Ζωντανές vs νεκρές τροφές

Ζωντανές vs νεκρές τροφές

Ωμές ζωντανές τροφές - μαγειρεμένες νεκρές τροφές

Όταν η τροφή μαγειρεύεται πάνω από 48 βαθμούς Κελσίου για 3 λεπτά ή περισσότερο, η πρωτεΐνη πήζει, η ζάχαρη καραμελώνεται, οι φυσικές ίνες καταστρέφονται, που σημαίνει ότι θα κάνει περισσότερη ώρα να περάσει μέσα από την εντερική οδό, 30-50% από τις βιταμίνες και τα μέταλλα καταστρέφονται και το 100% από τα ένζυμα επίσης καταστρέφονται. Το μαγειρεμένο φαγητό μειώνει τα ένζυμα του σώματος και αποστραγγίζει την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε και να διορθώσουμε τα κύτταρα και τα οργανικά συστήματα και ελαττώνει την διάρκεια της ζωή μας.

Η Dr. Virginia Vetrano γράφει για έναν οργανισμό που ισχυρίζεται ότι ο ερεθισμός από τα υπερβολικά ζεστά φαγητά, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Η Dr. Vetrano επίσης γράφει ότι ''Το ζέσταμα οποιουδήποτε φαγητού, καταστρέφει πολλές από τις βιταμίνες του, τα μέταλλα και τις πρωτεΐνες που περιέχει και δημιουργεί δηλητηριώδη ανόργανα οξέα. Η μη μαγειρεμένη δίαιτα είναι υγιεινότερη.

Η Marilyn Willison από το Ιπποκράτειο κέντρο, γράφει, ''Δεν πρέπει να μαγειρεύουμε το φαγητό μας. Κατά την διάρκεια αυτής της φαινομενικά ακίνδυνης διαδικασίας, τα ζωτικά ένζυμα καταστρέφονται, οι πρωτεΐνες πήζουν (γίνονται έτσι δύσκολες στο να αφομοιωθούν), οι βιταμίνες επί το πλείστον καταστρέφονται με το υπόλοιπο τους να μετατρέπεται σε μορφή τέτοια που είναι δύσκολο για το σώμα να χρησιμοποιήσει, τα φυτοφάρμακα αλλάζουν την δομή σε ακόμη πιο τοξικούς συνδυασμούς, το πολύτιμο οξυγόνο χάνεται, και ελεύθερες ρίζες παράγονται. Σύμφωνα με τον Viktoras Kulvinskas, οι θρεπτικές απώλειες μπορεί να είναι 80% ή και παραπάνω. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι μαγειρεμένες πρωτεΐνες είναι 50% λιγότερο πιθανό να αφομοιωθούν από το σώμα.

Ο Dr. Francis M. PottengerJr., έγραψε για τα πειράματά του με 900 γάτες σε μια περίοδο 10 χρόνων. Ο Pottenger τάϊσε μερικές από τις γάτες ωμό κρέας, και κάποιες άλλες, τις τάϊσε μαγειρεμένο κρέας. Έγραψε, ''Οι γάτες που έφαγαν μαγειρεμένο κρέας ήταν οξύθυμες. Οι θηλυκές ήταν δύσκολο να τις πιάσεις, περιστασιακά δάγκωναν τον φύλακα...'' Οι γάτες που έφαγαν μαγειρεμένο κρέας υπέφεραν από ''πνευμονία, εμπύημα, διάρροια, οστεομυελίτιδα, καρδιακές κακώσεις, πρεσβυωπία και μυωπία(ασθένειες του ματιού), ασθένειες του θυροειδούς, νεφρίτιδα, ορχίτιδα, ωοθηκικές φλεγμονές, αρθρίτιδα και πολλές άλλες εκφυλιστικές ασθένειες.''

Κανένα μαγειρεμένο φαγητό δεν είναι καλό. Οι μαγειρεμένες τροφές ενεργούν κακόβουλα με το να εξαντλούν την ενέργεια του σώματος, να αναστέλλουν την θεραπεία μας και να ελαττώνουν την εγρήγορση, την ικανότητα και την παραγωγικότητά μας.

Οι μαγειρεμένες τροφές καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, η θερμοκρασία του μαγειρέματος καταστρέφει τις βιταμίνες, τα ένζυμα, τα μέταλλα, τα νουκλεϊκά οξέα, την χλωροφύλλη, και καταστρέφει τα λίπη, κάνοντάς τα δύσπεπτα. Η λιπαρή ύλη γίνεται ένα τοπικό ερεθιστικό.

Η υψηλή θερμοκρασία αποδιοργανώνει την δομή της πρωτεΐνης, οδηγώντας σε ανεπάρκεια κάποιων βασικών αμινοξέων. Το ινώδες ή ξυλώδες στοιχείο της τροφής (κυτταρίνη) αλλάζει εντελώς από την φυσική του κατάσταση με το μαγείρεμα. Όταν αυτό το ινώδες στοιχείο μαγειρεύεται, χάνει την ιδιότητά του να καθαρίζει τον πεπτικό σωλήνα. Η ινώδης ύλη μεταμορφώνεται από την φυσική της κατάσταση σε δηλητήριο. Η ωμή τροφή έχει την καλύτερη ισορροπία νερού, θρεπτικών ουσιών και ινών για τις ανάγκες του οργανισμού.

Το μαγείρεμα επιτρέπει στα ανόργανα στοιχεία να εισέλθουν στο αίμα, να ρέουν μέσα από το σύστημα, να κατακάθονται στις αρτηρίες και στις φλέβες και να αποδυναμώνουν τα νεύρα. Μετά το μαγείρεμα, το σώμα χάνει την ευλυγισία του, οι αρτηρίες χάνουν την ευκαμψία τους, τα νεύρα χάνουν την δύναμη να διαβιβάζουν εντυπώσεις, ο νωτιαίος μυελός γίνεται σκληρότερος, οι ιστοί καθ' ολοκληρίαν μικραίνουν, και τα ανθρώπινα όντα γερνούν πρόωρα. Σε πολλές περιπτώσεις αυτή η ύλη εναποθηκεύεται στα διάφορα κύτταρα του σώματος, προκαλώντας μεγέθυνση των αρθρώσεων. Σε άλλες περιπτώσεις, το εναπόθεμα συσσωρεύεται σε ένα ή περισσότερα εσωτερικά όργανα, συσσωρεύοντας το τελικά γύρω από τις βαλβίδες της καρδιάς.

Το ωμό φαγητό χωνεύεται εύκολα, απαιτώντας μόνο 24-36 ώρες για την διακίνησή του από την πεπτική οδό, σε σύγκριση με τις 40-100 ώρες για το μαγειρεμένο φαγητό. Αυτό αυξάνει την απειλή της αποσύνθεσης και της ασθένειας. Όταν τρώτε μαγειρεμένους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη, τρώτε πολυάριθμα μεταλλαξογενή (καρκινογενή) προϊόντα που προκαλούνται από το μαγείρεμα.

Ο Dr. Karl Elmer πειραματίστηκε με κορυφαίους αθλητές στην Γερμανία, δημιουργώντας βελτίωση στην απόδοσή τους αλλάζοντας την δίαιτά τους με ωμές τροφές. Οι ωμές τροφές σας εφοδιάζουν με περισσότερη δύναμη, ενέργεια και ζωτικότητα.
Με τις ωμές τροφές, το μυαλό (η μνήμη και η δύναμη της συγκέντρωσης) θα καθαρίσει. Θα είστε σε περισσότερη εγρήγορση, θα σκέφτεσαι ταχύτερα και πιο λογικά.

Οι ωμές τροφές δεν θα σας αφήσουν μ΄ένα συναίσθημα κούρασης μετά το γεύμα. Υπάρχει μια τάση υπνηλίας μετά από μαγειρεμένη τροφή. Οι ωμές τροφές απαιτούν λιγότερο συνολικό ύπνο και επιτυγχάνουν έναν περισσότερο ξεκούραστο ύπνο.

Όταν επεξεργαζόμαστε τις τροφές με την φωτιά, χάνουμε πάνω από το 97% από τις διαλυτές στο νερό βιταμίνες (βιταμίνες B και C) και πάνω από το 40% από τις διαλυτές σε λιπίδια βιταμίνες (A, D, E και K). Χρειαζόμαστε μόνο την μισή ποσότητα πρωτεϊνών αν τρώμε ωμές πρωτεϊνούχες τροφές, παρά με πρωτεϊνούχες τροφές που μαγειρεύονται. Η θερμοκρασία επίσης αλλάζει τα λιπίδια. Αυτά τα αλλαγμένα λιπαρά ενσωματώνονται στην κυτταρική μεμβράνη και παρεμβαίνουν στην αναπνοή του κυττάρου, προκαλώντας αύξηση του καρκίνου και ασθενειών της καρδιάς.

Μετά την μαγειρεμένη τροφή, το αίμα αμέσως δείχνει μια μεγάλη αύξηση λευκών αιμοσφαιρίων. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι στην πρώτη γραμμή της άμυνας και, συλλογικά, κοινώς ονομάζονται ''το ανοσοποιητικό σύστημα''. Αυτός ο αυθόρμητος πολλαπλασιασμός των λευκών αιμοσφαιρίων πάντοτε λαμβάνει χώρα σε φυσιολογικό αίμα αμέσως μετά την εισαγωγή επικίνδυνων μολύνσεων ή δηλητηρίων στο σώμα αφού τα λευκά αιμοσφαίρια είναι οι μάχιμοι οργανισμοί του αίματος. Δεν υπάρχει κανένας πολλαπλασιασμός λευκών αιμοσφαιρίων όταν τρώγεται ωμό φαγητό. Η αδιάκοπη καθημερινή μάχη ενάντια στις τοξικές ουσίες των μαγειρεμένων φαγητών εξαντλούν άσκοπα την δύναμη και την ζωτικότητα του σώματος, επιπλέον προκαλεί ασθένειες και την σύγχρονη μείωση της ζωής.

Οι μαγειρεμένες τροφές γρήγορα ζυμώνονται και σαπίζουν στον εντερικό σωλήνα. Σε μια διατροφή με ωμές τροφές θα βιώσετε την απαλοιφή της δυσοσμίας του σώματος και του στόματος. Το μαγειρεμένο φαγητό προκαλεί αλλεργίες.

Αν ανατρέξετε σε αρχαία χειρόγραφα και θρησκευτικές γραφές, θα διαβάσετε ότι στην Εδέμ, οι άνθρωποι δεν έτρωγαν μαγειρεμένο φαγητό με ''φλεγόμενη φωτιά''. Στην πραγματικότητα, Κινέζικες, Αιγυπτιακές, Ινδικές και Εβραϊκές αφηγήσεις, μαρτυρούν ότι οι άνθρωποι εκδιώχθηκαν από τον Παράδεισο επειδή χρησιμοποίησαν την φωτιά για να μαγειρεύουν την τροφή.
O Μαθουσάλας, όπως υποστηρίζεται, επειδή έτρωγε μόνο ωμές τροφές, έζησε μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Η Bhagavad Gita λέει, ''οι αγνοί άνθρωποι τρώνε ό,τι οι φωτεινές δυνάμεις της φύσης τους αφήνουν μετά την προσφορά σε αυτήν. Αλλά οι ασεβείς, ακόμα κι αν μαγειρεύουν καλό φαγητό, αμαρτάνουν τρώγοντάς το.'' Μιλάνε για την προβληματική υγεία που προκαλείται στο άτομο, την φυλή και τον κόσμο με το μαγείρεμα των τροφών με την φωτιά.

Στο ευαγγέλιο της Ειρήνης των Εσσαίων, ένα αρχαίο Αραμαϊκό χειρόγραφο των Εσσαίων του τρίτου αιώνα, ο Ιησούς λέει, ''Μην μαγειρεύεται την τροφή σας με την φωτιά του θανάτου, που είναι η φωτιά που σας κατακαίει θερμότερη από το αίμα σας. Μαγειρέψτε μόνο με την φωτιά της ζωής'', που σημαίνει, την φυσική θερμότητα της ημέρας.

Οι ωμές τροφές είναι απολαυστικές και έχουν περισσότερη γεύση απ΄ ό,τι οι μαγειρεμένες. Δεν χρειάζεται να ζωντανέψετε την υποτονικότητά τους με ανθυγιεινά πρόσθετα. Αυτά τα πρόσθετα γεύσης ερεθίζουν το πεπτικό σύστημα ή άλλα όργανα. Αποφύγετε αυτά τα επικίνδυνα πρόσθετα: ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, μπαχαρικά, καρυκεύματα, κέτσαπ, μαγιονέζα, dressings και toppings.

Η Hannah Allen έγραψε, ''Οι ωμές τροφές περιέχουν ζωντανά ένζυμα, τα οποία βοηθούν στην πέψη - το μαγείρεμα καταστρέφει όλα τα ένζυμα. Επιπλέον, η κατανάλωση ωμών τροφών διεγείρει την έκκριση των γαστρικών υγρών, απαραίτητα για την αρχή την καλής πέψης. Εξάλλου, όσο περισσότερες ωμές τροφές τρώτε, τόσο λιγότερες μαγειρεμένες τροφές θα είστε ικανοί να φάτε. Ιδανικά, δεν θα ΄πρεπε να τρώμε καθόλου μαγειρεμένες τροφές.''

Ο Arthur M. Baker στο "Awakening Our Self Healing Body", γράφει, ''Οι υπερβολικά μαγειρεμένες τροφές κυριολεκτικά καταστρέφουν το σώμα μας. Αυτές αποστερούν τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες από το σύστημα αφού η θερμότητα μεταβάλλει τα τρόφιμα έτσι ώστε μερικώς, κατά το πλείστον, ή ολοκληρωτικά, καταστρέφονται. Οι θρεπτικές ουσίες πήζουν, τους αφαιρούνται σημαντικές ενώσεις νιτρογόνων, καραμελώνονται, επιστρέφονται ανόργανα και γίνονται τοξικά και παθογόνα στο σώμα.

Ο Baker προσθέτει, ''τα επικίνδυνα βακτήρια βρίσκουν πρόσφορο έδαφος μόνο στις νεκρές ουσίες των τροφίμων και δεν μπορούν να επιβιώσουν σε ζωντανά κύτταρα. Η μαγειρεμένη τροφή αλλοιώνεται γρήγορα, εσωτερικά και εξωτερικά, ενώ οι ζωντανές τροφές χάνουν αργά τις ζωτικές τους ποιότητες και δεν γίνονται τόσο άμεσα πρόσφορο έδαφος για την σήψη των βακτηρίων.''

Ο καθηγητής Edmund Szekeley έγραψε σχετικά με τον πάπυρο των Εσσαίων, ''Μην τρώτε τίποτα, συνεπώς, που έχει θανατώσει φωτιά ισχυρότερη από την φωτιά της ζωής... Μην μαγειρεύεται, ούτε να αναμειγνύεται τα τρόφιμα το ένα με το άλλο, μήπως τα έντερα γίνουν σαν αχνιστός βάλτος.''
Του By Dr. Bernarr, D.C., D.D.

Πηγή: Vegan Ουμανιστική Χορτοφαγία

Διαβάστε ακόμη:Πίνακας αλκαλικών-Όξινων Τροφών

9 σχόλια:

 1. Πολύ ωραία όλα αυτά αλλά δεν έχω δει και πολλές συνταγές με ωμά φαγητά..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ξέχασαν την εξοικονόμηση ρεύματος, όταν δεν μαγειρεύουμε :)

  Τέλος πάντων, μακάριοι όσοι γνώρισαν την αυθεντική Κρητική Διατροφή.

  Οι υπόλοιποι θα πρέπη να αποδεχτούμε ότι δεν θα ζήσουμε σαν Μαθουσάλες (δεν με πειράζει), ότι δεν θα φτάσουμε τα 90 (όπως οι Κρητικοί), ότι θα ζήσουμε ως τα 75 μ.ο. και με προβλήματα (αυτό, μακάρι να το διορθώσουμε)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. οι εσκιμώοι τρώνε ωμό κρέας και έχουν τον πιο ψηλό μέσο όρο ηλικίας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι Εσκιμώοι έχουν τον πιο χαμηλο μέσο όρο ηλικίας....

   Διαγραφή
 4. Ανώνυμος15/5/11, 10:42 π.μ.

  Πρόεδρε, το σχόλιό σου είναι ανακριβές.
  Μπορείς να μας παραθέσεις την πηγή που το υποστηρίζει αυτό;
  Ίσα ίσα που υπάρχουν συνεχώς αναφορές ότι οι Εσκιμώοι έχουν αρκετά χαμηλό μέσο όρο ζωής, περίπου στα 50 χρόνια.
  Με μια γρήγορη αναζήτηση στο ίντερνετ μπορεί οποιοσδήποτε να τα εξακριβώσει αυτά, όπως επίσης ότι οι κατά βάση χορτοφαγικοί λαοί είανι αυτοί που έχουν μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ο μέσος όρος ζωής των Εσκιμώων (Ινουίτες) στις 26 Οκτ του 1934 υπολογίζονταν στα 20 έτη από τον C.W Bauer του πανεπιστημίου της Νεμπράσκα. Ο πληθυσμός τους είχε μειωθεί κατά 50%.Η πιο πιθανή αιτία για αυτή τη δραματική μείωση σε σχέση με το παρελθόν ήταν κατά την άποψη του η φυματίωση και άλλες σύγχρονες ασθένειες. Πριν την επαφή τους με το διαιτολόγιο των σύγχρονων Αμερικανών και την εξάντληση των παραδοσιακών τροφών, ο μέσος όρος ζωής τους ήταν από τους μεγαλύτερους. Χρόνια και αυτόνομα νοσήματα απουσίαζαν, τα καρδιαγγειακά ήταν σχεδόν μηδενικά. Το μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής αυτή τη στιγμή κατέχουν οι Ιάπωνες (80+) και μετά οι πολίτες του San Marino (80+). Απ'όσο ξέρω κατα μέσο όρο δεν ειναι φρουτοφάγοι ή φυτοφάγοι. Οι Ιάπωνες μάλιστα τρώνε πολύ ψάρι και θαλασσινά σε βαθμό που σε καμία περίπτωση δεν τον λες οικολογικό ή δίκαιο προς τους άλλους λαούς του κόσμου.

  Πηγές οσον αφορά τους Εσκιμώους.
  -Nutrition and physical degeneration του Weston A. Price,DDS: κεφάλαιο 5 σελ55.
  -Omega 3 fatty acids in inflamation and autoimmune diseases του Αρτέμη Π Σιμόπουλου. Journal of the American college of nutrition. Vol 21, No 6, 495-505 (2002).
  -Essential fatty acids in health and chronic disease του Αρτέμη Π Σιμόπουλου. Am J clin Nutr 1999,70 560s-9s.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος26/5/11, 5:47 μ.μ.

  Μα, τι συγκρίνουμε;
  Οι Εσκιμώοι τρώνε φώκιες, φάλαινες, ταράνδους, ελάφια, πουλιά και ζουν σε ακραίες θερμοκρασίες. Καθημερινά ο οργανισμός τους καίει πολλές θερμίδες, γιατί κυνηγούν για την τροφή τους. Τρώνε όλο το κρέας (δέρμα, εντόσθια, έντερα) και σε ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση τους έχω δει να τρώνει ωμό ψάρι και κρέας..! Οπότε, είναι αδύνατον να κάνουμε την διατροφή των Εσκιμώων στην Ελλάδα.
  Βέβαια, οι Εσκιμώοι έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό απώλειας της οστικής τους μάζας=οστεοπόρωση. (ερευνητές του Βισκόνσιν, ο Ρίτσαρντ Μάζες και ο Γουόρεν Μάθερ)

  Πάντως, η αλήθεια είναι ότι όταν τρώω κρέας και "βαριά" μαγειρεμένα φαγητό μετά έχω υπνηλία κακοκεφιές και φούσκωμα. Όταν τρώω σαλάτες και φρούτα νιώθω ανάλαφρος με πολύ ενέργεια! Ειδικά το καλοκαίρι ο οργανισμός μου τραβάει πιο πολύ τις ωμές τροφές

  Η απουσία ασθένειας δεν σημαίνει υγεία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Καλημέρα.

  Θεωρητικά, οι πιο υγιείς άνθρωποι είναι οι κάτοικοι της Σαρδηνίας, της Ικαρίας και της Οκινάνουα.

  Λέω θεωρητικά, γιατί έχουν τον υψηλότερο μέσο όρο ζωής.

  Η διατροφή τους?? Γαλακτοκομικά από κατσίκα (τυρί, γάλα), πολλά λαχανικά και όσπρια, ψάρι και σπάνια κόκκινο κρέας. Ιδίως στη Σαρδηνία, τρώνε κάθε μέρα πεκορίνο.
  …ας σταματήσουν κάποιοι την προπαγάνδα ότι η αποχή από τα γαλακτοκομικά και τα ψάρια κάνει καλό.

  Τα ζωντανά παραδείγματα, άλλα μας δείχνουν. Το τι λένε οι in vitro μελέτες, σηκώνει κουβέντα.

  Τέλος, ο Βεγκανισμός δεν είναι τρόπος διατροφής. Είναι ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ αμερικανικής προελεύσεως, που βρίσκεται στον αντίποδα της καταχρηστικής διατροφής του Macdonald’s και της Pizza Hut.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ποιος είπε ότι μόνο η διατροφή παίζει ρόλο στην υγεία και στη μακροζωία?
  Δηλαδή όσοι ζούνε στη Ικαρία και Σικελία, που έχουν τον αέρα τον ήλιο και τη θάλασσα δεν τα υπολογίζουμε… ή μήπως μπορούμε να πάμε όλοι εκεί ή να προμηθευτούμε τα προϊόντα τους?
  Μάλλον δεν γνωρίζεις ότι το 50% του οξυγόνου λαμβάνετε από τον αέρα από το δέρμα μας, ότι με την ηλιοθεραπεία παίρνουμε βιταμίνη D που δεν έχει κανένας καρκινοπαθής, ενώ με τον ιδρώτα βγαίνουν οι τοξίνες από το σώμα, όσο για τη θάλασσα που έχει τόση ζωή τόσα ιχνοστοιχεία και το απαραίτητο ιώδιο που διασπάει όλα τα δηλητήρια και είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδή

  Αυτά δεν τα έχουν οι περισσότεροι για αυτό δεν μπορεί να ισχύει η ίδια διατροφή για όλους για να έχουμε υγεία και μακροζωία, εξάλλου δεν θα χρειαζόμαστε να πάμε σε βεγκανισμό όπως λες, εάν είμαστε εγκρατείς στην διατροφή μας και τηρούσαμε τις νηστείες…

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα