H Ελλάδα έχασε τη μάχη για το τσίπουρο

H Ελλάδα έχασε τη μάχη για το τσίπουρο

Τέλος το φτηνό χύμα τσίπουρο - Καταδίκη της Ελλάδας

H Ελλάδα έχασε τη μάχη για το τσίπουρο και την τσικουδιά
Η αρχή του τέλους φαίνεται ότι είναι καταδικαστική απόφαση για την Ελλάδα για το χύμα τσίπουρο, καθώς αυξάνεται στο τριπλάσιο ο φόρος και πέφτει πρόστιμο στη χώρα. Ταυτόχρονα, με καταδίκη της Ελλάδας και διπλασιασμό του φόρου από 50% σε 100% σε τσίπουρο και τσικουδιά για τους συστηματικούς αποσταγματοποιούς, έκλεισε η αυλαία της πολύκροτης υπόθεσης που απασχόλησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Με καταδίκη της Ελλάδας και διπλασιασμό του φόρου από 50% σε 100% σε τσίπουρο και τσικουδιά για τους συστηματικούς αποσταγματοποιούς, έκλεισε η αυλαία της πολύκροτης υπόθεσης που απασχόλησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Είχε προηγηθεί ευρωπαϊκή προσφυγή ελληνικού συνδέσμου κατά της Ελλάδας για το σύστημα φορολόγησης των διήμερων αποσταγματοποιών. Τα αρμόδια όργανα που ερεύνησαν το θέμα απάντησαν ότι οι συστηματικοί αποσταγματοποιοί παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αφού εφαρμόζουν παράνομα μειωμένο συντελεστή 50% σε τσίπουρο και τσικουδιά, ενώ αυτό επιτρέπεται να συμβαίνει μόνο στο ούζο.

Παράλληλα, στην απόφαση επισημαίνεται ότι και άλλες χώρες εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές στους μικρούς αποσταγματοποιούς, αλλά ονόμασε τον κατ’αποκοπή συντελεστή 0,59 λεπτών «συμβολικό» και κατέληξε ότι η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να εφαρμόζει μειωμένο συντελεστή κατά 50%.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι το δικαστήριο με την απόφαση του αναγνωρίζει πως προκειμένου να εκτιμηθεί αν δύο προϊόντα είναι ομοειδή, είναι αναγκαίο να εξεταστούν ιδίως τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά τους. Τα χαρακτηριστικά που απαριθμούνται στο παράρτημα II, σημείο 6, του κανονισμού 110/2008, τα οποία αφορούν τα αποστάγματα στεμφύλων σταφυλής, αποτελούν επίσης χαρακτηριστικά του τσίπουρου και της τσικουδιάς. Κατά συνέπεια, τα δύο αυτά προϊόντα (τσίπουρο και τσικουδιά «μικρών και συστηματικών αποσταγματοποιών») είναι παρόμοια τουλάχιστον με όλα τα εισαγόμενα αλκοολούχα ποτά που περιλαμβάνονται στην κατηγορία «αποστάγματα στεμφύλων σταφυλής», κατά την έννοια του κανονισμού 110/2008.

Η απόφαση αναφέρει χαρακτηριστικά:

Η Ελληνική Δημοκρατία παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει:

  • από τα άρθρα 19 και 21 της οδηγίας 92/83/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 19ης Οκτωβρίου 1992, για την εναρμόνιση των διαρθρώσεων των ειδικών φόρων κατανάλωσης που επιβάλλονται στην αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά, σε συνδυασμό με το άρθρο 23, παράγραφος 2, της εν λόγω οδηγίας, καθόσον θέσπισε και διατήρησε σε ισχύ νομοθεσία η οποία προβλέπει την εφαρμογή συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης μειωμένου κατά 50 % σε σχέση με τον κανονικό εθνικό συντελεστή στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγονται από τις επιχειρήσεις απόσταξης, τους αποκαλούμενους «συστηματικούς αποσταγματοποιούς», και
  • από τα άρθρα 19 και 21 της οδηγίας 92/83, σε συνδυασμό με το άρθρο 22, παράγραφος 1, της ίδιας οδηγίας και με το άρθρο 3, παράγραφος 1, της οδηγίας 92/84/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 19ης Οκτωβρίου 1992, για την προσέγγιση των συντελεστών των ειδικών φόρων κατανάλωσης για την αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά, καθόσον θέσπισε και διατήρησε σε ισχύ νομοθεσία η οποία προβλέπει, υπό τις προϋποθέσεις που η ίδια καθορίζει, την εφαρμογή σημαντικά μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγονται από τους μικρούς αποσταγματοποιούς, τους αποκαλούμενους «διήμερους».

Πηγή: Τέλος το φτηνό χύμα τσίπουρο - Καταδίκη της Ελλάδας

H Ελλάδα έχασε τη μάχη για το τσίπουρο

Τσίπουρο: Η "καμπάνα" του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου φέρνει αυξήσεις "φωτιά"

Αύξηση έως 5 ευρώ στην φιάλη
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε τσίπουρο και τσικουδιά αναμένεται να φέρει αύξηση της τάξης 4-5 ευρώ στις φιάλες των 700 ml. Οι εμφιαλωτές θεωρούν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα πρέπει να οδηγήσει και στην πάταξη της διακίνησης του χύμα τσίπουρου στο εμπόριο καθώς από την στρέβλωση αυτή κινδυνεύουν οι οργανωμένες επιχειρήσεις.

Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο πότε θα εφαρμοστεί η απόφαση και το κατά πόσο θα επηρεαστούν οι τιμές και στα σημεία της ζεστής αγοράς, δηλαδή τα τσιπουράδικα και τα καφενεία.

Πηγή: Τσίπουρο: Η "καμπάνα" του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου φέρνει αυξήσεις "φωτιά"

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω τσίπουρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα