H 24χρονη που άφησε τους VIP για να γίνει κτηνοτρόφος στην Ηγουμενίτσα

H 24χρονη που άφησε τους VIP για να γίνει κτηνοτρόφος στην Ηγουμενίτσα

Επιστροφή στην κτηνοτροφία

«Το 2012, κατάλαβα ότι η κρίση θα χτυπήσει την πόρτα όλων μας και έπρεπε να δω τι θα κάνω. Έφυγα από τη Θεσσαλονίκη και γύρισα στο χωριό μου, το Μαργαρίτι».
Με αυτή τη σκέψη, όπως αποκαλύπτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η 24χρονη Μυρτώ Λύκα, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας, αφήνει πίσω τη δουλειά της στη Θεσσαλονίκη, επιστρέφει στο πατρικό της σπίτι και αποφασίζει ένα νέο ξεκίνημα για τη ζωή της, μέσα από τον πρωτογενή τομέα.

Η πρώτη γνωριμία με τη Μυρτώ, έγινε στις αγροτικές κινητοποιήσεις του περασμένου Νοεμβρίου, στη γέφυρα Καλογήρου στην 'Αρτα. Είναι μία δυναμική και αποφασιστική νέα γυναίκα, στο «τιμόνι» των κτηνοτρόφων της Θεσπρωτίας, με πολλά όνειρα για το μέλλον. Αν και στα νεανικά της χρόνια, όπως αναφέρει, το κοπάδι, η στάνη, η εργασία του κτηνοτρόφου, όπως τα βίωνε μέσα στην οικογένεια, της δημιουργούσαν βάρος και αποστροφή, σήμερα οι οικονομικές συγκυρίες την οδήγησαν σε αποφάσεις ζωής, γιατί είδε με άλλη πιο ώριμη ματιά, όσα ξόρκιζε.

H 24χρονη που άφησε τους VIP για να γίνει κτηνοτρόφος στην Ηγουμενίτσα

«Σήμερα είμαι 24 χρόνων και ζούσα κοντά στα ζώα από τότε που γεννήθηκα. Είναι οικογενειακή επιχείρηση από τον παππού μου στον πατέρα μου και τώρα σε μένα. Έχουμε γύρω στα 500 γιδοπρόβατα» λέει και ξεδιπλώνει τις σκέψεις και τα σχέδια της.

«Από μικρή, θεωρούσα ότι αυτή είναι η χειρότερη δουλειά. Δεν ήθελα να ασχοληθώ με τα ζώα, το έκανα μόνο επειδή έπρεπε. Θυμάμαι μια εποχή, ξυπνούσαμε στις 5 το πρωί να πάμε για άρμεγμα. Την ώρα που τα υπόλοιπα παιδάκια κοιμόντουσαν εμείς δουλεύαμε. Στα 18 μου χρόνια, πήγα στη Θεσσαλονίκη και σπούδασα ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Έχω κάνει πολλές δουλειές. Εκεί, δούλευα στο αεροδρόμιο, στις πληροφορίες, στο γραφείο αερολιμενικών και στην αίθουσα vip. Η δουλειά ήταν ευχάριστη και ξεκούραστη.
Το 2012, έβλεπα την οικονομική κρίση και σκέφτηκα πως πρέπει να φροντίσω για το μέλλον μου. Πήρα την απόφαση και γύρισα στο χωριό».

H 24χρονη που άφησε τους VIP για να γίνει κτηνοτρόφος στην Ηγουμενίτσα

Στο χωριό, όπως λέει η ίδια, άρχισε να βοηθά τους κτηνοτρόφους γονείς της στα ζώα, ενώ παράλληλα επεξεργαζόταν ιδέες για την ανάπτυξη της οικογενειακής επιχείρησης. Φιλοδοξία της είναι μία πρότυπη κτηνοτροφική μονάδα.

«Η επικοινωνία με τη φύση και η αγάπη για τα ζώα με ώθησαν να το κάνω επάγγελμα. Είναι υπέροχο το συναίσθημα, κάθε πρωί να ταΐσεις και να φροντίσεις τόσες ψυχές. Το 2014, προκηρύχτηκε πρόγραμμα νέων αγροτών. Τότε σκέφτηκα πως ήταν μια ευκαιρία να ενταχθώ στο πρόγραμμα και με τη χρηματοδότηση να εξελίξω τη φάρμα μας. Μεγαλώσαμε το κοπάδι και περιμένουμε να βγουν τα σχέδια βελτίωσης. Θέλω να κάνω μια πρότυπη κτηνοτροφική φάρμα, επισκέψιμη για τον κόσμο».

Για να πραγματοποιήσει με επιτυχία όσα σχεδιάζει, η Μυρτώ, σπουδάζει φέτος τυροκομία στο ΙΕΚ Ηγουμενίτσας , αφού φιλοδοξία της είναι να δημιουργήσει τυροκομείο από όπου θα διαθέτει απευθείας στην αγορά τα προϊόντα της φάρμας.

H 24χρονη που άφησε τους VIP για να γίνει κτηνοτρόφος στην Ηγουμενίτσα

Ωστόσο, η 24χρονη επισημαίνει πως η δουλειά του κτηνοτρόφου είναι πολύ σκληρή και ότι για να αντέξεις, πρέπει να την αγαπάς.
Ολοκληρώνοντας την συζήτηση, η πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας, στέλνει το δικό της μήνυμα στους νέους που αναζητούν το μέλλον τους, στα μεγάλα αστικά κέντρα:
«Να γυρίσουν στην ύπαιθρο, παρά να περιπλανώνται στις μεγαλουπόλεις αναζητώντας δουλειά. Να καλλιεργήσουν τα χωράφια η να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία. Ο πρωτογενής τομέας είναι μοχλός ανάπτυξης, με την προϋπόθεση να αγαπήσουν αυτό που θα επιλέξουν κάνουν».

Πηγή: www.iefimerida.gr

Διαβάστε ακόμη:Πηγές βιταμινών από βότανα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα