Παλιές ποικιλίες λαχανικών

Παλιές ποικιλίες λαχανικών

Ποιες παλιές ποικιλίες λαχανικών υπάρχουν

Οι παλιές ποικιλίες λαχανικών που ευτυχώς υπάρχουν ακόμα, προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις βιομηχανοποιημένες πλέον ποικιλίες.

Το ξέρετε ότι μπορείτε να αποθηκεύσετε εκτός ψυγείου ντομάτες, μελιτζάνες, παντζάρια, καρότα μέχρι τα Χριστούγεννα; Οι ποικιλίες που αναφέρονται παρακάτω έχουν επιλεχτεί βάση διαφόρων χαρακτηριστικών και κριτηρίων.

Οι παλιές ποικιλίες λαχανικών έχουν:

  • Εξαιρετική γεύση
  • Αντοχή σε ασθένειες από μόνες τους
  • Αντοχή στο κρύο ή στη ζέστη ανάλογα
  • Εξαιρετική διάρκεια αποθήκευσης
  • Διατήρηση των χαρακτηριστικών τους και αναπαραγωγή από τους ίδιους σπόρους

Αγγούρια

Lemon Cucumber
Ωρίμανση: 67 ημέρες
Στρογγυλό αγγούρι για σαλάτα ή τουρσί 5 πόντων με κίτρινο χρυσό χρώμα στην ωρίμανση. Είναι τραγανό, έχει εξαιρετική γεύση και δε πικρίζει ποτέ.

Παλιές ποικιλίες λαχανικών

Diva Cucumber
Ωρίμανση: 55-58 ημέρες
Αγγούρι για σαλάτα άπικρο 10-13 πόντους ανθεκτικό στις μυκητιάσεις και στη ψώρα.

Ωρίμανση: 60 ημέρες
Αγγούρι για σαλάτα 10-13 πόντους ανθεκτικό στις μυκητιάσεις στη ψώρα και στο ιό του μωσαϊκού.

Παλιές ποικιλίες λαχανικών

Καλαμπόκια

Hickory King White Corn
Ωρίμανση: 85-115 ημέρες
Αργής ανάπτυξης πολύ ψηλό μεγάλο καλαμπόκι 17-20 πόντους. Κατάλληλο για ψήσιμο, χυλό, αλεύρι.
Ο φλοιός του είναι πιο σφιχτός από τις περισσότερες ποικιλίες και για αυτό έχει εξαιρετική προστασία από σκαθάρια και σκουλήκια. Έχει καλή αντοχή στην τύφλωση των φύλλων.

Bloody Butcher Corn
Ωρίμανση: 120 ημέρες
Αργής ανάπτυξης μεγάλο κόκκινο καλαμπόκι 20-25 πόντους. Κατάλληλο για ψήσιμο, χυλό, αλεύρι.

Country Gentleman
Ωρίμανση: 92 ημέρες
Πολύ γευστικό γλυκό καλαμπόκι 20 πόντους. Παραμένει στο στάδιο του γαλακτώματος περισσότερο από άλλες ποικιλίες και το κάνει ιδανικό για ψήσιμο.
Έχει αντοχή στην καπνιά του καλαμποκιού.

Καρότα

Purple Dragon
Ωρίμανση: 80 ημέρες
Πορτοκαλί με κίτρινο εσωτερικό κανονικού μεγέθους καρότο με γλυκιά γεύση καλό για αποθήκευση.

Oxheart
Ωρίμανση: 90 ημέρες
Γαλλική χοντρή ποικιλία με γλυκιά γεύση 10-12 πόντους καλή για αποθήκευση.

Danvers Half Long
Ωρίμανση: 75 ημέρες
Μωβ-πορτοκαλί ποικιλία 10-15 πόντους πολύ καλή για αποθήκευση.

Παλιές ποικιλίες λαχανικών

Καρπούζια

Crimson Sweet
Ωρίμανση: 85 ημέρες.
Μέτριου μεγέθους, ραβδωτό καρπούζι με αντοχή στην ανθράκωση και στο φουζάριο. Τα καρπούζια έχουν συνήθως μέγεθος 25 x 30 πόντους και ζυγίζουν 10 με 12 κιλά. Απαιτεί περισσότερο χώρο αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι είναι ανθεκτικό στις ασθένειες. Μια μοναδική ιδιότητα αυτής της ποικιλίας είναι η ικανότητα να βοηθάει τους ωφέλιμους μύκητες του εδάφους που αναχαιτίζουν την μάρανση από φουζάριο.

Strawberry watermelon
Ωρίμανση: 85 ημέρες
Μια εξαιρετική ποικιλία με έντονο κόκκινο χρώμα σάρκας όπως της φράουλας. Η υφή του είναι λεπτή και η γεύση του είναι γλυκιά και διακριτική. Τα καρπούζια είναι μακριά περίπου 20 x 50 πόντους σκούρα πράσινα με σκούρες πράσινες ραβδώσεις. Τα καρπούζια έχουν λίγους σπόρους και ζυγίζουν από 7-11 κιλά. Η αντίσταση σε ασθένειες είναι πολύ καλή.

Κολοκυθάκια-Cucurbita Pepo

Grey-C. pepo
Ωρίμανση: 52-60 ημέρες
Μικρομεσαίο κολοκυθάκι με γκρι-πράσινο χρώμα. Έχει εξαιρετική γεύση και υφή.
Γίνονται γεμιστά, ψητά, βραστά. Συνεχίζει να παράγει κολοκυθάκια για πολύ καιρό.

Παλιές ποικιλίες λαχανικών

Costata Romanesco-C. pepo
Ωρίμανση: 52-60 ημέρες
Έχει μεγάλα φύλλα με γκρι-πράσινα και ανοιχτού πράσινου νευρώσεις και κηλίδες. Ιταλικού τύπου. Έχει πολύ γρήγορη παραγωγή σε κολοκύθια και αργότερα καλή παραγωγή σε αρσενικά λουλούδια που μπορούν να γίνουν γεμιστά. Η σάρκα του είναι νόστιμη και με μαλακό δέρμα. Αν το αφήσετε να γίνει κολοκύθα μπορείτε να το κάνετε ψητό σε πίτες.

Παλιές ποικιλίες λαχανικών

Early Prolific Straightneck-C. pepo
Ωρίμανση: 48-50 ημέρες
Τα κολοκύθια είναι ίσα με χρώμα λεμονί κίτρινο και το σχήμα τους δεν είναι πάντα ομοιόμορφο.. Η ποιότητα και η γεύση τους είναι εξαιρετική. Τα φυτά είναι μεγάλα, ανθεκτικά, και παραγωγικά.

Παλιές ποικιλίες λαχανικών

Κολοκύθες

Rouge Vif D'Ιtampes-C. maxima
Ωρίμανση: 110 ημέρες
Γαλλική παλιά ποικιλία προ του 1900. Έχει κοκκινωπό πορτοκαλί καρπό. Στρογγυλή ριγωτή ομοιόμορφη κολοκύθα κατάλληλη για πίτες και διακόσμηση. Είναι γνωστή σαν την ποικιλία της σταχτοπούτας ‘Cinderella’. Κάνει κολοκύθες βάρους 5-12 κιλών. Αποθηκεύεται πολύ καλά.

Παλιές ποικιλίες λαχανικών

Connecticut Field(C. pepo)
Ωρίμανση: 110 ημέρες
Πριν του 1700 ποικιλία. Παραμένει η πιο δημοφιλής ποικιλία μεγάλων κολοκύθων . Κάνει κολοκύθες βάρους 5-7 κιλών. Έχουν λαμπρό πορτοκαλί χρώμα, με ελαφρές ραβδώσεις και μη ομοιόμορφο σχήμα και μέγεθος. Είναι καλές για κονσερβοποίηση, ψήσιμο και πίτες.

Spaghetti Squash-C. Pepo
Ωρίμανση: 90 ημέρες
Οι κολοκύθες γίνονται 20-25 πόντους περίπου και από αχνές κίτρινες γίνονται κιτρινωπές όταν ωριμάσουν. Η σάρκα του είναι απαλή κίτρινη και σπάει σε μικρές λωρίδες όπως του σπαγγέτι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πίτες ή να φαγωθεί βραστό. Βράζουμε για 20 έως 30 λεπτά και αφαιρούμε τη σάρκα με το πιρούνι.

Παλιές ποικιλίες λαχανικών

Κουνουπίδια

Early Snowball
Ωρίμανση: 50 ημέρες
Πολύ καλή ανοιξιάτικη αλλά και φθινοπωρινή ποικιλία. Το κεφάλι του καλύπτετε καλά από τα εξωτερικά φύλλα και είναι πυκνότερο από ότι άλλες ποικιλίες. Τα φυτά είναι στέρεα και συμπαγή.

Λάχανα

Early Flat Dutch
Ωρίμανση: 85 ημέρες
Τα κεφάλια είναι μεγάλα και επίπεδα περίπου 25 εκατοστών και έχουν βάρος από 2.5-4.5 κιλά. Είναι ανθεκτικό στη ζέστη και είναι πολύ καλή ποικιλία για αποθήκευση.

Early Jersey Wakefield
Ωρίμανση: 64 ημέρες
Πρώιμη ποικιλία που είναι ανθεκτική στο κρύο και στο κιτρίνισμα του λάχανου.

Το κεφάλι του είναι μικρό και φτάνει το 1 κιλό.

Red Acre
Ωρίμανση: 76 ημέρες
Παράγει στρογγυλά κόκκινο-μωβ μικρά κεφάλια 10-15 εκατοστών και βάρους 1 κιλού. Είναι πολύ καλή ποικιλία για αποθήκευση και είναι ανθεκτική στο κιτρίνισμα του λάχανου.

Μαρούλια

Buttercrunch Lettuce
Ωρίμανση: 55 ημέρες
Πολύ καλή ανοιξιάτικη αλλά και φθινοπωρινή ποικιλία με αντοχή στη ζέστη. Έχει σκουροπράσινα φύλλα με συμπαγή κεφάλια που φτάνουν τους 25 πόντους. Τα φύλλα του είναι κρεμώδη, δεν πικρίζουν και αργούν να βράσουν. Έχει αντοχή στην απόσχιση.

Black Seeded Simpson
Ωρίμανση: 49 ημέρες
Ανοιχτόχρωμη πρώιμη ποικιλία με ασύνδετα ανοιχτά φύλλα. Έχει πολύ καλή γεύση και δεν πικρίζει. Αντέχει στο ζεστό καιρό και στην ξηρασία και στις μυκητιάσεις.

Iceberg 1
Ωρίμανση: 85 ημέρες
Κεφαλωτού τύπου μεγάλο μαρούλι. Έχει συμπαγές κεφάλι με ανοιχτόχρωμα τραγανά φύλλα. Καλή αντοχή στο κρύο.

Μελιτζάνες

Rosa Bianca
Ωρίμανση: 83 ημέρες
Ιταλική ποικιλία μέσης εποχής. Είναι ίσως η καλύτερη ποικιλία σε γεύση. Έχει κερδίσει πρώτη σε διαγωνισμούς για την υπέροχη κρεμώδη σάρκα της. Είναι λευκή στη βάση ης με ακανόνιστες ροζ-μωβ λωρίδες στο πάνω μέρος.

Παλιές ποικιλίες λαχανικών

Black Beauty
Ωρίμανση: 73-83 ημέρες
Μια αξιόπιστη μέσης εποχής ποικιλία. Μπορεί να καλλιεργηθεί και στις νότιες περιοχές που έχουν μεγαλύτερη περίοδο. Παράγει περίπου 15 φρούτα.
Έχει εξαιρετική γεύση και είναι ανθεκτική στα σκασίματα.
Τα φρούτα γίνονται πολύ μεγάλα αλλά καλύτερα να μαζεύονται όταν είναι μικρά. Είναι η καλύτερη ποικιλία μελιτζάνας για αποθήκευση.

Μπρόκολα

Green Goliath
Ωρίμανση: 53 ημέρες
Μπρόκολο με μεγάλο σφιχτό γαλάζιο πράσινο κεφάλι. Αργότερα παράγει και μικρά πλευρικά κεφαλάκια. Έχει εξαιρετική γεύση.

Waltham (29)
Ωρίμανση: 74-92 ημέρες
Φθινοπωρινή ποικιλία που αντέχει το κρύο. Παράγει κεντρικό κεφάλι 10-20 εκατοστών που κρατάει για πολύ καιρό. Μετά το κόψιμό του συνεχίζει να παράγει πλευρικά κεφάλια για περίπου 2 μήνες. Καλή ποικιλία για αποθήκευση.

De Cicco
Ωρίμανση: 48 ημέρες
Ιταλική πρώιμη ποικιλία με μικρά κεφάλια 7-12 εκατοστών. Έχει μεγάλη παραγωγή σε πλευρικά κεφάλι και τα φύλλα του μπορούν να καταναλωθούν σαν λαχανικά.

Παντζάρια

Detroit Dark Red
Ωρίμανση: 60 ημέρες
Πολύ διάσημη ποικιλία με βαθύ σκούρο κόκκινο χρώμα. Τα φύλλα είναι σκούρα πράσινα με κόκκινες κηλίδες. Έχει εξαιρετική γεύση και τρώγεται φρέσκο ή τουρσί.
Είναι ανθεκτικό στο περονόσπορο και αποθηκεύετε καλά.

Chioggia (Dolce Di Chioggia)
Ωρίμανση: 52 ημέρες
Ιταλική πρώιμη ποικιλία με εσωτερικά δαχτυλίδια λευκού και ροζ-κόκκινου χρώματος. Είναι πολύ καλή λόγο της πρωιμότητας της και του συναγωνισμού των ζιζανίων.

Lutz Green Leaf Beets
Ωρίμανση: 76 ημέρες
Αργής ανάπτυξης ποικιλία αλλά με την πιο γλυκιά γεύση. Διατηρούν την γλυκύτητα
Και την υφή τους ακόμα και όταν είναι μεγάλα. Τα φύλλα είναι τρυφερά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες. Τα ανοιξιάτικα παντζάρια συλλέγονται το φθινόπωρο και μπορούν να διατηρηθούν όλο το χειμώνα εκτός ψυγείου.

Πιπεριές

California Wonder
Ωρίμανση: 75 ημέρες
Φουσκωτή γλυκιά πράσινη πιπεριά με λεπτή σάρκα. Στην ωρίμανσή της γίνετε κόκκινη και φτάνει τα 170 γραμμάρια. Έχει αντίσταση στον ιό του μωσαϊκού του καπνού και άφθονο φύλλωμα που προσφέρει κάλυψη στους καρπούς της.

Corno di Toro
Ωρίμανση: 80 ημέρες
Ιταλική γλυκιά μακρόστενη ποικιλία. Οι καρποί γίνονται κόκκινοι και φτάνουν τους 15 πόντους. Είναι πολύ παραγωγική ποικιλία όλη την περίοδο, με εξαιρετική γεύση και κάνει και για τηγάνισμα αλλά και γέμισμα.

Τομάτες

Cherokee Purple
Ωρίμανση: 85 ημέρες
Αυθεντική ποικιλία πριν το 1890 από το Tennessee, Τσερόκι ινδιάνικης καταγωγής.
Έχει εξαιρετική γεύση και άρωμα, για μένα την καλύτερη από όλες. Έχει συμπαγή πυκνή σάρκα, ζουμερή υφή, με μικρούς σπόρους ακανόνιστα διάσπαρτους. Κάνει για σαλάτες αλλά και γεμιστά. Είναι ανθεκτική σε ασθένειες, έχει καλή αντίσταση στην σεπτόρια των φύλλων και αντέχει στα νότια ζεστά μέρη. Κάνει μεγάλους καρπούς (250-400 γραμμάρια) και εξωτερικά είναι ομαλή με ελαφρές ραβδώσεις. Ωριμάζει σε σκοτεινά σκιερά μέρη και γίνετε από ροζ μωβ. Μερικές φορές ονομάζεται και μαύρη ντομάτα. Το χρώμα το μεταφέρει μέσω της σάρκας της, κυρίως στο τέλος του στελέχους. Τα σπόρια της περιβάλλονται από πράσινη γέλη.

Παλιές ποικιλίες λαχανικών

Roma VF
Ωρίμανση: 85 ημέρες.
Μία πολύ δημοφιλής ντομάτα σε σχήμα αχλαδιού με ζαχαρώδη συμπαγή σάρκα. Έχει διαδοθεί και προσαρμοστεί παντού. Τα φρούτα ωριμάζουν ομοιόμορφα. Έχει καλή αντοχή στις ασθένειες, τη ζέστη και στα σκουλήκια των καρπών. Είναι από τις πιο αξιόπιστες ντομάτες για πάστα και κονσερβοποίηση.

Παλιές ποικιλίες λαχανικών

Burpee’s long keeper
Ωρίμανση: 78 ημέρες
Μέσης εποχής καλλιέργειας ποικιλία ντομάτας. Το χαρακτηριστικό αυτής της ποικιλίας είναι ότι η αργή της ωρίμανση. Οι καρποί ωριμάζουν 1 ½ - 3 μήνες μετά την συγκομιδή τους σε θερμοκρασία δωματίου, μερικοί αναφέρουν ότι διατηρείτε για 4-6 μήνες. Κάνει καρπούς 100-200 γραμμαρίων. Τα φρούτα συλλέγονται όταν είναι ροζ και γίνονται πορτοκαλί-κόκκινα όταν ωριμάσουν.

Πηγές: Corner University, www.southernexposure.com/

Διαβάστε ακόμη:Παλιές ποικιλίες σιταριού στην Ελλάδα

14 σχόλια:

  1. Ανώνυμος16/9/09, 11:47 μ.μ.

    καλά όλα αυτά αλλά πού θα βρούμε σπόρους για αυτές τις ποικιλίες οι οποίες είναι μάλλον ξενικές????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος18/9/09, 3:28 μ.μ.

    Εγώ αγοράζω σπόρους για παλιές ποικιλίες λαχανικών από εδώ

    http://www.southernexposure.com/
    http://www.organiccatalogue.com/

    Και από εδώ σπόρους για βότανα, τις διευθύνσεις τις έχω αριστερά και στο blog
    http://www.horizonherbs.com/

    Τώρα για το ξενικές διάβασε λίγο για τις ντομάτες και τις πατάτες από πού κατάγονται και πότε ήρθαν Ελλάδα

    Η ντομάτα κατάγεται από τη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα από το Περού. Στην Ευρώπη μας την έφερε τον 16ο αιώνα (1544) ένας πολύ καλός άνθρωπος τον οποίο ευγνωμονούμε όλοι μας φαντάζομαι, ο Χριστόφορος Κολόμβος. Η ντομάτα ήρθε στην Ελλάδα σχεδόν 3 αιώνες αργότερα, το 1818, μαζί με την ξαδέρφη της την πατάτα και ξεκίνησε να καλλιεργείται συστηματικά μετά το 1925. Αν το καλοσκεφτείτε, τρώμε ντομάτες λιγότερα από 200 χρόνια στην Ελλάδα μια και έφτασαν εδώ λίγο πριν την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

    http://www.sheblogs.eu/2009/04/03/tomato/

    Για ντόπιες παλιές ποικιλίες λαχανικών μπορείτε να βρείτε δωρεάν εδώ http://www.peliti.gr/ στο αποστολή σπόρων από το Πελίτι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος17/2/10, 7:23 μ.μ.

    Συγχαρητήρια για το ιστολόγιό σας. Σαςγράφω για πρώτη φορά.Ο άντρας μου είναι από την Κρήτη και μου εχει μιλήσει για τη λασηθιώτικη πατάτα που ήταν πεντανόστιμη και κοκκινωπή, αλλά δεν ήταν παραγωγική κι ετσι εγκαταλείφθηκε. Μπορείτε να μου πείτε που θα τη βρω αν υπάρχει; Θέλουμε να φυτέψουμε για οικιακή χρήση.
    Ευχαριστώ.
    Σοφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος8/12/10, 5:33 μ.μ.

    Δειτε και την εναλλακτική κοινότητα συλλογής και διαθεσης και όχι μόνο (δωρεάν)σπόρων από ελληνικές ποικιλίες στο www.peliti.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος12/3/11, 1:45 π.μ.

    Προπερσυ ειχα αγορασει απο το LIDL ενα πεπονι χρωματος πρασινο και ειχε καπως ετσι σχημα () οχι τελειως στρογγυλο δηλαδη.Με εντυπωσιασε το εντελως ασυνιθιστο αρωμα του θα ελεγα οτι μοσχοβολουσε σα μαστιχα παντως δεν ειχε το συνηθισμενο αρωμα των πεπονιων.Δε μου περασε απ το μυαλο πως ηταν υβριδιο κ φυτεψα αλλα εκανε ενα πολυ μικρο καρπο.Μημπως γνωριζει καποιος για πιο μιλαω και αν μπορει να με βοηθισει να βρω μια ποικιλια παλαια που πιθανον νανε διασταυρωμενο κ ναχει αυτο το αρωμα?η καποια που να του μοιαζει τελος παντων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος31/3/11, 1:26 π.μ.

    Σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου Κωστα ναι κατι τετοιο μαλλον ειναι τοδα και σε φωτο και μοιαζει ευχαριστω νασε καλα!
    Ελενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος10/4/11, 11:19 μ.μ.

    @ θεοδωρός!Μπήκα στο southernexposure.com και δίαβασα οτι δεν στέλνει προϊόντα διεθνός παρα μόνο σε Καναδά και Μεξικό!Εσυ πως αγοράζεις τότε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχω από πέρσι να παραγγείλω, έστελναν κανονικά όμως. Δεν γνωρίζω αν άλλαξε κάτι, θα το κοιτάξω …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος4/7/11, 7:02 μ.μ.

    geia se olous !prot fora sto site kai mou arese imporo na po arketa :) !file theodore mpika sta site pou estiles alla to ena eina klisto anoigi 1 septembri.kai ta alla einai tou eksoterikou.den yparxei allos tropos na broume biologikous organikous sporous?elppizo kapios na apantisi! eyxaristo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το Πελίτι ξαναστέλνει σπόρους από Φθινόπωρο. Στην Ελληνική αγορά υπάρχουν διάφορες εταιρίες που πουλάνε βιολογικούς σπόρους από ποικιλίες, με μια αναζήτηση στο internet μπορείς να βρεις αυτό που ζητάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος9/11/11, 1:39 π.μ.

    Εχω σπόρο τομάτας που ξεπερνα κατα πολυ σε γευση τη cherokee και τη brandywine.
    του χρονου θα μοιρασω σπορο ομως μοιρασα τοπερισσοτερο σε φιλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος28/8/12, 12:29 π.μ.

    Να πω και γω με τη σειρα μου συγχαριτηρια για τη σελιδα σασ και για τις πολυτιμες πληροφοριες και συμβουλες σας. θελω να ρωτησω αν απο κει που προμηθευεσαι Θεόδωρε τουσ σπόρουσ αν προκειται για υβρίδια. Αναζητω σπορους απο τις παλιες ποικιλιες που καλλιεργουσαν οι "παλιοι" να το πω. ετσι ωστε να μπορω να παρω σπορο μετέπειτα και να τον συντηρησω. εκτος απο την κοινότητα πελίτι , υπαρχει άλλοσ τρόποσ να βρω τετοιουσ σπόρους?
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος17/2/13, 9:50 μ.μ.

    καλησπερα και απο μενα. με ενδιαφερει να αγορασω σπορο ντοματας που να αντεχει σε αρρωστιες και να να εχει ωραια γευση ποια προτινετε οσοι απο εσας εχετε ξανασπειρει. δεν με ενδιαφερει το μεγεθος. επισης το μερος οπου θα σπειρω ειναι κεντρικη μακεδονια, και σε αυτα τα χωματα παλαιοτερες σπορες ηταν το σουσαμι,αμπελωνες,κριθαρι και σκληρο σιταρι. ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μενω αθηνα δυστηχως και παλευω 2 χρονια να φαω ντοματα κ δεν τα εχω καταφερει.οποιος μπορει και οταν εχει να μου στειλει σπορο ντοματας μια να βαλω σε γλαστρα κ να αντεχει σε αρρωστιες ουφ καημο εχω θεοδωρε καλη επιτυχια σε ολους οσοι φυτευσανε panionemp@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα