Κάλεσμα για δημιουργία Συνεταιριστικής Επιχείρησης Ειδικών Ειδών Διατροφής

Κάλεσμα για δημιουργία Συνεταιριστικής Επιχείρησης Ειδικών Ειδών Διατροφής

Δημιουργία Συνεταιριστικής Επιχείρησης Ειδικών Ειδών Διατροφής

Μεταφέρω αυτούσιο το κείμενο που ετοίμασε ο γνωστός δημοσιογράφος και συνεργάτης του ΑΓΡΟΡΑΜΑ κος Μιχαηλίδης Δημήτρης (michaeld@otenet.gr) που μας βοηθάει στον συντονισμό και σε τεχνικά θέματα, με σκοπό την δημιουργία συλλογικής δομής για την έρευνα και παραγωγή ελληνικών ειδικών ειδών διατροφής.
Οι πρώτες συζητήσεις ξεκίνησαν από παραγωγούς δίκοκκου σιταριού αλλά στην πορεία φάνηκε ότι υπάρχουν δυνατότητες να υποστηριχτούν και άλλα προϊόντα οπότε αποφασίσαμε να το διευρήνουμε σε ομάδα παραγωγών ειδικών ειδών διατροφής.

Σε Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ειδικών Ειδών Διατροφής εξελίσσεται η ομάδα παραγωγών δίκοκκου σιταριού που μετά από δύο συναντήσεις στον Κούκο Πιερίας (12/1/2013 & 10/2/2013) και μία μέσα στην Zootechnia (9/2/2013) πραγματοποίησε τέταρτη συνάντηση με στελέχη του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Θέρμη Θεσσαλονίκης, στις 14/4/2013.

Η ανοικτή Ομάδα Πρωτοβουλίας που προέκυψε αποτελείται από τους:
- Παχόπουλο Δαμιάνο (Κούκο Πιερίας, 6947185166)
- Αμανατίδη Δημήτριο (ΚοινΣΕπ Σπάρτακος Κομοτηνή, 6942842268)
- Μιχαηλίδη Δημήτρη (6998282382)
- Μεντεσόπουλο Θεόδωρο (Κιλκίς, 6997138985)
- Κασάπη Δημήτριο (ΚοινΣΕπ Σπάρτακος Κομοτηνή)
- Δημητρόπουλο Βασίλη (Θεσσαλονίκη, 6972916213)
- Γαλογαύρο Φώτη (Σέρβια Κοζάνης, 6937808239)

Οι πρώτες αποφάσεις της Ομάδας Πρωτοβουλίας είναι να συνταχθεί και να κυκλοφορήσει το καταστατικό της ΚοινΣΕπ μέχρι τις 10 Μαΐου 2013 και από τώρα να προσκαλέσει όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν για την υπογραφή του καταστατικού στις 18 Μαΐου 2013, στις 11.00, στο αγρόκτημα KoukosInn, στον Κούκο Πιερίας.
Από την πολύ χρήσιμη συζήτηση και ξενάγηση που είχαν τα μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την ΚοινΣΕπ από τα στελέχη του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ Δ. Κατσαντώνη και Δρ Ε. Κορπέτη στο Ινστιτούτο Σιτηρών και στις πειραματικές καλλιέργειές τους, προέκυψε ότι σκοπός της ΚοινΣΕπ θα έπρεπε να είναι όχι μόνο το πολλαπλασιαστικό υλικό, η καλλιέργεια, η πρώτη μεταποίηση σε άλευρο και η παραγωγή ειδικών ειδών διατροφής από δίκοκκο σιτάρι, όπως ξεκίνησαν οι συναντήσεις, αλλά να καλύπτονται και άλλες πιθανές δραστηριότητες με ειδικά είδη διατροφής.

Η υπό σύσταση ΚοινΣΕπ θα μπορεί να είναι ο συμπράττων με επιστημονικούς φορείς, όπως ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, για την από κοινού προώθηση των Ειδικών Ειδών Διατροφής, την εγγραφή τους σε ειδικούς καταλόγους φυτών ή/& σπόρων, την εξασφάλιση εγκεκριμένου ή/& πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού, την προστασία & αξιοποίηση ενδημικών ή/& αυτοφυών φυτών για ειδική διατροφή, την εξασφάλιση επαρκούς παραγωγής με συμφωνημένα πρωτόκολλα παραγωγής, την πιστοποίηση της μεταποίησής τους και την προώθηση στις ειδικές ομάδες καταναλωτών.

Πρώτος ποιοτικός στόχος θα είναι η δρομολόγηση της προσαρμογής της αγροτικής παραγωγής σιτηρών για την ικανοποίηση της αυξημένης ζήτησης για προϊόντα διατροφής με χαμηλή γλουτένη και με ιχνηλασιμότητα που εξασφαλίζει την τοπικότητα, ενώ προβλέπεται ιδιαίτερη φροντίδα για τον δεύτερο ζωντανό μακροβιότερο πολιτισμό πάνω στην γη σήμερα, που είναι ο Ελληνικός.
Η ΚοινΣΕπ πρέπει να μπορέσει να ανταποκριθεί στον σωστό προγραμματισμό παραγωγής από τον Σεπ 2013 και γι αυτό οι κινήσεις θα είναι συμπυκνωμένες.
Το Σάββατο, 18 Μαίου 2013, στις 11.00, στο αγρόκτημα koukosInn, στον Κούκο Πιερίας (τηλ.: 2351083200, κιν 6947185166, damianos@koukosinn.gr) θα υπογραφεί το καταστατικό. (Υπάρχει δυνατότητα οικονομικής διανυκτέρευσης, ενώ λειτουργεί εστιατόριο)

Δημήτρης Μιχαηλίδης

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Διαβάστε ακόμη:Συγκριτική αξιολόγηση πέντε ειδών σιταριού

1 σχόλιο:

 1. Ανώνυμος20/4/13, 10:20 μ.μ.

  Καλησπέρα σε όλους!
  Αρχικά θα καλωσορίσω τον κ. Δημήτρη και θα του ευχηθώ ό,τι καλύτερο, με την ελπίδα μέσα από την προσφορά του να βοηθηθούμε όλοι.
  Είναι πολύ παρήγορο αυτή την εποχή με όλα αυτά τα προβλήματα να ξεκινούν προσπάθειες ουσίας στο χωράφι και να μεταφέρονται μετά στις οθόνες μας! Καλό κουράγιο σε όλη την ομάδα και σε όλους όσους δεν σταμάτησαν να αγωνίζονται .
  Αγέλαος

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα