Χτίζοντας με cob

Χτίζοντας με cob

Ή αλλιώς χτίζοντας στην Ελλάδα με πηλό (cob)

Μια ομάδα εθελοντών κάτω από την καθοδήγηση του Κώστα Κοντομάνου, χτίζουν ένα μικρό κτίσμα από άχυρο και πηλό, για λογαριασμό του Δήμου Μελίβοιας, που το θέλει ως 'Μουσείο Cob'. Καλοκαίρι 2009. Το βίντεο δημιούργησε ο Ανδρέας Παπαχρήστου.

Τι είναι το cob;

Σε μία από τις πιο αρχαίες τεχνικές χτισίματος με γήινα υλικά, το κομπ, χρησιμοποιούνται τα χέρια και τα πόδια για να σχηματιστούν μάζες πηλού αναμεμιγμένου με άμμο και άχυρο οι οποίες τοποθετούνται η μία πάνω στην άλλη διαμορφώνοντας έτσι μονολιθικές κατασκευές με μεγάλη σταθερότητα. Η λέξη κομπ προέρχεται από μια παλιά αγγλική λέξη cob που σημαίνει σβώλος.

Η διαφορά του κομπ από το κτίσιμο με πλίνθους συνίσταται στην ευκολία της κατασκευής και την ελευθερία του σχεδιασμού. Εφόσον δεν απαιτούνται ίσιες φόρμες ή καλούπια το ίδιο το υλικό οδηγεί σε οργανικά σχήματα: καμπύλοι τοίχοι, θόλοι και αψίδες. Χτίζοντας με το κομπ είναι εμπειρία παρόμοια με γλυπτική με πηλό.

Χτίζοντας με cob

Tα γήινα σπίτια είναι δροσερά το καλοκαίρι και ζεστά τον χειμώνα. Η αντοχή τους σε μια μεγάλη γκάμα καιρικών συνθηκών τα κάνει άνετα και βιώσιμα στα πιο κρύα κλίματα αλλά και συνθήκες ερήμου. Οι τοίχοι με πάχος που κυμαίνεται από 40 έως και 60 εκατοστά έχουν τεράστια θερμική μάζα και επαρκή μόνωση ειδική για χρήση παθητικών ηλιακών συστημάτων θέρμανσης. Απαιτείται ελάχιστη πρόσθετη θέρμανση τον χειμώνα και καθόλου ψύξη ακόμη και τις πιο ζεστές μέρες. Το κομπ χρησιμοποιήθηκε επί χιλιετίες ακόμη και στις σκληρές κλιματολογικές συνθήκες των βρετανικών ακτών στο ύψος των Αλεούτιων νήσων. Χιλιάδες άνετα και γραφικά σπίτια από κομπ στην Αγγλία κατοικούνται συνέχεια εδώ και αιώνες έχοντας μάλιστα και πολύ μεγάλη τρέχουσα εμπορική αξία.

Χτίζοντας με cob

Η αναγέννηση του cob ξεκίνησε στην Αμερική όπου απολαμβάνει μια συνεχώς αυξανόμενη δημοσιότητα όχι μόνο λόγω των παραπάνω αναφερομένων πλεονεκτημάτων αλλά και από την δυνατότητα που προσφέρει στον ιδιοκτήτη – κατασκευαστή να αποφύγει τα τεράστια οικονομικά φορτία και τις δεσμεύσεις που συνεπάγεται η αγορά κατοικίας.

Χτίζοντας με cob

Αυτή η αρχαία τεχνική δεν συνεισφέρει στην καταστροφή των δασών, την κατασπατάληση των ορυκτών πόρων, την μόλυνση και ούτε εξαρτάται από βιομηχανικά υλικά και βαριά μηχανήματα. Η γη είναι μη τοξική και τελείως ανακυκλώσιμη. Σ’ αυτή την εποχή της περιβαλλοντολογικής υποβάθμισης και της έλλειψης φυσικών πόρων με τις χιλιάδες κρυμμένες τοξίνες στα σπίτια μας δεν είναι λογικό να επιστρέψουμε στο πιο αθώο φθηνό και υγιεινό οικοδομικό υλικό;

Στο βιντεάκι που ακολουθεί ένας ημίγυμνος γίγαντας μιλάει για τον πηλό και το cob...

Χτίζοντας με cob

Χτίζοντας με cob

Πηγή: https://www.cob.gr

Διαβάστε ακόμη:Σπίτια και αποθήκες από παλέτες

5 σχόλια:

  1. Υπέροχο βίντεο...Μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι ότι καλύτερο έχω δει. Όρεξη για δουλειά,καλή παρέα και πάνω από όλα υπέροχο αποτέλεσμα. Καλή συνέχεια παιδιά και πολλά μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος6/3/12, 5:59 μ.μ.

    ΟΛΑ ΚΑΛΑ... ΑΛΛΑ Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΑΓΝΟΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ .. ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΚΟΣΜΙΚΕΣ ΡΟΕΣ ΚΙ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΣΧΙΟΥΝ...

    ΚΙ ΡΩΤΩ...

    ΑΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΔΙΕΠΟΥΝ ( ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ) ΤΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΕΧΕΙΣ ;;;;

    ΛΥΠΑΜΑΙ .. ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΩΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΟΥ ΘΥΜΗΖΟΥΝ ( ΚΙ ΕΙΝΑΙ ) ΠΡΟΒΑΤΑ ΠΡΟΣ ΣΦΑΓΗΝ.

    ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΔΙΟΤΙ ΔΙΧΩΣ ΑΥΤΗ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ Η ΣΚΕΨΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΗ ...


    Υ.Γ. ΟΠΟΙΟΣ ΨΑΧΝΕΙ ΒΡΙΣΚΕΙ ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπέροχη παρέα!Ανεκτίμητης αξίας το έργο!!!
    Μακάρι εγώ και η παρέα μου να κάναμε κάτι αντίστοιχο από το να γυρνάνε στις καφετέριες και στα club,σας ζηλεύω πραγματικά γι'αυτό που φτιάξατε-ζήσατε!

    Τέτοια πρόβατα αγαπητέ Ανώνυμε είμαι σχεδόν σίγουρος πως,η Αλήθεια ΔΕΝ θα αφήσει κανέναν μα κανέναν εχθρό,όπως λες να πάνε για σφαγή.Μακάρι να είμασταν όλοι τέτοια πρόβατα σαν τα παιδιά αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος30/4/13, 4:18 μ.μ.

    Η μόρφωση μπορεί να προέλθει από πολλές πηγές.

    Ποιος αποκλείει ότι ο κόπος, ο κάματος και η χαρα της δημιουργίας μιας πλινθόκτιστης καλύβας μπορεί να αποτελέσει εμπειρία ζωής, έναυσμα αλλαγής της πορείας του σύγχρονου ανθρώπου προς άλλες εναλλακτικες επιλογές, και τέλος αναδιαΜΟΡΦΩΣΗ της ισχύουσας χρεωκοπημένης κοσμοθεωρίας...

    Φυσικά δεν αρκεί αποσπασματικά αυτή η δραστηριότητα ως εφόδιο προς την τελική μάχη για την αλήθεια. Όμως αποτελεί την ιδανική αρχή.

    Ας σωπαίνουν όσοι συστηματικά και σκόπιμα κάμπτουν το ηθικό φέροντας αδιέξοδα ή απαξιώνοντας πρωτοβουλίες και ενέργειες.

    Χίλια μπράβο στην πρωτοβουλία των παιδιών, μακάρι να βρεί μιμητές καθεαυτό ή ως προς τα κίνητρα και τον στόχο. Ξεχυλίζει το βίντεο από ψυχή, χαρά, το γήινο ΟΛΟΝ που ξεχάσαμε να βλέπουμε κ να εισπράττουμε. Που ξεχάσαμε πως είμαστε μέρος του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα