Ακονυζιά: για ψύλλους, ψείρες, κουνούπια και τη βαρρόα

Ακονυζιά: για ψύλλους, ψείρες, κουνούπια και τη βαρρόα

Ακονυζιά για την καταπολέμηση της βαρρόας των μελισσών

Φάρμακο για τις μέλισσες-Της Αννας Παπαδοκωστάκη
Ένας μεταπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Χημείας, από οικογένεια μελισσοκόμων, ανακάλυψε στο εργαστήριο ένα φάρμακο για τις μέλισσες, επαληθεύοντας τις γνώσεις της λαϊκής παράδοσης. Ο Δημοσθένης Ισαακίδης, θυμόταν ότι οι παλιοί μελισσοκόμοι έβαζαν πάνω από τις κυψέλες στεφάνια από ένα φυτό, την γνωστή στην Κρήτη ως “ακονιζά” (Ditrichia viscose), για να μειώσουν τους θανάτους των μελισσών από το παράσιτο βαρρόα.

Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό έντομο, όσο το κεφάλι μια καρφίτσας, που παρασιτεί στο σώμα της μέλισσας από τη στιγμή που γίνεται προνύμφη και στο τέλος την σκοτώνει καθώς απομυζά τη σάρκα της. Αν ένα σμήνος προσβληθεί από αυτό το παράσιτο, τότε όλες οι μέλισσες παθαίνουν μέσα σε τρία χρόνια. Ο Δ. Ισαακίδης σε συνεργασία με τον καθηγητή Οργανικής Χημείας Χ. Κατερινόπουλο και την μεταπτυχιακό Καλλιόπη Σοφού συγκέντρωσαν δείγματα ακονιζάς από 5 διαφορετικές περιοχές της Κρήτης.

Μετά από ξήρανση και κατεργασία του φυτού με αιθανόλη, απομονώθηκαν τρείς ομάδες συστατικών από τις οποίες μία βρέθηκε να έχει την μέγιστη επιλεκτική τοξικότητα επί ζωντανών βαρρόα, τα οποία σκοτώνει σε ποσοστό 98%.Με την επεξεργασία αυτή, παρασκευάστηκε ένα σκεύασμα που περιέχει την ομάδα αυτών των συστατικών και χρησιμοποιείται με επιτυχία σε μελέτες πεδίου σε διαφορετικές περιοχές της νήσου Κρήτης, είτε με ψεκασμό των κυψελών είτε με τη χρήση εμποτισμένων ταινιών. Το σκεύασμα αυτό που αναμένεται να έχει ευρεία χρήση στη Μελισσοκομία, εκτίθεται από σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο, στην έκθεση «εβδομάδα Επιστήμης και Τεχνολογίας» στην οποία παίρνει μέρος και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Βαρρόα-Το παράσιτο φονιάς
Η εργασία αυτή χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα «Φυτώριο Ιδεών-Unistep» του Περιφεριακού Προγράμματος CRINNO. Όπως μας είπε ο κ. Χάρης Κατερινόπουλος, η βαρροϊκή ακαρίαση είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής μελισσοκομίας και της μελισσοκομίας σχεδόν όλου του κόσμου. Προσβάλλει το γόνο (προνύμφες καινύμφες) και τις ενήλικες μέλισσες (βασίλισσα εργάτριες και κηφήνες). Η βαρρόα παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1904 στην Νοτιανατολική Ασία να παρασιτεί την ινδική μέλισσα. Η περιγραφή του παρασίτου αυτού πέρασε σχεδόν απαρατήρητη αφού δεν προκαλούσε σημαντικές ζημιές στον ξενιστή της. Το πότε και πώς έγινε η μεταφορά της στην οικιακή μέλισσα δεν είναι ακριβώς γνωστό. Αλλά σε διάστημα λιγότερο από 40 χρόνια μεταδόθηκε σχεδόν σε όλο τον κόσμο εκτός από την Αυστραλία.

Οι μεμονωμένες μέλισσες που μολύνονται με βαρρόα βλάπτονται με τους εξής τρόπους

  1. από την απώλεια αιμολέμφου, που από μόνη της είναι σοβαρή,
  2. από την οπή που προκαλείται και επιτρέπει την δημιουργία μολύνσεων και ασθενειών.
  3. ακόμη και με χαμηλή προσβολή, οι μέλισσες υφίστανται απώλεια βάρους και σμίκρυνση της ζωής.

Εάν η προσβολή ανά μέλισσα είναι λιγότερο από 6 ακάρεα, η μέλισσα φθάνει συνήθως στην ωριμότητα. Εντούτοις, οι ενήλικες μέλισσες αποδυναμώνονται και η ζώη τους μικραίνει κατά τουλάχιστον 50%. Η συνολική επίδραση σε μια αποικία που μολύνεται με βαρρόα είναι πολύ σοβαρή και εάν δεν ληφθεί κανένα μέτρο ελέγχου η κατάληξη είναι μοιραία. Χωρίς επέμβαση του μελισσοκόμων, η πιθανότητα θνησιμότητας του μελισσιού είναι 10-15% το πρώτο έτος, 20% 30% το δεύτερο έτος, και ίσως 100% στο τρίτο έτος μετά την προσβολή.

Ακονυζιά: για ψύλλους, ψείρες, κουνούπια και τη βαρρόα

Το φυτό ακονιζά είναι αειθαλής πολυετής θάμνος με ευρεία εξάπλωση στην περιοχή της Μεσογείου. Η επιφάνεια των φύλλων καλύπτεται από επιεφυμενιδικό έκκριμα πλούσιο σε τερπενοειδή και φαινολικές ενώσεις. Tα υδατοδιαλυτά επιεφυμενιδικά εκκρίματα του φυτού παρουσιάζουν ισχυρή αλληλοπαθητική δράση έναντι άλλων φυτών αλλά και παθογόνων.

Κάποιος μπάρμπας μου παλιός μελισσοκόμος, μου έλεγε ότι έβαζαν κατά καιρούς ξεραμένη ακονιζιά στο καπνιστίρι και όλα πήγαιναν καλά!

Η μητέρα μου, έλεγε ότι στης κλοσούδες που γέμιζαν κοτόψειρες με αποτέλεσμα να σηκώνεται η κότα και να κουρνιάζουν τα αυγά, έβαζαν κλαδιά από ακονιζιά και όλες οι ψείρες εξαφανίζονταν. Δεν ξέρω όμως αν πέθαιναν οι ψείρες ή απλά έφευγαν, αλλά νομίζω ότι έρχεται σε δεύτερη μοίρα αυτή η απορία μπροστά στο αποτέλεσμα. Βλέπουμε ότι στην φύση υπάρχουν αρκετοί εχθροί για τους εχθρούς μας! εμείς θα παραμένουμε στα χημικά!

Πηγή: chania bee

Διαβάστε ακόμη:Κόνυζα: Το φυσικό φυτικό εντομοκτόνο, φυτοπροστατευτικό

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος29/8/14, 2:51 μ.μ.

    Το ακόνιτο ξέρει κανείς που μπορώ να το βρω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπακς Μπανυ29/8/14, 4:32 μ.μ.

    Μπακς Μπανυ says:
    August 29, 2014 at 4:03 pm
    Γεια σας, πηρα πρωτη φορα δυο κουνελακια μινι ενα αρσενικο και ενα θυλικο..παρολο που η αναπαραγωγη κρατησε λιγα δευτερολεπτα γιατι η κουνελα εφυγε , γεννησε 6 Αυγουστου 4 μικρα απο τα οποια επεζησαν τα 2 (τα αλλα ειχαν μια κοκκινη βουλα στο κεφαλακι τους , ηταν πιο μικρα απο τα αλλα και ενω τη βαζαμε προσεκτικα κοντα τους αυτη δεν τα θυλαζε με τιποτα)Τα κουνελακια μου τωρα ειναι το ενα ιδιο η μαμα του και το αλλο φτυστο ο μπαμπας !!! Φαινονται υγειεστατα.. ειναι παχουλουτσικα, τρεχουν και πηδανε πανω κατω και πανω στη μαμα τους..τις τελευταιες μερες πινουν νερακι και τσιμπανε και απο το φαγητο της μαμας τους.. Ηθελα να ρωτησω ποτε μπορω να τα ακουμπησω και ποτε θα μπορεσω να τα δωσω χωρις να εχουν προβλημα τα μικρουλικα?
    Ευχαριστω εκ των πρωτερον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρε φιλαράκι που θα το προμηθευτω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναί αλλά πρόσεχε μην είναι αγριάδα γιατί θα την βρείς μπροστά σου με ολέθρια αποτελέσματα στον κήπο σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα