Τα βάμματα και η χρήση τους

Τα βάμματα και η χρήση τους

Η παρασκευή, οι εφαρμογές και η χρήση των βαμμάτων

Εισαγωγή
Ο σκοπός αυτού του μικρού εγχειριδίου είναι να παρέχει στον γιατρό ή στον επαγγελματία θεραπευτή με σαφείς διαγνωστικές εικόνες των βοτάνων που λειτουργούν καλύτερα ως βάμματα και να δώσουν σαφείς και εύλογες οδηγίες για τη δοσολογία βαμμάτων, τη συχνότητα και τις προειδοποιήσεις για παρενέργειες ή αντενδείξεις.

Τα βάμματα είναι γενικά παρασκευάσματα βοτάνων χρησιμοποιώντας ποικίλες αναλογίες νερού και αλκοόλης, με την περιστασιακή προσθήκη 5% ή 10% γλυκερίνης σε μερικά βότανα υψηλά σε ταννικό οξύ ή παρόμοια πιθανά οξέα σχηματισμού ιζημάτων.

Η πλειοψηφία αυτών που αναφέρονται σε αυτό το εγχειρίδιο ήταν πρώην επίσημες προετοιμασίες που καταγράφηκαν σε παλαιότερους τόμους U.S.P και N.F. και συνοψίστηκαν στο Culbreth's Materia Medica (1927) και στο King's American Dispensatory (1915) και οι δύο διαθέσιμοι σε νεότερες ανατυπώσεις, καθώς και (εν συντομία) το φυλλάδιό μου «φυτικά φαρμακευτικά υλικά».

Τα περισσότερα βάμματα που παρασκευάζονται από ξηρά φυτά είναι 1: 5 δύναμης με ένα μέρος ξηρού βάρους να αντιπροσωπεύεται σε πέντε μέρη (κατά όγκο) του βάμματος. Μερικά ισχυρότερα φυτά (Aconitum, Veratrum, κλπ.) είναι σωστά 1:10.
Πολλά βότανα παρασκευάζονται καλύτερα φρέσκα και η συνηθισμένη δύναμη είναι 1: 2. Τα ξηρά βάμματα (η πλειοψηφία) παρασκευάζονται καλύτερα ως διήθηση (περιγράφεται σε οποιαδήποτε έκδοση του Remington's Pharmaceutical Sciences), αν και η διαβροχή ήταν και θεωρείται κατάλληλη εναλλακτική λύση.

Τα βάμματα από φρέσκα νωπά βότανα πρέπει να γίνονται μόνο ως διαβροχή. Η διήθηση απαιτεί τουλάχιστον 50% αλκοόλ, καθώς πολύ νερό προκαλεί υπερβολική ενυδάτωση του βοτάνου και μειώνει την όσμωση, τη διάχυση και τη διαλυτότητα. Έτσι γενικά το βάμμα που είναι μικρότερο από εκείνο της σωστής δύναμης ή χωρίς κάποια ένδειξη του ποσοστού του βάρους σε όγκο θα πρέπει να είναι ύποπτο.

Είναι αλήθεια ότι μερικά άτομα αντιδρούν ελάχιστα στην αιθανόλη ή έχουν ηθική αντίρρηση έναντι της παρουσίας της. Αυτοί πρέπει να χρησιμοποιούν τσάι ή κάψουλες.
Όταν παρασκευάζονται βάμματα, χρειάζονται μια σωστή αναλογία αλκοόλης και νερού, με βάση τη μηχανική της εκχύλισης και της διαλυτότητας των φυτικών συστατικών.

Τα βάμματα είναι ευκολότερα στη χρήση από ότι πολλές άλλες μορφές βοτανικών και (όπως στα βότανα που αναφέρονται στο κείμενο) είναι συχνά τα προτιμώμενα μέσα για μέγιστη αποτελεσματικότητα. Ορισμένα βότανα όπως το Trillium είναι μόνο πραγματικά αποτελεσματικά φρέσκα, και ένα φρέσκο βάμμα φυτών διατηρεί αυτές τις ιδιότητες.

Ορισμένα βότανα, όπως η Scutellaria, αποικοδομούνται γρήγορα μετά το στέγνωμα και ένα βάμμα του πρόσφατου φυτού διατηρεί τα συστατικά πολύ περισσότερο από αυτό που θα ήταν δυνατό διαφορετικά. Ακόμη άλλα φυτά έχουν ένα υψηλό ποσοστό ελαιορητινών, μόνο πλήρως διαλυτό σε υψηλότερες αναλογίες αλκοόλ. Ένα βότανο όπως το Hydrastis μπορεί να έχει ένα εξαιρετικά διαλυτό αλκαλοειδές (berberine) και ένα ελάχιστα διαλυτό (ενυδρίτη). Ένα τσάι θα παρουσιάσει μόνο διαλυτά συστατικά, το βάμμα θα παρουσιάσει το πλήρες φυτό. Επιπλέον, η διάρκεια ζωής των βαμμάτων είναι για χρόνια.

Προσθέτω τον αστερίσκο (*) μπροστά από τα βότανα που έχουν κάποιο βαθμό κινδύνου στην εγκυμοσύνη, πραγματική ή πιθανή. Είμαι πιο συντηρητικός από το συνηθισμένο ... Τα βάμματα είναι συχνά πιο εμφατικά από άλλα μέσα ... και υπάρχει τεκμήριο χρήσης τους για ασθενείς που ήδη αναζητούν βοήθεια με παθολογία ή ανισορροπία.
Michael Moore, New Mexico, 1/1/96

*Αγγελική – Angelica
Ξηρό, εγγενές άσθμα, εμμηνορρυσιακές κράμπες με περιορισμένη αρχική εμμηνόρροια, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο δυσκοιλιότητας φαινομενικά από έλλειψη γαλακτικού: εντερικός κολικός, τεινεσμός του πρωκτού (πόνος στην αφόδευση).
Ρίζα. Βάμμα [φρέσκια ρίζα, 1: 2, ξεραμένη ρίζα, 1: 5, 65% αλκοόλ) 30-60 σταγόνες 4 φορές την ημέρα.
Αντενδείξεις: Μπορεί να ενεργοποιήσει κηλίδες αίματος στην εγκυμοσύνη.

*Αγιάγκαθο (κάρδος) – Cnicus benedictus (Holy thristle)
Υποξεία, χρόνια δυσπεψία, ανορεξία και κολπική κολίτιδα, με χαλαρά, φουσκωμένα κόπρανα αλλά χωρίς εμφανή παθολογία.
Ανθισμένο φυτό. Βάμμα [Φρέσκο φυτό, 1: 2, Ξηρό φυτό, 1: 5, 60% αλκοόλ] 20-40 σταγόνες σε ζεστό νερό, και 3 φορές την ημέρα.
Αντενδείξεις: Οποιαδήποτε φαρμακευτική θεραπεία που καταβολίζεται στο ήπαρ, εγκυμοσύνη, ηπατική νόσος.

Αγριάδα (Αγρόπυρον το έρπον ή έλυμος ο έρπων) – Agropyron repens / Elymus repens (Couch Grass)
Οποιοσδήποτε οξεικός ερεθισμός του ουροποιητικού συστήματος ή των νεφρών, με αναφερόμενο πόνο κατά μήκος των πλευρών, πόνος κατά την ούρηση. Καταπραϋντικό, όχι απολυμαντικό.
Ρίζωμα / στελέχη. Βάμμα [1: 5, 50% αλκοόλ] 30-60 σταγόνες σε 5 φορές την ημέρα.

*Αγριοκαρδαμούδα (Καψάκιον ή θλάσπη το βαλάντιον) – Capsella/Thlaspi bursa-pastoris (Shepherd’s purse)
Στυπτικό ούρων σε ουρηθρίτιδα, υπερουριχαιμία με ουρική αρθρίτιδα (μεταξύ επεισοδίων) ή πέτρες ουρικού οξέος (για πρόληψη). Παθητική τριχοειδής αιμορραγία από τη μήτρα, στο γαστρεντερικό σύστημα, την ουροδόχο κύστη κλπ., και αιμορραγία μετά τον τοκετό.
Όλο το φυτό. Βάμμα (Φρέσκο φυτό, 1: 2, πρόσφατο ξηρό φυτό, 1: 5, αλκοόλη 50%) 20-60 σταγόνες.
Αντενδείξεις: Οποιεσδήποτε διαταραχές πήξης, εγκυμοσύνη, υπόταση με βραδυκαρδία
(η Capsella είναι χολινεργική), εγκυμοσύνη (επίσης ένας συνεργάτης ωκυτοκίνης).

Αγριοράδικο (Ταραξάκο το φαρμακευτικό) – Taraxacum officinale (Dandelion)
Ως συμπλήρωμα σε οποιαδήποτε διαταραχή σε αναβολικό στρες με όξινα βαριά ούρα και τάση κατακράτησης νατρίου, αυξημένα λιπίδια του αίματος και ουρικό οξύ και μια δίαιτα βαριά σε λίπη χαμηλής ποιότητας, πρωτεΐνες ... τη συνθήκη που τείνει στην αρτηριοσκλήρωση (άνδρες), πέτρες (γυναίκες) στη μέση ηλικία.
Ρίζα ή φύλλο. Βάμμα [φρέσκια ρίζα, 1: 2] 1/2 έως 1 κουταλάκι του γλυκού έως 4 φορές την ημέρα ... μακροχρόνια χρήση.

*Αγριοσταφίδα (Φυτολάκκα η δέκανδρος) – Phytolacca decandra (Poke Root)
Κακή ανάκτηση μετά από οξείες καταστάσεις στο στόμα, στο λαιμό, με ιξώδη έκκριση, συμφόρηση. Λεμφική κατάσταση στα στήθη, μήτρα, όρχεις. Ανάκτηση από λοιμώξεις όπου οίδημα και ανεπαρκώς επιλυμένο εξίδρωμα συνοδεύει εκτεταμένη, μετεγχειρητική λεμφαδενίτιδα στους αυχενικούς, μασχαλιαίους, πυελικούς κόμβους.
Ρίζα και καρπός. Φρέσκο βάμμα (ρίζα ή μούρα), [1: 2], 2-10 σταγόνες. Βάμμα ξερής ρίζας [1: 5, 50% αλκοόλ] 5-15 σταγόνες, και στις 3 φορές την ημέρα.
Αντενδείξεις: Εγκυμοσύνη και όπου δεν έχουν αποκλεισθεί σοβαρές παθολογίες ή είναι παρόν οξείες φλεγμονές.

Άγριο γιάμ (Διοσκορέα η δασεία) – Dioscorea villosa (Wild Yam)
Κολικός και τεινεσμός του ορθού (πρωκτού) σε σωληνοειδείς λείους μυς, δυσμηνόρροια, γαστραλγία, κολίτιδα, χολοκυσταλγία κλπ., μερικού πόνου των ωοθηκών και της σάλπιγγας. Πιθανή αναστολή της PGE.
Ρίζα. Βάμμα [φρέσκια ρίζα, 1: 2, Ξηρή ρίζα, 1: 5, 60% αλκοόλ] 30-100 σταγόνες, έως 4 φορές την ημέρα.
Πλάνη: Πρώην πηγή προδρόμου για τη βιοσύνθεση των στεροειδών ορμονών, η Dioscorea δεν έχει ίδια δραστικότητα στεροειδούς ορμόνης.

* Αιματόριζα – (Σαγγουινάρια η Καναδική ) SANGUINARIA (Bloodroot)
Εφαρμόζεται τοπικά 2 φορές την ημέρα σε μύκητα του δέρματος. Λιγότερο όμως αποτέλεσμα στην tinea versicolor. Ένα ενεργητικό αποχρεμπτικό για βραχυχρόνια χρήση.
Ρίζα. Βάμμα [1: 5, 60% αλκοόλη] 10-15 σταγόνες. Αραιώστε με 2X νερό για εφαρμογή tinea.
Αντενδείξεις: Βάφει το δέρμα κόκκινο.

*Αλόη - Aloe Vera
Χρόνια δυσκοιλιότητα με ατονικές μυεντερικές και μεσεντερικές λειτουργίες, ανεπαρκείς εκκρίσεις χολής με λιπώδη ή ξηρά μαρτυρικά περιττώματα, έλκη πεπτικού, εγκαύματα.
Αποξηραμένος χυμός. Βάμμα [1:10, 50% αλκοόλ] 15-60 σταγόνες 3 φορές την ημέρα. Χρήση με αντισπασμωδικά όπως Acorus ή Angelica.
Αντενδείξεις: Οποιαδήποτε γαστροοισοφαγική φλεγμονή, εγκυμοσύνη, θηλασμός, αιμορροΐδες, παθήσεις νεφρών.

*Αριστολοχία σεπρεντάρια – Aristolochia seprentaria (Virginia Snakeroot)
Οξεία ασθένεια με καταπιεσμένη εφίδρωση, ζεστές ξηρές επιδερμίδες / μεμβράνες, όπου ο ασθενής είναι καταθλιπτικός και οι πνευμονικές / παρασυμπαθητικές εφιδρώσεις είναι ακατάλληλες: κακή λιπιδική πέψη, δυσαπορρόφηση των διαιτητικών Α, D και Ε βιταμινών, με λιποτροπικού παράγοντα θεραπεία σε χαμηλό μεταβολισμό λιπιδίων.
Ρίζα και φυτό. Βάμμα [Φρέσκο φυτό, 1: 2, Ξερή ρίζα, 1: 5, 70% αλκοόλ] 5-20 σταγόνες 3 φορές την ημέρα.
Αντενδείξεις: Εγκυμοσύνη, αγγειακή ή ηπατική νόσος (εκτός από την πρώιμη αρτηριοσκλήρωση), περίσσεια GI: εάν υπάρχει υπερδιέγερση στις λειτουργίες έκκρισης του GI ή ερεθισμός, μειώστε τη δόση ή διακόψτε τη χρήση.

*Άρκευθος (Ιουνίπερος ο κοινός) – Juniperus communis (Juniper)
Υποξεία και χρόνια κυστίτιδα και ουρηθρίτιδα. Η κατάσταση ήταν οξεία, δεν ξεκαθάρισε, το σφάλμα έχει φύγει, ο βλεννογόνος δεν θα θεραπεύτηκε αρκετά.
Καρπός. Βάμμα [1: 5, 75% αλκοόλ], 20-40 σταγόνες σε 3 φορές την ημέρα.
Αντενδείξεις: Νεφρική νόσος, γαστρική φλεγμονή, εγκυμοσύνη, οξεία λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.

*Αρκτοστάφυλλος (αρκουδοστάφυλλο, αρκουδοκούμαρο) – Arctostaphylos (Uva-Ursi)
Ουρηθρίτιδα και κυστίτιδα με αλκαλικό pH, που προέρχεται από φρούτα ή ζάχαρη, με κατανάλωση χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και φωσφολιπίδια. Σε όξινη ρΗ ουρηθρίτιδα, ως στυπτικό.
Φύλλα. Βάμμα [1: 5, 50% αλκοόλ] 30-60 σταγόνες σε 250 γρ. νερό, 4 φορές την ημέρα με χυμό βακκίνιων.
Αντενδείξεις: Εγκυμοσύνη (αγγειοσυσπαστικό πλακούντα), αντιπηκτικά. Μπορεί να προκαλέσει αντίδραση σε σαλικυλικό σε σπάνιες περιπτώσεις.

*Αρμάλη (Πήγανος η αρμάλη) – Peganum harmala (African rue)
Μονοπολικές καταθλιπτικές καταστάσεις, με παρόμοιο καταθλιπτικό μεταβολισμό. Τοπικά για σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και τριχοφυτία κεφαλιού. Μερικές φορές αποτελεσματική για έκζεμα και οξεία ψωρίαση.
Σπόροι και ρίζα. Βάμμα [1: 5, 60% αλκοόλ] 10-30 σταγόνες, έως 3 φορές την ημέρα. Αραιώνεται με τρία μέρη νερού για τοπική χρήση.
Αντενδείξεις: Είναι ιδιότροπο και απρόβλεπτο εσωτερικά, λειτουργεί καλά για μερικούς, έχοντας ελάχιστη επίδραση για τους άλλους. Εάν δεν υπάρχει αισθητό όφελος μετά από μερικές ημέρες, προχωρήστε σε άλλη θεραπεία ή τρόπους ... η αύξηση της δοσολογίας πάνω από 30 σταγόνες δεν θα βοηθήσει. Μην συνδυάζετε με συνταγογραφούμενα φάρμακα ... Η αρμάλη περιέχει έναν αριθμό βιοενεργών αλκαλοειδών και οι ανεπιθύμητες συνέργειες είναι πάντα δυνατές.

*Αρνική η ορεινή – Arnica Montana
Σαν αλοιφή όπως είναι ή αραιώνεται με ίσα μέρη νερού, για μώλωπες, υπερεκτάσεις και αθλητικούς τραυματισμούς ... εφαρμόζετε με το χέρι στο μέρος και αφήνετε να στεγνώσει. Εξωτερικά για οξεία αρθρίτιδα. Εσωτερικά μετά από χτυπήματα, τραύμα, μώλωπες ... όταν συμβούν αιματώματα και βλάβη του αγγειακού νεύρου, αλλά ΜΟΝΟ σε φυσικά ισχυρό άτομο.
Όλο το φυτό. Φρέσκο φυτό, βάμμα λουλουδιών ή ριζών [1: 2], βάμμα ξηρών λουλουδιών ή βοτάνων, [1: 5, 50% αλκοόλ] και ξηρό βάμμα βάσης [1: 5, 60% αλκοόλ].
Εξωτερικά: αραιώνεται με ένα ή δύο μέρη νερού, εφαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες.
Εσωτερικά: 3-10 σταγόνες. ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΜΕ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΟΧΗ.
Αντενδείξεις: Μπορεί να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό σε μερικούς ανθρώπους ... να σταματήσουν τη χρήση τους. Παρόλο που το φυτό έχει άσχημη φήμη, η εσωτερική χρήση (όπως περιγράφεται παραπάνω) είναι ΠΟΛΥ ασφαλής.

*Αψιθιά, αρτεμησία (Αρτεμησία η κοινή/Αρτεμησία το αψίνθιον) – Artemisia vulgaris/Artemisia absinthium (Mugwort, wormwood)
Για γαστρική υπερέκκριση, όπου τα ισχυρότερα μέτρα είναι ακατάλληλα: ένα απλό «διαφορετικό βότανο» για να «σπάσει» τους πυρετούς στο μεγαλύτερο παιδί ή στον αδρενεργικό ενήλικα με δυσλειτουργία ήπατος. Ως απλό πικρό τονωτικό που χρησιμοποιείται πριν από τα γεύματα από τα άτομα με χρόνιες λιπιδικές επιθυμίες.
Φυτό. Βάμμα [Ξεραμένο φυτό 1: 5, 50% αλκοόλ] 10-25 σταγόνες.
Αντενδείξεις: Εγκυμοσύνη, ηπατική νόσος, (όχι για πάνω από 4-5 εβδομάδες κάθε φορά).

Βαλσαμόχορτο (Υπερικό το διάτριτο) – Hypericum Perforatum (St John’s wort)
Αναταραχή και κατάθλιψη, με ασαφή και μεταβατική σωματική δυσφορία, ιδιαίτερα σε ασθενείς με ιστορικό και εμπειρία στην αντιμετώπιση αυτών.
Ανθισμένες κορφές. Βάμμα [Φρέσκο φυτό, 1: 2] 20-30 σταγόνες σε 3 φορές την ημέρα. Το ξηρό φυτό είναι σχεδόν αδρανές.
Αντενδείξεις: Μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθητοποίηση σε άτομα με ελαφρύ δέρμα, σκούρα ή μαύρα μαλλιά.

Βαλεριάνα (Βαλεριάνα η φαρμακευτική) – Valeriana officinalis (Valerian)
Αϋπνία, υστερία, σπασμωδικοί μυϊκοί σπασμοί, υπερτονικότητα, νευραλγίες και ευερεθιστότητα προκαλούμενη από τον πόνο, σε εκείνους με αγγειακή και πνευμονική ανεπάρκεια συνταγματικής φύσης.
Φυτό. Βάμμα [Φρέσκο ολόκληρο φυτό 1: 2, ξηρά ρίζα, 1: 5, 70% αλκοόλη], 30-90 σταγόνες, έως 3 φορές την ημέρα.
Αντενδείξεις: Σθενικά, υπερβολικά άτομα με ισχυρή εγκεφαλική ή πνευμονική κυκλοφορία. Μπορεί να γίνει καταθλιπτικό, όπως τα βρωμίδια, με συνεχή χρήση.

Βελανιδιά (Δρυς) – Quercus (Oak)
Τοπικό και στοματικό στυπτικό, οξεία γαστρίτιδα και τριχοειδής ευαισθησία, συνοδευόμενη από φλαβονοειδή, βιταμίνη C.
Ρίζα. Βάμμα [1: 5, 50% αλκοόλη, 10% γλυκερίνη] 30-60 σταγόνες ανάλογα με τις ανάγκες (γαστρίτιδα), έως 2 φορές την ημέρα (αγγειακή).

* Βέρατρο – Veratrum (False Hellebore)
Πυρετός με αιματηρά μάτια (όχι επιπεφυκίτιδα), ισχυρό, οριοθετικό παλμό, επαρκές για να προκαλέσει την ενόχληση του ατόμου στο στομάχι και επαρκή εγκεφαλική υπεραιμία για παρεμβολή στον ύπνο. "Εγκεφαλικό πυρετό" όπως θα μπορούσε να περιγραφεί σε ένα ποίημα του Edgar Allen. Όλα τα προηγούμενα σε ένα σφηνικό μεσομορφικό. Το σύνδρομο Village Smithy.
Ρίζα. Βάμμα [1:10, αλκοόλη 95%] 3-10 σταγόνες σε 3 φορές την ημέρα.
Αντενδείξεις: Ένα ισχυρό καρδιαγγειακό κατασταλτικό, χρησιμοποιήστε πολύ προσεκτικά και μόνο σε αυτές τις χαμηλές δόσεις για αυτό το περιορισμένο εύρος συμπτωμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, ωστόσο, ένα πολύ ασφαλές φάρμακο. Χρειάζεται να επαναλαμβάνεται καθώς φεύγει, συνήθως κάθε τέσσερις ώρες.

Βηχάνι (Βήχιον το σιτόφυγον ) – Tussilago Farfara (Coltsfoot)
Απλός ερεθισμός του βρογχικού και του γαστρικού βλεννογόνου. Εξαλείφοντας τον βήχα, τη λαρυγγίτιδα, τη βρογχίτιδα και τα παρόμοια.
Φυτό. Βάμμα φρέσκου φυτού [1: 2], Βάμμα ξηρού φυτού [1: 5, 50% αλκοόλ] 30-60 σταγόνες ανάλογα με τις ανάγκες.

Βιμπούρνο (Βιβούρνο το χιονανθες) – Viburnum opulus (Cramp Bark)
Δυσμηνόρροια και άλλος πόνος της μήτρας με κλωνικές, ρυθμικές κράμπες, εντερικές ή πρωκτικές κράμπες, που αναφέρονται σε δερματικά δερματώματα του μηρού και των ποδιών. Απειλημένες αποβολές με παρόμοια συμπτώματα.
Φλοιός ρίζας και φλοιός. Βάμμα [1: 5, 50% αλκοόλ] 30-90 σταγόνες ανάλογα με τις ανάγκες.

*Βίνκα (Βίνκα η μεγάλη) – Vinca major (Periwinkle)
Ως αιμοστατική στην εμμηνόρροια, τη μητρορραγία και τις ορθικές βλάβες. Αναμειγνύεται με πέντε μέρη γλυκερίνης, το βάμμα μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά σε αιμορροΐδες.
Φυτό. Βάμμα [Φρέσκο Βότανο 1: 2, ξηρό Βότανο, 1: 5, 50% αλκοόλ] 20-40 σταγόνες σε 3 φορές την ημέρα.
Αντενδείξεις: Εγκυμοσύνη, δυσκοιλιότητα, αντι-χολινεργικά.

Βρώμη, άγρια βρόμη (Αβένη η ήμερος/άγρια) – Avena sativa
Νευρική εξάντληση σε κανονικά ισχυρούς ανθρώπους, από συμπαθητική αδρενεργική εξάντληση ή κατάχρηση συμπαθομιμητικών. Δεν είναι ισχυρή ή ναρκωτική, χρειάζεται συχνές μικρές δόσεις.
Άγουρος φρέσκος σπόρος, με γαλακτερό κέντρο. Φρέσκα βάμμα [1: 2], 10-20 σταγόνες, έως 4 φορές την ημέρα.

Γαϊδουράγκαθο (Κάρδος) – Carduus Marianus (Milk Thistle)
Η θεραπεία για τα πρώιμα στάδια χρόνιων ηπατικών προβλημάτων. Αποκατάσταση από χρόνιο αλκοολισμό ή / και επαφή με διαλύτη, προστασία των ηπατοκυττάρων από εμφανείς βλάβες από χημικές ουσίες, λιπαρό εκφυλισμό, οξεία και χρόνια ηπατίτιδα και κίρρωση.
Σπόροι. Ισχυρό βάμμα [1: 3, 70% αλκοόλ], 1/2 έως 1 κουταλάκι του γλυκού, έως 4 φορές την ημέρα.

Γεντιανή (γεντιανή η κίτρινη) – Gentiana lutea (gentian)
Διεγερτικό για γαστρικές εκκρίσεις όταν παρουσιάζουν έλλειψη ή συμπαθητική καταστολή ... ένα πικρό τονωτικό.
Ρίζα. Βάμμα [Φρέσκια ρίζα 1: 2, Αποξηραμένη ρίζα, 1: 5, 50% αλκοόλ] 5-20 σταγόνες πριν από κάθε γεύμα. (Το βάμμα φρέσκου βοτάνου έχει το ίδιο αποτέλεσμα, αλλά σε διπλάσια δόση).
Αντενδείξεις: Οξεία γαστροοισοφαγική φλεγμονή.

Γεράνιο Αμερικάνικο (γεράνιο το στικτό) – Geranium maculatum (granesbill)
Όπου χρειάζεται στυπτικό ... γαστρικό έλκος, έλκος του δωδεκαδακτύλου, διάρροια, εμμηνόρροια, αιμορραγία των ούλων.
Ρίζα. Βάμμα [1: 5, 50% αλκοόλη, 10% γλυκερίνη] σε δόσεις 1/2 έως 1 κουταλάκι του γλυκού ανάλογα με τις ανάγκες ή τοπικά, αραιωμένο 1: 4.

Γκίνγκο (γκίνγκο η δίλοβος) – Gingo biloba (Maidenhair tree)
Συμπτώματα αρτηριοσκλήρωσης με εξασθενημένη εγκεφαλική παροχή αίματος, μέτρια εγκεφαλική υποξία και ανεπαρκή ελαστικότητα στις κύριες αρτηρίες. Η βραχυπρόθεσμη μνήμη καθυστερεί και η παροδική αδυναμία χωρίς πιο σύνθετες αιτίες από τις αγγειακές. Όλες οι μορφές εμβοών ωφελούνται (σε ποικίλους βαθμούς) από τη χρήση του.
Φύλλα. Βάμμα [1: 5, 60% αλκοόλ] 30-60 σταγόνες σε 3 φορές την ημέρα.
Αντενδείξεις: Αγγειίτιδα, σοβαρές συνταγές φαρμάκων. Όσοι δεν έχουν αγγειακή δυσκαμψία, χρησιμοποιώντας το Ginkgo για να βοηθήσουν τη μνήμη στο διάβασμα και άλλες, ίσως επιπόλαιες χρήσεις, συχνά καταλήγουν σε πονοκεφάλους από τη αγγειοδιαστολή.

*Γλυκόριζα (γλυκύρριζα η λεία) – Glycyrrhiza glabra (LIquorice)
Πεπτικό έλκος, είτε δωδεκαδακτυλικό είτε γαστρικό, μεταξύ οξείων επεισοδίων. Βρογχόρροια ή χρόνια βρογχίτιδα. Υποκλινική έλκωση του εγκεφάλου · Δυσκοιλιότητα από καταστολή έκκρισης, λιπαρό δέρμα, περίσσεια επινεφριδίων, μολυσμένα κόπρανα.
Ρίζα. Βάμμα [1: 5, 50% αλκοόλ] 30-60 σταγόνες σε 3 φορές την ημέρα.
Αντενδείξεις: Υπερνατρεμία, EHT, εγκυμοσύνη, χρήση στεροειδών.

*Γληφώνι (Μινθη η πουλέγιος) – Mentha pulegium (Pennyroyal)
Ταχέα, κατασταλμένα ή πελματιαία έμμηνα, με κακή έκκριση, πήξη και ταυτόχρονη ξηροδερμία και δυσκοιλιότητα. Απλή γαστρίτιδα με βρώμικα θειώδη ρεψίματα.
Φύλλα και ανθισμένες κορφές. Βάμμα [Φρέσκο φυτό, 1: 2, ξηρό φυτό (πρόσφατο) 1: 5,50% αλκοόλ] 20-60 σταγόνες σε ζεστό νερό.
Αντενδείξεις: Εγκυμοσύνη, παθολογία της μήτρας.

Εχινάτσεα (εχινάτσεα η στενόφυλλη/πορφυρόχρους) – Echinacea (purple conefrower)
Εξωγενείς και ενδογενείς μολύνσεις, για την τόνωση και συμπλήρωση των ανοσολογικών αποκρίσεων, καθώς και της φαγοκυττάρωσης. Αναστολέας υαλουρονιδάσης, χρήσιμο στην απαλότητα του χόνδρου και για την παρεμπόδιση του σταφυλόκοκκου, για να βοηθήσετε να περιορίσετε τα εκκρίματα, τις φλεγμονές, τα πρωτεολυτικές τσιμπήματα και δαγκώματα, τους μώλωπες.
Ρίζα και λουλούδια. Βάμμα [Φρέσκο φυτό 1: 2, Ξηρό φυτό, 1: 5, 70% αλκοόλ], 30-100 σταγόνες ανάλογα με τις ανάγκες.

*Εφέδρα (εφέδρα η σινική) – Ephedra sinica (desert tea)
Άσθμα (αλλεργικό), αλλεργική ρινίτιδα και άλλη ηωσινοφιλία, αλλεργίες με μεσολάβηση ανοσοσφαιρίνης Ε. Λιγότερο υπερτασική από μια ισοδύναμη δόση θειικής εφεδρίνης.
Βότανο. Βάμμα, [1: 5, 50% αλκοόλ] σε 1 κουταλάκι του γλυκού έως 3 φορές την ημέρα.
Αντενδείξεις: Υπέρταση, θρόμβωση, θεραπείες αναστολής ΜΑΟ, οπουδήποτε είναι ανάρμοστο ένα αδρενεργικό.

Ευφρασία – Euphrasia (Eyebright)
Οξεία αλλεργική ρινίτιδα και κρύωμα στο κεφάλι με άφθονα υδαρή και άσπρα μάτια και ρινικές εκκρίσεις, ιγμορίτιδα, επιπεφυκίτιδα.
Βότανο. Βάμμα [1: 5, 50% αλκοόλ] 30-90 σταγόνες, έως 4 φορές την ημέρα.

Θερμόχορτο (Ερυθραία το κενταύριον) – Erythraea centaurium (Centaury)
Ένα απλό πικρό, που χρησιμοποιείται για χρόνιες ελλειμματικές γαστρικές εκκρίσεις, λειτουργική αχλωρυδρία ή υποχλωρυδρία.
Όλο το φυτό. Βάμμα φρέσκου φυτού [1: 2] 10-20 σταγόνες πριν από τα γεύματα.

*Θούγια (Θούγια η ανατολική) – Thuja occidentalis (Arbor Vitae)
Εξωτερικά: Η πλήρης δύναμη ή αραιωμένο βάμμα για δερματικές μυκητιακές λοιμώξεις, ειδικά νεκρές σε υγρές ή ελαιώδεις περιοχές.
Εσωτερικά: Ένα ήπιο διεγερτικό για την έμφυτη ανοσία, ιδιαίτερα τη δραστηριότητα των μακροφάγων.
Βότανο. Φρέσκο βάμμα φυτού (1: 2) για τοπική χρήση. 5-15 σταγόνες σε νερό, έως 4 φορές την ημέρα.

*Ίριδα μπλε (Ίρις η πολύχρους) – Iris versicolor (Blue flag)
Μείωση της χολής, των παγκρεατικών και εντερικών εκκρίσεων από λειτουργική αιτία, με ελαφρά μολυσμένα περιττώματα και υπερβολικά επεξεργασμένη διατροφή. Δερματικές εκβλάσεις με παρόμοια συμπτώματα γαστροοισοφαγικής φλεγμονής.
Ρίζωμα. Βάμμα [1: 5, 80% αλκοόλ], 5-20 σταγόνες σε 3 φορές την ημέρα. ΧΡΗΣΗ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ.
Αντενδείξεις: Οξεία νόσο του ήπατος, του παγκρέατος ή γαστροοισοφαγική φλεγμονή, εγκυμοσύνη, χολοκυστίτιδα.

*Ιξός (Βίσκον το λευκό) – Viscum album (European Mistletoe)
Αξιόπιστη υποτασικό στην υψηλή πίεση, με κεφαλαλγίες υπέρτασης, κατακόκκινα μάτια και πόνο στο κεφάλι, νεφρική υπέρταση, με αρτηριακή συστολή και γρήγορο καρδιακό παλμό.
Φυτό. Βάμμα [1: 5, 50% αλκοόλ] 15-30 σταγόνες σε 3 φορές την ημέρα.
Αντενδείξεις: Εγκυμοσύνη, κατασταλτικά και όπου ενδείκνυνται ισχυρότερες θεραπείες.

*Κάλαμος ο αρωματικός (Άκορος ο κάλαμος) – Acorus (Calamus)
Κολικούς από φούσκωμα, χρόνια δυσπεψία, κράμπες σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με συμπτώματα γαστρίτιδας, συμπτώματα γαστρίτιδας. Μερικές φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανορεξία.
Ρίζα. Βάμμα [φρέσκο 1: 2, ξεραμένο 1: 5, 60% αλκοόλ], 15-45 σταγόνες, έως 4 φορές την ημέρα.
Αντενδείξεις: Εγκυμοσύνη, αναστολείς ΜΑΟ, σοβαρές συναισθηματικές διαταραχές.

Καλέντουλα, νεκρολούλουδο (Καλέντουλα η φαρμακευτική) – Calendula officinalis (Marigold)
Τοπικά για βραδείας επούλωσης εκδορές με πυογόνο μεμβράνη και λιγότερα εγκαύματα, αραιωμένο με 2 ή 3 μέρη νερού. Βραδεία επούλωση γαστρικών ελκών.
Λουλούδια. Βάμμα [Φρέσκα λουλούδια, 1: 2, Ξηρά λουλούδια, 1: 5, 70% αλκοόλη] 5-30 σταγόνες, έως 4 φορές την ημέρα. Αραιώστε με διάφορα μέρη νερού για τοπική χρήση.

Καλογιάννη (Νεπέτη η γατόφιλος) – Nepeta cataria (Catnip)
Λεπτό κολικό, ήπια γαστραλγία με μέτρια φλεγμονή, αυτοπεριοριζόμενη διαταραχή ... ιδιαίτερα χρήσιμο στα παιδιά.
Ανθισμένο βότανο. Βάμμα [φρέσκο φυτό 1: 2, πρόσφατο ξηρό φυτό 1: 5, 50% αλκ.], 1/4 έως 1 κουταλάκι του γλυκού έως 3 φορές την ημέρα. Αντενδείξεις: Εγκυμοσύνη (πιθανώς).

Κανέλα (Κιννάμωμον το κευλανικόν) – Cinnamomun verum (Cinnamon)
Παθητική αιμορραγία από οποιεσδήποτε μεμβράνες βλέννας: στομάχι και χαμηλότερες γαστροοισοφαγικές κράμπες.
Φλοιός. Βάμμα [1: 5, 60% αλκοόλ, 5% γλυκερίνη] 20-50 σταγόνες, 4 φορές την ημέρα.

Καρδάμωμο, κακκουλές (Ελετταρία το καρδάμωμον) – Elettaria cardamomum (Cardamom)
Δυσπεψία, γαστραλγία, σπασμούς του παχέος εντέρου, κακή σιελόρροια και αδρενεργική καταστολή της γαστρικής έκκρισης.
Σπόροι. Βάμμα [1: 5, αλκοόλη 50%] 5-10 σταγόνες πριν από τα γεύματα ή ανάλογα με τις ανάγκες.

Καρυδιά μαύρη (φύλλα μαύρου καρυδιού) – Juglans nigra (Black walnut)
Ιλεοκεντρική ευερεθιστότητα, με βουβό πόνο στο κάτω δεξιό τεταρτημόριο της κοιλιάς μετά τα γεύματα, ήπια στεατόρροια (αύξηση του λίπους των κοπράνων) εναλλάσσοντας με τη δυσκοιλιότητα, κακή πέψη λιπών και ακμή στους γλουτούς.
Φλοιός. Βάμμα ξηρού φλοιού [1: 5, αλκοόλη 50%] 30-90 σταγόνες σε 3 φορές την ημέρα.
Φρέσκα φύλλα. Βάμμα [1: 2] 30-90 σταγόνες σε 3 φορές την ημέρα.

Κερασιά άγρια (Προύνος η όψημος) – Prunus serotina (Wild cherry)
Οποιοσδήποτε ζεστός, ξηρός και βηματοδοτικό βήχας στα αρχικά στάδια οποιωνδήποτε βρογχικών διαταραχών, ειδικά με βραχεία, γρήγορη αναπνοή και ταχύ παλμό.
Φλοιός (καλοκαιρινός ή φθινοπωρινός). Βάμμα [1: 5, 60% αλκοόλη, 10% γλυκερίνη] 30-90 σταγόνες, έως 4 φορές την ημέρα.
Αντενδείξεις: Αναπνευστική ή καρδιαγγειακή κατάθλιψη, υπόταση.

Κασκάρα η ιερή (Ράμνος) – Rhamnus purshiana (Cascara Sagrada)
Χρόνια δυσκοιλιότητα χωρίς οργανική αιτία, που λαμβάνεται για την πρωινή αφόδευση. Το καλύτερο αν χρησιμοποιείται σποραδικά, σε συνδυασμό με τις αλλαγές της διατροφής και της άσκησης, καθώς η καθημερινή χρήση μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση.
Αποξεραμένος φλοιός ενός χρόνου. Βάμμα [1: 5, 50% αλκοόλ], 1-2 κουταλάκια του γλυκού.
Αντενδείξεις: Κολίτιδα και άλλες οξείες, φλεγμονώδεις καταστάσεις, εγκυμοσύνη, αιμορροΐδες.
Συγγενή είδη στην Ελλάδα: Βουρβουλιά (Ράμνος η φράγγουλα ή η εύθραυστος) – Rhamnus frangula ή Frangula alnus (Alder buckthorn).

Κιστός, λαδανιά – Cistus (Helianthemum, Rock Rose)
Εσωτερικά ως αντι-εκκριτικό για τη βρογχόρροια: τοπικά για αργά θεραπευτικές εκδορές, έλκη και χημικά εγκαύματα.
Ανθισμένο βότανο. Βάμμα [1: 5, αλκοόλη 50%] αραιωμένη για τοπική χρήση με δύο έως τέσσερα μέρη νερού: 20-30 σταγόνες κάθε 3 ώρες.
Αντενδείξεις: Η υπερβολική χρήση μπορεί να προκαλέσει ναυτία.

Κόνυζα (Ινούλη το ελένιο) – Inula Helenium (Elecampane)
Απλό μαλακτικό για ευερέθιστο φαρυγγικό βήχα, τραχειακές ή βρογχικές φλεγμονές.
Ρίζα. Βάμμα [Φρέσκια ρίζα, 1: 2, Ξηρή ρίζα, 1: 5, 60% αλκοόλη], 10-30 σταγόνες σε 4 φορές την ημέρα.

Κράταιγος (κράταιγος η οξυάκανθα) – Crataegus (Hawthorn)
Υπέρταση, συμπαθητική ταχυκαρδία, επεισοδιακή υπέρταση, πρώιμη αρτηριοσκλήρωση, μυοκαρδιακή αδυναμία.
Μούρα, ανθισμένα κλαδιά. Βάμμα [Φρέσκο φυτό, 1: 2, Ξηραμένα μούρα, 1: 5, 60% αλκοόλ] 10-30 σταγόνες, έως 4 φορές την ημέρα.
Αντενδείξεις: Βραδυκαρδία, ή εάν ο κράταιγος προκαλεί το ίδιο, βήτα-αναστολείς (είναι αγγειο-χολινεργικό).

Κυπαρίσσι (Κυπάρισσος η αειθαλής) – Cupressus sempervirens (Cypress)
Το ίδιο με το THUJA
Πράσινο φύλλωμα. Βάμμα [φρέσκο βότανο, 1: 2] ίσιο ή αραιωμένο.

Λάπαθο – Rumex crispus (Yellow Dock)
Χρόνιες, υποτονικές δερματικές διαταραχές με κακή πέψη των λιπών, ιλεοκεκαλικές διαταραχές και δυσκοιλιότητα ή στεατορροία, ξηρό έκζεμα, ψωρίαση με ξηρό, ελαφρώς λαδωμένο δέρμα.
Ρίζα. Βάμμα [Φρέσκια ρίζα, 1: 2, ξηρά ρίζα, 1: 5, 50% αλκοόλ], 30-75 σταγόνες, έως 3 φορές την ημέρα.
Αντενδείξεις: Οι υπερβολικές δόσεις θα είναι καθαρτικές, ερεθιστικές.

Λάππα, πλατομαντίλα, κολλητσίδα (Άρκτιον η λάππα) – Arctium lappa (Burdock)
Προκαλούμενες μεσολαβούμενες αλλεργίες από ανοσοσφαιρίνη Ε, δηλ. ψωρίαση, έκζεμα, κλπ. αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα ... όπου η παραγωγή ουρικού οξέος είναι αυξημένη ή όπου τα ούρα έχουν ασυνήθιστα χαμηλό pH.
Ρίζα. Βάμμα [φρέσκια ρίζα, 1: 2, ξερή ρίζα, 1: 5, 60% αλκοόλ] 30-90 σταγόνες, 3 φορές την ημέρα.

Λάρρεια (Λάρρεια η μεξικάνικη) – Larrea tridentate (Chaparral)
Αρθρίτιδα, αλλεργίες και περιπτώσεις υπερευαισθησίας, αυτοάνοσου τύπου, όπου το άγχος, η διατροφή επιδεινώνεται ιδιαίτερα. Κλαδιά με φύλλα. Βάμμα [1: 5, 75% αλκοόλ], 20-60 σταγόνες σε 3 φορές την ημέρα.
Αντενδείξεις: Είναι ένα αντιοξειδωτικό (περιέχει NDGA); Μπορεί να προκαλέσει βραχυπρόθεσμα συμπτώματα ομοιάζοντα με αιμόλυση από τις επιδράσεις της στις λειτουργίες του ήπατος, του σπλήνα και δεν είναι λογικό για εμφανείς παθολογίες.

Λοβέλια (Λοβέλια η διογκωμένη) – Lobelia inflate (Indian tobaco)
Σπασμωδικό άσθμα, ειδικά προκαλούμενο από αδρενεργικά φάρμακα. Παρασυμπαθητική καταστολή από την εκτεταμένη συμπαθητική / αδρενεργική κυριαρχία.
Ανθισμένο φυτό. Βάμμα φρέσκου φυτού [1: 4] 5-20 σταγόνες μέχρι 4X την ημέρα.
Βάμμα ξηρού φυτού (κατώτερο) είναι καλύτερο με βάση το ξύδι [Ξηρό Βότανο 1: 5 σε ξύδι] 10-20 σταγόνες, ή χρησιμοποιείται για τοπική εφαρμογή.
Αντενδείξεις: Οποιεσδήποτε διαταραχές χαρακτηρίζονται από χολινεργική περίσσεια ... βραδυκαρδία, κλπ.

*Λουτσιά, οξαγκαθιά (Βερβερίς η κοινή) – Berberis vulgaris (Barberry)
Χρόνια, ελκώδη οίδημα του βλεννογόνου στο γαστρεντερικό σύστημα: πονοκέφαλο από αλκοόλ ή εργασία με διαλύτες: αλλεργικές αποκρίσεις ανοσοσφαιρίνης Ε, για να μειωθεί η διάρκεια με την αύξηση του καταβολισμού του ήπατος, έκζεμα ψωρίαση.
Ρίζα. Βάμμα [1: 5, 50% αλκοόλ] 10-60 σταγόνες.
Αντενδείξεις: Οξεία φλεγμονή, εγκυμοσύνη, ηπατική νόσος, όχι περισσότερες από 4-6 εβδομάδες κάθε φορά και με επίβλεψη ειδικού.

*Λυγαριά (Βίτης ο αγνός ή άγνος η κοινή) – Vitex agnus-castus (Chaste Tree)
Για οποιοδήποτε σύνδρομο με έλλειψη προγεστερόνης ή, καθώς φαίνεται να διεγείρει τη σύνθεση από τον υποθάλαμο της ορμόνης απελευθερώσεως ορμόνης, μπορεί να συμβάλει στην τόνωση της ωριμότητας του ωχρού σωματιδίου (corpus luteum) και, σε άνδρες με ανεπαρκή επίπεδα τεστοστερόνης, να τα ανυψώσει ή εάν είναι υπερβολικά, να τα μειώσει. Ένα βασικό φάρμακο προεμμηνορροϊκού συνδρόμου για γυναίκες με κύκλους μεγαλύτερους από 28 ημέρες.
Σπόροι. Βάμμα [1: 5, 65% αλκοόλ] 45-60 σταγόνες το πρωί.
Αντενδείξεις: Ορμονική θεραπεία, εγκυμοσύνη (πιθανώς). Μια λεπτή ομάδα μηχανισμών στην καλύτερη περίπτωση, διακόψτε εάν η λυγαριά επιδεινώσει το πρόβλημα.

Λύκιο (Λύκιο το σινικό) – Lycium Chinense (Wolf Berry)
Μια αδύναμη, χρήσιμη και ασφαλής αντιχολινεργική για τον αλλεργικό πυρετό, κρυολογήματα και διάρροια.
Φυτό. Βάμμα φρέσκου φυτού, [1: 2], 15-40 σταγόνες σε 4 φορές την ημέρα. Καλύτερο για βραχυπρόθεσμη χρήση.

Λυκίσκος (Χούμουλος ο λυκίσκος) – Humulus lupulus (Hops)
Αϋπνία και υπερκινητικές καταστάσεις όταν οι σπασμοί του γαστρικού και του παχέος εντέρου ή το απλό νευρικό στομάχι προκαλούν την κύρια διέγερση.
Καρπός. Βάμμα [Φρέσκος καρπός, 1: 2, Ξηρός καρπός 1: 5, 65% αλκοόλ] 30-90 σταγόνες σε 3X την ημέρα.
Αντενδείξεις: Συναισθηματική / φυσική κατάθλιψη.

Λυκόπους (Λυκόπους ο βιργινικός) – Lycopus virginicus (Bugleweed)
Ταχυκαρδία, υπερβολικά γρήγορος χρόνος διέλευσης του GI, αρρυθμίες και αϋπνία με ήπιες υπερθυρεοειδικές επιπλοκές.
Βότανο. Βάμμα φρέσκου φυτού [1: 2] 15-40 σταγόνες, 4 φορές την ημέρα.
Αντενδείξεις: Καταστάσεις υποθυρεοειδούς, καρδιοπάθειες, εμφανής θυρεοτοξίκωση.

Μαϊντανός (Πετροσέλινο το ουλόφυλλο) – Petroselinum crispum (Parsley)
Απαλό μυϊκό αντισπασμωδικό, για ανακούφιση του πόνου στην γαστρίτιδα, κολίτιδα, χολοκυστίτιδα, δυσμηνόρροια, οποιεσδήποτε μυαλγίες.
Ρίζα. Βάμμα [1: 5, 60% αλκοόλ, 30-60 σταγόνες σε ζεστό νερό, έως 4 φορές την ημέρα.

Μάραθο (Φοινίκουλο το κοινό) – Foeniculum vulgare (Fennel)
Κολικός και γαστρικός πόνος, ρυθμικός και δυσάρεστος, ειδικά σε βρέφη και μικρά παιδιά.
Σπόρος. Βάμμα [1: 5, 60% αλκοόλ] 30-60 σταγόνες σε ζεστό νερό όπως απαιτείται.

Μηδικό, σήλφιον (Φερούλη η σκορόδοσμος ή άσση η δύσοσμος – Asafetida (Ferula asafetida, Devil's Dung)
Ασηπτική γαστρεντερίτιδα με μετεωρισμό και αίσθημα παλμών: ανικανότητα / ψυχρότητα με καταθλιπτική κυκλοφορία και εντερική λειτουργία.
Κόμι. Βάμμα [1: 5, 85% αλκοόλ] 5-20 σταγόνες.
Αντενδείξεις: Μπορεί να είναι απωθητικό σε μερικά άτομα και μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες και κνίδωση σε εκείνους που δεν μπορούν να ανεχθούν τις ενώσεις θείου, προσοχή στην χρήση σε μικρά παιδιά.

Μυρτιά (Μύρτος η κοινή) – Myrtus communis (Bayberry)
Πλούσια, νωχελικά έλκη, συμφόρηση με φλεβικό, όχι αρτηριακό αίμα, οπουδήποτε στον βλεννογόνο των αναπνευστικών ή GI συστημάτων. Συστέλλει και σφίγγει μεσεγχυματικές μεμβράνες, αυξάνει την παροχή αίματος μέσω των παρεγχυματικών ιστών.
Φλοιός και φλοιός ρίζας. Βάμμα [Φρέσκος φλοιός, 1: 2, Ξηρός φλοιός, 1: 5, 60% αλκοόλ] 20-60 σταγόνες φορές την ημέρα.
Αντενδείξεις: Αντιχολινεργικές θεραπείες, οποιεσδήποτε ενεργές φλεγμονές.

Μύρτιλλος (Βακκίνιον το μυρτίλλιον) – Vaccinium (Blueberry, Huckleberry)
Ήπιο απολυμαντικό του ουροποιητικού συστήματος για αλκαλικές μολύνσεις pH. Ήπια γλυκοζουρία, φωσφατρία, πρωτεϊνουρία χωρίς ξεχωριστή παθολογία.
Φύλλα. Βάμμα φρέσκων φύλλων, 1: 2, Βάμμα πρόσφατου ξηρών φύλλων, 1: 5, 50% αλκοόλη] 25-40 σταγόνες έως 2 φορές την ημέρα.
Αντενδείξεις: Μπορεί να παρεμβαίνει στη δοκιμή γλυκοζουρίας στον διαβήτη. Για τον νεανικό, ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη, το τσάι είναι προτιμότερο.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτό δεν είναι η μορφή για τη χρήση του Vaccinium... το τσάι είναι.

*Νταμιάνα (Τουρνέρα ή Τ. η διάχυτος, ποικ. η αφροδισιακή) – Turnera diffusa (Damiana)
Νευρική κατάθλιψη, με κακή όρεξη, υποτονική σε AM, ανησυχητική σε PM και ασαφή επαναλαμβανόμενα συμπτώματα γενο-ουροφόρων με πιθανή συναισθηματική / νευρολογική αιτία.
Ανθισμένο φυτό. Βάμμα φρέσκου φυτού [1: 2] 20-30 σταγόνες. Βάμμα ξηρού φυτού (κατώτερο) [1: 5, 60% αλκοόλ] 30-60 σταγόνες, όλα σε 3 φορές την ημέρα.
Αντενδείξεις: Προφανής παθολογία, φλεγμονή, εγκυμοσύνη.

Παναγιόχορτο (Λεόνουρος ο καρδιακός) – Leonurus cardiaca (Motherwort)
Υπέρταση και ταχυκαρδία από μια αυστηρά νευρολογική, αυξημένη λειτουργία του θυρεοειδούς από το στρες (όχι από παθολογία) ή από αιτία που προκαλείται από συμπαθητική / κατεχολαμίνη. Νευραλγία που σχετίζεται με έρπητα και εκρήξεις έρπητα ζωστήρα · Σπασμωδική, ευερέθιστη δευτερεύουσα αμηνόρροια.
Ανθισμένο φυτό. Βάμμα [Φρέσκο φυτό 1: 2, πρόσφατο ξηρό φυτό, 1: 5, 60% αλκοόλ] 30-60 σταγόνες, έως 4 φορές την ημέρα.
Αντενδείξεις: Προφανής παθολογία, υποθυρεοειδικές καταστάσεις.

Παθανθές, πασσιφλόρα (Παθανθές το σαρκόχρουν) – Passiflora incarnate (Passion flower)
Αντισπασμοδικό και μυοχαλαρωτικό για νευρογενή πόνο, διέγερση, αϋπνία. Αρτηριακό ηρεμιστικό, ειδικά σε βασική υπέρταση, στον ισχυρό σφηνικό ασθενή μεσαίας ηλικίας.
Ολόκληρο το φυτό. Βάμμα [Φρέσκο φυτό 1: 2, Ξηρό φυτό, 1: 5, 50% αλκοόλ] 1/2 έως 1 ½ κουταλάκι του γλυκού έως 3 φορές την ημέρα.
Αντενδείξεις: Βραδυκαρδία, υπόταση, σημαντικά ηρεμιστικά.

*Πηγουνιά (Παιωνία η φαρμακευτική) – Paeonia officinalis
Φλεγμονώδης πόνος των ωοθηκών, των σαλπίγγων, των όρχεων ή των σπερματικών κυστιδίων με φυσική διέγερση και συναισθηματική διέγερση. Οι ίδιες συνθήκες των βρόγχων ... περιπεπτικό πόνο και θερμότητα. Αϋπνία και ανησυχία που συνοδεύουν ρυθμικούς σπασμούς.
Ρίζα. Βάμμα [Φρέσκια ρίζα 1: 2, Ξηρά ρίζα, 1: 5, 60% αλκοόλ] 10-25 σταγόνες μέχρι 4Χ την ημέρα.

Πολυκόμπι (εκουισέτον το αρουραίον) – Equisetum arvense (horsetail)
Αιμοστατικό και στυπτικό κολλαγόνο για αδυναμία του συνδετικού ιστού που συνοδεύει νεφρίτιδα, διαφραγματικές διαταραχές στους πνεύμονες, μεσεγχυματική ηπατική νόσο κλπ. Στυπτικό βλεννογόνο στις λοιμώξεις της ουροφόρου οδού (UTI). Φαίνεται χρήσιμο ως συμπλήρωμα στην οστεοπόρωση.
Ολόκληρο το βότανο. Βάμμα [Φρέσκο φυτό, 1: 2, ξηρό φυτό, 1: 5, 50% αλκοόλ] 30 - 90 σταγόνες 4 φορές την ημέρα.
Αντενδείξεις: Αν μαζευτεί σε αγροβιομηχανικές περιοχές, μπορεί να συνθέσει νιτροζαμίνες και αλκαλοειδή τύπου νικοτίνης από νιτρικά άλατα.

Πρόπολη
Τοπικά αντισηπτικό, αντιδιαβρωτικό και τελικά αναλγητικό. Χρησιμοποιούμενο σε κάθε αμυχή του δέρματος και του στόματος, θα μειώσει σημαντικά τον χρόνο της επούλωσης, ιδιαίτερα στον ολαιώδη υγρό ιστό, όπως στα χέρια, το πρόσωπο, το κεφάλι και τα πόδια. Εσωτερικά βοηθά στην επίλυση εντερικών λοιμώξεων, όπως το shigella ή η σαλμονέλα.
Έκκριση μελισσών. Βάμμα [1: 5, αλκοόλη 95%] 15-25 σταγόνες σε λίγο μέλι για εσωτερική χρήση έως 4 φορές την ημέρα, αναμιγνύεται με νερό ή λάδι για εξωτερική χρήση.
Αντενδείξεις: Ευαισθησίες σε σαλικυλικά ή μέλισσες. Η καλύτερη πρόπολη γίνεται από τις μέλισσες από τα ανοιξιάτικες ρητίνες που εκκρίνονται από ιτιά, λεύκα, σημύδα.

Ραβέντι (Ρήο) – Rheum (Rhubarb)
Γαστρικό ερεθισμό, με επιμήκη, κοκκινωπή γλώσσα, ναυτία, εμετό, ερεθιστική διάρροια . Θα χρωματίσει τα περιττώματα και τα ούρα πορτοκαλί.
Ρίζα. Βάμμα [1: 5, 50% αλκοόλη, 10% γλυκερίνη] 15-30 σταγόνες, έως 4 φορές την ημέρα.
Αντενδείξεις: Σε μεγαλύτερες ποσότητες ένα καθαρτικό όπως το ραβέντι, λόγου της στυπτικότητάς του μπορεί να προκαλέσει μια δυσκοιλιότητας. Χρησιμοποιείται καλύτερα σε μικρότερες ποσότητες όπως συνιστάται.

*Σαρσαπαρίλλη (Σμίλαξ) – Smilax (Sarsaparilla)
Μέτρια, υποκλινικά ελλείμματα στεροειδών του φλοιού ή των γονάδων με κακή ανοσολογική αντοχή και αναγέννηση μεμβράνης. Καλοήθης υπερτροφία του προστάτη, πλούσιος, ημι-διαβρωμένος τραχήλου της μήτρας, τόσο μεγάλης διάρκειας.
Ρίζα-ρίζωμα. Βάμμα [φρέσκια ρίζα, 1: 2, ξηρά ρίζα, 1: 5, 60% αλκοόλ] 30-90 σταγόνες σε 3 φορές την ημέρα ... για εκτεταμένη χρήση.
Αντενδείξεις: Εγκυμοσύνη, θεραπεία με στεροειδή, γαστρικό έλκος.

*Σερενόα (Σερενόα η πριονωτή) – Sabal serrulata (Saw Palmetto)
Καλοήθης ερεθισμός του προστάτη, με ντρίμπλα, θαμπό πόνου και κανένα πρωκτικό συμπτώματα. Χρόνια, οδυνηρή ουρηθρίτιδα, με θαμπό πόνο, επείγουσα ανάγκη, χωρίς καλλιεργητικό μολυσματικό παράγοντα.
Μούρα. Βάμμα [Φρέσκα μούρα, 1: 2, αποξηραμένα μούρα, 1: 5, 80% αλκοόλ] 30-90 σταγόνες σε 4 φορές την ημέρα.
Αντενδείξεις: Νεφρίτιδα, οξεία λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, πιθανή εγκυμοσύνη.

Σκουλόχορτο (Μαρρούβιο το κοινό) – Marrubium vulgare (Horehound)
Ξηρός, ερεθιστικός βήχας, με κάποιες ενδείξεις προαπαστικής βρογχικής συστολής και τάση εμετού με βήχα.
Ανθισμένο βότανο. Βάμμα [Φρέσκο φυτό, 1: 2, Ξηρό φυτό, 1: 5, 50% αλκοόλ], 30-90 σταγόνες, και 4X την ημέρα.
Αντενδείξεις: Βασική υπέρταση, υπερβολική πίεση του νεφρού.

Σκροφουλαριά (Σκροφουλαρία η οζώδης) – Scrophularia (Figwort)
Αρθρίτιδα, ρευματισμοί... οποιαδήποτε φλεγμονή των αρθρώσεων με προσταγλανδίνη ή ανεπάρκεια των επινεφριδίων. (Ένα λιγότερο απειλούμενο υποκατάστατο του HARPAGOPHYTUM).
Ρίζα και φυτό. Βάμμα [Φρέσκο, 1: 2, Ξηρό, 1: 5, 50% αλκοόλ] 30-60 σταγόνες σε 4 φορές την ημέρα.
Αντενδείξεις: Φαίνεται να συνδυάζεται καλά με τα υπάρχοντα αντιφλεγμονώδη, επιτρέποντας μια χαμηλότερη αποτελεσματική δόση... αλλά με τόσα πολλά νέα τέτοια φάρμακα, είναι δύσκολο να είμαστε ακριβείς.

Σκουτελλάρια – Scutellaria (Skullcap)
Οποιοσδήποτε πόνος, μυαλγία, νευραλγία από την ευερεθιστότητα του νωτιαίου ή του περιφερικού νεύρου αλλά χωρίς οργανικά αίτια. Υπερλειτουργίες των νεύρων του δέρματος και των ακραίων οργάνων του ΚΝΣ. Ισχιαλγία, βότσαλα νευρίτιδας. Μειώνει την ευερεθιστότητα στην επιφάνεια του βελονισμού, του TNS, του μασάζ και ακόμη και των σπονδυλικών ρυθμίσεων. Νυκτερινές νευροπάθειες, χορεία και επιληπτικές κρίσεις όπου η εμφανής θεραπεία με φάρμακα μπορεί να είναι υπερβολική.
Φυτό. Βάμμα [Φρέσκο φυτό, 1: 2, πρόσφατο ξηρό φυτό, 1: 5, 50% αλκοόλ] 20-60 σταγόνες σε 3 φορές την ημέρα.
Αντενδείξεις: Με άλλα φάρμακα καταστολής ή όπου απαιτείται πιο ισχυρή προσέγγιση. Μπορεί να αναισθητοποιήσει τα χείλη, τα δάχτυλα των χεριών και τα δάχτυλα των ποδιών.

Σπαράγγι (Ασπάραγος ο φαρμακευτικός) – Asparagus officinalis
Ένα διουρητικό όγκου για αναβολικά άτομα με χρόνια υπεροξικά ούρα και υψηλό ειδικό βάρος.
Ρίζα. Βάμμα [Φρέσκο, 1: 2, Ξηρό, 1: 5, 50% αλκοόλ], 30-60 σταγόνες σε νερό, 3 φορές την ημέρα.

*Σταυροβότανο (Βερβένη η φαρμακευτική) – Verbena officinalis (Vervain)
Ηρεμιστικό και εφιδρωτικό στα πρώτα στάδια απλών ιογενών λοιμώξεων.
Ανθισμένο φυτό. Βάμμα [1: 5, 60% αλκοόλ] 30-90 σταγόνες, έως 4 φορές την ημέρα.
Αντενδείξεις: εγκυμοσύνη, ηπατική νόσο, υπόταση, άλλα κατασταλτικά.

*Τζίνσενγκ (Πάναξ) – Panax ginseng (Ginseng)
Τρεις τύποι:
Λευκό, ασιατικό ή αμερικανικό καλλιεργημένο,
Κόκκινο Κινέζικο ή Κορεάτικο
Άγριο Αμερικάνικο

Και οι τρεις τύποι είναι χρήσιμοι στο μεταβολικό στρες από την υπερλειτουργία του λιμικού / υποθαλάμου / της υπόφυσης και προκαλούν μια συναισθηματική, υποκειμενική αίσθηση ευεξίας. Και οι τρεις αυξάνουν τις αναβολικές λειτουργίες, μειώνοντας την καταβολική περίσσεια. Οι κόκκινες ρίζες είναι επίσης υπεργλυκαιμικές και υπερτασικές και συχνά αντενδείκνυνται.
Το λευκό και το άγριο Αμερικάνικο είναι χρήσιμα για λειτουργικές υποθερμικές καταστάσεις με αδρενεργική κυριαρχία, μειώνοντας μετρίως το σάκχαρο του αίματος, τα λιπίδια και το ουρικό οξύ όταν αυξηθούν.

Ασιατική ρίζα. Βάμμα [1: 5, 70% αλκοόλ].
KIRIN (σκούρα κόκκινη κινεζική ρίζα) 5-20 σταγόνες.
SHIU-CHU (ανοιχτό κόκκινο κινεζική θεραπεία) 10-30 σταγόνες.
Κορεάτικο κόκκινο, 5-15 σταγόνες.
Λευκό (κινέζικα ή κορεατικά) 20-40 σταγόνες, όλα 3Χ την ημέρα.

Βορειοαμερικανική ρίζα. Βάμμα [1: 5, 70% αλκοόλ].
Άγριες ρίζες (ηθικά απαράδεκτο), 5-10 σταγόνες.
Ρίζες μεγαλωμένες στο δάσος. 10-20 σταγόνες.
Καλλιεργημένες ρίζες. 20-40 σταγόνες.
Καλλιεργημένες κόκκινες ρίζες (Michigan και Wisconsin ρίζες), 15-30 σταγόνες. Οποιοδήποτε άλλο "αμερικανικό κόκκινο τζίνσενγκ" είναι ένα φανερό ψέμα.

ΦΥΛΛΑ. 30-60 σταγόνες, Ψυχρή έγχυση, 2-4 ουγκιές. Όλες οι παραπάνω μορφές έως 3 φορές την ημέρα.
Αντενδείξεις: Εγκυμοσύνη, θεραπεία με στεροειδή, υπερθυρεοειδές, υπερκινητικές καταστάσεις, υπογλυκαιμία, μείζονες παθολογίες / θεραπείες.
Πλάνη: Δεν είναι αφροδισιακό (ό, τι είναι), εκτός από την εμφανή υποθεστοστερονισμό από μη οργανική αιτία, ή το εκτεταμένο άγχος.

Τζίντζερ (Ζιγγίβερις η φαρμακευτική) – Zingiber officinale (Ginger)
Εντερικός κολικός με μετεωρισμό, δυσπεψία. Κρύα άκρα σε ψυχρό κλίμα. Πυρετός με ψυχρό αλλά ξηρό δέρμα, χωρίς εφίδρωση.
Ρίζα. Βάμμα φρέσκιας ρίζας [1: 2] 10-20 σταγόνες σε ζεστό νερό ανάλογα με τις ανάγκες.

Τσίλι, καγιέν, καψικό (καψικόν το θαμνώδες) – Capsicum frutescens (Cayenne)
Περιφερική διαστολή όταν το δέρμα είναι ζεστό και ξηρό ή τα πρώτα στάδια κρυολογήματος κεφαλής, με ξηρό, ζεστό βλεννογόνο: αχλωρυδρία στους ηλικιωμένους ή αλκοολικούς: αγγειονεύρωση, Raynaud's κ.λπ., κακή κυκλοφορία του αίματος.
Καρπός. Βάμμα [1: 5, αλκοόλη 95%] 5-15 σταγόνες έως 4 φορές την ημέρα.
Αντενδείξεις: Γαστρεντερική αιμορραγία, νεφρική φλεγμονή, μην το χρησιμοποιείτε ως φάρμακο σε μεγάλη δοσολογία στην εγκυμοσύνη και στον θηλασμό.

*Τσιμισιφούγκα, (μαύρη ακταία) – Cimicifuga racemosa (Black cohosh)
Πόνος, ρευματοειδούς τύπου, στη μήτρα, στις αρθρώσεις, στις μυϊκές παρεμβολές, εμπρόσθιος πονοκέφαλος, κράμπες, καθυστερημένες εμμηνόρροιες με ασαφείς πόνους στα άκρα.
Ρίζωμα/ρίζα. Βάμμα [Φρέσκια ρίζα, 1: 2, Ξηρή ρίζα, 1: 5, 80% αλκοόλ], 10-25 σταγόνες 4 φορές την ημέρα.
Αντενδείξεις: Εγκυμοσύνη, υπερβολική βραδυκινίνη. Πολύ μεγάλη δόση μπορεί να προκαλέσει μετωπική κεφαλαλγία και είναι κατασταλτικό για ορισμένα από το ΚΝΣ.

Υδράγγειο άγριο (υδράγγειο το δενδροειδές) – Hydrangea arborescens
Πυελίτιδα, ουρηθρίτιδα, προστατίτιδα. Για τη μείωση του πόνου του κολπικού ουρητήρα και της φλεγμονής του βλεννογόνου ... υποστηρικτική, όχι πρωταρχική θεραπεία.
Ρίζα. Βάμμα, 1: 2, Ξηρά ρίζα, 1: 5, 50% αλκοόλ] 1/2 έως 1 κουταλάκι του γλυκού σε νερό, μέχρι 4 φορές την ημέρα.

* Υδραστής – Hydrastis canadensis (Goldenseal)
Αποβάλλεται από βλεννογόνο. Διεγείρει τις εκκρίσεις, το αίμα και τη μίτωση, επομένως χρησιμοποιείται καλύτερα σε υποξεία και χρόνια καταρροϊκή, κακώς θεραπευτικές καταστάσεις σε γαστροοισοφαγική φλεγμονή, ουροφόρο οδό και αναπνευστικό βλεννογόνο.
Ρίζα / Φύλλα. Βάμμα φρέσκου φυτού [1: 2], 15-30 σταγόνες. Βάμμα ξερής ρίζας, [1: 5, 70% αλκοόλη] 20-50 σταγόνες. Βάμμα ξηρού βοτάνου [1: 5, 60% αλκοόλ] 30-75 σταγόνες, όλα τα παραπάνω σε 4X την ημέρα.
Αντενδείξεις: Εγκυμοσύνη (μπορεί να υπερδιέχει τις μεμβράνες του πλακούντα), ηπατική ή νεφρική παθολογία, οξείες λοιμώξεις ή φλεγμονές του βλεννογόνου ή του βλεννοεπιθηλίου.

Ύσσωπος (Ύσωπος ο φαρμακευτικός) – Hyssopus officinalis (Hyssop)
Απλές ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, με πυρετό, ξηρό δέρμα και ζεστό υπερυψωμένο βλεννογόνο, γρήγορο παλμό, κόκκινα μάτια και ευερεθιστότητα. Τοπικά για μώλωπες και νευρικό πόνο.
Ανθισμένο φυτό. Βάμμα [φρέσκο, 1: 2, ξηρό, 1: 5, 50% αλκοόλ] 25 - 50 σταγόνες μέχρι να εμφανιστεί η διάφαση.

Φασκόμηλο (Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός) – Salvia officinalis (Sage)
Σαν γαργάρες για το στόμα, το φάρυγγα και τον οισοφάγο ερεθισμό / φλεγμονή, που συνοδεύεται από μέτρια γαστραλγία. Για τη μείωση της παραγωγής γάλακτος κατά τον απογαλακτισμό.
Ανθισμένο φυτό. Βάμμα [φρέσκο, 1: 2, ξηρό, 1: 5, 50% αλκοόλ] 30-60 σταγόνες, σε ζεστό νερό (εφιδρωτικό) ή κρύο νερό (τονωτικό).
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πολλές Αρτεμισίες (wormwoods) ονομάζονται φασκόμηλα σε τοπικό επίπεδο. Είναι σχεδόν αντίθετα από κάθε άποψη στο φασκόμηλο.

Φλόμος (Βερμπάσκον ο θάψος) – Verbascum Thapsus (Mullein)
Βρογχική ή ουρική ευερεθιστότητα, με ισχυρή νευρολογική άποψη, ως ηρεμιστικό.
Λουλούδια. Βάμμα [Φρέσκα λουλούδια, 1: 2, Ξηρά λουλούδια, 1: 5, 60% αλκοόλη] 30-90 σταγόνες.

* Χελιδόνι (Χελιδόνιο το μέγα) – Chelidonium majus (Greater Celandine)
Χοληφόρος κολικός με τον αναφερθέντα πόνο από το δεξιό υποχχοδέρμιο στον δεξιό ώμο, ωχρά, ημι-σχηματισμένα κόπρανα και τυχόν συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα ταυτόχρονα. Επαναληπτικά στάδια της ιογενούς ηπατίτιδας.
Όλο το φυτό. Φρέσκο φυτό Βάμμα, [1: 2] 10-25 σταγόνες σε 3 φορές την ημέρα, για βραχυπρόθεσμη χρήση: ασφαλής για εκτεταμένη χρήση ως συστατικό τύπου χαμηλής δόσης.
Αντενδείξεις: Πιθανή απόφραξη των χοληφόρων, εγκυμοσύνη, χρησιμοποιήστε το κάτω από την επίβλεψη ειδικού.

Χιλιόφυλλο, αγριαψιθιά, σεμεσάντο (Αχιλλεία η χιλιόφυλλος) –Achillea (Yarrow)
Πυρετός, κοινό κρυολόγημα, αμηνόρροια, παθητική αιμορραγία από πολύ βλεννογόνο. Αιμοστατική από αιμορραγία στη κάτω ουροφόρο οδό με πόνο κατά την ούρηση (δευτερογενής σε άλλη θεραπεία).
Ολόκληρο ανθισμένο το φυτό. Βάμμα [φρέσκο 1: 2, ξεραμένο 1: 5, 50% αλκοόλ] 10-40 σταγόνες, 4 φορές την ημέρα.
Αντενδείξεις: Βραδυκαρδία, διαταραχές πήξης, νεφρίτιδα.

Η παρασκευή βαμμάτων σε βίντεο

Προφυλάξεις
Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα και τις φυσικές θεραπείες υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας. Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού. Οι φυσικές θεραπείες και τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης.

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
Η σελίδα δεν φέρει καμία ευθύνη: Διαβάστε τους όρους χρήσης

Πηγή: Herbal tinctures in clinical practice, 3.0 - MichaelMoore © 1996

Διαβάστε ακόμη:Παρασκευή γιατρικών από βότανα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα