Γάλα για καταπολέμηση των μυκητιακών ασθενιών

Γάλα για την σήψη των φρούτων

Βιολογική καταπολέμηση του ωίδιου,της μονίλιας και της σύψης με γάλα

Όταν τα κεράσια, τα κυδώνια, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα ή τα σταφύλια σας αρχίζουν να ωριμάζουν, τα χτυπάει η καταστροφή. Η ασθένεια που ονομάζεται μονίλα και τα φρούτα καλύπτονται με καφέ σκόνη σαν πούδρα και γρήγορα γίνονται μούμιες. Ορισμένες ποικιλίες είναι πιο ευαίσθητες από άλλες και κάτι πρέπει να κάνετε για αυτές.
Οι βιοκαλλιεργητές ψεκάζουν με θειάφι, αλλά η συχνή χρήση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο έδαφος. Να αλλάξει το ph του. Γι αυτό φέτος δοκίμασα μια καινούρια φυσική μέθοδο. Τα ψέκασμα με γάλα αραιωμένο με νερό για να κρατήσω την σήψη σε αποδεκτά επίπεδα. Σίγουρα το ότι το εφάρμοσα μόνο για μια σεζόν, δεν μου επιτρέπει να πω ότι σίγουρα είναι η λύση, αφού χρειαζόμαστε περισσότερες από μια φορές για να επιβεβαιώσουμε τα πειράματα. Όμως επειδή είχε μεγάλη επιτυχία, οφείλω να το αναφέρω.

Γιατί το γάλα για καταπολέμηση των μυκητιακών ασθενειών;
Το 1999, μια ομάδα ερευνητών στην Βραζιλία διαπίστωσαν ότι ο εβδομαδιαίος ψεκασμός με γάλα, ελέγχει το ωίδιο στα κολοκυθάκια. Σε πιο πρόσφατες μελέτες, το γάλα ήταν εξίσου αποτελεσματικό μυκητοκτόνο για τον έλεγχο του ωίδιου σε δύο φυτείες οινοποιήσιμης αμπέλου στην Αυστραλία. Οι ερευνητές υποπτεύονται, ότι όπως οι ενώσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα αλληλεπιδρούν με το φως του ήλιου, προκαλούν βλάβες στο ωίδιο και στα σπόρια του. Αν το γάλα λειτουργεί στο ωίδιο, σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να βοηθήσει και με στη φαιά σήψη, η οποία έχει παρόμοιο κύκλο ζωής.

Ασχολήθηκα και με τα δαμάσκηνα, όπως και με τα σταφύλια, δύο εύκολους στόχους για τη μονίλα και άλλες μυκητιακές ασθένειες. Η καλλιέργεια του δαμάσκηνου συχνά χάνεται εξ ολοκλήρου από την φαιά σήψη και από τα σταφύλια συνήθως χάνουμε τα μισά από την καφέ ή τη μαύρη σήψη.

Χρησιμοποιώντας ένα μπουκάλι ψεκασμού χειρός, εφάρμοσα αυτή την συνταγή:

  • 1/2 φλιτζάνι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα
  • 1 λίτρο ζεστό νερό
  • 3 σταγόνες υγρό πιάτων

Γάλα για την σήψη των φρούτων

Παρά τις δύο ημέρες αδιάκοπης βροχής, δαμάσκηνα ώριμα «Stanley» δεν μετατρέπονται σε συρρικνωμένο μούμιες.

Ξεκίνησα στις αρχές Ιουλίου, ψεκάζοντας τα φυτά ανά 3 μέρες για δύο εβδομάδες. Ψέκαζα τα πρωινά, καλύπτοντας καρπούς και φύλλωμα μέχρις ότου το μίγμα να στάζει στο έδαφος. Σταμάτησα τον ψεκασμό, όταν τα φρούτα άρχισαν να ωριμάζουν.

Τα αποτελέσματα; Λιγότερο από το 10% εμφάνιση της νόσου στα δαμάσκηνα, και λιγότερο από το 30% για τα σταφύλια. Δύο τεράστιες βελτιώσεις σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Η τακτική σπρέι με γάλα έχει καταστείλει το ωίδιο στο φύλλωμα των σταφυλιών και μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ στην άμυνα της καστανής σήψης και μαύρης σήψης.

Πηγές:www.motherearthnews.com, Φωτογραφίες από Barbara Pleasant

Διαβάστε ακόμη:Δωρεάν βιβλία για σπόρους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα