Ιούνιος στο αγρόκτημα

Τι φυτεύουμε, καλλιεργούμε και τρώμε τον Ιούνιο

Ιούνιος στο αγρόκτημαΙούνιος στο αγρόκτημα

Σπέρνουμε: Καλαμπόκια, φασόλια, κολοκύθια.
Μεταφυτεύουμε: Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια, κολοκύθια.
Συγκομιδή:
Δημητριακά-όσπρια: σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, φακές, ρεβύθια, φασόλια.
Λαχανικά: Κολοκύθια, αγγούρια, πιπεριές, φασόλια, κρεμμύδια, σκόρδα, φράουλες, καρότα, παντζάρια, σπανάκια, σέσκλα, βλίτα, αντράκλα, μάραθο, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο.
Φρούτα: Βερίκοκα, ροδάκινα, αχλάδια, κεράσια, βύσσινα, κορόμηλα.

Ιούνιος στο αγρόκτημαΙούνιος στο αγρόκτημα
Ιούνιος στο αγρόκτημαΙούνιος στο αγρόκτημα
Ιούνιος στο αγρόκτημαΙούνιος στο αγρόκτημα
Ιούνιος στο αγρόκτημα Ιούνιος στο αγρόκτημαΙούνιος στο αγρόκτημα
Ιούνιος στο αγρόκτημα Ιούνιος στο αγρόκτημα

Δεντροκομικές εργασίες το μήνα Ιούνιο
Οι δενδροκομικές εργασίες αρχίζουν να περιορίζονται. Στους οπωροκήπους εκτελείται ελαφρό σκάλισμα για να διατηρείται το χώμα αφράτο και απαλλαγμένο από τα άγρια χόρτα. Τα ποτιστικά οπωροφόρα ποτίζονται 3-4 φορές, ιδίως στα πρώιμα είδη και ποικιλίες, όπως οι ροδακινιές, βερικοκιές, κερασιές κ.λ.π.

Επίσης εξακολουθούν να εφαρμόζονται τα αναγκαία βλαστολογήματα, κορφολογήματα, οι αραιώσεις των καρπών και φύλλων καθώς και οι προσδέσεις ή διανοίξεις για την επιτυχία ισορροπήσεως των κλαδιών.
Στα σπορεία και φυτώρια ενεργούνται ποτίσματα, σκαλίσματα και βοτανίσματα, στα νεαρά δέντρα τα απαραίτητα μονοβεργίσματα, καθαρίσματα, βλαστολογήματα ή κορυφολογήματα, για υποβοήθηση του σχηματισμού των πρώτων βραχιόνων.
Το ίδιο καταπολεμιούνται οι εμφανιζόμενες ασθένειες από φυσικά ή ζωικά παράσιτα. Στις μηλιές και αχλαδιές επαναλαμβάνεται 2ο ή 3ο ψέκασμα για την καταπολέμηση της καρπόκαψας , στις ροδακινιές κ.λ.π. άλλα προσβεβλημένα δέντρα η εξόντωση της μελίγκρας.

Βότανα: Είναι η εποχή να μαζέψουμε βαλσαμόχορτο, αψιθιά, απήγανο, δάφνη, μέντα, δυόσμο, μαντουράνα, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, λεβάντα, σπόρους από γαιδουράγκαθο και άλλα αρωματικά φυτά για να τα αποξεράνουμε.

Γενικές εργασίες και φροντίδες: Επιθεωρούμε τακτικά τα φυτά μας για ύπαρξη εχθρών και ασθενειών. Υποστυλώνουμε και κλαδεύουμε ελαφριά τις ντοματιές. Σκαλίζουμε τα λαχανικά μας και τα λιπάρουμε με φουσκί, κομπόστα ή βιολογικό λίπασμα κατά προτίμηση και εφαρμόζουμε εδαφοκάλυψη. Ψεκάζουμε με χαλκό και θειαφίζουμε τις καλλιέργειές μας ανάλογα με τις ανάγκες.

Για σπόρο: Μαζεύουμε τους ξεραμένους σπόρους από τα ανοιξιάτικα λαχανικά, λουλούδια, βότανά μας και τα αποθηκεύουμε.

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω οικολογικό εντομοκτόνο για προστασία φυτών

21 σχόλια:

  1. Ανώνυμος3/7/09, 5:26 μ.μ.

    ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΑΣ ΘΕΟΔΩΡΕ ΟΜΟΛΟΓΩ ΠΩΣ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΟΙΞΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΣΟΥ.
    ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΧΑΡΗΚΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΣΟΥ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΠΑΛΙ ΝΑ ΣΟΥ ΕΚΦΡΑΣΩ ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΟΥ.
    ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΠΟΙΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ( ΤΟΜΑΤΕΣ ,ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ , ΠΙΠΕΡΙΕΣ Κ.Τ.Λ. ) ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣΤΟΥΣ, ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ,ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΟ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΕ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΣΟΔΕΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος3/7/09, 5:43 μ.μ.

    Φίλε μου σε ευχαριστώ, τις αναρτήσεις δεν τις κάνω τυχαία και νιώθω καλύτερα όταν κινώ την περιέργεια ακόμα και με φωτογραφίες. Είδη ετοιμαζόμουν να γράψω ένα άρθρο με τις καλύτερες ποικιλίες όχι μόνο σε γεύση αλλά και σε χρόνο αποθήκευσής τους… χάρηκα πολύ που ρώτησες… αυτό σημαίνει ότι δεν τα γράφω τζάμπα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θεόδωρε
    Εύγε για πολλοστή φορά.
    Κάθε ανάρτηση και γνώση.
    Και δεν τα γράφεις καθόλου τζάμπα.
    Η γνώση είναι δύναμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος9/7/09, 1:48 μ.μ.

    Μπράβο! Λιτός, διδακτικός, καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θεόδωρε γεια χαρά. Σχετικά με τις ποικιλίες μετά από εφτά χρόνια ενασχόλησης, έχω καταλήξει σε ορισμένες ποικιλίες που κρατάω σπόρο, μία ποικιλία ντομάτας που έπεσε στα χέρια μου κατά τύχη και που δεν νερουλιάζει στο τέλος της παραγωγής και δύο τρεις ποικιλίες φασολιών, μία στρωτά και κανά δυό κλαρωτά που δεν μπασταρδεύουν. Το θεωρώ βασικό να μπορώ να κρατάω σπόρο γιατί δεν έχω και άμεση πρόσβαση στα μαγαζιά. Έχεις καμιά ιδέα πώς μπορώ να μάθω τις ποικιλίες μου; Καλό καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος14/7/09, 12:43 μ.μ.

    Μαρίζα πολύ καλά κάνεις και κρατάς σπόρο από τα λαχανικά που σου αρέσουν και πάνε καλά στην περιοχή σου. Μη ξεχνάς ότι και τα φυτά προσαρμόζονται στο μικροκλίμα της περιοχής σου χρόνο με το χρόνο. Τώρα για να μάθεις τις ποικιλίες σου αυτό γίνετε κυρίως μέσω εικόνων από αναζήτηση στο internet αλλά αυτό θέλει να ψάξεις αρκετά και να υπάρχει η φωτογραφία από τη συγκεκριμένη ποικιλία ή από ένα έμπειρο γεωπόνο κοντά στην περιοχή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος17/7/09, 3:20 μ.μ.

    ΚΥΡΙΕ ΘΕΟΔΩΡΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΣΥΡΙΚΝΩΝΟΥΝ ΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος20/7/09, 12:59 μ.μ.

    Τα κολοκύθια συρρικνώνονται είτε από ίωση η από έντομα π.χ. αλευρώδη.
    Κάνε έναν έλεγχο για να διαπιστώσεις παρουσία εντόμων και χρησιμοποίησε κάποιο βιολογικό εντομοκτόνο αν υπάρχουν προσβολές.
    Πήγαινε ένα φύλλο και ένα κολοκυθάκι σε ένα γεωπόνο να το δει καλύτερα και από κοντά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα! Παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον καθώς φέτος δοκιμάζω πρώτη φορά να φτιάξω το δικό μου λαχανόκηπο. Εχω όμως ένα άλλο πρόβλημα, βαμβακίαση σε ένα πεύκο. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος23/7/09, 10:54 π.μ.

    Μαρία ο πιο οικολογικός και αποτελεσματικός τρόπος για τη βαμβακίαση όταν έχουμε λίγα δένδρα είναι το πλύσιμο με νερό με πίεση, αφού προηγμένως αφαιρέσουμε χειροκίνητα με μια σκούπα-βούρτσα τους ωοσάκους και τις βαμβακόμαζες.

    Μια άλλη λύση είναι με το ακόλουθο ψεκαστικό παρασκεύασμα

    ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΠΕΥΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΤΟΜΟ Marchalina hellenica GENNADIUS
    Υλικά
    Σε 17 lt νερό βρύσης (1 τενεκές λαδιού) , προσθέτουμε:
    1. 30 ml πετρέλαιο (½ φλιτζάνι του καφέ ) και
    2. 30 ml πράσινο σαπούνι πλυντηρίου σε μορφή νιφάδων (flakes).
    Το παραπάνω μίγμα διαλύεται ως εξής:
    Σε ένα μπουκάλι 1,5 lt (π.χ. από coca cola) προσθέτουμε ένα ποτήρι κατά προτίμηση ζεστό νερό και τα 30 ml πετρέλαιο και τα 30 ml πράσινο σαπούνι. Τα αναμιγνύουμε χτυπώντας τα και προσθέτουμε το γαλακτώδες μίγμα στα 17 lt νερού.

    Τρόπος εφαρμογής:
    Με ψεκαστικό όχι απαραίτητα υψηλής πίεσης ψεκάζουμε τα πεύκα ώστε να διαβρωθούν οι «βαμβακάδες» στον κορμό. Αν μπορούμε χρησιμοποιούμε εκεί πού μπορούμε σκούπα/βούρτσα για καλύτερη απομάκρυνση των ωόσακκων. Προσέχουμε να μην παρασύρονται ωόσακκοι ή/και βαμβακομάζες από το νερό του ψεκαστικού.

    Προφυλάξεις
    1. Να μη χρησιμοποιείται πολύ νερό ψεκασμού γιατί αυτό θα δράσει αρνητικά στο ριζικό σύστημα του πεύκου.
    2. Το καθάρισμα αυτό θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ετησίως και μόνο αν υπάρχουν έντονες βαμβακάδες. Ποτέ προληπτικά!
    3. Για ψηλά πεύκα καλό θα είναι να ζητηθεί βοήθεια από συνεργείο ικανό να αναρριχηθεί στο πεύκο.

    http://www.ecoathens.gr/blog/?p=112

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος17/5/11, 4:41 μ.μ.

    Χιλια μπραβο για το site σας γενικα...ενημερωτικο, χρησιμο και πρακτικο...οτι κ να πω ειναι λιγο...συνεχιστε την πολυ καλη προσπαθεια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΓΕΙΑ ΣΑΣ........ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΨΕΚΑΖΩ ΜΕ ΧΑΛΚΟ ΤΑ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΜΟΥ ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ??????? ΕΠΙΣΗΣ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ....... ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΕΚΑΖΩ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΔΕΝΤΡΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΑΠΟ ΕΝΤΟΜΑ,ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ????????? ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ..........ΠΑΙΔΙΑ Η ΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΕΡΗ,ΑΠΑΙΧΤΗ,ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΣΠΑΕΙ.........ΜΠΡΑΒΩ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ.........Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΛΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος8/6/11, 11:41 π.μ.

    oxi mono de ta grafeis tsampa alla voithas kai emas tous kainourgious
    manolis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος9/6/11, 4:11 μ.μ.

    Γεια σας!! Καταρχήν συγχαρητήρια για τη δουλειά σας! Θα ήθελα κάποιες συμβουλές αν σας είναι αύκολο. Σήμερα έριξε πολύ ισχυρό χαλάζι και καταστράφηκαν τα φυτά στον κήπο μου( ντομάτες, μελιτζάνες, πιπέρια, αγγούρια, κολοκυθάκια). Τέτοια εποχή μπορώ να τα ξανασπείρω ? Δεν νομίζω να σωθουν έπειτα απόαυτή τη βροχή...και δεν θέλω να μείνω χωρίς λαχανικά...
    * Να σημειωθεί πως μένω σε βόρεια περιοχή και από Οκτώβρη τα φυτά αρχίζουν να παγώνουν.
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος12/6/11, 2:56 π.μ.

    Τι μπορεί να φταίει, όταν οι πιπεριές - ενώ αναπτύσσονται κανονικά - αρχίζουν να μαυρίζουν σε κάποια σημεία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος13/6/11, 12:29 π.μ.

    ANONUME mi kserizosis ta xalazoxtipimena kopse mono ta xtupimena komatia apo to futo as mini mono o kormos den pirazi se liges merres tha deis oti petai kainouria kladia krata mono 1 i 2 apla tha argisoun ligo alla i paragogi sou den xathike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος13/6/11, 10:50 μ.μ.

    Καλησπερα και ευχαριστώ για τις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφοριες! Είμαι καινούργια στο σπορ και θα ήθελα να ρωτήσω, αν η βαμβακάδα πιάνει και την ελιά. Εχω φυτεψει ελιές πέρσι και πρόπερσι. πριν από λίγες ημέρες παρατήρησα άσπρους πυκνης υφής αφρούς στη βαση του μίσχου των φύλλων. Τι μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος19/6/11, 4:23 π.μ.

    Ευχαριστώω Ανώνυμε 13 ιουνίου....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος11/7/11, 8:25 μ.μ.

    καλησπέρα! φετος πρωτη φορα εχω φυτεψει ντοματες και πιπεριες σε γλαστρες στο μπαλκονι μου! ειμαι πολυ ενθουσιασμενη και πλεον θα το κανω συνεχεια! χειμωνα καλοκαιρι θα φυτευω οτιδηποτε ευδοκιμει σε γλαστρα!! εχω ενα προβλημα ομως, οι ντοματιες μου δεν δειχνουν πολυ υγιεις.τα φυλλα κιτρινιζουν και στη συνεχεια μαραινονται.πηρα μερικα και τα πηγα σε γεωπονο να μου πει τι εχουν και μου ειπε οτι εχουν τετρανυχο νομιζω ειπε.ομως δεν θελω να ριξω χημικα και ετσι μου προτεινε να τα ψεκαζω με ενα διαλειμα 1 λιτρο νερο 1 κουταλια καθαρο οινοπνευμα και 1 κουταλια σαπουνι. ο προβληματισμος μου ειναι καθε ποτε να τα ψεκαζω??? δεν ηταν και πολυ κατατοπιστικος ο γεωπονος.α! συγχαρητηρια για την πολυ καλη δουλεια που κανετε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος2/6/13, 4:23 μ.μ.

    φιλε θεωδωρε αφου σου αρεσουν τα λαχανικα δεν εχεις σκεφτη να προχωρισεις για εμποριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος15/6/13, 1:09 π.μ.

    Θόδωρε καλησπέρα,
    Παρακολουθῶ τό blog σου ἐδῶ καί ἀρκετά χρόνια (ἔχει τοὐλάχιστον 3 ἴσως καί 4).
    Θέλω νά σέ εὐχαριστήσω γιά ὅσα μοῦ ἔχεις μάθει ... καί πάνω ἀπό ὅλα γιά τήν ἐξαιρετική δουλειά πού ἔχεις κάνει (φωτογραφικό ὐλικό, κατανοητές ὀδηγίες, προσεγμένη ἐμφάνιση τοῦ blog).
    Νά εἶσαι καλά ! Σ' εὐχαριστῶ

    Ἑλένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα