Χρήσιμες συμβουλές για το σπίτι

Συμβουλές και κόλπα για το σπίτι και την κουζίνα

Χρήσιμες συμβουλές για το σπίτι

Τι μπορώ να κάνω για να μην μυρίζουν τα θερμός;

Όσο καλά και αν πλύνουμε ένα θερμός, είναι αλήθεια ότι συνεχίζει να διατηρεί μια μυρωδιά. Για να απαλλαγούμε από αυτήν, μπορούμε αφού το πλύνουμε και το σκουπίσουμε καλά, να ρίξουμε στο εσωτερικό του έναν κύβο ζάχαρης, ο οποίος θα τραβήξει τις οσμές και να το αφήσουμε ανοιχτό να αεριστεί.

Πώς μπορώ να απομακρύνω τις μυρωδιές από τα τάπερ μου;

Συχνά τα πλαστικά τάπερ διατηρούν τις δυσάρεστες οσμές, όσο καλά και αν τα έχετε πλύνει. Για να απομακρύνετε αποτελεσματικά τις μυρωδιές, δοκιμάστε να γεμίσετε το τάπερ με χαρτί εφημερίδας και να το αφήσετε για ένα βράδυ. Το επόμενο πρωί θα εντυπωσιαστείτε με το αποτέλεσμα.

Πώς μπορώ να διώξω τις δυσάρεστες οσμές από το ψυγείο μου;

Δεν χρειάζεται να υπάρχει κάποια πολυκαιρισμένη τροφή μέσα στο ψυγείο για να σας ενοχλεί η μυρωδιά που αναδίδει. Αρκετά φαγητά, όπως το βραστό κουνουπίδι δίνει μια δυσάρεστη οσμή στο χώρο του ψυγείου, επηρεάζοντας και τα υπόλοιπα τρόφιμα. Οι τρόποι για να αντιμετωπίσετε το φαινόμενο είναι οι εξής: Μια ιδέα είναι να τοποθετήσετε σε ένα ράφι του ψυγείου ένα φλιτζανάκι του καφέ, το οποίο έχετε γεμίσει με ξίδι ή με μαγειρική σόδα. Ανάλογα αποτελέσματα μπορείτε να έχετε και αν χρησιμοποιήσετε ένα ξυλάκι κανέλας ή ένα κομματάκι κιμωλία. Μην ξεχνάτε να τα ανανεώνετε ανά τακτά διαστήματα, ώστε να μην χάνουν την ιδιότητά τους να απορροφούν τις δυσάρεστες οσμές.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν ένα αυγό είναι μπαγιάτικο;

Για να διαπιστώσουμε αν ένα αυγό είναι φρέσκο γεμίζουμε ένα μπολ με κρύο νερό και το ρίχνουμε μέσα. Αν βυθιστεί και ακουμπήσει στον πάτο του σκεύους, είναι φρέσκο. Στην περίπτωση που βυθιστεί, αλλά παραμείνει σε κάποιο σημείο πάνω από τον πάτο, πρέπει να καταναλωθεί άμεσα, γιατί σύντομα θα χαλάσει. Αν, όμως, το αυγό συνεχίζει να επιπλέει στην επιφάνεια του νερού, πρέπει να το πετάξουμε. Γιατί συμβαίνει αυτό; Τα μπαγιάτικα αυγά έχουν χάσει αρκετό υγρό από το εσωτερικό τους, το οποίο ουσιαστικά εξατμίζεται μέσω των πόρων που έχει το τσόφλι, με αποτέλεσμα το αυγό να επιπλέει αντί να βυθίζεται στο νερό.

Τι μπορώ να κάνω για να μην σκληρύνει το κρέας στο μαγείρεμα;

Για να μην σκληραίνει το κρέας, είναι σημαντικό να μην αλλάζει η θερμοκρασία της κατσαρόλας. Γι’ αυτό και όταν προσθέτουμε νερό ή ζωμό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, πρέπει να φροντίζουμε να είναι ζεστό. Επιπλέον, για να είναι όσο το δυνατόν πιο μαλακό το κρέας, μπορούμε να το έχουμε αλείψει με λίγο ελαιόλαδο μερικές ώρες πριν το μαγειρέψουμε ή να προσθέσουμε λίγες σταγόνες ξίδι κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Πώς να κάνω πιο ζουμερό το παραψημένο κρέας;

Το κρέας που ψήνεται περισσότερο χρόνο από όσο χρειάζεται είναι στεγνό. Για να του δώσετε, λοιπόν, γεύση και να το κάνετε πιο ζουμερό, μπορείτε να το περιχύσετε με μία σος. Μια ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε μισό λεμόνι, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 κουταλιά μαγιονέζα και 1 κουταλιά μουστάρδα.

Το ζαμπόν του τοστ μετά από λίγες μέρες ξεραίνεται. Τι μπορώ να κάνω;

Συνήθως τα αλλαντικά (ζαμπόν, γαλοπούλα κ.λπ.) ξεραίνονται -ειδικά στις άκρες τους- όταν έρχονται σε επαφή με τον κρύο αέρα του ψυγείου, επειδή δεν είναι καλά σκεπασμένα. Μπορούν, όμως, να επανέλθουν στην προηγούμενη κατάστασή τους αν έρθουν σε επαφή με το νερό. Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι τα αλλαντικά έχουν ποσοστό υγρασίας γύρω στο 40-45%. Για να μαλακώσουν, λοιπόν, βγάλτε τα από το ψυγείο και αφήστε τα για λίγα λεπτά μέσα σε ένα μπολ με δροσερό νερό. Στη συνέχεια, στραγγίξτε τα και αφού τα κλείσετε σε αεροστεγές μπολ, αποθηκεύστε τα και πάλι στο ψυγείο.

Το ρύζι συχνά μου κολλάει. Τι μπορώ να κάνω;

Για να αποφύγετε το «λασπωμένο» ρύζι, δεν έχετε παρά να προσθέσετε στην κατσαρόλα λίγο χυμό λεμονιού. Με αυτόν τον τρόπο οι κόκκοι δεν κολλάνε μεταξύ τους και το ρύζι σας είναι σπυρωτό.

Μπορώ να μαλακώσω το ξερό ψωμί;

Όταν το ψωμί ξεραίνεται, σημαίνει ότι έχει χάσει την υγρασία του. Για να το μαλακώσετε, τυλίξτε το σε μια υγρή πετσέτα και βάλτε το στο φούρνο, στους 120 βαθμούς, για περίπου 10΄.

Μπορώ να «αναζωογονήσω» τα μαραμένα λαχανικά;

Τα λαχανικά είναι ευπαθή τρόφιμα και χάνουν εύκολα τη φρεσκάδα τους. Δεν χρειάζεται, όμως, να τα πετάξετε μόλις αρχίσουν να μαραίνονται. Αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα που έχουν μαυρίσει, τοποθετήστε τα υπόλοιπα σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό και αφήστε τα για 10’. Ακριβώς επειδή τα λαχανικά αποτελούνται κατά 60-70% από νερό, όταν μαραίνονται ουσιαστικά χάνουν την υγρασία τους. Φέρνοντάς τα, λοιπόν, σε επαφή με το νερό, τα βοηθάμε να «ανακάμψουν».

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος πλυσίματος των λαχανικών;

Το καλό πλύσιμο των λαχανικών –ιδιαίτερα όταν πρόκειται να καταναλωθούν νωπά- είναι απαραίτητο, ώστε να εξουδετερωθούν μικρόβια και βακτήρια. Το μούλιασμα σε λεκάνη με νερό ή στο νεροχύτη συμβάλλει στην απώλεια υδατοδιαλυτών θρεπτικών συστατικών που έχουν κάποια λαχανικά (π.χ. μαρούλι, σπανάκι), ενώ παράλληλα υπάρχει ο κίνδυνος να μετακινηθούν τα μικρόβια και να πάνε ακόμα και σε μέρη όπου δεν υπήρχαν πριν. Ο σωστός τρόπος πλυσίματος (χωρίς να έχει προηγηθεί μούλιασμα ή μετά το μούλιασμα) είναι το ξέπλυμα με άφθονο τρεχούμενο νερό. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο πλύσιμο και ξίδι, το οποίο δημιουργεί ένα όξινο περιβάλλον στο οποίο δεν μπορούν να ζήσουν συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί.

Έπιασε μούχλα η μαρμελάδα μου. Να την πετάξω;

Δεν υπάρχει λόγος! Αρκεί να αφαιρέσετε επιφανειακά με ένα κουτάλι τη μούχλα. Κυρίως τα σπιτικά γλυκά, είναι πιθανό να πιάσουν μούχλα, επειδή στην παρασκευή τους δεν έχουν χρησιμοποιηθεί συντηρητικά. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι έχουν υποστεί μικροβιακή αλλοίωση. Θα καταλάβετε ότι ένα σπιτικό γλυκό είναι χαλασμένο μόνο αν η γεύση του είναι πιο ξινή από την κανονική.

Τι να κάνω όταν «ζαχαρώνει» το μέλι;

Το «ζαχαρωμένο» μέλι δεν είναι αλλοιωμένο. Αντίθετα, η διαδικασία κατά την οποία στερεοποιούνται οι γλυκαντικές ουσίες που περιέχει χαρακτηρίζει το πραγματικό μέλι από άνθη και δηλώνει αγνότητα. Για να απαλλαγείτε από τους κρυστάλλους που δημιουργούνται, αρκεί να το βάλετε σε ένα γυάλινο δοχείο και να το βυθίσετε σε ένα κατσαρολάκι με νερό, στους 45-55 βαθμούς. Προσοχή, όμως! Μην το βράσετε, γιατί θα χαθούν τα αρωματικά του στοιχεία και θα μειωθεί η θρεπτική του αξία. Για να καθυστερήσετε την κρυστάλλωση στο μέλλον, αποθηκεύστε το μέλι σε χώρο δροσερό και σκοτεινό, εκτός ψυγείου.

Πως διατηρώ τις μπανάνες περισσότερο;

Οι μπανάνες διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αν τις ξεχωρίσουμε μεταξύ τους, κόβοντάς τις δηλαδή από το κοτσάνι. Ανάλογα είναι τα αποτελέσματα και αν τις φυλάξουμε μέσα σε μια χαρτοσακούλα.

Πώς μπορώ να βγάλω περισσότερο χυμό από το λεμόνι;

Συνήθως όταν στύβουμε ένα λεμόνι, ο χυμός του δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας. Για να πάρουμε το μέγιστο δυνατό υγρό που περιέχει το λεμόνι, δεν έχουμε παρά να το κυλήσουμε με τις παλάμες μας πάνω στον πάγκο της κουζίνας, πιέζοντάς το. Εναλλακτικά, πριν το κόψουμε μπορούμε να το βυθίσουμε σε ένα μπολ με ζεστό νερό ή να το ζεστάνουμε για λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων.

Πώς μπορώ να διατηρήσω για καιρό τα αρωματικά μου;

Μια ενδιαφέρουσα ιδέα είναι τα παγάκια αρωματικών. Μπορείτε να ψιλοκόψετε τα μυρωδικά (π.χ. μαϊντανός, άνηθος, κόλιαντρο) και να τα βάλετε σε παγοκύστες συμπληρώνοντας με νερό (ώστε να τα σκεπάζει). Καταψύξτε τα για λίγες ώρες και μόλις παγώσουν μεταφέρετε τα παγάκια σε σακούλες τροφίμων, τις οποίες μπορείτε να έχετε στην κατάψυξη μέχρι και 6 μήνες. Έτσι, κάθε φορά που θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο μυρωδικό, δεν έχετε παρά να ρίξετε το αντίστοιχο παγάκι στην κατσαρόλα και να το αφήσετε να λιώσει και να απελευθερώσει το άρωμα και τη γεύση του.

Συχνά όταν βράζω αυγά, ραγίζουν. Τι μπορώ να κάνω;

Ένα κρύο αυγό, το οποίο έρχεται απότομα σε επαφή με το καυτό νερό είναι πολύ πιθανό να σπάσει και να μπει νερό στο εσωτερικό του ή να χυθεί το περιεχόμενό του. Πέρα, λοιπόν, από το να προσπαθήσετε να κρατήσετε το αυγό κάτω από ζεστό τρεχούμενο νερό πριν το βάλετε στο κατσαρολάκι για να αποφύγετε το ράγισμα, μπορείτε επίσης να ρίξετε στο νερό που βράζει λίγο αλάτι ή λίγο ξύδι, προκειμένου να μην εισχωρήσει νερό στο εσωτερικό του αυγού ή να μην χυθεί έξω το ασπράδι. Τόσο το αλάτι, όσο και το ξίδι έχουν την ιδιότητα να επισπεύδουν την πήξη του ασπραδιού που τείνει να βγει έξω όταν ραγίζει το τσόφλι, με αποτέλεσμα να μην διεισδύει νερό στο εσωτερικό του αυγού.

Δακρύζω κάθε φορά που καθαρίζω κρεμμύδι. Τι μπορώ να κάνω;

Δοκιμάστε να καθαρίσετε το κρεμμύδι κάτω από κρύο νερό. Οι ουσίες που περιέχει το κρεμμύδι, οι οποίες μας προκαλούν δάκρυα, δεσμεύονται από το υγρό και δεν απελευθερώνονται. Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε το κρεμμύδι για λίγο στην κατάψυξη, πριν το καθαρίσετε.

Πώς να διώξω τη μυρωδιά από το σπίτι, όταν μαγειρεύω μπρόκολο ή κουνουπίδι;

Αρκεί να ρίξετε ένα κομμάτι ψωμί μέσα στην κατσαρόλα που μαγειρεύετε το μπρόκολο ή το κουνουπίδι, το οποίο θα απορροφήσει τις δυσάρεστες οσμές.

Πώς να διώξω από τα χέρια μου τη μυρωδιά του κρεμμυδιού ή του σκόρδου;

Όταν καθαρίζουμε κρεμμύδι ή σκόρδο μένει πράγματι μια χαρακτηριστική μυρωδιά, η οποία δεν φεύγει όσο και αν πλένουμε τα χέρια μας. Οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας για να απαλλαγούν από την δυσάρεστη αυτή οσμή, συνήθως χρησιμοποιούσαν μια λεμονόκουπα ή έτριβαν τα χέρια τους με λίγη σκόνη ελληνικού καφέ. Πέρα από αυτούς τους λίγο πολύ γνωστούς τρόπους, υπάρχει μια ακόμα ιδέα για να διώξουμε την έντονη μυρωδιά. Μπορούμε, λοιπόν, αφού αφήσουμε τα χέρια μας για λίγα δευτερόλεπτα κάτω από το κρύο νερό της βρύσης, να τα τρίψουμε με χοντρό μαγειρικό αλάτι.

Πώς να διώξω τις δυσάρεστες οσμές από τις σακούλες σκουπιδιών;

Ρίχνοντας λίγη άμμο στον πάτο της σακούλας. Για τις δυσάρεστες μυρωδιές ευθύνονται συνήθως τα υγρά των σκουπιδιών. Η άμμος θεωρείται ότι έχει απορροφητικές ιδιότητες και επομένως συγκρατεί στο εσωτερικό της τις οσμές.

Μου έπεσε πολύ αλάτι στο φαγητό. Τι μπορώ να κάνω;

Ένα κομμάτι ξερό ψωμί θα σας δώσει τη λύση! Ρίξτε το μέσα στην κατσαρόλα που μαγειρεύετε και αφήστε το για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, πετάξτε το και προσθέστε λίγο νερό. Με αυτόν τον τρόπο, θα απορροφηθεί μεγάλη ποσότητα αλατιού. Αν δεν έχετε ξερό ψωμί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια πατάτα. Καθαρίστε την, ρίξτε τη στο φαγητό και βγάλτε την αφού ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. Αν, μάλιστα, βάλετε 2 πατάτες, το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη καλύτερο. Παρ' όλα αυτά, πρέπει να γνωρίζετε ότι το ξερό ψωμί αποτελεί πολύ πιο γρήγορη λύση. Η ιδιότητα αυτή της πατάτας και του ψωμιού οφείλεται στο άμυλο που περιέχουν, το οποίο έχει την ιδιότητα να απορροφά κατά το βράσιμο μέρος των υγρών, οπότε μαζί με το νερό «δεσμεύεται» και μέρος του αλατιού. Ένας ακόμη τρόπος να «εξουδετερώσετε» το επιπλέον αλάτι είναι να προσθέσετε λίγη ζάχαρη, αφού η γλυκιά της γεύση έρχεται σε αντιπαράθεση με την αλμυρή και την περιορίζει σε ένα βαθμό.

Μου έπεσε πολύ πιπέρι στο φαγητό. Τι να κάνω;

Αν πιστεύετε ότι ρίξατε στο φαγητό σας μεγαλύτερη ποσότητα πιπεριού -και γενικότερα μπαχαρικών- από όση θα έπρεπε, μπορείτε να μειώσετε την έντασή τους προσθέτοντας λίγο χυμό λεμονιού πριν το κατεβάσετε από τη φωτιά. Αφήστε το να πάρει 1-2 βράσεις και στη συνέχεια βγάλτε την κατσαρόλα από το μάτι.

Πώς μπορώ να καθαρίσω τους λεκέδες από τους τοίχους;

Αν οι τοίχοι του σπιτιού σας έχουν λεκέδες ή έχουν αποκτήσει μια κίτρινη απόχρωση από το πέρασμα των χρόνων, μπορείτε να τους δώσετε ζωντάνια διαλύοντας σαπούνι Μασσαλίας και χυμό λεμονιού μέσα σε ένα φλιτζάνι με ζεστό νερό. Με ένα καθαρό σφουγγαράκι κουζίνας (χρησιμοποιήστε τη μαλακή του πλευρά) τρίψτε ελαφρά τα σημεία που έχουν ανάγκη. Δεν χρειάζεται να ξεβγάλετε.

Πώς να καθαρίσω το φούρνο μικροκυμάτων;

Μπορείτε να καθαρίσετε τον φούρνο μικροκυμάτων σας με φυσικό τρόπο, εκμεταλλευόμενοι τις ιδιότητες του λεμονιού. Γεμίστε ένα μικρό μπολ με νερό και προσθέστε το χυμό ενός λεμονιού. Τοποθετήστε το μπολ στο εσωτερικό του φούρνο και βάλτε τον σε λειτουργία, σε δυνατή ένταση για 1 λεπτό. Στη συνέχεια, βγάλτε το μπολ και σκουπίστε τα τοιχώματα του φούρνου με ένα καθαρό υγρό πανί.

Πώς να αφαιρέσω την τσίχλα που κόλλησε στα ρούχα μου;

Αρκεί ένα παγάκι! Τοποθετήστε το στο σημείο που έχει κολλήσει η τσίχλα και αφήστε το πάνω για να την παγώσει. Στη συνέχεια, ξύστε την παγωμένη τσίχλα για να την αφαιρέσετε.

Πώς μπορώ να αφαιρέσω λεκέ από αίμα;

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, οι λεκέδες από αίμα δεν αφαιρούνται με ζεστό νερό. Μάλιστα, το ζεστό νερό μπορεί να εξαπλώσει το λεκέ και να καταστρέψει το ρούχο. Η καλύτερη λύση είναι να πλύνετε το ρούχο σας με κρύο νερό και απορρυπαντικό.

Πώς βγαίνουν τα καμένα υπολείμματα από την κατσαρόλα;

Όταν στον πάτο της κατσαρόλας ή του ταψιού σας υπάρχουν καμένα υπολείμματα, γεμίστε το σκεύος με νερό και ρίξτε 4-5 κουταλιές αλάτι. Αφήστε το να μουλιάσει όλη νύχτα και το επόμενο πρωί τρίψτε τον πάτο με μια ξύλινη κουτάλα και ένα σύρμα κουζίνας. Τα υπολείμματα θα ξεκολλήσουν στο λεπτό και θα μπορέσετε να πλύνετε εύκολα το σκεύος.

Πώς να καθαρίσω την ξύλινη επιφάνεια κοπής;

Οι ξύλινες επιφάνειες κοπής συχνά μαζεύουν υπολείμματα τροφών και απελευθερώνουν δυσάρεστες οσμές, που δεν φεύγουν με το πλύσιμο. Μια καλή ιδέα για να γίνει η επιφάνειά σας σαν καινούρια είναι -αφού φορέσετε γάντια κουζίνας- να απλώσετε πάνω της λίγη σκόνη μουστάρδας και να τρίψετε καλά. Στη συνέχεια, πλένετε με σαπούνι κουζίνας και ξεβγάζετε.

Πώς να καθαρίσω την καφετιέρα μου;

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καλό είναι να καθαρίζετε την ηλεκτρική σας καφετιέρα, γιατί πιάνει άλατα. Στο σημείο που βάζετε νερό για να φτιάξετε καφέ, γεμίστε μέχρι τη μέση με νερό, προσθέστε άσπρο ξίδι μέχρι πάνω και βάλτε τη συσκευή σε λειτουργία. Επαναλάβετε άλλη μια φορά τη διαδικασία μόνο με νερό, ώστε να ξεπλυθεί.

Μπορώ να καθαρίσω αποτελεσματικά το νεροχύτη της κουζίνας με φυσικό τρόπο;

Το μυστικό είναι η μαγειρική σόδα. Χρησιμοποιήστε τη για να καθαρίσετε όχι μόνο το νεροχύτη αλλά και τους πάγκους της κουζίνας, το φούρνο και την μπανιέρα. Η μαγειρική σόδα μπορεί επίσης να διώξει τις μυρωδιές από τα χαλιά σας. Ρίξτε μικρή ποσότητα σκόνης σε ένα σφουγγάρι ή υγρό πανί και τρίψτε την περιοχή που θέλετε.

Πώς να διώξω τα στίγματα από τους καθρέφτες μου;

Αν υπάρχουν στους καθρέφτες ή στα τζάμια σας στίγματα που επιμένουν, μην ανησυχείτε. Μπορείτε να τα διώξετε με φυσικού τρόπους. Τρίψτε το σημείο που χρειάζεται με ένα πανί στο οποίο έχετε ρίξει λίγο χυμό φρέσκου λεμονιού ή λίγο ξίδι και στη συνέχεια περάστε το με ένα καθαρό πανί. Το κιτρικό οξύ του λεμονιού και το οξικό οξύ του ξιδιού είναι ουσίες διαλυτικές που σας απαλλάσσουν από τα αντιαισθητικά σημάδια.

Πώς να αποστειρώσω γυάλινα βάζα;

Για να συντηρήσετε σπιτικές μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού ή τουρσιά χρειάζεστε αποστειρωμένα βάζα. Τοποθετήστε τα όρθια (χωρίς τα καπάκια τους) σε μια κατσαρόλα, στον πάτο της οποίας θα έχετε τοποθετήσει μια μεταλλική σχάρα για να μην ακουμπάνε στον πάτο του σκεύους. Ανάμεσα στα βάζα τοποθετήστε μια βαμβακερή πετσέτα, ώστε να μην χτυπήσουν μεταξύ τους και σπάσουν. Ρίξτε στην κατσαρόλα ζεστό νερό. Προσοχή! Βεβαιωθείτε ότι θα προσθέσετε τόσο νερό, ώστε όταν βράσει να μην μπαίνει μέσα στα βάζα. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το νερό να βράσει. Μόλις βράσει, αφήστε το άλλα 5’ και κατεβάστε από τη φωτιά. Τα βάζα πρέπει να είναι τελείως στεγνά πριν αποθηκεύσετε οτιδήποτε.

Πώς μπορώ να διατηρήσω περισσότερο τα διακοσμητικά μου κεριά;

Τώρα που ο καιρός «άνοιξε» και μπορείτε να μαζευτείτε με φίλους στη βεράντα, τα κεριά είναι ο καλύτερος τρόπος να «φτιάξετε» ατμόσφαιρα. Για να παρατείνετε το χρόνο ζωής των κεριών και να μην ανησυχείτε συνεχώς για την αντικατάστασή τους, πριν τα ανάψετε βάλτε τα στο ψυγείο για 3-4 ώρες. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του ψυγείου μεταφέρονται ομοιόμορφα σε όλο το κερί, με αποτέλεσμα αυτό να παγώνει και επομένως να χρειάζεται περισσότερος χρόνος και μεγαλύτερη ενέργεια ώστε να αρχίσει να λιώνει.

Οι ξύλινες κουτάλες της κουζίνας φθείρονται εύκολα με το πλύσιμο. Πώς μπορώ να τις προστατεύσω;

Πριν τις χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά, περάστε τις με ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε λάδι. Στη συνέχεια, σκουπίστε τις με ένα πανί και αφήστε τις να στεγνώσουν. Μετά από 1-2 ημέρες θα είναι έτοιμες για χρήση. Το λάδι ουσιαστικά απορροφάται από το ξύλο, δημιουργώντας ένα προστατευτικό στρώμα. Επιπλέον, επειδή το ειδικό βάρος του λαδιού είναι μεγαλύτερο από αυτό του νερού, έχει την ιδιότητα να αποβάλλει το νερό.

Πώς μπορώ να καθαρίσω οικολογικά τα χαλιά μου;

Τώρα που ο καιρός «ανοίγει», έφτασε η στιγμή να μαζέψουμε τα χαλιά. Αν δεν σκοπεύετε να τα δώσετε για καθάρισμα, μπορείτε να τα καθαρίσετε μόνοι σας με οικολογικούς τρόπους. Για να ξαναζωντανέψετε τα χρώματα του παλιού σας χαλιού, προτιμήστε το σαπούνι Μασσαλίας. Αν το χαλί σας έχει δύσκολους λεκέδες, ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας αμμωνία με 1/4 του λίτρου νερό και τρίψτε το με μια βούρτσα ειδική για χαλιά.

Τα έπιπλα αφήνουν σημάδια στα χαλιά μου. Τι μπορώ να κάνω;

Τοποθετήστε για λίγα λεπτά πάνω στο προβληματικό σημείο ένα κομμάτι ύφασμα, το οποίο έχετε βρέξει και στη συνέχεια σιδερώστε το βρεγμένο ύφασμα. Με τη βοήθεια μιας βούρτσας για χαλιά τρίψτε το σημείο προς τη φορά του πέλους και μετά προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Το τζάκι μου καταναλώνει πολλά ξύλα. Τι να κάνω;

Συνήθως αυτό οφείλεται στο ότι το τα ξύλα που χρησιμοποιείτε είναι πολύ ξερά. Γι’ αυτό καλό είναι να μην τα αποθηκεύετε δίπλα στο τζάκι, για να μην ξεραίνονται από τη ζέστη. Αντίθετα, όσο πιο υγρά είναι τα ξύλα, τόσο πιο αργά καίγονται. Βέβαια, η μεγάλη ποσότητα υγρασίας, θα σας δυσκολέψει να ανάψετε το τζάκι. Ιδανική, λοιπόν, είναι μια μέση κατάσταση. Μπορείτε, δηλαδή, να έχετε αποθηκευμένα τα ξύλα σας σε μια αποθήκη και λίγες ώρες πριν τα χρησιμοποιήσετε να τα αφήσετε κοντά στο τζάκι για να «τραβήξουν» ζέστη και να περιοριστεί η υγρασία τους.

Εκτός από ναφθαλίνη, τι άλλο μπορώ να χρησιμοποιήσω κατά του σκόρου;

Αν, δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ναφθαλίνη και αναζητάτε φυσικούς τρόπους προστασίας των ρούχων σας, έχουμε τη λύση. Τα μπαχαρικά με έντονο άρωμα, όπως το γαρίφαλο, μπορούν να έχουν ανάλογη δράση με αυτήν της ναφθαλίνης. Τοποθετήστε, λοιπόν, ανάμεσα στα χαλιά ή τα ρούχα που πρόκειται να αποθηκεύσετε μερικά καρφάκια γαρίφαλο. Η έντονη οσμή τους θα κρατήσει το σκόρο μακριά από την ντουλάπα σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεβάντα, αλλά και φύλλα δάφνης.

Πώς να διώξω τα έντομα από τα φυτά μου;

Πριν καταφύγετε στη λύση των χημικών εντομοκτόνων, δοκιμάστε να διώξετε τον «εχθρό» με φυσικούς τρόπους. Ένα σκόρδο (ή ένα κρεμμύδι) είναι αρκετό για να βοηθήσει τα φυτά σας να ανακάμψουν. Βράστε το, αφήστε το να κρυώσει και ρίξτε το νερό στις γλάστρες σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να φυτέψετε σκόρδα περιμετρικά σε φυτά, δέντρα ή κηπευτικά.

Υπάρχει φυσικός τρόπος να απαλλαγώ από τα κουνούπια;

Βάλτε στη βεράντα ή τον κήπο σας μια γλάστρα με βασιλικό. Εκτός από τo ιδιαίτερο άρωμα που δίνει στη μαγειρική, ο βασιλικός έχει και την ιδιότητα να απομακρύνει τα κουνούπια.

Πώς μπορώ να φτιάξω σαπούνι;

Προμηθευτείτε 1 κιλό σαπούνι Μασσαλίας και τρίψτε το. Ρίξτε τα τρίμματα σε μια κατσαρόλα μαζί με ένα ποτήρι νερό και λιώστε τα στη φωτιά. Στη συνέχεια, προσθέστε 500 γρ. μέλι και λίγες σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της προτίμησής σας και ανακατέψτε το μίγμα. Όταν γίνει χλιαρό, χύστε το υγρό σε φορμάκια και βάλτε το στην κατάψυξη. Το σαπούνι σας είναι έτοιμο!

Πώς μπορώ να φτιάξω φυσικό scrub;

Μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε παραγινωμένες μπανάνες, τις οποίες δεν σκοπεύετε να φάτε. Χτυπήστε, λοιπόν, στο μπλέντερ 3 μπανάνες. Στη συνέχεια, προσθέστε 6 κουταλιές μαύρη ζάχαρη και αν θέλετε προσθέστε λίγες σταγόνες από το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο. Οι κόκκοι της ζάχαρης θα λειάνουν την επιδερμίδα και θα απομακρύνουν το σμίγμα που μπλοκάρει τους πόρους. Μπείτε στη μπανιέρα και αλείψτε τα δύσκολα σημεία του σώματός σας με το μίγμα κάνοντας μασάζ με μεγάλες κυκλικές κινήσεις. Κατόπιν, ξεβγαλθείτε. Σύντομα, θα νιώθετε την επιδερμίδα σας μαλακή και λαμπερή.

Πώς μπορώ να φτιάξω ένα φυσικό απολεπιστικό;

Πολύ εύκολα! Με δύο μόνο υλικά, που υπάρχουν σε κάθε σπίτι: γάλα και ζάχαρη. Σε ένα μπολ ανακατεύετε 1 κούπα γάλα μαζί με 5 κουταλιές ζάχαρη μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Μετά το ντους και αφού σκουπιστείτε καλά, απλώνετε το μείγμα με μεγάλες κυκλικές κινήσεις με φορά προς την καρδιά, ξεκινώντας από τις πατούσες και ανεβαίνοντας σταδιακά προς τα πάνω. Στη συνέχεια ξεπλυθείτε και αφού σκουπιστείτε, απλώστε στο σώμα σας μια ενυδατική κρέμα εφαρμόζοντας και πάλι κυκλικές κινήσεις με φορά προς τα πάνω.

Τα νύχια μου σπάνε εύκολα. Τι να κάνω;

Το παρακάτω μείγμα είναι ιδανικό για τα ευαίσθητα νύχια, που έχουν την τάση να σπάνε εύκολα. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και προσθέτετε μερικά φύλλα ελιάς, τα οποία έχετε κόψει σε κομματάκια. Αφήνετε το μείγμα για περίπου 30’ και στη συνέχεια προσθέτετε 3-4 κουταλιές από χυμό φρέσκου λεμονιού. Ανακατεύετε το μείγμα και το περνάτε στα νύχια σας, καθώς και στο δέρμα γύρω από αυτά. Το ελαιόλαδο και τα φύλλα ελιάς έχουν μαλακτικές ιδιότητες, ενώ το λεμόνι, χάρη στην αντισηπτική του δράση, ενισχύει το δέρμα και προστατεύει από μυκητιάσεις.

Πώς μπορώ να ανακουφίσω τα κουρασμένα μου πόδια;

Μετά από μια κουραστική μέρα, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανακούφιση από ένα χαλαρωτικό ποδόλουτρο, ειδικά όταν συνοδεύεται από ελαφρύ μασάζ. Το λάδι χαμομηλιού συνδυάζει την αντιφλεγμονώδη και καταπραϋντική δράση του χαμομηλιού με τις μαλακτικές ιδιότητες του ελαιολάδου. Για να το φτιάξετε, ζεστάνετε ελαφρά ½ λίτρο ελαιόλαδο, κατεβάστε από τη φωτιά και προσθέστε μια κουταλιά χαμομήλι. Αφήστε το μίγμα όσο λείπετε στη δουλειά και όταν επιστρέψετε περάστε το από σήτα. Χρησιμοποιήστε το λάδι για να κάνετε ελαφρύ μασάζ με μεγάλες κυκλικές κινήσεις από τα δάχτυλα των ποδιών προς τον αστράγαλο.

Πώς μπορώ να απαλλαγώ από τον βήχα με φυσικό τρόπο;

Τα αφεψήματα δρουν μαλακτικά στο λαιμό και μαλακώνουν τον βήχα. Μια ιδέα είναι να φτιάξετε ένα ρόφημα από θυμάρι και φασκόμηλο, μέσα στο οποίο θα διαλύσετε μια κουταλιά μέλι. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, κάνετε επίσης εισπνοές πάνω από νερό μέσα στο οποίο βράζετε χαμομήλι ή ευκάλυπτο. Ο ατμός ενυδατώνει τις εκκρίσεις των βρόγχων, τις ρευστοποιεί και βοηθά στην αποβολή τους.

Πώς μπορώ να απαλλαγώ από την πιτυρίδα;

Αν έχετε δοκιμάσει διάφορα σαμπουάν κατά της πιτυρίδας χωρίς αποτέλεσμα, σας προτείνουμε να φτιάξετε ένα φυσικό διάλυμα τσουκνίδας. Αναζητήστε σε καταστήματα που πωλούν βότανα ξερή ή τριμμένη τσουκνίδα. Βράστε την σε ένα κατσαρολάκι για περίπου 5’, σουρώστε και ξεβγάλετε με το μίγμα τα μαλλιά σας μετά το λούσιμο. Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία μετά από κάθε λούσιμο για ένα μήνα.

Πηγή: www.vita.gr

Διαβάστε ακόμη:Πρακτικές συμβουλές για το σπίτι & τη κουζίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα