ημέρες αλλιώς μπορούν να πάρουν ένα μήνα όπως λές. Μη σε ανησυχεί η ανάπτυξη με τη ζέστη θα πάρουν πάνω τους, αργούν όμως να δώσουν καρπό, συνήθως παίρνω Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο ακόμα, αν τις προστατέψεις θα αντέξουν και το χειμώνα θα έχεις και τη 2η χρονιά παραγωγή αφού είσαι στα νότια και πεδινά, οι habanero επειδή είναι και χαμηλά φυτά μπορούν πολύ εύκολα να καλλιεργειθούν και σε γλάστρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. γεια χαρα σε ολους.φυτεψα αρχες του μηνα πιπεριες(για γεμιστα)και τα καινουρια φυλλα τους αρχισαν να συρρικνωνονται και να κανουν αμορφες μαζες.τα αφαιρεσα αλλα και τα κανουργια τα ιδια,οποτε τις εβγαλα και εβαλα αλλες...τωρα οι καινουριες εχουν αρχισει να παρουσιαζουν σιγα σιγα το ιδιο προβλημα...τι μπορει να φταιει και τι πρεπει να κανω??ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Προφανως υπαρχει καποιος ιος -πιθανον του μωσαικου- στο χωμα. Θα πρεπει να πας ενα φυλλο σ εναν γεωπονο να σου πει, για ποιον προκειται και με ποιον τροπο θα ξεμπερδεψεις.
    Mεχρι να το κανεις και αν αυτης της μορφης ειναι το προβλημα, εχε τον νου σου, γιατι με τα χερια σου τον μεταδιδεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ευχαριστω για την απαντηση!λιγο που κοιταξα στο ιντερνετ μαλλον για κατι τετοιο προκειται,εξαλλου τα συμπτωματα απο μυκητες ειναι διαφορετικα..ιδια κατασταση επικρατει και σε αρκετες μελιτζανες που απεχουν μια γραμμη.οσο για τα χερια η ζημια εχει γινει διοτι δεν ειχα ιδεα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Παθαινοντας μαθαινουμε Κωστα. Οταν βλεπουμε οτι κατι δεν παει καλα, τα φυτα με προβλημα ειναι τα τελευταια που φροντιζουμε, για να μην μεταφερουμε τις ασθενειες. Ειναι σοβαρο το προβλημα αν ειναι ιος. Το εδαφος ειναι δυσκολο να απολυμανθει. Παλια που το εψαξα, βρηκα μονο μια μεθοδο με ατμο... Θα σου παρει καιρο να ξαναφυτεψεις σε αυτο το μερος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. η αληθεια ειναι οτι και εγω για ιο δεν βρηκα ξεκαθαρη λυση..θα τα παρακολουθησω μπας και βγαλουν τπτ,εριξα σταχτη αλλα δεν νομιζω να κανει κατι...πρωτη μου φορα καλλιεργεισα στην αυλη το χειμωνα λαχανικα και ειχα 100% επιτυχια.δεν μπορω να καταλαβω απο που προηλθε αυτο.ευχαριστω παντως για τις συμβουλες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Aν εισαι καπνιστης Κωστα, ψαξου σ αυτη την κατευθυνση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος18/6/13, 3:54 μ.μ.

    Exw balei edw k 1,5 mhn se mikro sporio 10 habaneros,10 jalapenos k 10 cayenne, ta jalapenos k ta cayene exoun ginei sxedon diplasia apo ta habaneros...ti leei auto...prepei na ta metafutepsw se glastra h' sto xwma, perioxh athinas, me polles zestes twra...25-30C...to upsos tous einai 15-20 gia ta jalapenos k 5-10 gia ta habaneros...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. και μένα τόσο είναι στο χωράφι ακόμα, ενώ οι african bird είναι διπλάσιες, οι habanero θέλουν περισσότερη ζέστη και είναι πιο μικρόσωμη ποικιλία, εγώ μεταφύτεψα πριν ένα μήνα σχεδόν στους οχτώ πόντους, έξω και ακόμα έτσι είναι, φυσικά λόγο αργοπορίας του καιρού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος19/6/13, 9:14 π.μ.

    Οκ, τοτε, επισης εχω παρει σπορους για trinidad moruga, jolokia k scotch bonnet, prolabainw na touw futepsw twra h apo tou xronou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος7/7/13, 4:54 μ.μ.

    Θα ήθελα με την σειρά μου να ρωτήσω κάτι για την καλλιέργεια τις πιπεριάς. Ενώ τα φυτά μου έχουν δέσει και εχω κόψει κάποιες πιπεριές, το τελευταίο διάστημα ενώ δένουν νέους καρπούς, τους στεγνωνουν και τους ρίχνουν. Επίσης κάποιες άλλες ενώ εχουν καρπό σε ικανοποιητικό μέγεθος, αλλά όχι για να τις κόψω, σαπίζουν και πέφτουν. Τί μπορεί να φταίει και στις 2 περιπτώσεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλησπέρα σας τα habaneros δόξα το Θεό παν μια χαρά έχουν άνθιση τα έχω σε γλάστρες, μια την έχω σε χωράφι που στα πολλά μετρά δεν υπάρχουν λαχανικά μαζί με 2 ρίζες cherokee purple για να πάρω καθαρό σπόρο έδωσα και 2 habaneros σε φίλους για να πάρουμε και από εκεί σπόρο. Και σε γενικές γραμμές ο κήπος μου είναι μια χαρά δεν έχω τις ποσότητες που έχουν γνωστοί και φίλοι με τα υβρίδια τούς και τη χειμια τους αλά από ποιότητα και γεύση δεν συγκρίνονται ιδικά οι
    cherokee purple που έβαλα για πρώτη φορά είναι φανταστικές δεν είναι ντομάτες αλά φρούτα Σας ευχαριστώ για της σύμβουλε σας Απόστολος Αλόννησος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλημέρα σας. Συγχαρητήρια για το Blog σας.
    Αγόρασα και εγώ σπόρους Bhut Jolokia, Lemon Drop, Cayenne Long Slim, Golden Cayenne, Numex Pinata, Habanero. Είναι η πρώτη μου φορά που επιχειρώ κάτι τέτοιο. Απ' ότι κατάλαβα θα πρέπει να φτέψω τους σπόρους αρχές Μαρτίου. Αν κάποιος με εμπειρία μένει Θεσσαλονίκη ή στην γύρω περιοχή, θα το εκτιμούσα ειδιαίτερα άν επικοινωνούσε μαζί μου στο eMail: konzik@gmail.com. Σκοπός είναι η μετάδωση εμπειριών. Σας ευχαριστώ και πάλι.

    konzik

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμος30/9/13, 11:05 π.μ.

    Καλημερα σε ολους. Συγχαρητηρια για το μπλογκ. Εξαιρετικη δουλεια! Θελω να καλλιεργησω καυτερες πιπεριες, αλλα δεν ξερω απο που να παρω σπορους. Οι ποικιλιες που με ενδιαφερουν ειναι Χαμπανερος και African bird. Μενω Πατρα. Αν ειναι καποιος απο εδω πολυ θα χαιρομουνα να τα λεγαμε και απο κοντα.

    Το email για οποιον θελει να μου δωσει πληροφοριες ειναι: thanos010177@yahoo.gr

    Ευχαρηστω ολους και καλη συνεχεια

    Θανος, Πατρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ανώνυμος9/10/13, 12:01 π.μ.

    Γεια σας.Το blog υπεροχο.Στο μελλον αφου μιλησουμε μπορω και γω να προσφερω το κατι τις μου σαν επιπλοποιος που ειμαι.Τωρα,θα ηθελα να ρωτησω γιατι δεν μπορω να βρω τιποτα,που,μπορω να βρω καρπους απο αυτες τις πιπεριες?τα παραπανω site ΔΕΝ στελνουν Ελλαδα.Θα περιμενω απαντηση σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος12/11/13, 7:26 μ.μ.

    Καλησπερα μπορει καποιος να μου εξηγησει γιατι οι καυτερες που εχω κρεμασει να αποξηρανθουν μαυριζουν και πιθανοτατα να σαπιζουν;
    Εχω καλιεργησει την φονικη πικοιλια
    Trinidad Scorpion Butch T
    1,463,700 SHU!
    Εχω παρει και σπορο μενω στη θεσσαλονικη:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Φίλε μου καλησπέρα
    Επειδή και εγώ αυτές τις ημέρες αποξηραίνω τις habanero, είδα ότι και η ποικιλία σου είναι καμπανούλες.
    Θέλουν κόψιμο και αποξήρανση σε 35-38 βαθμούς, πρέπει ή να τις κόψεις το λιγότερο στα 4 και να τις βάλεις σε φούρνο με αέρα (προσοχή στις μυρουδιές του φούρνου)ή με ανεμιστήρα-καλοριφέρ, αερόθερμο.
    Αλλιώς σαπίζουν, άλλως πιο επικίνδυνος τρόπος τις τρυπάς και τις βάζεις σε μέρος ζεστό με αέρα.
    Γενικώς οι πιπεριές με πολύ σάρκα έχουν υγρασία και τέτοια εποχή ξηραίνονται μόνο τεχνητώς.
    Τολμώ να σου ζητήσω και για ανταλλαγή λίγους σπόρους.
    Αν ενδιαφέρεσαι στείλε μου email στο ftiaxnw@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανώνυμος27/11/13, 12:09 π.μ.

    Γειά σας, έχω μια καυτερή πιπεριά με πολλές πιπερίτσες, υγιές φυτό γενικά, αλλά οι πιπεριές της δεν κοκκινίζουν. Ξέρει κάποιος πόσο χρόνο θέλουν για να κοκκινίσουν; Αν τις κόψω πράσινες, μπορούν να κοκκινίσουν μετά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Δυστυχώς τέτοια εποχή εάν δεν έχουν κοκκινίσει δεν γίνονται, οι πιπεριές θέλουν ζέστη για να κοκκινίσουν, εδώ στα δυτικά έκοψα τις τελευταίες ώριμες πριν πριν 2 εβδομάδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ανώνυμος7/12/13, 11:29 μ.μ.

    Ευχαριστώ για την ανταπόκριση, Δηλαδή άν τις κόψω πράσινες, αποκλείεται να κοκκινίσουν με κάποιο άλλο τρόπο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ανώνυμος21/1/14, 7:39 μ.μ.

    Χρηστος. Γεια σας.Καλλιεργω καυτερες πιπεριες σε γλαστρες.Μου αρεσουν τα φυτα με πολλους και μικρους καρπους <>.Εχω 4 ποικιλιες αλλα δεν μπορω να τις αναγνωρισω.Ενδιαφερομαι για την African bird,εαν την εχει καποιος απο Θεσ/νικη και μπορει να μου δωσει σπορο ας επικοινωνισει στο xristos_k@live.com.Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Έχω αγοράσει κι εγώ έξι διαφορετικές πικοιλίες καυτερής πιπεριάς Habanero chocolate,Jalapeno,Carrot Pepper,
    Penis Pepper,Cayenne,και τελευταία Ουγγρική Πιπεριά τύπου Φλωρίνης (ελαφρώς καυτερή)δοκιμάζω για πρώτη φορά επιδή τρελένομαι για καυτερά απο μικρή ηλικία, τις φύτεψα σε εσωτερικό χώρο με καλοριφέρ και μεγάλη τζαμαρία με μπόλικο φώς και ήλιο καθ' όλη την δειάρκια της ημέρας θα τις μεταφυτέψω σε γλάστρες και μερικές θα τις βάλω στον κήπο μήπως γνωρίζεται την απόσταση που πρέπει να τις βάλω ώστε να μην ''μπασταρδευτούν'' οι πικοιλίες μεταξύ τους για να κρατήσω σπόρο και για την επόμενη χρονιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Γιάννη οι ποικιλίες πιπεριών πρέπει να χωριστούν τουλάχιστον 100 μέτρα, για να είσαι και σίγουρος 400...
    Δες και εδώ και διάβασε και αυτό...
    http://www.ftiaxno.gr/2007/07/blog-post_04.html
    Μπορείς να εφαρμόσεις και τεχνητή γονιμοποίηση δες και εδώ
    http://www.ftiaxno.gr/2013/03/blog-post_7751.html

    Τέλος μην αγοράζετε μόνο τις πιο καυτερές πιπεριές βάση μονάδων, π.χ. εγώ προτιμώ τις african bird γιατί εκτός ότι ταιριάζουν περισσότερο στο κλίμα μας, έχουν και μεγαλύτερη διάρκεια "καψίματος" και ταυτόχρονα φαρμακευτικού αποτελέσματος... κάτι που οι περισσότεροι αγνοούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Καλησπέρα,

    Σκέφτομαι να βάλω καυτερές πιπεριές σε ένα παρτέρι που έχω στο μπαλκόνι μου. Είναι νότιο, σκεπασμένο αλλά με αρκετό ήλιο. Μένω Κρήτη. Θα αναπτυχθούν ή δεν ενδείκνυται σε γλάστρες-ζαρτινιέρες; Πέρσι είχα 2 πράσινες πιπεριές που μεγαλωσαν κανονικά.
    Αν ναι , ποια ποικιλία προτείνεται και τέλος από που τις αγοράζετε; Internet-εξωτερικό ή πουλάνε τέτοιες ποικιλίες και σε καταστήματα στην Ελλάδα;
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Συνονόματε γεια σου αν και η απόσταση που μας χωρίζει είναι αρκετά χιλιόμετρα εγώ είμαι από βορειοδυτική Ελλάδα όμως οι αποστάσεις εκμηδενίζονται όταν υπάρχουν κοινά ενδιαφέροντα.
    Τώρα όσο αναφορά το πρώτο σου ερώτημα δεν μπορώ να σου δώσω ασφαλή απάντηση γιατί είναι η πρώτη φορά που αγοράζω κι εγώ σπόρους απο το net έχω φυτέψει τις πιπεριές εδώ και δέκα ημέρες και μόνο δύο από έξι ποικιλίες έχουν βλαστήσει η cayenne και η Ουγγρική Πιπεριά (οι υπόλοιπες αργούνε λίγο) σε κλειστό φωτιζόμενο χώρο και με θέρμανση καλοριφέρ.
    Για να σου προτείνω κάποια ποικιλία θα πρέπει να ξέρω ποια είναι η ''σχέση'' σου με τις καυτερές πιπεριές και πόσο μερακλής είσαι (βλέπε scoville scale).
    Εγώ τους σπόρους τους παρήγγειλα απο Ελληνικό ηλεκτρονικό κατάστημα όμως υπάρχουν πολλά αξιόλογα sites και στην Ευρώπη που σου στέλνουν τους σπόρους στο σπίτι σου, αν θέλεις να σου στείλω κάποια απο αυτά σε προσωπικό e-mail όμως για να μην θεωρηθεί πως κάνουμε κάποια διαφήμιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Καλημέρα Γιάννη,

    αν μπορείς στείλε μου στο sd21gr@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. 15 Ημέρες πέρασαν από τότε που έγινε η σπορά, απο τα 6 είδη μόνο 1 δεν φύτρωσε ακόμη η Habanero (αναμενόμενο για το συγκεκριμένο είδος)πολύ γρήγορα ξεπετάχτηκαν οι Jalapenos γενικά πάμε καλά μέχρι τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ναι Γιαννη, μπορεις να βαλεις καυτερες πιπεριες στο μπαλκονι σου, και σε γλαστρες και σε ζαρτινιερες, ομως να εχεις τον νου σου και να τις προστατευσεις απ τον αερα -αν πιανει το μπαλκονι σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Σήμερα ξεπετάχτηκαν και οι Habanero
    20 ημέρες από τότε που τις φύτεψα τέσσερις από τους έξι σπόρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Καλησπέρα.Έχω φυτέψει σε γλάστρα habanero chocolate μέσα Απριλίου και σήμερα 16 Σεπτεμβρίου έχει γεμίσει άσπρα λουλουδάκια.Πότε θα πάρω καρπό;Επίσης τον χειμώνα που θα την έχω μέσα, και θα έχει ξεραθεί, να την ποτιζω;Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Ανώνυμος19/9/21, 6:14 μ.μ.

    Δεν μας είπες σε ποιά περιοχή είσαι και αν είναι η γλάστρα σε θερμοκήπιο η σε εξωτερικό χώρο Αν είσαι Νότια υπάρχουν περιθώρια για καρπούς πολύ αργά όμως και με την προϋπόθεση να κρατήσει ο καλός καιρός μπορεις να κρατήσεις την γλάστρα σε εσωτερικό χώρο για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα