Φτιάχνω σπιτική κέτσαπ

Πως φτιάχνω σπιτική κέτσαπ (συνταγές)

Φτιάχνω σπιτική κέτσαπ

Πως να φτιάξεις κέτσαπ

Υλικά για μεγάλη ποσότητα:
Πάρε 24 κιλά ντομάτες και βράστες μέχρι να γίνουν μαλακές.
Στύψε τες μέσα από ένα καλό συρμάτινο κόσκινο και πρόσθεσε:

  • 2 κιλά ξύδι
  • 850 γραμμάρια αλάτι
  • 57 γραμμάρια γαρύφαλλο
  • 110 γραμμάρια μπάχαρι (allspice)
  • 85 γραμμάρια καυτερή πιπεριά καγιέν (αν θέλουμε να καίει)
  • 3 κουτάλια σούπας γεμάτα μαύρο πιπέρι και
  • 5 κεφάλια σκόρδο ξεχωρισμένα και ξεφλουδισμένα.

Παρασκευή 1ης συνταγής κέτσαπ:
Ανάμιξέ τα μαζί και βράσε τα περίπου 3 ώρες, ή μέχρι να μειωθεί στο ήμισυ.
Μετά αποθήκευσε τη χωρίς στράγγισμα και εμφιαλώστε τη σε μπουκάλια (αποστειρωμένα φυσικά).

Άλλη συνταγή για κέτσαπ

Υλικά για μεγάλη ποσότητα κέτσαπ:
Σε 12 κιλά ξεφλουδισμένες ντομάτες πρόσθεσε:
1 λίτρο καλό ξύδι
450 γραμμάρια αλάτι
110 γραμμάρια μαύρο πιπέρι
57 γραμμάρια καυτερή πιπεριά καγιέν (αν θέλουμε να καίει)
110 γραμμάρια μπάχαρι (allspice)
6 κρεμμύδια
28 γραμμάρια γαρύφαλλο
900 γραμμάρια ζάχαρη

Παρασκευή 2ης συνταγής κέτσαπ:
Ανάμιξέ τα μαζί και βράσε τη μάζα για 3 ώρες ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σας καεί στο πάτο. Όταν κρυώσει περάστε το από μία καλή κρησάρα ή ένα χοντρόκοκκο ύφασμα και διατηρήστε τη εμφιαλώνοντας τη σε μπουκάλια (αποστειρωμένα φυσικά). Πολλοί παραλείπουν το ξύδι σε αυτή τη συνταγή.

Πηγή: Six hundred receipts, worth their weight in gold

Σπιτική συνταγή κέτσαπ με φρέσκα υλικά για το σπίτι

  • 1 κιλό φρέσκες ώριμες τομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 κουτάλια του φαγητού μηλόξιδο
  • 2 κουτάλια του φαγητού κόκκινο κρασί
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη γλυκιάς πιπεριάς
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα αλεσμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 πρέζα σκόνη γαρύφαλο
  • 1 πρέζα σκόνη τζίντζερ
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 100 gr ζάχαρη

Παρασκευή σπιτικής συνταγής κέτσαπ:

Βράστε τα όλα μαζί μέχρις ότου οι τομάτες και τα κρεμμύδια να έχουν βράσει. Μετά περάστε την μάζα μέσα από ψιλό σουρωτήρι (σήτα) σε νέα κατσαρόλα και αφήστε να πάρει μια βράση ακόμη. Αφού κρυώσει το κέτσαπ βάλτε το σε γυάλινα βάζα με βιδωτό καπάκι (λίγο πριν το γέμισμά τους ξεβγάλτε τα με ζεματιστό νερό). Σε κλειστά βάζα και μέσα στο ψυγείο, το κέτσαπ σας μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και 6 μήνες.

Πηγή: Το μηλόξιδο–Γιόχαν Βάις

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω λάδι από ελιές

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος21/6/12, 10:18 μ.μ.

    μια μικρη διορθωση στη συνταγη
    το μπαχαρικο allspice δεν ειναι μιγμα μπαχαρικων αλλα αυτο που στην Ελλαδα ονομαζουμε "μπαχαρι"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος2/7/12, 9:41 μ.μ.

    Οι ποσότητες των υλικών στις συνταγές είναι για εργοστάσιο ή για σπίτι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα