Πεστίλι ή πέτσα

Πεστίλι ή πέτσα

Πως να φτιάξεις πέτσα ή πεστίλι ή αλλιώς Fruit Leather

Είναι μια διαδικασία φυσικής αποξήρανσης φρούτων και αποθήκευσης για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αφού πλύνουμε τα φρούτα αφαιρούμε το κουκούτσι και πολτοποιούμε την σάρκα με τον πολτοποιητή μας ηλεκτρικό ή χειροκίνητο. Ο πολτός που θα προκύψει σε ορισμένα φρούτα αποτελείται από πολύ νερό οπότε καλό θα ήταν να το βάλουμε να πάρει μια καλή βράσει έτσι ώστε να εξατμιστεί μεγάλη ποσότητα νερού, αν κάποια φρούτα είναι ξινά μπορούμε να προσθέσουμε λίγη στέβια ή ζάχαρη ή γλυκόριζα.

Πεστίλι ή πέτσα

Κατόπιν το μείγμα το απλώνουμε σε λαδόκολλα με πάχος μείγματος μέχρι 3 χιλ. για να μπορέσει να στεγνώσει, αν βάλουμε μεγαλύτερο πάχος το τελικό αποτέλεσμα ή θα μουχλιάσει ή θα ξινίσει. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να βάλουμε μέσα στο μείγμα διάφορα (τριμμένο καρύδι, σησάμι, ...κλπ).

Πεστίλι ή πέτσα

Τοποθετούμε τις λαδόκολλες σε εξωτερικό χώρο σκεπασμένες με τούλι έτσι ώστε να αποφύγουμε την επαφή του μείγματος απ τα έντομα και αφήνουμε την αυξημένη εξωτερική θερμοκρασία (καλοκαίρι) να αφυδατώσει το μείγμα μας, τόσες ημέρες ώστε να γίνει μια μαλακιά πέτσα.

Πεστίλι ή πέτσα

Μετά το πέρας της αποξήρανσης κόβουμε την πέτσα μαζί με την λαδόκολλα με το ψαλίδι σε ότι μέγεθος θέλουμε και τοποθετούμε τα κομμάτια σε κουτιά καλά κλεισμένα για ένα μήνα ή στην κατάψυξή για όσο χρόνο θέλουμε.
Έτσι μπορούμε να έχουμε όλο τον χρόνο αποξηραμένα φυσικά φρούτα!

Πηγή: Μίλτος Σουλιώτης

Διαβάστε ακόμη:Επιβίωση σε πείνα-Καλλιέργεια φύτρων

1 σχόλιο:

  1. οι τουρκοι απλωνουν το πυκνορευ
    στο χυμο σε γαζες το αφηνουν να ξεραθη λιγο και τις απλωνουν με μανταλακια σε σχοινια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα